Nastolatkowie zazwyczaj kochają spać do późna. Nie inaczej jest z Kubą Tomaszczykiem, który by sprostać wyzwaniom najlepszego szefa kuchni w Polsce, musi mierzyć się jednak z wczesnym wstawaniem. Jaki jest jego przepis na umilenie sobie pierwszych chwil każdego dnia?
Sposób MasterChefa na energetyczne i zdrowe śniadanie
Jednym z ulubionych śniadań najmłodszego MasterChefa w Polsce jest fritata. Z łatwością przygotujecie ją naprędce przed poranną zmianą, a jeśli jesteście z tych, dla których każda sekunda jest rano na wagę złota, to również rozwiązanie dla was. Fritatę można bowiem z powodzeniem przygotować wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Tak przygotowana jest wprost idealna na drugie śniadanie.
Kuba Tomaszczyk przygotował fritatę jako propozycję zdrowego śniadania w strefie chillu Projektu Zima. To danie można przygotować na wiele sposobów. Jeśli chodzi o dodatki do rozmieszanych jajek, to tak naprawdę nie ogranicza was nic. Kucharz tym razem zdecydował się na ser feta, jarmuż, karmelizowaną cebulkę i kilka przyprawowych dodatków.
"Proste śniadanie, dobre i dobrze komponujące się przede wszystkim z herbatą" - wylicza kucharz.
Frittata z jarmużem, serem feta i karmelizowaną cebulą Kuby Tomaszczyka. PRZEPIS:
Składniki (na 4 porcje) :
6 jajek
100 g jarmużu
150 g sera feta
100 g boczku lub włoskiej szynki
2 cebule
60 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Pół pęczka posieknaego szczypiorku
szczypta suszonego tymianku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W dużej misce mieszamy jajka ze śmietaną tak, by masa się napowietrzyła. Dodajemy połowę sera feta, szczypiorek, sól i pieprz, mieszamy.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni z dodatkiem masła. W połowie smażenia przyprawiamy solą i tymiankiem, gdy nasza cebula będzie skarmelizowana, przekładamy ją do masy jajecznej. Na tej samej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, gdy się przyrumieni, przekładamy go do miski z jajkami. Znowu na tej samej patelni dolewamy oliwę i smażymy jarmuż, po 3-4 minutach na patelnię wlewamy wymieszaną masę jajeczną i posypujemy resztą fety, smażymy przez 2-3 minuty aż boki się zetną (nie mieszamy).
Patelnie przekładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Jeśli nie mamy piekarnika, możemy smażyć na patelni tylko jedynie na bardzo małym ogniu z przykrywką. Frittatę wyciągamy i kroimy w trójkąty.
Pobudzające zalety herbaty. Połączenie kofeiny i teiny
Nie wszyscy bowiem wiedzą, że Kuba Tomaszczyk jest prawdziwym smakoszem herbaty.
"Herbata u mnie w rodzinie wbiła się w taką śniadaniową rutynę, bo ja mam naprawdę mega duży problem ze wstaniem rano z łóżka. Wiadomo, jest super ciepło w łóżeczku, a ja mam na to zimno wychodzić? I zawsze jak biorę sobie herbatkę, ona mnie tak rozgrzewa od środka. Mogę wstać i iść robić, co mam zrobić" - powiedział.
MasterChef docenia jednak herbatę nie tylko za jej walory smakowe. O jej wyjątkowych właściwościach zebranym w strefie chillu opowiedział znawca herbaty Lipton, Oscar Krysik:
"Herbata ma w sobie coś tak fajnego, jak połączenie kofeiny i teiny. Kofeina ma w sobie coś takiego, że jest pik kofeinowy, czyli ona daje tę energię, natomiast teina wypłaszcza ten pik - pobudza delikatnie i stopniowo" - tłumaczy specjalista.
Herbata to zatem rozwiązanie na długotrwałą energię na cały dzień, a w połączeniu z pysznym śniadaniem jest sposobem na wyciągnięcie z łóżka nawet największych śpiochów!
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.
- Demi Moore kończy 60 lat. Jej życie prywatne to gotowy scenariusz filmowy
- Leonardo DiCaprio spotyka się z kolejną modelką. Nowa wybranka jest młodsza niemal o 30 lat
- "Pokolenie Ikea" – film na podstawie kontrowersyjnej powieści Piotra C. wkrótce w kinach. Zobacz zwiastun!