Ulubione danie Karola III na koronacji. Quiche z serem, bobem i szpinakiem
Źródło: Getty Images
Król Karol III zaserwuje swoim gościom podczas uroczystych obchodów koronacyjnych prostą, ekologiczną i wyjątkowo smaczną potrawę, którą można bez trudu przygotować w domu. Jakie jest jego ulubione danie?
Od jutra, czyli 6 maja, uwaga całego świata skierowana będzie na Londyn, gdzie odbędą się uroczystości koronacyjne króla Karola III. Monarcha postawił na ekologiczne rozwiązania i podczas ceremonii pojawi się w szacie swojej matki Elżbiety II. Swoje podejście do ochrony środowiska odzwierciedla także w menu koronacyjnym, które będzie serwowane podczas uroczystości. Król ma bardzo konkretnie określone preferencje kulinarne.
Koronacja Karola III. Najważniejsze momenty z życia nowego króla
Źródło: cozatydzien.tvn.pl/Getty Images/Pixabay
Co je Karol III? Ulubione danie króla
Szczegóły dotyczące nawyków żywieniowych Karola III zdradziła Carolyn Robb. Świetnie zna ona preferencje kulinarne króla, ponieważ przez 11 lat pracowała dla niego jako szefowa kuchni. W latach 1989-2000 miała okazję dokładnie poznać gusta monarchy. W wywiadzie udzielonym dla magazynu "OK!" zdradziła między innymi, że Karol III nigdy nie je truskawek w zimie. Król akceptuje jedynie sezonowe owoce i warzywa, a jego dieta opiera się na minimalnej ilości mięsa, a przeważającą ilością warzyw.
Carolyn Robb podkreśliła w wywiadzie dla magazynu, że król Karol III jest bardzo uprzejmy i zawsze pozostawiał jej drobne karteczki z podziękowaniem po posiłku. Była zaskoczona, że pomimo swojego intensywnego grafiku, monarcha zawsze znajdował czas na takie gesty. Król rezygnuje z mięsa i produktów mlecznych na kilka dni w tygodniu.
"To podejście także związane jest z troską króla o środowisko. Przygotowywałam domowe potrawy ze świeżych składników, jeśli coś zostało, to następnego dnia lądowało w kiszu, który jest jedną z jego ulubionych potraw" - wyznała Robb.
Quiche z warzywami – najważniejsze danie na koronacji
Podczas koronacji króla Karola III podawana będzie jego ulubiona potrawa - quiche. To danie pochodzące z Francji, składające się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia z jajeczną i serową masą. Quiche jest wspaniałym sposobem na wykorzystanie resztek, bo do nadzienia można dodać różne warzywa. Oficjalne menu koronacyjne obejmuje właśnie to danie, które już teraz można znaleźć w niemal każdej restauracji w Wielkiej Brytanii. "Królewski kisz" podawany podczas ceremonii koronacji będzie bezmięsny z nadzieniem ze szpinaku, bobu, sera i estragonu.
Quiche z serem, bobem i szpinakiem będzie główną potrawą na koronacji Karola III
Quiche z serem, bobem i szpinakiem – przepis
Źródło: Getty Images
Quiche z bobem i szpinakiem – przepis
Jeśli chcesz poczuć smak "królewskiego kiszu" i poczuć się jak gość oficjalnych obchodów koronacyjnych, możesz w prosty sposób przygotować to danie w swojej kuchni. Oto przepis.
Składniki na kruche ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
1 jajko
1/4 szklanki zimnej wody
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1 opakowanie świeżego szpinaku
300 gram bobu
300 gram sera Gruyere lub feta
3 jajka
1/2 szklanki śmietany 30%
1/4 szklanki mleka
1 łyżka posiekanego estragonu
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone masło i palcami zagnieć ciasto, aż będzie miało konsystencję "kruszonki".
Wymieszaj jajko z wodą, a następnie dodaj do miski z mąką i masłem. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto i przenieś do okrągłej formy do pieczenia. Włóż formę z ciastem do lodówki na 10 minut. Wyjmij formę z lodówki i nakłuj ciasto widelcem. Piecz przez około 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj szpinak i ugotowany bób na patelnię. Smaż przez około 5 minut, aż szpinak zmięknie. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, odciskaj nadmiar wody. Całość dopraw solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, śmietanę, mleko, sól i pieprz. Dodaj estragon i wymieszaj. Na cieście równomiernie rozłóż warzywa, a następnie pokruszony ser Gruyere lub fetę w kostce i zalej mieszanką. Piecz quiche w piekarniku przez około 30-40 minut, aż nabierze złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia Podawaj ciepłe lub letnie.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.