Gwiazdy

Michel Moran o błędach kulinarnych Polaków. "Trochę karygodne"

Gwiazdy

Autor:
Aleksandra
Czajkowska
Reporter:
Kalina Szymankiewicz
Michel Moran o najczęściej popełnianych błędach przez Polaków w gotowaniu

Michel Moran jest znanym wszystkim fanom gotowania jurorem w programie "MasterChef". W rozmowie z Kaliną Szymankiewicz powiedział, jakie według niego błędy kulinarne popełniają Polacy. Przy okazji zdradził, co sądzi o polskiej kuchni.

Michel Moran już od ponad 20 lat mieszka w Polsce. Kucharz urodził się we Francji, jednak ma również hiszpańskie obywatelstwo. W 2004 r. otworzył restauracje Bistro de Paris w Warszawie w budynku Opery Narodowej. 

Michel Moran o błędach kulinarnych Polaków

W 2013 r. wydał książkę kucharską "Moje smaki". W 2020 r. poinformował wszystkich klientów, że niestety zmuszony jest zamknąć Bistro de Paris, przez pandemię COVID-19. Kucharz zyskał sławę 10 lat temu, kiedy pojawił się w programie TVN "MasterChef" w roli jurora.

Widzowie pokochali Francuza i jego znane hasło: "Oddaj fartucha". W 2016 r. powstała również edycja dla dzieci "MasterChef Junior".

Ostatnio przy okazji kręcenia "Tajemnic Produkcji" Michel Moran w rozmowie z Kaliną Szymankiewicz powiedział o najczęściej popełnianych błędach kulinarnych Polaków.

- Coraz mniej błędów w gotowaniu. Jedyne co może być trochę karygodne, to czasami rozgotowują za bardzo, czy warzywa, czy makaron, czy mięso, czy ryby. Powinno być to traktowane bardziej delikatnie, mniej rozgotowane, bardziej na chrupiąco, ale poza tym coraz mniej błędów. Ja popełniam więcej błędów, mówiąc po polsku, niż Polacy, gotując — powiedział.

Co w polskiej kuchni lubi Michel Moran?

A co w polskiej kuchni ceni sobie juror?

- Okresu zimowego nie wyobrażam sobie bez pysznej zupy. Kocham zrazy, różne rodzaje kasz, dlatego, że po 20 latach ta polska kuchnia jest też trochę we mnie, dla mnie to już jest normalne, to nie jest żaden eksperyment, ja kocham te dania. Wiadomo, że latem bigos, to trochę trudno, ale zimą kocham — dodał.

Michel Moran powiedział również, jakie danie ceni sobie najbardziej.

- Bigos, który gotuje żona — wyznał.

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie TUTAJ.

Autor:Aleksandra Czajkowska

Reporter: Kalina Szymankiewicz

Źródło zdjęcia głównego: cozatydzien.tvn.pl

Pozostałe wiadomości