Dlaczego warto pojechać do Szczyrku? Zimą to doskonałe miejsce dla narciarzy i snowboardzistów, a wiosną, latem i jesienią zachwycają tam górski szlaki. A co warto zjeść podczas sportowych aktywności albo serwować w czasie karnawału? Sprawdźcie kulinarne inspiracje od Grzegorza Zawieruchy. Do artykułu załączamy przepisy na pyszne dania z kabanosami w roli głównej.
Grzegorz Zawierucha zdradza, jak przygotować pyszne dania z wykorzystaniem kabanosów
Grzegorza Zawierucha zwyciężył 8. edycję kulinarnego show "MasterChef". Kucharz serwował w Szczyrku smakołyki, które sprawdzą się idealnie w czasie karnawału.
"Karnawał, tak, ciągle pamiętamy jeszcze te nasze święta, to nasze obżarstwo, ciasta niezliczonej ilości, dlatego na przekór temu proponuję karnawał na zdrowo, czyli używamy dużo sałat, dużo warzyw, dużo owoców, a moi drodzy, jeżeli zdrowo, to też pamiętajcie: szybko. To, co jedzą moje dzieciaki, to musi być okej, a mój młodszy syn, pięcioletni, uwielbia kabanosy i ja też zachodzę w głowę, co przygotować z wykorzystaniem kabanosów. Na szczęście mam tych pomysłów dużo" — powiedział kucharz.
Grzegorz Zawierucha podzielił się propozycjami na pyszne i proste w wykonaniu przekąski. Jedna to tajska sałatka, do której przygotowania wykorzystał kabanosy Berlinki o smaku tajskim, czyli z lekką nutą limonki w środku.
"Bardzo szybka, bardzo pyszna i naprawdę zaskoczy waszych gości. Dla każdego coś miłego. Jeżeli nie lubimy właśnie jalapeño, nie lubimy ostrych papryczek, wybieramy smak łagodny, bekonowy, serowy. Jest tyle smaków, że każdy znajdzie coś dla siebie" — dodał.
Kabanosy Berlinki są nie tylko wygodną, pożywną przekąską, ale znakomitym dodatkiem do dań. Zobaczcie, co można z nich wyczarować.
Przepisy na dania z kabanosami Berlinki
Roladki nadziane serkiem z kabanosami w panierce z prażonej cebuli
Składniki:
2 opakowania kabanosów Berlinki BBQ & bekon
4 placki tortilli
12 plastrów sera żółtego
1 główka sałaty rzymskiej
1 papryka czerwona lub żółta
2-3 suszone pomidory z zalewy
400 g serka śmietankowego typu philadelphia
szklanka prażonej cebulki
sól i pieprz
Dodatki:
folia spożywcza
kiełki z rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy w słupki. Do serka dodajemy drobno pokrojonego pomidora suszonego. Doprawiamy pieprzem i solą. Tortille rozkładamy i smarujemy serkiem. Na każdą z nich rozkładamy po 2-3 liście sałaty rzymskiej, 2-3 plastry sera żółtego, pokrojoną w słupki paprykę i kabanosy Berlinki BBQ & bekon. Tortille zwijamy ciasno w rulon i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwijamy i każdą z nich smarujemy serkiem. Każdą roladę obtaczamy prażoną cebulkę i kroimy na grubość około 2 cm. Na wierzchu każdej układamy plasterek kabanosa i posypujemy kiełkami z rzodkiewki.
Tajska sałatka z rajskimi tajskimi kabanosami
Składniki:
2 marchewki
1 opakowanie kabanosów Berlinki Tajskie
100 g sałatki lodowej
1/4 czerwonej cebuli
1 małe mango
1 awokado
1/2 pęczka świeżej kolendry
opakowanie fasoli mung (150 g)
sok z limonki
1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
Sos tajski:
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 cm startego świeżego imbiru
1 łyżeczka sosu słodko kwaśnego
kilka kropel oleju sezamowego
1/4 łyżeczki ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Cebulę w piórka, a mango w małą kostkę. Awokado kroimy w paski i skrapiamy sokiem z limonki. Liście kolendry oraz papryczkę chili drobno siekamy. Wszystkie składniki układamy na talerzu i dodajemy pokrojone kabanosy Berlinki Tajskie. Całość polewamy sosem tajskim. Na końcu dodajemy kiełki mung.
Kanapeczki z pastą jajeczną i kabanosami
Składniki:
1 opakowanie kabanosów Berlinki – dowolny smak
1 pomidor
3-4 rzodkiewki
chleb razowy
Pasta jajeczna:
4 jajka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 pęczka natki pietruszki
1-2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
kilka gałązek świeżego kopru
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Dodajemy do jajek majonez i musztardę. Całość doprawiamy słodką paprykę, solą, pieprzem oraz drobno posiekaną pietruszką. Na każdej kromce dajemy po około jednej łyżce pasty. Na wierzchu układamy plasterek pomidora, rzodkiewki i pokrojonego kabanosa Berlinki. Wszystkie dekorujemy gałązkami świeżego kopru.
Źródło zdjęcia głównego: "Co Za Tydzień"