Materiał promocyjny

Dzięki tym przepisom pokochasz grillowanie nie tylko latem! Zobacz specjalności Sokołowa

Poznaj wyjątkowe przepisy od Sokołowa
Poznaj wyjątkowe przepisy z Sokołowem
Źródło: cozatydzien.tvn.pl

Dla wielu osób dania z grilla są zarezerwowane tylko na letnie pory, jednak ulubione potrawy możecie zrobić wszędzie i o każdej porze roku! Tomasz Leśniak pokazał wyśmienite dania, które każdy z was może przyrządzić w swojej kuchni. Ważne są jednak dobre składniki i jakość mięsa, a to dostaniecie od Sokołowa.

Tomasz Leśniak jest znanym w Polsce szefem kuchni, który jak wielu innych pokochał produkty Sokołowa. Z okazji Projektu Zima, podczas którego urlopowicze oprócz szusowania na nartach mogli posilić się ciepłymi posiłkami, napojami, a także różnymi atrakcjami w kuchni Tomasza Leśniaka grillowano na różne sposoby.

Zobaczcie, wyjątkowe tajniki szefa kuchni Tomasza Leśniaka

Kucharz zaznaczył, że każdy z nas może przyrządzić te pyszne potrawy we własnym domu, bez konieczności rozpalania grilla w ogródku. Przy okazji zdradził wyjątkowe przepisy, które odmienią nasze podniebienia.

- Grillowanie to nie tylko i wyłącznie lato, bo tutaj jest fajna alternatywa, żeby przygotować produkty przez cały rok z racji tego, chciałem zrobić takie ciekawe połączenie. Tutaj mamy kiełbasę śląską, wieprzowo-wołową, fajne połączenie bułki na parze, trochę takiego słodkiego sosu na wędzonych śliwkach, do tego konfitura z czerwonej cebuli i do tego kontrast, który pojawia się w smaku, czyli tradycyjna, niepłukana kapusta kiszona — mówił.

Tomasz Leśniak przygotował również pyszne burgery oraz steki.

- Mamy dwa rodzaje steków sezonowanych na sucho, antrykot, tutaj porównanie, dlaczego na antrykot mówi się "rib eye", bo pojawia się przetłuszczone oko i mamy rostbef, w rostbefie nie pojawia się już to oko, pojawia się tłuszczyk z górnej części, smarujemy odrobiną oleju lub oliwy i rękami delikatnie rozsmarowujemy i kładziemy na mocno nagrzaną patelnię — mówił w rozmowie z "Co Za Tydzień".

Sprawdźcie, jakie jeszcze przepisy na pyszne dania z grilla przygotował dla was Tomasz Leśniak.

GRILL HOUSE – GRILL W DOMU PRZEZ CAŁY ROK

STEK Z ROSTBEFU WOŁOWEGO / STEK Z ANTYRYKOTU WOŁOWEGO

Składniki na 4 porcje:

  • Stek z rostbefu wołowego Sokołów Grill House 2szt
  • Stek z antrykotu wołowego Sokołów Grill House 2szt
  • Sól morksa / Maldon
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Olej

Przyprawa Kawa:

  • Papryka słodka 1 łyżka
  • Kawa czarna świeżo mielona 1 łyżka
  • Papryka wędzona 1 łyżka
  • Papryka węgierska 1 łyżka
  • Cukier Muscovado 1 łyżka
  • Pieprz Cayenne szczypta
  • Suszone Jalapeno 1 łyżeczka
  • Suszone oregano 1 łyżeczka
  • Suszony tymianek 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony ½ łyżeczki
  • Czosnek suszony 1 łyżeczka
  • Cebula suszona 1 łyżeczka
  • Imbir suszony szczypta
  • Kolendra mielona 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżka

Chimichurri miętowy:

  • Świeża mięta 1 mała wiązka
  • Natka pietruszki 1 mała wiązka
  • Szczypiorek 1 mała wiązka
  • Świeża kolendra 1 mała wiązka
  • Czerwona cebula 1szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Suszone Jalapeno 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony 0,5 łyżeczki
  • Ocet winny czerwony do smaku
  • Sos Worcestershire do smaku
  • Cukier trzcinowy do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz czarny do smaku

Dodatki:

  • Vege hummus z czarnuszką 2szt
  • Owoce granata
  • Świeża mięta
  • Grillowane warzywa

Sposób przygotowania:

Przyprawa kawa:

  • Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.
  • Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.
  • Tak przygotowana przyprawa nie musi być wykorzystana tego samego dnia.

Chimichurri miętowy:

  • Wszystkie zioła posiekaj.
  • Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek posiekaj.
  • Wszystkie składniki przełóż do miski, zalej na równo oliwą, wymieszaj i dopraw do smaku wymienionymi przyprawami.
  • Całość powinna mieć słodko-kwaśny i delikatnie pikantny smak.
  • Tak przygotowany Chimichurri idealnie smakuje po kilku godzinach.

Steki:

  • Mięso po wyciągnięciu z opakowania osusz w ręczniku papierowym.
  • 2 steki oprósz przyprawą kawa, a kolejne 2 solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.
  • 1. Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
  • 2. Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
  • Mięso przyprawione kawą będzie delikatnie się karmelizowało, nadając tym samym mocny i wyrazisty smak.
  • Steki przyprawione kawą, pokrój w plasterki, ułóż na hummusie z czarnuszką, polej chimichurri, posyp granatem, i udekoruj świeżą miętą.
  • Steki przyprawione solą i pieprzem, podaj z grillowanymi warzywami i chimichurri.

Hamburger wołowy z serem cheddar, relish z piklowanych warzyw i ajvaru, konfitura z czerwonej cebuli i warzywa

Składniki na 4 porcje:

  • Burger wołowy klasyczny Sokołów Grill House 200g 4szt
  • Boczek wędzony parzony 8 plasterków
  • Bułki do hamburgerów 4szt
  • Ser cheddar 4 plasterki
  • Mini sałata rzymska 2 szt
  • Pomidory 1 szt
  • Ogórek świeży plastry ½ szt
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz czarny do smaku
  • Relish z piklowanych warzyw i ajvaru
  • Mieszanka pikli garden mix 200g
  • Marynowana czerwona papryka 100g
  • Ajvar łagodny 100g
  • Konfitura z czerwonej cebuli
  • Czerwona cebula 6szt
  • Cukier biały 100g
  • Ocet winny czerwony 50ml
  • Wino czerwone wytrawne 200ml
  • Sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • Cukier przełóż do garnka i na wolnym ogniu, cały czas mieszając przygotuj brązowy karmel.
  • Cebule pokrój w piórka, a następnie przełóż do rondelka z karmelem.
  • Podsmażaj, cały czas mieszając do momentu wyparowania soku z cebuli.
  • Dodaj ocet winny, wino czerwone i duś na wolnym ogniu, do momentu całkowitego odparowania składników. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj na zimno.

Relish z piklowanych warzyw i Ajvaru:

  • Wszystkie składniki przełóż do miski lub kielicha od miksera.
  • Miksuj do momentu uzyskania jednolite konsystencji.
  • Całość przełóż na drobne sito i odcedź od nadmiaru płynu.

Burgery:

  • Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.
  • 1. Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
  • 2. Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
  • Plastry boczku usmaż na patelni lub grillu.
  • Bułki przekrój na połowę, następnie podgrzej w piekarniku lub na grillu.
  • Dolną część bułki posmaruj konfiturą z czerwonej cebuli, połóż liście sałaty, plasterki pomidora i górka, a następnie ułóż gorące mięso.
  • Na mięso połóż boczek, plaster sera i całość przykryj górną częścią bułki, posmarowaną relish.

Kiełbaski bałkańskie z chlebem lepinja, pastą z pieczonego bakłażana i labneh

Składniki na 4 porcje:

  • Kiełbaski bałkańskie Sokołów Grill House 8szt
  • Kmin rzymski mielony
  • Zatar
  • Chleb lepinja lub pita 4szt

Pasta z pieczonego bakłażana:

  • Bakłażan obrany 1szt
  • Papryka czerwona 1szt
  • Czerwona cebula 2szt
  • Czosnek 1 ząbek
  • Świeży Tymianek
  • Pomidor 2szt
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz czarny do smaku
  • Ajvar łagodny 200g

Labneh miętowy:

  • Jogurt typu greckiego 500g
  • Kmin rzymski mielony do smaku
  • Świeża mięta
  • Skórka z limonki
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatki:

  • Pomidroki koktajlowe
  • Czerwona cebula piórka
  • Świeża mięta
  • Sumak
  • Świeża kolendra
  • Świeża pietruszka
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonego bakłażana:

  • Paprykę oczyść z nasion. Bakłażana, paprykę, pomidora, cebulę pokrój w kostkę około 1cm.
  • Czosnek pokrój w plasterki. Całość warzyw przełóż do miski, dodaj tymianek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz do smaku, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.
  • Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego piekarnika na 190C i piecz do miękkości.
  • Upieczone warzywa ostudź, przełóż do miski lub kielicha od miksera, dodaj ajvar i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj na zimno.

Labneh miętowy:

  • Jogurt przełóż do miski, dodaj posiekaną miętę, skórkę z limonki, dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim i dobrze wymieszaj.
  • Całość masy przełóż na sito wyścielone gazą i odstaw do lodówki na 24h, do odcieknięcia.
  • Gotowy lahneh zamieszaj przed podaniem.
  • Kiełbaski bałkańskie usmaż lub grilluj przyprawione kminem rzymskim i zatarem.
  • Chlebek lub pitę podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie przełóż na talerz.
  • Na ciepły chlebek daj labneh, pastę z pieczonego bakłażana, ułóż kiełbaski bałkańskie i udekoruj pozostałymi świeżymi dodatkami. Przed podaniem posyp delikatnie przyprawą sumak.

Kiełbasa śląska w bułce na parze z kapustą kiszoną i sosem ze śliwki wędzonej

Składniki na 4 porcje:

  • Kiełbasa śląska Sokołów Grill House 4szt
  • Bułeczki na parze 4szt
  • Kapusta kiszona o średniej kwasowości 200g
  • Olej
  • Cebula czerwona 2szt
  • Piklowane cebulki 200g
  • Sałata mini rzymska 2szt
  • Sos BBQ śliwka wędzona
  • Cukier biały 50g
  • Cukier brązowy 20g
  • Śliwki wędzone bez pestek 150g
  • Ocet Balsamiczny 100g
  • Cebula czerwona 0,5kg
  • Pieprz Cayene 1 łyżeczka
  • Czosnek 4 ząbki
  • Miód 1 łyżka
  • Sos sojowy Kikkoman 2 łyżki
  • Papryka słodka wędzona 1 łyżka
  • Sos Worcestershire 1 łyżka
  • Woda 100 ml
  • Sól do smaku
  • Sos Dijon
  • Majonez 200g
  • Musztarda Dijon 1 łyżka
  • Musztarda Francuska 1 łyżka
  • Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Sos Dijon:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw sokiem z cytryny.

Sos BBQ śliwka wędzona:

  • Cukier biały i brązowy przełóż do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając przygotuj brązowy karmel. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i duś do momentu aż zacznie puszczać soki.
  • Dodaj śliwki wędzone, ocet balsamiczny, czosnek pokrojony w plasterki, sos sojowy, miód, sos Worcestershire, paprykę, pieprz Cayene i wodę.
  • Całość duś do momentu rozgotowania się składników i wyparowania płynu.
  • Przełóż do miski lub kielicha od miksera, a następnie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Przetrzyj przez sito i dopraw solą.
  • Kiełbasę natnij i usmaż na patelni lub na grillu.
  • Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  • Bulki na parze podgrzej i przekrój na połowę.
  • Dolną i górną część posmaruj sosem BBQ.
  • Na dolną część połóż liście sałaty, smażoną cebulę, kiełbasę śląską, a następnie rozłóż kapustę kiszoną. Dodaj piklowane cebulki i całość przykryj górną częścią bułeczki.
Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości