Grzegorz Zawierucha zawitał do Istebnej, gdzie w ramach "Projektu Zima" zdradził swoje patenty na dobre rozpoczęcie dnia. Kucharz znany z "MasterChefa" podkreślił, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie, do którego można wykorzystać między innymi parówki Berlinki.
Jak dobrze rozpocząć dzień według Grzegorza Zawieruchy z "MasterChefa"?
Grzegorz Zawierucha, zwycięzca ósmej edycji "MasterChefa" z okazji tegorocznego "Projektu Zima" przyjechał do Istebnej, gdzie dał popis swoich kulinarnych umiejętności.
Zawierucha, zima, jakby skojarzeń już nie trzeba udowadniać. Zimę bardzo lubię, lubię pojawiać się na "Projektach Zima". Jest śnieg, jest cudownie i działamy- mówił Grzegorz Zawierucha.
Dla narciarzy i gości miasteczka kucharz przygotował rozgrzewające menu z parówkami Berlinkami i zdradził swoje patenty na to, jak dobrze zacząć dzień. Grzegorz Zawierucha podkreślił, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
Dzisiaj serwujemy śniadanie. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i nie powinniśmy go lekceważyć, ponieważ to jest nasze paliwo na początek, na nasz rozruch, kiedy nasz organizm potrzebuje najwięcej kalorii- podkreślał Grzegorz Zawierucha.
Śniadanie z Berlinkami. Grzegorz Zawierucha "odczarowuje mit parówek"
Grzegorz Zawierucha podkreślił, że dzisiejsze parówki są doskonałą opcją na śniadanie. W ofercie Berlinek każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ marka oferuje parówki w różnych smakach.
"Próbujemy odczarować ten mit parówek. Dzisiaj już naprawdę mamy bardzo, bardzo fajne produkty. Przede wszystkim parówki mamy smakowe, więc każdy na pewno coś znajdzie dla siebie. Lubimy ostro, mamy parówkę z jalapeno, mamy parówki z żółtym serem" - wyliczał kucharz i po chwili nawiązał do tematu umiejętnego bilansowania posiłków:
Jeżeli lubimy sobie zjeść rano jakieś kiełbaski, jakieś mięsko, jakieś paróweczki, pamiętajmy, łączymy to zawsze z warzywami. Ten posiłek musi być zbilansowany. On nam musi dać energii, ale też nie zapominajmy o zdrowiu, no bo jednak w zdrowym ciele zdrowy duch.
Zobacz wyjątkowe przepisy z parówkami Berlinki
Parówkowy roll z karmelizowaną cebulką
Składniki:
- 1 opakowanie parówek Berlinki 250g
- 150 g boczku parzonego wędzonego w plastrach
- 50 g sera żółtego np. gouda
- Karmelizowana cebula: 750 g czerwonej cebuli szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 gałązki tymianku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy cukier, tymianek oraz wino. Dusimy jakieś 45 minut. Jeśli zajdzie potrzeba dodajemy wody w trakcie. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Parówkę nacinamy wzdłuż i wsadzamy kawałek sera. Całość owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Smażymy na patelni z dodatkiem małej ilości oleju. Na każdej porcji układamy wcześniej przygotowaną karmelizowaną cebulę.
Omlet z parówkami, pieczarkami i papryką
Składniki:
- 8 jaj
- 2 parówki Berlinki 1 łyżka masła 1 łyżka crème fraiche 3 pieczarki
- 1/4 czerwonej słodkiej papryki sól i pieprz
Dodatki:
- Natka pietruszki
- Sos słodko kwaśny
- Wykałaczki
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z crème fraiche . Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie na patelni obsmażamy na maśle delikatnie pokrojone parówki, cebulę oraz paprykę. Wlewamy masę jajeczną. Łączymy ze składnikami. W trakcie próbujemy przełożyć omleta na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni posypujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy lekko sosem słodko kwaśnym.
Puszysta jajecznica na grzance z parówką oraz oliwą szczypiorkową
Składniki:
- 1 opakowanie parówek Berlinek
- 8 jajek
- 1 łyżka masła
- garść świeżego szczypiorku
- oliwa szczypiorkowa
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Jogurtowy dip:
- jogurt typu greckiego 200 g
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
Dodatki:
- Bagietka
- Kiełki z rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z przyprawami. Parówki gotujemy wg. Instrukcji na opakowaniu. Na patelni rumienimy pokrojoną bagietkę skropioną szczypiorkową oliwą. W międzyczasie smażymy na patelni jajecznicę. Na przyrumienionej bagietce układamy jajecznicę, łyżkę jogurtowego dipu oraz ugotowaną parówkę. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz skrapiamy delikatnie oliwą szczypiorkową.
Źródło zdjęcia głównego: TVN