Materiał promocyjny

Dzięki tym przepisom pokochasz grillowanie nie tylko latem! Zobacz specjalności Sokołowa

Poznaj wyjątkowe przepisy z Sokołowem
Źródło: cozatydzien.tvn.pl
Dla wielu osób dania z grilla są zarezerwowane tylko na letnie pory, jednak ulubione potrawy możecie zrobić wszędzie i o każdej porze roku! Tomasz Leśniak pokazał wyśmienite dania, które każdy z was może przyrządzić w swojej kuchni. Ważne są jednak dobre składniki i jakość mięsa, a to dostaniecie od Sokołowa.

Tomasz Leśniak jest znanym w Polsce szefem kuchni, który jak wielu innych pokochał produkty Sokołowa. Z okazji Projektu Zima, podczas którego urlopowicze oprócz szusowania na nartach mogli posilić się ciepłymi posiłkami, napojami, a także różnymi atrakcjami w kuchni Tomasza Leśniaka grillowano na różne sposoby.

Zobaczcie, wyjątkowe tajniki szefa kuchni Tomasza Leśniaka

Kucharz zaznaczył, że każdy z nas może przyrządzić te pyszne potrawy we własnym domu, bez konieczności rozpalania grilla w ogródku. Przy okazji zdradził wyjątkowe przepisy, które odmienią nasze podniebienia.

- Grillowanie to nie tylko i wyłącznie lato, bo tutaj jest fajna alternatywa, żeby przygotować produkty przez cały rok z racji tego, chciałem zrobić takie ciekawe połączenie. Tutaj mamy kiełbasę śląską, wieprzowo-wołową, fajne połączenie bułki na parze, trochę takiego słodkiego sosu na wędzonych śliwkach, do tego konfitura z czerwonej cebuli i do tego kontrast, który pojawia się w smaku, czyli tradycyjna, niepłukana kapusta kiszona — mówił.

Tomasz Leśniak przygotował również pyszne burgery oraz steki.

- Mamy dwa rodzaje steków sezonowanych na sucho, antrykot, tutaj porównanie, dlaczego na antrykot mówi się "rib eye", bo pojawia się przetłuszczone oko i mamy rostbef, w rostbefie nie pojawia się już to oko, pojawia się tłuszczyk z górnej części, smarujemy odrobiną oleju lub oliwy i rękami delikatnie rozsmarowujemy i kładziemy na mocno nagrzaną patelnię — mówił w rozmowie z "Co Za Tydzień".

Sprawdźcie, jakie jeszcze przepisy na pyszne dania z grilla przygotował dla was Tomasz Leśniak.

GRILL HOUSE – GRILL W DOMU PRZEZ CAŁY ROK

STEK Z ROSTBEFU WOŁOWEGO / STEK Z ANTYRYKOTU WOŁOWEGO

Składniki na 4 porcje:

  • Stek z rostbefu wołowego Sokołów Grill House 2szt
    • Stek z antrykotu wołowego Sokołów Grill House 2szt
      • Sól morksa / Maldon
        • Pieprz czarny świeżo mielony
          • Olej

            Przyprawa Kawa:

            • Papryka słodka 1 łyżka
              • Kawa czarna świeżo mielona 1 łyżka
                • Papryka wędzona 1 łyżka
                  • Papryka węgierska 1 łyżka
                    • Cukier Muscovado 1 łyżka
                      • Pieprz Cayenne szczypta
                        • Suszone Jalapeno 1 łyżeczka
                          • Suszone oregano 1 łyżeczka
                            • Suszony tymianek 1 łyżeczka
                              • Pieprz czarny mielony ½ łyżeczki
                                • Czosnek suszony 1 łyżeczka
                                  • Cebula suszona 1 łyżeczka
                                    • Imbir suszony szczypta
                                      • Kolendra mielona 1 łyżeczka
                                        • Sól 1 łyżka

                                          Chimichurri miętowy:

                                          • Świeża mięta 1 mała wiązka
                                            • Natka pietruszki 1 mała wiązka
                                              • Szczypiorek 1 mała wiązka
                                                • Świeża kolendra 1 mała wiązka
                                                  • Czerwona cebula 1szt
                                                    • Czosnek 2 ząbki
                                                      • Suszone Jalapeno 1 łyżeczka
                                                        • Kmin rzymski mielony 0,5 łyżeczki
                                                          • Ocet winny czerwony do smaku
                                                            • Sos Worcestershire do smaku
                                                              • Cukier trzcinowy do smaku
                                                                • Oliwa z oliwek
                                                                  • Sól, pieprz czarny do smaku

                                                                    Dodatki:

                                                                    • Vege hummus z czarnuszką 2szt
                                                                      • Owoce granata
                                                                        • Świeża mięta
                                                                          • Grillowane warzywa

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Przyprawa kawa:

                                                                            • Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.
                                                                              • Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.
                                                                                • Tak przygotowana przyprawa nie musi być wykorzystana tego samego dnia.

                                                                                  Chimichurri miętowy:

                                                                                  • Wszystkie zioła posiekaj.
                                                                                    • Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek posiekaj.
                                                                                      • Wszystkie składniki przełóż do miski, zalej na równo oliwą, wymieszaj i dopraw do smaku wymienionymi przyprawami.
                                                                                        • Całość powinna mieć słodko-kwaśny i delikatnie pikantny smak.
                                                                                          • Tak przygotowany Chimichurri idealnie smakuje po kilku godzinach.

                                                                                            Steki:

                                                                                            • Mięso po wyciągnięciu z opakowania osusz w ręczniku papierowym.
                                                                                              • 2 steki oprósz przyprawą kawa, a kolejne 2 solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.
                                                                                                • 1. Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
                                                                                                  • 2. Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
                                                                                                    • Mięso przyprawione kawą będzie delikatnie się karmelizowało, nadając tym samym mocny i wyrazisty smak.
                                                                                                      • Steki przyprawione kawą, pokrój w plasterki, ułóż na hummusie z czarnuszką, polej chimichurri, posyp granatem, i udekoruj świeżą miętą.
                                                                                                        • Steki przyprawione solą i pieprzem, podaj z grillowanymi warzywami i chimichurri.

                                                                                                          Hamburger wołowy z serem cheddar, relish z piklowanych warzyw i ajvaru, konfitura z czerwonej cebuli i warzywa

                                                                                                          Składniki na 4 porcje:

                                                                                                          • Burger wołowy klasyczny Sokołów Grill House 200g 4szt
                                                                                                            • Boczek wędzony parzony 8 plasterków
                                                                                                              • Bułki do hamburgerów 4szt
                                                                                                                • Ser cheddar 4 plasterki
                                                                                                                  • Mini sałata rzymska 2 szt
                                                                                                                    • Pomidory 1 szt
                                                                                                                      • Ogórek świeży plastry ½ szt
                                                                                                                        • Olej do smażenia
                                                                                                                          • Sól, pieprz czarny do smaku
                                                                                                                            • Relish z piklowanych warzyw i ajvaru
                                                                                                                              • Mieszanka pikli garden mix 200g
                                                                                                                                • Marynowana czerwona papryka 100g
                                                                                                                                  • Ajvar łagodny 100g
                                                                                                                                    • Konfitura z czerwonej cebuli
                                                                                                                                      • Czerwona cebula 6szt
                                                                                                                                        • Cukier biały 100g
                                                                                                                                          • Ocet winny czerwony 50ml
                                                                                                                                            • Wino czerwone wytrawne 200ml
                                                                                                                                              • Sól i pieprz czarny do smaku

                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                Konfitura z czerwonej cebuli:

                                                                                                                                                • Cukier przełóż do garnka i na wolnym ogniu, cały czas mieszając przygotuj brązowy karmel.
                                                                                                                                                  • Cebule pokrój w piórka, a następnie przełóż do rondelka z karmelem.
                                                                                                                                                    • Podsmażaj, cały czas mieszając do momentu wyparowania soku z cebuli.
                                                                                                                                                      • Dodaj ocet winny, wino czerwone i duś na wolnym ogniu, do momentu całkowitego odparowania składników. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj na zimno.

                                                                                                                                                        Relish z piklowanych warzyw i Ajvaru:

                                                                                                                                                        • Wszystkie składniki przełóż do miski lub kielicha od miksera.
                                                                                                                                                          • Miksuj do momentu uzyskania jednolite konsystencji.
                                                                                                                                                            • Całość przełóż na drobne sito i odcedź od nadmiaru płynu.

                                                                                                                                                              Burgery:

                                                                                                                                                              • Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.
                                                                                                                                                                • 1. Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
                                                                                                                                                                  • 2. Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
                                                                                                                                                                    • Plastry boczku usmaż na patelni lub grillu.
                                                                                                                                                                      • Bułki przekrój na połowę, następnie podgrzej w piekarniku lub na grillu.
                                                                                                                                                                        • Dolną część bułki posmaruj konfiturą z czerwonej cebuli, połóż liście sałaty, plasterki pomidora i górka, a następnie ułóż gorące mięso.
                                                                                                                                                                          • Na mięso połóż boczek, plaster sera i całość przykryj górną częścią bułki, posmarowaną relish.

                                                                                                                                                                            Kiełbaski bałkańskie z chlebem lepinja, pastą z pieczonego bakłażana i labneh

                                                                                                                                                                            Składniki na 4 porcje:

                                                                                                                                                                            • Kiełbaski bałkańskie Sokołów Grill House 8szt
                                                                                                                                                                              • Kmin rzymski mielony
                                                                                                                                                                                • Zatar
                                                                                                                                                                                  • Chleb lepinja lub pita 4szt

                                                                                                                                                                                    Pasta z pieczonego bakłażana:

                                                                                                                                                                                    • Bakłażan obrany 1szt
                                                                                                                                                                                      • Papryka czerwona 1szt
                                                                                                                                                                                        • Czerwona cebula 2szt
                                                                                                                                                                                          • Czosnek 1 ząbek
                                                                                                                                                                                            • Świeży Tymianek
                                                                                                                                                                                              • Pomidor 2szt
                                                                                                                                                                                                • Sok z 0,5 cytryny
                                                                                                                                                                                                  • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                    • Sól, pieprz czarny do smaku
                                                                                                                                                                                                      • Ajvar łagodny 200g

