Materiał promocyjny

Jak dobrze rozpocząć dzień? Zwyciężczyni "MasterChefa" ma na to kilka sposobów

Projekt Plaża 2025 - Świnoujście
Jak dobrze rozpocząć dzień? Na śniadanie warto postawić na produkty z dobrym składem
Źródło: "Co Za Tydzień"
Projekt Plaża 2025 wystartował. W tym roku ponownie odwiedzimy nadmorskie miejscowości, a wszystko po to, by wspólnie świętować lato. A jak wiadomo — nie ma odpoczynku bez dobrego jedzenia! Pożywne śniadania to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Julia Cichocka, zwyciężczyni 13. edycji "MasterChefa", ma na nie kilka pomysłów!

Śniadaniowe propozycje Julii Cichockiej z "MasterChefa"

Projekt Plaża 2025 czas zacząć. Pierwszym przystankiem wakacyjnego miasteczka było Świnoujście. Mieszkańcy oraz turyści mogli skorzystać z licznych atrakcji przygotowanych specjalnie na tę okazję. Nie mogło zabraknąć również dobrego jedzenia! Tym razem przy grillu królowała zwyciężczyni 13. edycji programu "MasterChef" Julia Cichocka. W rozmowie z Olivierem Janiakiem opowiedziała o śniadaniowych propozycjach przygotowanych na bazie produktów marki Sokołów, a konkretnie — Sokolików! Są dobrym rozwiązaniem szczególnie w diecie dzieci, bowiem nie zawierają konserwantów i mają czyste etykiety.

A każdy rodzic wie, że pociechy jedzą oczami! Któż z nas o poranku nie wspinał się na wyżyny kreatywności, by ukochane dziecko zjadło śniadanie. Julia Cichocka wyszła naprzeciw oczekiwaniom małych łasuchów i zaprezentowała kilka nietuzinkowych propozycji. Pierwszą z nich są samodzielnie przygotowane tacosy, do których możemy włożyć właściwie wszystko to, co znajdziemy w lodówce.

Tu jest jajecznica, klasyczna baza nasza białkowa, paróweczka grillowana, awokado i salsa z mango, chili, pomidorów i gotowy, fajny posiłek mamy
- zdradziła zwyciężczyni "MasterChefa".

Kolorowe posiłki z pewnością zachęcą dzieci do spróbowania. Warto również zaproponować im wspólne przygotowanie dań, co może być formą zabawy. Julia Cichocka dodała, że najważniejszym elementem pysznych śniadań są dobre składniki z czystym składem.

Myślę, że trochę pomijamy to śniadanie i bawimy się kolacjami, a to jednak można też fajnie i szybko zrobić z samego rana. [...] Zawsze wchodzimy do produktu, żeby to wszystko w ogóle miało ręce i nogi. Sprawdzamy etykiety, sprawdzamy skład, żeby było bez konserwantów, bez jakichś dodatków, udziwnień. I wtedy mamy pewność, że to jest nasza baza posiłkowa, będzie spełniona i będzie to fajny, spełniony posiłek
- dodała.

Co, poza tacosami, warto przygotować na śniadanie? Poniżej znajdziecie przepisy z wykorzystaniem Sokolików!

Projekt Plaża 2025 Świnoujście — przepisy na pożywne śniadania

1. Śniadaniowe taco z paróweczką Sokoliki, jajecznicą i awokado

Składniki (na 4 tacosy):

  • 4 małe tortille pszenne lub kukurydziane 4 paróweczki Sokoliki 4 jajka 1 łyżka masła 1 dojrzałe awokado 2 pomidory, pół dojrzałego mango  1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 limonki, kilka papryczek jalapeno  sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Salsa: Pomidory pokrój w kostkę, cebulę bardzo drobno, dodaj posiekaną kolendrę, dodaj mango, skrop sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Parówki: Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy, aż będą rumiane z każdej strony.
  • Jajecznica: Na maśle usmaż delikatną jajecznicę – jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając.
  • Awokado pokrój na plasterki 
  • Składanie: Tortille podgrzej na suchej patelni. Nałóż jajecznicę, parówkę, łyżkę salsy i udekoruj jalapeno.

2. Parówki "Foodbolówki":

Składniki (na ok. 24 sztuk):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (schłodzonego, nie mrożonego) 2 op. Foodbolówek Sokoliki  1 jajko (do posmarowania) 1 łyżka sezamu
  • Domowy ketchup: 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Ketchup: Gotuj passatę z przyprawami przez 15–20 minut, aż zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
  • Parówki: Pokrój ciasto francuskie na paski (ok. 3x10 cm). Zawiń każdą parówkę w pasek ciasta. Ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
  • Piecz w 200°C (góra-dół) przez 15–18 minut, aż będą złociste i chrupiące. Podawaj z domowym ketchupem.

3. Club sandwich z szyneczkami Sokoliki i aioli

Składniki (na 2 duże kanapki):

  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego  6 plasterki szynki drobiowej Sokoliki (3 smażone, 3 z opakowania) 4 kawałki sera manchego 4 liście sałaty lodowej 1 duży pomidor Sos aioli: 1 żółtko 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku 100 ml oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Aioli: Żółtko, musztardę i czosnek zmiksuj lub ubij trzepaczką, stopniowo dodając olej. Na koniec dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Szynka: trzy plasterki szynki podsmaż na chrupko.
  • Składanie: Tostuj kromki chleba na oliwie.  Na pierwszej kromce rozsmaruj aioli, ułóż sałatę, i smażoną szynkę. Przykryj drugą kromką, znów aioli, surowa szynka, pomidor i ser Zakończ trzecią kromką. Zepnij wykałaczką i przekrój na pół

Smacznego!

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości