Śniadaniowe propozycje Julii Cichockiej z "MasterChefa"
Projekt Plaża 2025 czas zacząć. Pierwszym przystankiem wakacyjnego miasteczka było Świnoujście. Mieszkańcy oraz turyści mogli skorzystać z licznych atrakcji przygotowanych specjalnie na tę okazję. Nie mogło zabraknąć również dobrego jedzenia! Tym razem przy grillu królowała zwyciężczyni 13. edycji programu "MasterChef" Julia Cichocka. W rozmowie z Olivierem Janiakiem opowiedziała o śniadaniowych propozycjach przygotowanych na bazie produktów marki Sokołów, a konkretnie — Sokolików! Są dobrym rozwiązaniem szczególnie w diecie dzieci, bowiem nie zawierają konserwantów i mają czyste etykiety.
A każdy rodzic wie, że pociechy jedzą oczami! Któż z nas o poranku nie wspinał się na wyżyny kreatywności, by ukochane dziecko zjadło śniadanie. Julia Cichocka wyszła naprzeciw oczekiwaniom małych łasuchów i zaprezentowała kilka nietuzinkowych propozycji. Pierwszą z nich są samodzielnie przygotowane tacosy, do których możemy włożyć właściwie wszystko to, co znajdziemy w lodówce.
Tu jest jajecznica, klasyczna baza nasza białkowa, paróweczka grillowana, awokado i salsa z mango, chili, pomidorów i gotowy, fajny posiłek mamy- zdradziła zwyciężczyni "MasterChefa".
Kolorowe posiłki z pewnością zachęcą dzieci do spróbowania. Warto również zaproponować im wspólne przygotowanie dań, co może być formą zabawy. Julia Cichocka dodała, że najważniejszym elementem pysznych śniadań są dobre składniki z czystym składem.
Myślę, że trochę pomijamy to śniadanie i bawimy się kolacjami, a to jednak można też fajnie i szybko zrobić z samego rana. [...] Zawsze wchodzimy do produktu, żeby to wszystko w ogóle miało ręce i nogi. Sprawdzamy etykiety, sprawdzamy skład, żeby było bez konserwantów, bez jakichś dodatków, udziwnień. I wtedy mamy pewność, że to jest nasza baza posiłkowa, będzie spełniona i będzie to fajny, spełniony posiłek- dodała.
Co, poza tacosami, warto przygotować na śniadanie? Poniżej znajdziecie przepisy z wykorzystaniem Sokolików!
Projekt Plaża 2025 Świnoujście — przepisy na pożywne śniadania
1. Śniadaniowe taco z paróweczką Sokoliki, jajecznicą i awokado
Składniki (na 4 tacosy):
- 4 małe tortille pszenne lub kukurydziane 4 paróweczki Sokoliki 4 jajka 1 łyżka masła 1 dojrzałe awokado 2 pomidory, pół dojrzałego mango 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 limonki, kilka papryczek jalapeno sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Salsa: Pomidory pokrój w kostkę, cebulę bardzo drobno, dodaj posiekaną kolendrę, dodaj mango, skrop sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Parówki: Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy, aż będą rumiane z każdej strony.
- Jajecznica: Na maśle usmaż delikatną jajecznicę – jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając.
- Awokado pokrój na plasterki
- Składanie: Tortille podgrzej na suchej patelni. Nałóż jajecznicę, parówkę, łyżkę salsy i udekoruj jalapeno.
2. Parówki "Foodbolówki":
Składniki (na ok. 24 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (schłodzonego, nie mrożonego) 2 op. Foodbolówek Sokoliki 1 jajko (do posmarowania) 1 łyżka sezamu
- Domowy ketchup: 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Ketchup: Gotuj passatę z przyprawami przez 15–20 minut, aż zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
- Parówki: Pokrój ciasto francuskie na paski (ok. 3x10 cm). Zawiń każdą parówkę w pasek ciasta. Ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz w 200°C (góra-dół) przez 15–18 minut, aż będą złociste i chrupiące. Podawaj z domowym ketchupem.
3. Club sandwich z szyneczkami Sokoliki i aioli
Składniki (na 2 duże kanapki):
- 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego 6 plasterki szynki drobiowej Sokoliki (3 smażone, 3 z opakowania) 4 kawałki sera manchego 4 liście sałaty lodowej 1 duży pomidor Sos aioli: 1 żółtko 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku 100 ml oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz
Przygotowanie:
- Aioli: Żółtko, musztardę i czosnek zmiksuj lub ubij trzepaczką, stopniowo dodając olej. Na koniec dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
- Szynka: trzy plasterki szynki podsmaż na chrupko.
- Składanie: Tostuj kromki chleba na oliwie. Na pierwszej kromce rozsmaruj aioli, ułóż sałatę, i smażoną szynkę. Przykryj drugą kromką, znów aioli, surowa szynka, pomidor i ser Zakończ trzecią kromką. Zepnij wykałaczką i przekrój na pół
Smacznego!
Źródło zdjęcia głównego: "Co Za Tydzień"