Dla wielu osób dania z grilla są zarezerwowane tylko na letnie pory, jednak ulubione potrawy możecie zrobić wszędzie i o każdej porze roku! Tomasz Leśniak pokazał wyśmienite dania, które każdy z was może przyrządzić w swojej kuchni. Ważne są jednak dobre składniki i jakość mięsa, a to dostaniecie od Sokołowa.
Tomasz Leśniak jest znanym w Polsce szefem kuchni, który jak wielu innych pokochał produkty Sokołowa. Z okazji Projektu Zima, podczas którego urlopowicze oprócz szusowania na nartach mogli posilić się ciepłymi posiłkami, napojami, a także różnymi atrakcjami w kuchni Tomasza Leśniaka grillowano na różne sposoby.
Zobaczcie, wyjątkowe tajniki szefa kuchni Tomasza Leśniaka
Kucharz zaznaczył, że każdy z nas może przyrządzić te pyszne potrawy we własnym domu, bez konieczności rozpalania grilla w ogródku. Przy okazji zdradził wyjątkowe przepisy, które odmienią nasze podniebienia.
- Grillowanie to nie tylko i wyłącznie lato, bo tutaj jest fajna alternatywa, żeby przygotować produkty przez cały rok z racji tego, chciałem zrobić takie ciekawe połączenie. Tutaj mamy kiełbasę śląską, wieprzowo-wołową, fajne połączenie bułki na parze, trochę takiego słodkiego sosu na wędzonych śliwkach, do tego konfitura z czerwonej cebuli i do tego kontrast, który pojawia się w smaku, czyli tradycyjna, niepłukana kapusta kiszona — mówił.
Tomasz Leśniak przygotował również pyszne burgery oraz steki.
- Mamy dwa rodzaje steków sezonowanych na sucho, antrykot, tutaj porównanie, dlaczego na antrykot mówi się "rib eye", bo pojawia się przetłuszczone oko i mamy rostbef, w rostbefie nie pojawia się już to oko, pojawia się tłuszczyk z górnej części, smarujemy odrobiną oleju lub oliwy i rękami delikatnie rozsmarowujemy i kładziemy na mocno nagrzaną patelnię — mówił w rozmowie z "Co Za Tydzień".
Sprawdźcie, jakie jeszcze przepisy na pyszne dania z grilla przygotował dla was Tomasz Leśniak.
GRILL HOUSE – GRILL W DOMU PRZEZ CAŁY ROK
STEK Z ROSTBEFU WOŁOWEGO / STEK Z ANTYRYKOTU WOŁOWEGO
Składniki na 4 porcje:
- Stek z rostbefu wołowego Sokołów Grill House 2szt
- Stek z antrykotu wołowego Sokołów Grill House 2szt
- Sól morksa / Maldon
- Pieprz czarny świeżo mielony
- Olej
Przyprawa Kawa:
- Papryka słodka 1 łyżka
- Kawa czarna świeżo mielona 1 łyżka
- Papryka wędzona 1 łyżka
- Papryka węgierska 1 łyżka
- Cukier Muscovado 1 łyżka
- Pieprz Cayenne szczypta
- Suszone Jalapeno 1 łyżeczka
- Suszone oregano 1 łyżeczka
- Suszony tymianek 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony ½ łyżeczki
- Czosnek suszony 1 łyżeczka
- Cebula suszona 1 łyżeczka
- Imbir suszony szczypta
- Kolendra mielona 1 łyżeczka
- Sól 1 łyżka
Chimichurri miętowy:
- Świeża mięta 1 mała wiązka
- Natka pietruszki 1 mała wiązka
- Szczypiorek 1 mała wiązka
- Świeża kolendra 1 mała wiązka
- Czerwona cebula 1szt
- Czosnek 2 ząbki
- Suszone Jalapeno 1 łyżeczka
- Kmin rzymski mielony 0,5 łyżeczki
- Ocet winny czerwony do smaku
- Sos Worcestershire do smaku
- Cukier trzcinowy do smaku
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz czarny do smaku
Dodatki:
- Vege hummus z czarnuszką 2szt
- Owoce granata
- Świeża mięta
- Grillowane warzywa
Sposób przygotowania:
Przyprawa kawa:
- Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.
- Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.
- Tak przygotowana przyprawa nie musi być wykorzystana tego samego dnia.
Chimichurri miętowy:
- Wszystkie zioła posiekaj.
- Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, zalej na równo oliwą, wymieszaj i dopraw do smaku wymienionymi przyprawami.
- Całość powinna mieć słodko-kwaśny i delikatnie pikantny smak.
- Tak przygotowany Chimichurri idealnie smakuje po kilku godzinach.
Steki:
- Mięso po wyciągnięciu z opakowania osusz w ręczniku papierowym.
- 2 steki oprósz przyprawą kawa, a kolejne 2 solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.
- 1. Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
- 2. Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
- Mięso przyprawione kawą będzie delikatnie się karmelizowało, nadając tym samym mocny i wyrazisty smak.
- Steki przyprawione kawą, pokrój w plasterki, ułóż na hummusie z czarnuszką, polej chimichurri, posyp granatem, i udekoruj świeżą miętą.
- Steki przyprawione solą i pieprzem, podaj z grillowanymi warzywami i chimichurri.
Hamburger wołowy z serem cheddar, relish z piklowanych warzyw i ajvaru, konfitura z czerwonej cebuli i warzywa
Składniki na 4 porcje:
- Burger wołowy klasyczny Sokołów Grill House 200g 4szt
- Boczek wędzony parzony 8 plasterków
- Bułki do hamburgerów 4szt
- Ser cheddar 4 plasterki
- Mini sałata rzymska 2 szt
- Pomidory 1 szt
- Ogórek świeży plastry ½ szt
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Relish z piklowanych warzyw i ajvaru
- Mieszanka pikli garden mix 200g
- Marynowana czerwona papryka 100g
- Ajvar łagodny 100g
- Konfitura z czerwonej cebuli
- Czerwona cebula 6szt
- Cukier biały 100g
- Ocet winny czerwony 50ml
- Wino czerwone wytrawne 200ml
- Sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Konfitura z czerwonej cebuli:
- Cukier przełóż do garnka i na wolnym ogniu, cały czas mieszając przygotuj brązowy karmel.
- Cebule pokrój w piórka, a następnie przełóż do rondelka z karmelem.
- Podsmażaj, cały czas mieszając do momentu wyparowania soku z cebuli.
- Dodaj ocet winny, wino czerwone i duś na wolnym ogniu, do momentu całkowitego odparowania składników. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj na zimno.
Relish z piklowanych warzyw i Ajvaru:
- Wszystkie składniki przełóż do miski lub kielicha od miksera.
- Miksuj do momentu uzyskania jednolite konsystencji.
- Całość przełóż na drobne sito i odcedź od nadmiaru płynu.
Burgery:
- Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.
- 1. Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
- 2. Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
- Plastry boczku usmaż na patelni lub grillu.
- Bułki przekrój na połowę, następnie podgrzej w piekarniku lub na grillu.
- Dolną część bułki posmaruj konfiturą z czerwonej cebuli, połóż liście sałaty, plasterki pomidora i górka, a następnie ułóż gorące mięso.
- Na mięso połóż boczek, plaster sera i całość przykryj górną częścią bułki, posmarowaną relish.
Kiełbaski bałkańskie z chlebem lepinja, pastą z pieczonego bakłażana i labneh
Składniki na 4 porcje:
- Kiełbaski bałkańskie Sokołów Grill House 8szt
- Kmin rzymski mielony
- Zatar
- Chleb lepinja lub pita 4szt
Pasta z pieczonego bakłażana:
- Bakłażan obrany 1szt
- Papryka czerwona 1szt
- Czerwona cebula 2szt
- Czosnek 1 ząbek
- Świeży Tymianek
- Pomidor 2szt
- Sok z 0,5 cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Ajvar łagodny 200g
Labneh miętowy:
- Jogurt typu greckiego 500g
- Kmin rzymski mielony do smaku
- Świeża mięta
- Skórka z limonki
- Sól, pieprz do smaku
Dodatki:
- Pomidroki koktajlowe
- Czerwona cebula piórka
- Świeża mięta
- Sumak
- Świeża kolendra
- Świeża pietruszka
- Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Pasta z pieczonego bakłażana:
- Paprykę oczyść z nasion. Bakłażana, paprykę, pomidora, cebulę pokrój w kostkę około 1cm.
- Czosnek pokrój w plasterki. Całość warzyw przełóż do miski, dodaj tymianek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz do smaku, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.
- Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego piekarnika na 190C i piecz do miękkości.
- Upieczone warzywa ostudź, przełóż do miski lub kielicha od miksera, dodaj ajvar i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj na zimno.
Labneh miętowy:
- Jogurt przełóż do miski, dodaj posiekaną miętę, skórkę z limonki, dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim i dobrze wymieszaj.
- Całość masy przełóż na sito wyścielone gazą i odstaw do lodówki na 24h, do odcieknięcia.
- Gotowy lahneh zamieszaj przed podaniem.
- Kiełbaski bałkańskie usmaż lub grilluj przyprawione kminem rzymskim i zatarem.
- Chlebek lub pitę podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie przełóż na talerz.
- Na ciepły chlebek daj labneh, pastę z pieczonego bakłażana, ułóż kiełbaski bałkańskie i udekoruj pozostałymi świeżymi dodatkami. Przed podaniem posyp delikatnie przyprawą sumak.
Kiełbasa śląska w bułce na parze z kapustą kiszoną i sosem ze śliwki wędzonej
Składniki na 4 porcje:
- Kiełbasa śląska Sokołów Grill House 4szt
- Bułeczki na parze 4szt
- Kapusta kiszona o średniej kwasowości 200g
- Olej
- Cebula czerwona 2szt
- Piklowane cebulki 200g
- Sałata mini rzymska 2szt
- Sos BBQ śliwka wędzona
- Cukier biały 50g
- Cukier brązowy 20g
- Śliwki wędzone bez pestek 150g
- Ocet Balsamiczny 100g
- Cebula czerwona 0,5kg
- Pieprz Cayene 1 łyżeczka
- Czosnek 4 ząbki
- Miód 1 łyżka
- Sos sojowy Kikkoman 2 łyżki
- Papryka słodka wędzona 1 łyżka
- Sos Worcestershire 1 łyżka
- Woda 100 ml
- Sól do smaku
- Sos Dijon
- Majonez 200g
- Musztarda Dijon 1 łyżka
- Musztarda Francuska 1 łyżka
- Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sos Dijon:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw sokiem z cytryny.
Sos BBQ śliwka wędzona:
- Cukier biały i brązowy przełóż do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając przygotuj brązowy karmel. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i duś do momentu aż zacznie puszczać soki.
- Dodaj śliwki wędzone, ocet balsamiczny, czosnek pokrojony w plasterki, sos sojowy, miód, sos Worcestershire, paprykę, pieprz Cayene i wodę.
- Całość duś do momentu rozgotowania się składników i wyparowania płynu.
- Przełóż do miski lub kielicha od miksera, a następnie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Przetrzyj przez sito i dopraw solą.
- Kiełbasę natnij i usmaż na patelni lub na grillu.
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Bulki na parze podgrzej i przekrój na połowę.
- Dolną i górną część posmaruj sosem BBQ.
- Na dolną część połóż liście sałaty, smażoną cebulę, kiełbasę śląską, a następnie rozłóż kapustę kiszoną. Dodaj piklowane cebulki i całość przykryj górną częścią bułeczki.
Źródło zdjęcia głównego: cozatydzien.tvn.pl