                                                                                                                                                                                                        Labneh miętowy:

                                                                                                                                                                                                        • Jogurt typu greckiego 500g
                                                                                                                                                                                                          • Kmin rzymski mielony do smaku
                                                                                                                                                                                                            • Świeża mięta
                                                                                                                                                                                                              • Skórka z limonki
                                                                                                                                                                                                                • Sól, pieprz do smaku

                                                                                                                                                                                                                  Dodatki:

                                                                                                                                                                                                                  • Pomidroki koktajlowe
                                                                                                                                                                                                                    • Czerwona cebula piórka
                                                                                                                                                                                                                      • Świeża mięta
                                                                                                                                                                                                                        • Sumak
                                                                                                                                                                                                                          • Świeża kolendra
                                                                                                                                                                                                                            • Świeża pietruszka
                                                                                                                                                                                                                              • Szczypiorek

                                                                                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                Pasta z pieczonego bakłażana:

                                                                                                                                                                                                                                • Paprykę oczyść z nasion. Bakłażana, paprykę, pomidora, cebulę pokrój w kostkę około 1cm.
                                                                                                                                                                                                                                  • Czosnek pokrój w plasterki. Całość warzyw przełóż do miski, dodaj tymianek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz do smaku, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.
                                                                                                                                                                                                                                    • Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego piekarnika na 190C i piecz do miękkości.
                                                                                                                                                                                                                                      • Upieczone warzywa ostudź, przełóż do miski lub kielicha od miksera, dodaj ajvar i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj na zimno.

                                                                                                                                                                                                                                        Labneh miętowy:

                                                                                                                                                                                                                                        • Jogurt przełóż do miski, dodaj posiekaną miętę, skórkę z limonki, dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim i dobrze wymieszaj.
                                                                                                                                                                                                                                          • Całość masy przełóż na sito wyścielone gazą i odstaw do lodówki na 24h, do odcieknięcia.
                                                                                                                                                                                                                                            • Gotowy lahneh zamieszaj przed podaniem.
                                                                                                                                                                                                                                              • Kiełbaski bałkańskie usmaż lub grilluj przyprawione kminem rzymskim i zatarem.
                                                                                                                                                                                                                                                • Chlebek lub pitę podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie przełóż na talerz.
                                                                                                                                                                                                                                                  • Na ciepły chlebek daj labneh, pastę z pieczonego bakłażana, ułóż kiełbaski bałkańskie i udekoruj pozostałymi świeżymi dodatkami. Przed podaniem posyp delikatnie przyprawą sumak.

                                                                                                                                                                                                                                                    Kiełbasa śląska w bułce na parze z kapustą kiszoną i sosem ze śliwki wędzonej

                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki na 4 porcje:

                                                                                                                                                                                                                                                    • Kiełbasa śląska Sokołów Grill House 4szt
                                                                                                                                                                                                                                                      • Bułeczki na parze 4szt
                                                                                                                                                                                                                                                        • Kapusta kiszona o średniej kwasowości 200g
                                                                                                                                                                                                                                                          • Olej
                                                                                                                                                                                                                                                            • Cebula czerwona 2szt
                                                                                                                                                                                                                                                              • Piklowane cebulki 200g
                                                                                                                                                                                                                                                                • Sałata mini rzymska 2szt
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Sos BBQ śliwka wędzona
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Cukier biały 50g
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Cukier brązowy 20g
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Śliwki wędzone bez pestek 150g
                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ocet Balsamiczny 100g
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Cebula czerwona 0,5kg
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Pieprz Cayene 1 łyżeczka
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Czosnek 4 ząbki
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Miód 1 łyżka
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sos sojowy Kikkoman 2 łyżki
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Papryka słodka wędzona 1 łyżka
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sos Worcestershire 1 łyżka
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Woda 100 ml
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sos Dijon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Majonez 200g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Musztarda Dijon 1 łyżka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Musztarda Francuska 1 łyżka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sok z cytryny do smaku

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Sos Dijon:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw sokiem z cytryny.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Sos BBQ śliwka wędzona:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Cukier biały i brązowy przełóż do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając przygotuj brązowy karmel. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i duś do momentu aż zacznie puszczać soki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Dodaj śliwki wędzone, ocet balsamiczny, czosnek pokrojony w plasterki, sos sojowy, miód, sos Worcestershire, paprykę, pieprz Cayene i wodę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Całość duś do momentu rozgotowania się składników i wyparowania płynu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Przełóż do miski lub kielicha od miksera, a następnie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Przetrzyj przez sito i dopraw solą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kiełbasę natnij i usmaż na patelni lub na grillu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Bulki na parze podgrzej i przekrój na połowę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Dolną i górną część posmaruj sosem BBQ.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Na dolną część połóż liście sałaty, smażoną cebulę, kiełbasę śląską, a następnie rozłóż kapustę kiszoną. Dodaj piklowane cebulki i całość przykryj górną częścią bułeczki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: cozatydzien.tvn.pl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości