W miasteczku Projektu Plaża, które powstało w Krynicy Morskiej, nie mogło zabraknąć stanowiska marki Sokołów. Tym razem kucharz Tomasz Leśniak przygotował propozycje wysokobiałkowych śniadań z wykorzystanie produktów Hight Protein. Olivier Janiak odwiedził kuchenne stanowisko i sprawdził, jak smakują nie tylko propozycje na pierwszy bądź drugi posiłek spożywany o poranku, ale również zapoznał się z nieco bardziej mięsnymi daniami.
Tomasz Leśniak przygotował przepyszne dania z produktami marki Sokołów
Choć w tym roku upały dają się nam we znaki, również w te gorące poranki należy pamiętać o śniadaniu! Wszakże jest to najważniejszy posiłek dnia, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie wyjścia z domu. To dla takich łasuchów Tomasz Leśniak wraz z marką Sokołów przygotował propozycje, które można wykorzystać na pierwsze bądź drugie śniadanie. Te dania znajdą szczególne miejsce w sercach tych, którzy zwracają uwagę na... białko!
Tomasz Leśniak w rozmowie z Olivierem Janiakiem opowiedział nieco więcej o smacznych propozycjach.
To jest nasze śniadanie, bomba białkowa, czyli mamy połączenie śniadania tureckiego z jogurtem wysokobiałkowym. Oczywiście to, co jest najważniejszym produktem w tym wszystkim, to są parówki linii High Protein, czyli wysokobiałkowe i szczerze powiem, dodanie je właśnie do takiego pełnowartościowego posiłku wysokobiałkowego sprawia, że jest to idealne połączenie, idealna kompozycja!- powiedział.
Łatwym rozwiązaniem dla tych, którzy mają nieco mniej czasu, są kabanosy!
"Jeśli chcemy przyjąć odpowiednią porcję białka, nie ma nic łatwiejszego, jak kabanosy High Protein. Mamy wołowe, które mają 42 g w 100 g. Mamy drobiowe, które mają 32 g białka w 100 g produktu. I to jest naprawdę fajna rzecz, bo możemy sobie to zabrać w podróż, w wycieczkę. Możemy też przygotować z tych kabanosów różnego rodzaju przekąski, sałatki" - dodał.
To nie były jedyne propozycje, które przygotował dla widzów Tomasz Leśniak. Na grillu nie zabrakło też steków wołowych, a na talerzach piętrzyły się burgery również marki Sokołów. Dania w pełnej krasie zobaczycie w materiale wideo, a na dole znajdziecie przepisy na wspomniane jajka po turecku, a także na szybką przekąskę z wykorzystaniem kabanosów z linii High Protein.
Wysokobiałkowe propozycje marki Sokołów — przepisy
Teraz możesz sam przygotować dania zaprezentowane przez Tomasza Leśniaka. Poniżej znajdziecie przepisy na Parówki High Protein z jajkami po turecku czy przekąskę opartą na kabanosach High Protein.
Parówki High Protein z jajkami po turecku — przepis na cztery porcje
SKŁADNIKI:
- 8 Parówek High Protein
- 8 jajek
- Ocet jabłkowy do gotowania
- Sól
- Jogurt:
- Jogurt naturalny wysokobiałkowy 500 g
- Sól
- Czosnek 1 ząbek
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Kmin rzymski szczypta
- Masło:
- Masło 60 g
- Papryka wędzona 1 łyżeczka
- Papryka węgierska słodka 1 łyżeczka
- Pieprz Cayenne szczypta
- Dodatki:
- Suszone włosy chilli
- Świeża natka pietruszki
- Świeży koperek
- Świeża mięta
- Świeża trybula
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Parówki High Protein podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania. Nastaw w garnku wodę z dodatkiem soli, zagotuj i dodaj 1 łyżkę octu. Do miseczki wybij jajko, łyżką utwórz mały wir w gotującej wodzie i delikatnie dodaj jajko. Gotuj do momentu ścięcia się białka jajka. Wir spowoduje, że jajko nie będzie roztrzepane. Wyciągaj łyżką cedzakową.
Jogurt przełóż do miski, dodaj wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, kmin rzymski i całość dopraw do smaku solą. Masło podgrzewaj na patelni do momentu, aż białko zacznie oddzielać się od tłuszczu. Do masła dodaj papryki i pieprz, zamieszaj i ściągnij z ognia.
Jogurt rozsmaruj grubo na talerzu, połóż ugotowane jajka, parówki High Protein, polej masłem i posyp świeżymi ziołami.
Przekąska Proteinowa idealna na spotkania ze znajomymi lub podróż — przepis
SKŁADNIKI:
- Kabanosy High Protein Drobiowe i Wołowe
- Pasta z pieczonej papryki i orzeszków nerkowca:
- Orzeszki nerkowca 100 g
- 2 papryki czerwone
- 0,5 bakłażana
- 2 czerwone cebule
- Czosnek 1 ząbek
- Świeży tymianek
- 2 pomidory
- Sok z 0,5 cytryny
- Papryka węgierska 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Ajvar łagodny 200 g
- Labneh miętowy:
- Jogurt naturalny wysokobiałkowy 500 g
- Kmin rzymski mielony do smaku
- Świeża mięta
- Skórka z limonki
- Sól, pieprz do smaku
- Dodatki:
- Hummus - Z Gruntu Dobre Sokołów Roślinny
- Vege smalczyk - Z Gruntu Dobre Sokołów Roślinny
- Świeże pomidory koktajlowe
- Krakersy proteinowe (z samych ziaren)
- Orzechy (brazylijskie, pekan, makadamia, nerkowiec)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pasta z pieczonej papryki i orzeszków nerkowca:
Orzeszki nerkowca zalej wodą i gotuj do miękkości. Przecedź i odstaw do wystygnięcia. Paprykę oczyść z nasion. Bakłażana, paprykę, pomidora, cebulę pokrój w kostkę około 1 cm.
Czosnek pokrój w plasterki. Całość warzyw przełóż do miski, dodaj tymianek, sok z cytryny, oliwę, paprykę węgierską, sól, pieprz do smaku i wymieszaj, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia. Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piecz do miękkości. Upieczone warzywa ostudź, przełóż do miski lub kielicha od miksera, dodaj orzechy nerkowca, ajvar i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj na zimno.
Labneh miętowy:
Jogurt przełóż do miski, dodaj posiekaną miętę, skórkę z limonki, dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim i dobrze wymieszaj. Całość masy przełóż na sito wyścielone gazą i odstaw do lodówki na 24 godziny, do odcieknięcia. Gotowy labneh zamieszaj przed podaniem.
Tak przygotowane dodatki podawaj osobno z Kabanosami High Protein
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na Instagramie, Facebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
Czytaj też:
- Urszula kiedyś nosiła kolorowe pasemka i mocne makijaże. Jak zmieniała się przez lata kariery?
- Kate Middleton znów pokazała się publicznie. Najnowsze zdjęcia księżnej trafiły do sieci
- Burza po wpisie Piotra Stramowskiego o patchworkowej rodzinie. Aktor ostro odpowiedział internautce
Źródło zdjęcia głównego: "Co Za Tydzień"