Od jutra, czyli 6 maja, uwaga całego świata skierowana będzie na Londyn, gdzie odbędą się uroczystości koronacyjne króla Karola III. Monarcha postawił na ekologiczne rozwiązania i podczas ceremonii pojawi się w szacie swojej matki Elżbiety II. Swoje podejście do ochrony środowiska odzwierciedla także w menu koronacyjnym, które będzie serwowane podczas uroczystości. Król ma bardzo konkretnie określone preferencje kulinarne.
Czytaj więcej: Koronacja Karola III. Kiedy się odbędzie? Jak będzie wyglądać? Oto szczegóły ceremonii!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Co je Karol III? Ulubione danie króla
Szczegóły dotyczące nawyków żywieniowych Karola III zdradziła Carolyn Robb. Świetnie zna ona preferencje kulinarne króla, ponieważ przez 11 lat pracowała dla niego jako szefowa kuchni. W latach 1989-2000 miała okazję dokładnie poznać gusta monarchy. W wywiadzie udzielonym dla magazynu "OK!" zdradziła między innymi, że Karol III nigdy nie je truskawek w zimie. Król akceptuje jedynie sezonowe owoce i warzywa, a jego dieta opiera się na minimalnej ilości mięsa, a przeważającą ilością warzyw.
Carolyn Robb podkreśliła w wywiadzie dla magazynu, że król Karol III jest bardzo uprzejmy i zawsze pozostawiał jej drobne karteczki z podziękowaniem po posiłku. Była zaskoczona, że pomimo swojego intensywnego grafiku, monarcha zawsze znajdował czas na takie gesty. Król rezygnuje z mięsa i produktów mlecznych na kilka dni w tygodniu.
"To podejście także związane jest z troską króla o środowisko. Przygotowywałam domowe potrawy ze świeżych składników, jeśli coś zostało, to następnego dnia lądowało w kiszu, który jest jedną z jego ulubionych potraw" - wyznała Robb.
Czytaj więcej na temat koronacji Karola III.
Quiche z warzywami – najważniejsze danie na koronacji
Podczas koronacji króla Karola III podawana będzie jego ulubiona potrawa - quiche. To danie pochodzące z Francji, składające się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia z jajeczną i serową masą. Quiche jest wspaniałym sposobem na wykorzystanie resztek, bo do nadzienia można dodać różne warzywa. Oficjalne menu koronacyjne obejmuje właśnie to danie, które już teraz można znaleźć w niemal każdej restauracji w Wielkiej Brytanii. "Królewski kisz" podawany podczas ceremonii koronacji będzie bezmięsny z nadzieniem ze szpinaku, bobu, sera i estragonu.
Quiche z bobem i szpinakiem – przepis
Jeśli chcesz poczuć smak "królewskiego kiszu" i poczuć się jak gość oficjalnych obchodów koronacyjnych, możesz w prosty sposób przygotować to danie w swojej kuchni. Oto przepis.
Składniki na kruche ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 300 gram bobu
- 300 gram sera Gruyere lub feta
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone masło i palcami zagnieć ciasto, aż będzie miało konsystencję "kruszonki". Wymieszaj jajko z wodą, a następnie dodaj do miski z mąką i masłem. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto i przenieś do okrągłej formy do pieczenia. Włóż formę z ciastem do lodówki na 10 minut. Wyjmij formę z lodówki i nakłuj ciasto widelcem. Piecz przez około 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj szpinak i ugotowany bób na patelnię. Smaż przez około 5 minut, aż szpinak zmięknie. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, odciskaj nadmiar wody. Całość dopraw solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, śmietanę, mleko, sól i pieprz. Dodaj estragon i wymieszaj. Na cieście równomiernie rozłóż warzywa, a następnie pokruszony ser Gruyere lub fetę w kostce i zalej mieszanką. Piecz quiche w piekarniku przez około 30-40 minut, aż nabierze złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia Podawaj ciepłe lub letnie.
Smacznego!
Czytaj też: Gdyby Edward VIII nie abdykował, Karol III mógłby nie być królem. Korona była mu pisana?
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.
Czytaj też:
- "Kuchenne rewolucje" w restauracji "Dobre miejsce" w Poznaniu. "Ręce opadają"
- Dawid Kubacki o nowym życiu po chorobie żony Marty. Podjął ważną decyzję
- Gdyby Edward VIII nie abdykował, Karol III mógłby nie być królem. Korona była mu pisana?
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images