Katarzyna Bosacka zauważa, z czym borykają się Polacy w Wielkanoc. Jakie ma dla nich rady?

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Źródło: MWMEDIA
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami! Już niedługo na stołach zagoszczą tradycyjne potrawy i choć wiele z nich z pewnością się powtórzy, w każdym domu przepis na kultową sałatkę jarzynową jest wyjątkowy. Nie ma co kryć, że świąteczne przysmaki nie należą do najzdrowszych. Katarzyna Bosacka zdradziła, co warto zrobić, by poczuć się lepiej po niemałym obżarstwie!

Katarzyna Bosacka jest polską prezenterką i osobowością telewizyjną, która od wielu lat związana jest z szeroko pojętym żywieniem. Ma na koncie prowadzenie programów kulinarnych, w tym m.in. takich, w których to polecała, po co warto sięgać, przemierzając alejki sklepów spożywczych, a czego z całą pewnością należy unikać. W ostatnim czasie gwiazda nie miała łatwego życia ze względu na to, co działo się w jego prywatnej części.

Czytaj też: Katarzyna Bosacka o załamaniu po rozwodzie. "Nawet śmierć taty mnie tak nie rozwaliła"

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

Wielkanocny odcinek specjalny "Milionerów". Damian Michałowski, Sebastian Szczęsny, Malwina Wędzikowska i Jan Pirowski zawalczą o główną nagrodę
Źródło: Co Za Tydzień TVN

Wielkanoc 2024. Katarzyna Bosacka ma kilka rad dla Polaków

Katarzyna Bosacka regularnie pytana jest o kwestie żywieniowe niedługo przed najważniejszymi świętami. W Polsce obchodzone są hucznie, przede wszystkim poprzez suto zastawione stoły. Z każdym kolejnym rokiem na tapet brany jest temat podwyżki cen oraz tego, ile tym razem będziemy musieli zapłacić za organizację świąt. W najnowszym wywiadzie Katarzyna Bosacka wypowiedziała się na temat zbliżającej się Wielkanocy. Przyznała, że zauważa dużo dobrego w poście, który zgodnie z tradycją przestrzegany jest w wielu polskich domach przez przeszło 40 dni poprzedzających to ważne dla katolików wydarzenie. Zdaniem Katarzyny Bosackiej polega on na m.in. wyrzeczeniu się słodyczy oraz mięsa.

"Taki post jest najlepszą dietą dla naszego organizmu to nie tylko na 40 dni, ale w ogóle na cały rok, albo dłużej. Ale nie mylny wielkanocnego postu z 40-dniową głodówką, bo w jej trakcie organizm szybko zaczyna zjadać sam siebie. Jeśli organizm nie ma wystarczająco dużo białka, to zaczyna ściągać je z mięśni, a witaminy czy składniki mineralne (np. wapń) — z kości" - powiedziała w rozmowie z Plejadą.

Katarzyna Bosacka zdradziła ponadto kilka rad dotyczących tego, jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem. Najlepiej... mniej jeść!

"Święta są właśnie po to, żeby nie liczyć kalorii i nie siedzieć o listku sałaty i dwóch borówkach, kiedy wszyscy inni objawiają się pysznościami. Ale oczywiście trzeba zachować rozsądek i tyle, nie ma w tej kwestii żadnych wielkich rad" - powiedziała i dodała:

Przejedzeniu na pewno nie sprzyja nic niejedzenie, przez co człowiek siada do śniadania wielkanocnego głodny i połyka wszystko, co jest na stole. Warto jednak rano wypić np. szklankę kefiru czy zjeść małego banana, żeby uspokoić żołądek. Jak jesteśmy potwornie głodni, to wtedy jesteśmy w stanie zjeść konia z kopytami, czego później bardzo żałujemy.

Katarzyna Bosacka o wielkanocnych potrawach. Są gorsze niż bożonarodzeniowe?

Temat objadania się i przejedzenia poruszany jest właściwie przed każdym ważnym świętem, który związany jest z celebrowaniem przy stole wraz z bliskimi. Choć wielu uważa, że to bożonarodzeniowe potrawy, na które składają się m.in. smażona ryba czy kapusta, są znacznie cięższe i trudniejsza do strawienia przez ludzki organizm, zdaniem Katarzyna Bosackiej jest zgoła inaczej! To właśnie wielkanocne pyszności mają oddziaływać na człowieka znacznie gorzej.

"O ile potrawy na bożonarodzeniowym stole są w większości bardzo zdrowe, bo mamy barszcz (do którego nie dodajemy zasmażki czy tłuszczu), kapustę kiszoną (która jest niezwykle zdrowa i ma mało kalorii, zwłaszcza po zakiszeniu) czy ryby, o tyle na wielkanocnym jest już z tym gorzej" - powiedziała i dodała:

Zwróćmy uwagę, że potrawy na Wielkanoc są dość ciężkie, tłuste i bogate w białko odzwierzęce, które nie służy naszemu organizmowi, gdy zjemy go za dużo. Jesteśmy też w stanie przeżyć np. bez cukru w jakiejkolwiek postaci, bo niesie on za sobą tylko energię i rozweselenie. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, a życie musi być przyjemne. Ale jeśli lubimy słodycze, a chcemy ograniczać ich spożywanie, to wyznaczmy sobie jakąś strategię, np. przez dni powszednie nie jedzmy słodyczy, a w weekend pozwólmy sobie na coś słodkiego.

Czy weźmiecie sobie rady Katarzyny Bosackiej do serca? W końcu wielkanocne popołudnie bez kolejnego kawałka serniczka będzie trudnym wyzwaniem...

Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie
Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na TikToku, FacebookuInstagramie. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

Czytaj też:

Autor: Dominika Kowalewska

Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA

podziel się:

Pozostałe wiadomości