Materiał promocyjny

Kulinarne inspiracje od Grzegorza Zawieruchy. Sprawdź przepisy, które zaskoczą twoich gości

Szczyrk
Grzegorz Zawierucha inspiruje. Poznaj dania z wykorzystaniem kabanosów Berlinki
Źródło: "Co Za Tydzień"

Dlaczego warto pojechać do Szczyrku? Zimą to doskonałe miejsce dla narciarzy i snowboardzistów, a wiosną, latem i jesienią zachwycają tam górski szlaki. A co warto zjeść podczas sportowych aktywności albo serwować w czasie karnawału? Sprawdźcie kulinarne inspiracje od Grzegorza Zawieruchy. Do artykułu załączamy przepisy na pyszne dania z kabanosami w roli głównej.

Grzegorz Zawierucha zdradza, jak przygotować pyszne dania z wykorzystaniem kabanosów

Grzegorza Zawierucha zwyciężył 8. edycję kulinarnego show "MasterChef". Kucharz serwował w Szczyrku smakołyki, które sprawdzą się idealnie w czasie karnawału.

"Karnawał, tak, ciągle pamiętamy jeszcze te nasze święta, to nasze obżarstwo, ciasta niezliczonej ilości, dlatego na przekór temu proponuję karnawał na zdrowo, czyli używamy dużo sałat, dużo warzyw, dużo owoców, a moi drodzy, jeżeli zdrowo, to też pamiętajcie: szybko. To, co jedzą moje dzieciaki, to musi być okej, a mój młodszy syn, pięcioletni, uwielbia kabanosy i ja też zachodzę w głowę, co przygotować z wykorzystaniem kabanosów. Na szczęście mam tych pomysłów dużo" — powiedział kucharz.

Grzegorz Zawierucha podzielił się propozycjami na pyszne i proste w wykonaniu przekąski. Jedna to tajska sałatka, do której przygotowania wykorzystał kabanosy Berlinki o smaku tajskim, czyli z lekką nutą limonki w środku.

"Bardzo szybka, bardzo pyszna i naprawdę zaskoczy waszych gości. Dla każdego coś miłego. Jeżeli nie lubimy właśnie jalapeño, nie lubimy ostrych papryczek, wybieramy smak łagodny, bekonowy, serowy. Jest tyle smaków, że każdy znajdzie coś dla siebie" — dodał.

Kabanosy Berlinki są nie tylko wygodną, pożywną przekąską, ale znakomitym dodatkiem do dań. Zobaczcie, co można z nich wyczarować.

Przepisy na dania z kabanosami Berlinki

Roladki nadziane serkiem z kabanosami w panierce z prażonej cebuli

Składniki:

2 opakowania kabanosów Berlinki BBQ & bekon

4 placki tortilli

12 plastrów sera żółtego

1 główka sałaty rzymskiej

1 papryka czerwona lub żółta

2-3 suszone pomidory z zalewy

400 g serka śmietankowego typu philadelphia

szklanka prażonej cebulki

sól i pieprz

Dodatki:

folia spożywcza

kiełki z rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy w słupki. Do serka dodajemy drobno pokrojonego pomidora suszonego. Doprawiamy pieprzem i solą. Tortille rozkładamy i smarujemy serkiem. Na każdą z nich rozkładamy po 2-3 liście sałaty rzymskiej, 2-3 plastry sera żółtego, pokrojoną w słupki paprykę i kabanosy Berlinki BBQ & bekon. Tortille zwijamy ciasno w rulon i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwijamy i każdą z nich smarujemy serkiem. Każdą roladę obtaczamy prażoną cebulkę i kroimy na grubość około 2 cm. Na wierzchu każdej układamy plasterek kabanosa i posypujemy kiełkami z rzodkiewki.

Tajska sałatka z rajskimi tajskimi kabanosami

Składniki:

2 marchewki

1 opakowanie kabanosów Berlinki Tajskie

100 g sałatki lodowej

1/4 czerwonej cebuli

1 małe mango

1 awokado

1/2 pęczka świeżej kolendry

opakowanie fasoli mung (150 g)

sok z limonki

1/2 papryczki chili (opcjonalnie)

Sos tajski:

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 ząbek czosnku

1 cm startego świeżego imbiru

1 łyżeczka sosu słodko kwaśnego

kilka kropel oleju sezamowego

1/4 łyżeczki ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Cebulę w piórka, a mango w małą kostkę. Awokado kroimy w paski i skrapiamy sokiem z limonki. Liście kolendry oraz papryczkę chili drobno siekamy. Wszystkie składniki układamy na talerzu i dodajemy pokrojone kabanosy Berlinki Tajskie. Całość polewamy sosem tajskim. Na końcu dodajemy kiełki mung.

Kanapeczki z pastą jajeczną i kabanosami

Składniki:

1 opakowanie kabanosów Berlinki – dowolny smak

1 pomidor

3-4 rzodkiewki

chleb razowy

Pasta jajeczna:

4 jajka

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 pęczka natki pietruszki

1-2 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

kilka gałązek świeżego kopru

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Dodajemy do jajek majonez i musztardę. Całość doprawiamy słodką paprykę, solą, pieprzem oraz drobno posiekaną pietruszką. Na każdej kromce dajemy po około jednej łyżce pasty. Na wierzchu układamy plasterek pomidora, rzodkiewki i pokrojonego kabanosa Berlinki. Wszystkie dekorujemy gałązkami świeżego kopru.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości