Pascha wielkanocna w wykonaniu gwiazd TVN - Ani Starmach, Andrzeja Polana i Lary Gessler

Wielkanocna pascha w wykonaniu gwiazd TVN-u: Lary Gessler, Andrzeja Polana i Ani Starmach
Wielkanocna pascha w wykonaniu gwiazd TVN-u: Lary Gessler, Andrzeja Polana i Ani Starmach
Wielkanocna pascha to tradycyjny polski deser. Przygotowywana głównie z twarogu i bakalii, wymaga nieco cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny. Dodatkowo to jedno z niewielu świątecznych ciast, które nie wymaga użycia piekarnika. Na kilka dni przez Wielkanocą prezentujemy przepisy gwiazd TVN-u.

Ania Starmach, Andrzej Polan i Lara Gessler w swoim życiu przygotowali zapewne niejedną świąteczną paschę. Czym różnią się ich przepisy? Sprawdźcie poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

Wojciech Łozo Łozowski planuje światową karierę aktorską

Pascha wielkanocna Ani Starmach - przepis

Anna Starmach publikuje sprawdzone przez siebie przepisy na swojej autorskiej stronie. Warto z nich skorzystać, szczególnie przed świętami, kiedy każda pomyłka zabiera cenny czas.

Składniki:

1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera 7 żółtek 1 szklanka śmietanki kremówki 36% 2 laski wanilii 200 g cukru pudru 200 g masła 0.5 szklanki rodzynek moczonych w rumie 0.5 szklanki skórki pomarańczowej 0.5 szklanki siekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

1. W misie miksera mieszmy ser z 1/4 cukru pudru i masłem. Pozostały cukier dodaj do żółtek, ubijaj, wlewając powoli śmietankę. 2. Do masy śmietankowo-żółtkowej dodajemy ziarenka wanilii. Masę podgrzewamy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Wtedy dodajemy do sera i mieszamy dokładnie. 3. Dodajemy pokrojone bakalie, przekładamy do durszlaka wyłożonego ściereczką (najlepiej tetrową pieluchą), podkładamy głęboki talerz, aby płyn miał gdzie ściekać. 4. Masę od góry też przykrywamy ścierką, obciążamy talerzykiem, a następnie czymś ciężkim (np. kamieniem albo moździerzem). Schładzamy przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem, rozwijamy paschę ze ściereczki, obracamy i przekładamy na talerz.

Pascha straciatella z ciepłymi bakaliami - przepis Andrzeja Polana

Ten przepis Andrzeja Polana usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Kucharz "Dzień Dobry TVN" paschę przygotowywał w czasie programu, udowadniając, że jej wykonanie wcale nie jest takie trudne.

Składniki:

3 l mleka świeżego niepasteryzowanego 1 l śmietany 18% 5 sztuk żółtek gotowanych 8 sztuk jajek 1,5 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady białej

Dodatki do paschy:

100 g fig 100 g żurawiny 100 g rodzynek 100 g moreli 100 g cukru 100 ml rumu

Sposób przygotowania:

1. Zagotowujemy mleko. 2. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. 3. Śmietanę łączymy z jajkami i dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. 4. Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy. 5. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy startą czekoladę i przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę. 6. Wszystkie bakalie zalewamy syropem cukrowym. Na koniec dodajemy alkohol. Paschę podajemy posypaną cukrem pudrem i ciepłymi bakaliami w syropie rumowym.

Sernik czekoladowy z solą himalajską - przepis Lary Gessler

Lara Gessler jest bardzo aktywna na Instagramie, tam też zdradziła przepis na unowocześniony sernik, który z powodzeniem zastąpi świąteczną paschę tym, którzy wolą mniej tradycyjną alternatywę.

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.

Przeczytaj też:

Autor: Składniki: , 350 g sera twarożkowego 150 g cukru 3 jajka 125 g czekolady mlecznej 125 g czekolady deserowej 6-8 krakersów 10 herbatników typu "Digestive" 120 g rozpuszczonego masła 125 g śmietany 36%, Przygotowanie: , 1. Pokruszone krakersy i herbatniki ucieramy z masłem i wykładamy nimi blachę do pieczenia. Tak przygotowany spód wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. 2. Jajka i cukier ucieramy do otrzymania białej masy. Gdy cukier już się rozpuści, dodajemy ser i zwiększamy obroty miksera. 3. Do powstałej masy, w trzech turach, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i ubijamy do połączenia składników. 4. Dodajemy lekko ubitą śmietankę i delikatnie łączymy składniki szpatułką. Masę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy z powrotem do lodówki na 2-3 godziny. , Martyna Mikołajczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości