"MasterChef Junior". 15 najlepszych przepisów młodych kucharzy ze wszystkich 8. sezonów programu 

"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?
"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?
Źródło: TVN
Jesteś fanem programu o zmaganiach młodych adeptów sztuki kulinarnej “MasterChef Junior”? Lubisz przyrządzać dania z przepisów prezentowanych przez dzieci w naszym programie? Świetnie się składa, ponieważ przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie 15 najlepszych przepisów młodych kucharzy ze wszystkich 8. sezonów programu “MasterChef Junior”. Poznaj je wszystkie. 

Oto zestawienie 15 najlepszych przepisów ze wszystkich 8 sezonów programu "MasterChef Junior". Jesteś gotowy na kulinarną ucztę z wykorzystaniem przepisów naszych młodych kucharzy? Zaczynamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Dominik Czeronek z "MasterChefa" zdradza przepis na omlet po marokańsku
Źródło: "Co Za Tydzień"

Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym – przepis Olivii Tomaszewskiej

Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym – przepis Olivii Tomaszewskiej
Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym – przepis Olivii Tomaszewskiej
Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym – przepis Olivii Tomaszewskiej
Źródło: TVN

Składniki na makaron:

  • 200 g mąki pszennej;
    • jajka – 2 szt.;
      • żółtka – 2 szt.;
        • sól;
          • oliwa z oliwek – 1 łyżka;

            Sposób przygotowania:

            1. Cebulę i czosnek pokrój.

            2. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj cebulę i czosnek.

            3. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

            4. Z grzybów odkrój kapelusze i pokrój je w większą kostkę.

            5. Na patelnię wlej śmietanę i zmniejsz ogień, abym się nie zważyła. Dodaj grzyby i starty parmezan, zredukuj sos na małym ogniu.

            Składniki na sos:

            • po kilka sztuk grzybów – borowików i kurek;
              • śmietana 30% – pół kubka;
                • cebula – 1 szt.;
                  • czosnek – 2 ząbki;
                    • sól;
                      • pieprz;
                        • papryka słodka;
                          • tymianek;
                            • parmezan;
                              • oliwa do smażenia.

                                Sposób przygotowania:

                                1. Cebulę i czosnek pokrój.

                                2. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj cebulę i czosnek.

                                3. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

                                4. Z grzybów odkrój kapelusze i pokrój je w większą kostkę.

                                5. Na patelnię wlej śmietanę i zmniejsz ogień, abym się nie zważyła. Dodaj grzyby i starty parmezan, zredukuj sos na małym ogniu.

                                Sposób podania:

                                Makaron wyłóż na talerz i posyp parmezanem, udekoruj liśćmi bazylii.

                                Polędwiczki wieprzowe i purée z batata – przepis Piotra Rojsza

                                Polędwiczki wieprzowe i purée z batata – przepis Piotra Rojsza
                                Polędwiczki wieprzowe i purée z batata – przepis Piotra Rojsza
                                Polędwiczki wieprzowe i purée z batata – przepis Piotra Rojsza
                                Źródło: TVN

                                Składniki:

                                • 1 szt. batata;
                                  • 1 polędwica wieprzowa;
                                    • czosnek granulowany;
                                      • curry;
                                        • oregano;
                                          • bazylia;
                                            • sól i pieprz;
                                              • jaja – 2 szt.;
                                                • oliwa z oliwek;
                                                  • bułka tarta;
                                                    • łyżka masła;

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Przygotuj marynatę: do oliwy dodaj oregano, bazylię, sól i pieprz.

                                                      2. Umyj polędwicę, osusz, pokrój na plastry i włóż do marynaty. Odstaw do lodówki na 15 minut.

                                                      3. Batata umyj, obierz i pokrój na kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie.

                                                      4. Jajko rozbij na głębszy talerz i roztrzep widelcem.

                                                      5. Na drugi talerz nasyp bułkę tartą, curry i granulowany czosnek.

                                                      6. Polędwiczkę mocz w jajku następnie obtocz w bułce tartej.

                                                      7. Na patelni rozgrzej olej.

                                                      8. Smaż polędwice na złoty kolor (ok. 10 minut).

                                                      9. Ugotowanego batata ugnieć na purée, dodaj łyżkę masła i przyprawy: bazylię i oregano.

                                                      Sposób podania:

                                                      Na talerzu umieść ring i ułóż w nim purée z batata, dołóż polędwiczki. Talerz posyp suszoną lub świeżą bazylią.

                                                      Kurczak na leśnym pagórku – przepis Emilii Andres

                                                      Kurczak na leśnym pagórku – przepis Emilii Andres
                                                      Kurczak na leśnym pagórku – przepis Emilii Andres
                                                      Kurczak na leśnym pagórku – przepis Emilii Andres
                                                      Źródło: TVN

                                                      Kurczak na leśnym pagórku to kurczak w cieście naleśnikowym z orzechową kaszą i warzywami z patelni.

                                                      Składniki: 

                                                      • pierś z kurczaka – 1 szt.;
                                                        • jajko – 1 szt.;
                                                          • mleko – 250 ml;
                                                            • mąka – 5 czubatych łyżek;
                                                              • pieczarki – 5 szt.;
                                                                • kasza gryczana;
                                                                  • orzechy włoskie – garść;
                                                                    • marchew – 1 szt.;
                                                                      • brokuł – 1 szt.;
                                                                        • curry;
                                                                          • zioła prowansalskie;
                                                                            • pieprz;
                                                                              • sól.

                                                                                Sposób przygotowania: 

                                                                                1. Jajko wbij do miski i dodaj do niego mąkę oraz mleko. Zmiksuj wszystko razem na gęste ciasto naleśnikowe.

                                                                                2. Do ciasta dodaj przyprawy: curry, zioła prowansalskie, sól i pieprz. 

                                                                                3. Zagotuj osoloną wodę w garnku i dodaj do niej kaszę. Gotuj 12 minut. 

                                                                                4. Pierś z kurczaka umyj i pokrój na cienkie paski. Pokrojonego kurczaka włóż do ciasta naleśnikowego na min. 15 minut. 

                                                                                5. Umyj marchew i pieczarki. 

                                                                                6. Marchew obierz, pokrój w plastry i zblanszuj, aby była miękka. 

                                                                                7. Pieczarki pokrój i zblanszuj, aby była miękka. 

                                                                                8. Z brokuła odetnij różyczki i również zblanszuj je na miękko. 

                                                                                9. Gdy marchew i brokuł będą miękkie, na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i usmaż na niej pieczarki. 

                                                                                10. Gdy pieczarki będą już usmażone, dodaj do nich marchew i brokuła. Smaż wszystko jeszcze kilka chwil. 

                                                                                11. Ugotowaną kaszę wymieszaj ze zmielonymi orzechami. 

                                                                                12. Rozgrzej patelnię i dodaj na nią dużą ilość oliwy z oliwek, a następnie smaż na niej kurczaka w cieście, aż będzie rumiany. 

                                                                                Sposób podania: 

                                                                                Purée i warzywa wyłóż na talerz, połóż na nich kurczaka i ozdób listkami bazylii. 

                                                                                Łosoś z pieprzu cytrynowym – przepis Amelii Niedźwieckiej 

                                                                                Łosoś z pieprzu cytrynowym – przepis Amelii Niedźwieckiej
                                                                                Łosoś z pieprzu cytrynowym – przepis Amelii Niedźwieckiej
                                                                                Łosoś z pieprzu cytrynowym – przepis Amelii Niedźwieckiej
                                                                                Źródło: TVN

                                                                                Składniki: 

                                                                                • 2 szt. łososia po 200 gramów każdy;
                                                                                  • pieprz cytrynowy;
                                                                                    • suszone pomidory w oleju;
                                                                                      • kapary – 1 łyżka; 
                                                                                        • oliwa z oliwek; 
                                                                                          • sól;
                                                                                            • pieprz;
                                                                                              • papryka czerwona; 
                                                                                                • papryka żółta; 
                                                                                                  • czosnek – kilka ząbków; 
                                                                                                    • młoda cukinia – 1 sztuka;

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      1. Łososia wyfiletuj i zamarynuj w oliwie i pieprzu cytrynowym.  

                                                                                                      2. Warzywa przygotuj do grillowania, wymieszaj z oliwą i solą – usmaż na patelni grillowej. 

                                                                                                      3. Łososia usmaż z kaparami i pomidorami suszonymi na oleju z pomidorów. 

                                                                                                      Sposób podania:

                                                                                                       Na talerzu ułóż grilowane warzywa i łososia. Udekoruj wszystko tymiankiem i dowolnymi ziołami wedle uznania. 

                                                                                                      Gruszkowa fantazja – przepis Jakuba Tomaszka

                                                                                                      Gruszkowa fantazja – przepis Jakuba Tomaszka
                                                                                                      Gruszkowa fantazja – przepis Jakuba Tomaszka
                                                                                                      Gruszkowa fantazja – przepis Jakuba Tomaszka
                                                                                                      Źródło: TVN

                                                                                                      Czym jest Gruszkowa fantazja? To karmelizowane gruszki na czekoladowym biszkopcie z kremem mascarpone. 

                                                                                                      Składniki na biszkopt: 

                                                                                                      • cukier kryształ – 125 g;
                                                                                                        • mąka tortowa – 80 g;
                                                                                                          • kakao – 40 g,
                                                                                                            • jajka – 5 szt.;
                                                                                                              • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

                                                                                                                2. Na spód tortownicy wyłóż papier do pieczenia, a jej brzegi wysmaruj masłem i obsyp mąką.

                                                                                                                3. Żółtka utrzyj z cukrem na wolnych obrotach, za pomocą miksera ręcznego. Miksuj aż do czasu uzyskania kremowej masy.

                                                                                                                4. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

                                                                                                                5. W misce połącz mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

                                                                                                                6. Kremową masę z żółtek delikatnie wymieszaj z białkami. Do masy partiami (w 3 częściach) dodaj przesianą mąkę.

                                                                                                                7. Masę delikatnie wymieszaj łyżką, aby się napowietrzyła. Następnie przelej ją do blaszki.

                                                                                                                8. Piecz 20 minut.

                                                                                                                9. Gotowy biszkopt ostudź.

                                                                                                                10. Wykrój taki kawałek, jaki chcesz i przetnij na pół, aby otrzymać dwa blaty.

                                                                                                                Składniki na karmelizowane gruszki:

                                                                                                                • średniej wielkości gruszki – 3-4 szt.;
                                                                                                                  • masło – pół łyżki;
                                                                                                                    • cukier – 150 g;
                                                                                                                      • amaretto – 30 ml.

                                                                                                                        Krem – składniki:

                                                                                                                        • śmietanka 30% – 100 ml;
                                                                                                                          • serek mascarpone – 200 g;
                                                                                                                            • cukier puder – 1 płaska łyżeczka;

                                                                                                                              Dekoracja:

                                                                                                                              • świeże owoce np. maliny i truskawki;

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                1. Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem przy pomocy blendera ręcznego. 

                                                                                                                                2. Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń w puszce. 

                                                                                                                                3. Na patelni rozpuść cukier i dodaj do niego pokrojone plastry gruszki, gwiazdkę anyżu (opcjonalnie) i amaretto. Wszystko delikatnie wymieszaj. Gdy masa będzie jednolita, dodaj do niej masło. Owoce karmelizuj na średnim ogniu do miękkości. 

                                                                                                                                4. Na ostudzonym i przekrojonym na dwie części biszkopcie rozsmaruj krem, ułóż na nim gruszki blisko siebie. Nakryj drugą częścią biszkoptu, krem i gruszki. 

                                                                                                                                Sposób podania

                                                                                                                                :deser ułóż na talerzu i udekoruj świeżymi owocami – malinami lub truskawkami.

                                                                                                                                Pomylony kurczak (rolada z indyka) – przepis Joasi Krajniak 

                                                                                                                                Pomylony kurczak – przepis Joasi Krajniak
                                                                                                                                Pomylony kurczak (rolada z indyka) – przepis Joasi Krajniak
                                                                                                                                Pomylony kurczak – przepis Joasi Krajniak

                                                                                                                                Pomylony kurczak, czyli roladka z indyka. 

                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                • polędwica z indyka;
                                                                                                                                  • bułka tarta – 2 łyżki;
                                                                                                                                    • jaja – 1 szt.;
                                                                                                                                      • parmezan – 1 łyżka;
                                                                                                                                        • sól;
                                                                                                                                          • pieprz;
                                                                                                                                            • szpinak – 250 g;
                                                                                                                                              • czosnek – 1 ząbek;
                                                                                                                                                • ryż;
                                                                                                                                                  • masło klarowane do smażenia;

                                                                                                                                                    Sposób przygotowania: 

                                                                                                                                                    1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 

                                                                                                                                                    2. Polędwicę lekko rozbij tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Posyp płatkami parmezanu. Zawiń w roladkę i obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 

                                                                                                                                                    3. Smaż na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym przez około 3-5 minut następnie przełóż je do rozgrzanego piekarnika na kolejne 5 minut. 

                                                                                                                                                    4. Szpinak usmaż na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem. 

                                                                                                                                                    5. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. 

                                                                                                                                                    Sposób podania: 

                                                                                                                                                    Na talerz wyłóż ryż, szpinak i pokrojoną na kawałki roladkę.

                                                                                                                                                    Marchewkowe pole, na którym biega kurka – przepis Julii Cymbaluk 

                                                                                                                                                    Marchewkowe pole, na którym biega kurka – przepis Julii Cymbaluk
                                                                                                                                                    Marchewkowe pole, na którym biega kurka – przepis Julii Cymbaluk
                                                                                                                                                    Marchewkowe pole, na którym biega kurka – przepis Julii Cymbaluk
                                                                                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                                                                                    Składniki: 

                                                                                                                                                    • pierś z kury;
                                                                                                                                                      • kilka sztuk pomidorów suszonych w zalewie;
                                                                                                                                                        • ser gorgonzola – 50 g;
                                                                                                                                                          • sól;
                                                                                                                                                            • pieprz;
                                                                                                                                                              • marchewki mini;
                                                                                                                                                                • masło;
                                                                                                                                                                  • czosnek;
                                                                                                                                                                    • tymianek świeży;
                                                                                                                                                                      • tymianek suszony;

                                                                                                                                                                        Sposób przygotowania: 

                                                                                                                                                                        1. W piersi zrób nożem kieszonkę. Z jednej strony włóż pokrojone suszone pomidory, a z drugiej ser gorgonzola. 

                                                                                                                                                                        2. Wierzch piersi posmaruj oliwą z pomidorów i dopraw solą oraz pieprzem. 

                                                                                                                                                                        3. Masło rozpuść na rozgrzanej patelni. 

                                                                                                                                                                        4. Ząbki czosnku obierz ze skórki i usmaż w całości na patelni. Dodaj odrobinę suszonego tymianku. 

                                                                                                                                                                        5. Na patelnię wyłóż pierś i usmaż, podlewając masełkiem z patelni.

                                                                                                                                                                        6. Do gotującej się wody włóż obrane mini marchewki, drugą część marchewek pokrój w kółka i podsmaż je na maśle.  

                                                                                                                                                                        7. Mięso zdejmij z patelni i włóż do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz około 8-10 minut. 

                                                                                                                                                                        8. Ugotowane marchewki zblenduj z łyżeczką śmietany 36% i dopraw solą oraz pieprzem.

                                                                                                                                                                        Sposób podania:  

                                                                                                                                                                        Ułóż na talerzu pierś pokrojoną w plastry, obok nałóż purée z marchewki i kółeczka marchewkowe. Przyozdób gałązką świeżego tymianku. 

                                                                                                                                                                        Ośmiorniczki baby, purée, mus z boczku – przepis Tymka Walko

                                                                                                                                                                        Ośmiorniczki baby, purée, mus z boczku – przepis Tymka Walko
                                                                                                                                                                        Ośmiorniczki baby, purée, mus z boczku – przepis Tymka Walko
                                                                                                                                                                        Ośmiorniczki baby, purée, mus z boczku – przepis Tymka Walko
                                                                                                                                                                        Źródło: Getty

                                                                                                                                                                        Składniki: 

                                                                                                                                                                        • ośmiorniczki baby – 10 szt.;
                                                                                                                                                                          • kalafior – 1 główka;
                                                                                                                                                                            • pomarańcza – 1 sztuka;
                                                                                                                                                                              • cytryna – 1 sztuka;
                                                                                                                                                                                • pieczarki – 3 szt.;
                                                                                                                                                                                  • szalotka – 2 szt.;
                                                                                                                                                                                    • śmietanka 30%;
                                                                                                                                                                                      • czosnek – 1 główka;
                                                                                                                                                                                        • ryż – 1 łyżka;
                                                                                                                                                                                          • natka pietruszki;
                                                                                                                                                                                            • bób – 200 g;
                                                                                                                                                                                              • wędzony boczek;
                                                                                                                                                                                                • olej;
                                                                                                                                                                                                  • czarne oliwki;
                                                                                                                                                                                                    • czerwony ocet winny;
                                                                                                                                                                                                      • cukier;
                                                                                                                                                                                                        • sól;
                                                                                                                                                                                                          • sok z pomarańczy.

                                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                            1. Kalafiora pokrój w grube plastry na mandolinie. 

                                                                                                                                                                                                            2. 150 ml octu zagotuj z 150 ml wody, odrobiną cukru i solą. 

                                                                                                                                                                                                            3. Do gotującej się wody z octem dorzuć kalafiora, odstaw na 30 minut. 

                                                                                                                                                                                                            4. Sześć ośmiorniczek usmaż na oliwie, dodaj szalotkę, rozgnieciony czosnek, skórkę z połowy pomarańczy, cytryny i dodaj natkę pietruszki. 

                                                                                                                                                                                                            5. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu. 

                                                                                                                                                                                                            6. Przecedź przez sito, dodaj odrobinę śmietanki i wymieszaj.

                                                                                                                                                                                                            7. Boczek podsmaż, zalej śmietanką i gotuj przez minutę. Zblenduj i przelej przez sitko.  

                                                                                                                                                                                                            8. Pół kalafiora i bób ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowany bób obierz. 

                                                                                                                                                                                                            9. Ugotuj ryż.

                                                                                                                                                                                                            10. Ryż zblenduj z kalafiorem i bobem, dopraw. 

                                                                                                                                                                                                            11. Czosnek i pieczarki pokrój w cienkie plasterki na mandolinie – usmaż je na głębokim tłuszczu. 

                                                                                                                                                                                                            12. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej ośmiorniczki przez 5 minut. 

                                                                                                                                                                                                            Sposób podania: 

                                                                                                                                                                                                            Purée wyłóż na talerz i polej sosem. Na sos nałóż ośmiorniczki. Udekoruj musem z boczku i pozostałymi składnikami. 

                                                                                                                                                                                                            Przegrzebki z purée z zielonego groszku – przepis Stasia Zawłockiego

                                                                                                                                                                                                            Składniki: 

                                                                                                                                                                                                            • 4 przegrzebki;
                                                                                                                                                                                                              • groszek zielony – 150 g;
                                                                                                                                                                                                                • masło klarowane – 4 łyżki;
                                                                                                                                                                                                                  • boczek w plastrach;
                                                                                                                                                                                                                    • pomidorki koktajlowe;
                                                                                                                                                                                                                      • kostka masła.

                                                                                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                        1. Broszek zblanszuj i zblenduj na gładką masę z masłem, solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                        2. Podsmaż pomidorki koktajlowe i boczek na maśle.

                                                                                                                                                                                                                        3. Usmaż przegrzebki tak, aby w środku były marmurkowate.

                                                                                                                                                                                                                        Sposób podania:

                                                                                                                                                                                                                        1Na talerz nałóż purée z groszku. Na talerz połóż po 1 przegrzebku, kawałku boczku oraz pomidorku koktajlowym.

                                                                                                                                                                                                                        Mini beza Pavlova z lodami malinowym – przepis Jagody Łaganowskiej

                                                                                                                                                                                                                        Mini beza Palova z lodami malinowym – przepis Jagody Łaganowskiej
                                                                                                                                                                                                                        Mini beza Pavlova z lodami malinowym – przepis Jagody Łaganowskiej
                                                                                                                                                                                                                        Mini beza Palova z lodami malinowym – przepis Jagody Łaganowskiej
                                                                                                                                                                                                                        Źródło: TVN

                                                                                                                                                                                                                        Składniki na bezę:

                                                                                                                                                                                                                        • białka – 4 szt.;
                                                                                                                                                                                                                          • cukier – 200 g;
                                                                                                                                                                                                                            • śmietanka kremówka – 400 g;
                                                                                                                                                                                                                              • cukier puder – 2 łyżki;
                                                                                                                                                                                                                                • garść owoców: malin, truskawek i borówek;

                                                                                                                                                                                                                                  Składniki na lody:

                                                                                                                                                                                                                                  • mrożone maliny – 200 g;
                                                                                                                                                                                                                                    • cukier – 100 g;
                                                                                                                                                                                                                                      • śmietana kremówka – 100 ml;
                                                                                                                                                                                                                                        • ciekły azot.

                                                                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania bezy:

                                                                                                                                                                                                                                          1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj, aż cukier rozpuści się w białkach. 

                                                                                                                                                                                                                                          2. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy mini bezy. 

                                                                                                                                                                                                                                          3. Wkładamy je na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. 

                                                                                                                                                                                                                                          4. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy bezę do wystygnięcia. 

                                                                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania lodów:

                                                                                                                                                                                                                                          1. Cukier zalewamy wodą lekko ponad jego poziom. Gotujemy na małym ogniu, nie mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści. 

                                                                                                                                                                                                                                          2. Maliny wrzuć do garnka z 2 łyżkami cukru, podgrzej i poczekaj, aż się rozpadną i puszczą sok. Dolej do nich śmietankę i gotuj jeszcze przez kilka chwil.

                                                                                                                                                                                                                                          3. Do miksera wlej maliny i syrop cukrowy według uznania i ubij. Stopniowo dodawaj ciekły azot. Powstałe lody przełóż do pojemniczków i włóż do zamrażarki, aż do czasu podania bezy. 

                                                                                                                                                                                                                                          4. Śmietankę ubij, pod koniec tej czynności dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez chwilę.

                                                                                                                                                                                                                                          5. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 

                                                                                                                                                                                                                                          6. Mini bezy wypełniamy śmietaną i dekorujemy owocami. 

                                                                                                                                                                                                                                          Sposób podania:  

                                                                                                                                                                                                                                          Bezy wykładamy na talerz, obok kładziemy lody i dekorujemy je listkami świeżej mięty. 

                                                                                                                                                                                                                                          “Pośpieszny Jesiotr” – przepis Bartosza Daronia

                                                                                                                                                                                                                                          “Pośpieszny Jesiotr” – przepis Bartosza Daronia
                                                                                                                                                                                                                                          "Pośpieszny Jesiotr" – przepis Bartosza Daronia
                                                                                                                                                                                                                                          “Pośpieszny Jesiotr” – przepis Bartosza Daronia
                                                                                                                                                                                                                                          Źródło: TVN

                                                                                                                                                                                                                                          "Pośpieszny Jesiotr" to jesiotr z pietruszkowo-kalarepowym purée i sosem winno-śmietanowym. 

                                                                                                                                                                                                                                          Składniki na rybę:

                                                                                                                                                                                                                                          • filet z jesiotra – 11,5 cm;
                                                                                                                                                                                                                                            • sól;
                                                                                                                                                                                                                                              • estragon – ½ łyżeczki;
                                                                                                                                                                                                                                                • masło – 50 g.

                                                                                                                                                                                                                                                  Składniki na sos:

                                                                                                                                                                                                                                                  • białe, wytrawne wino – 200 ml;
                                                                                                                                                                                                                                                    • szalotka – 2 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                      • koperek – pęczek;
                                                                                                                                                                                                                                                        • świeży rozmaryn;
                                                                                                                                                                                                                                                          • masło – 50 g;

                                                                                                                                                                                                                                                            Składniki na purée: 

                                                                                                                                                                                                                                                            • kalarepa – ⅓ sztuki;
                                                                                                                                                                                                                                                              • pietruszka – pęczek;
                                                                                                                                                                                                                                                                • śmietanka 30% – 50 ml;
                                                                                                                                                                                                                                                                  • masło – 80 g.

                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania purée:

                                                                                                                                                                                                                                                                    Łyżkę masła klarujemy. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Pietruszkę i kalarepę kroimy w drobne kawałki i gotujemy do miękkości w słonej wodzie. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Ugotowane warzywa zblenduj z 50 ml śmietanki. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji podgrzewamy w rondlu z 50 g masła. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania sosu: 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Na małej ilości masła klarowanego usmaż szalotkę. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Dodaj posiekany rozmaryn i koperek. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Odkładamy szalotkę z ognia i dolewamy wina. Redukujemy do momentu, aż przestaniemy czuć alkohol.

                                                                                                                                                                                                                                                                    Dodajemy śmietanę i redukujemy do lekkiego zgęstnienia. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania ryby: 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Jesiotra smażymy od strony skóry na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 5 minut. Następnie przewracamy i smażymy jeszcze przez 3 minuty.

                                                                                                                                                                                                                                                                    Piekarnik nagrzej do 170 stopni i ustaw na termoobieg. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Do blaszki przelewamy sos i wkładamy tam rybę skórą do góry. Pieczemy ok. 5 minut. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób podania:

                                                                                                                                                                                                                                                                    Rybę wykładamy na talerz razem z purée. 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Chłodnik Litewski – przepis Jakuba Szafrańskiego

                                                                                                                                                                                                                                                                    Chłodnik Litewski – przepis Jakuba Szafrańskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                    Chłodnik Litewski – przepis Jakuba Szafrańskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                    Chłodnik Litewski – przepis Jakuba Szafrańskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                    • buraki – 3 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                      • ogórek – ½ szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                        • biała rzodkiew – ¼ szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                          • litr domowej roboty bulionu;
                                                                                                                                                                                                                                                                            • maślanka – 100 ml;
                                                                                                                                                                                                                                                                              • kefir – 100 ml;
                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól;
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pieprz;

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania: 

                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski i umieszamy je w garnku. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                    2. Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 25 minut. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                    3. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                    4. Buraki mieszamy z kefirem, maślanką i doprawiamy solą oraz pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    5. Gotową zupę podajemy na chłodno na głębokim talerzu.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                    "Kaczka Dziwaczka" – przepis Wiktorii Chmielewskiej

                                                                                                                                                                                                                                                                                    "Kaczka Dziwaczka" – przepis Wiktorii Chmielewskiej
                                                                                                                                                                                                                                                                                    "Kaczka Dziwaczka" – przepis Wiktorii Chmielewskiej
                                                                                                                                                                                                                                                                                    "Kaczka Dziwaczka" – przepis Wiktorii Chmielewskiej
                                                                                                                                                                                                                                                                                    Źródło: Getty

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki: 

                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pierś z kaczki – 1 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • jeżyny – 100 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • brandy – 30 ml;
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • rzepa biała – 1 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • białko jaj – 1 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sól – 100 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • kasza gryczana – 100 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • olej.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania kaczki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Białko ubij na pianę, a następnie dodaj do niego sól.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    2. Powstałą masą obłóż rzepę i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    3. Piecz do czasu, aż masa się zarumieni.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    4. Na zimną patelnię połóż kaczą pierś od strony skóry. Smaż do zarumienienia, a następnie odwróć, zamknij i włóż do piekarnika na około 10 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania sosu:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Na patelnie wyłóż jeżyny, brandy i 6 łyżek cukru. Zredukuj całość na małym ogniu, a następnie przecedź przez sitko.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania popcornu z kaszy gryczanej:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Kaszę gryczaną wsyp do oleju rozgrzanego do 230 stopni i smaż ją około minuty.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób podania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ringiem wytnij rzepę i nałóż ją na środek talerza. Połóż na nią jeżynę. Kaczkę pokrój w słupki i ułóż dookoła rzepy. Polej ją sosem i posyp popcornem z kaszy gryczanej.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Stek z kalafiora – przepis Leny Góry

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Stek z kalafiora z purée z kalafiora, z sałatką z jarmużu, pastą guacamole, podprażonymi orzechami – przepis Leny Góry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Stek z kalafiora z purée z kalafiora, z sałatką z jarmużu, pastą guacamole, podprażonymi orzechami – przepis Leny Góry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Stek z kalafiora z purée z kalafiora, z sałatką z jarmużu, pastą guacamole, podprażonymi orzechami – przepis Leny Góry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Stek z kalafiora z purée z kalafiora, z sałatką z jarmużu, pastą guacamole, podprażonymi orzechami

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • orzechy włoskie;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • kalafior;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • papryczka chilli – ½ szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • imbir;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • limonka;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • awokado;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • szczypior;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • śmietana 30%;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • tymianek;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • rozmaryn;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pieprz;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • jarmuż;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • masło;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • oliwa z oliwek.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej kalafiora. Gotuj go przez ok. 5-10 minut. Następnie wyjmij z garnka i przełóż do miski. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  2. Awokado obierz i wyciągnij z niego pestkę. Przełóż do drugiej miski. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  3. Do awokado dodaj posiekany szczypiorek i zblenduj. Dodaj sok z limonki i dopraw solą oraz pieprzem. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  4. Kalafiora pokrój na kształt steków. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  5. Resztę, która została z kalafiora blendujemy ze śmietanką, solą i pieprzem. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  6. Steki z kalafiora smażymy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy tymianek, rozmaryn, 30 g masła i smarujemy stek. Gdy się usmaży, zdejmujemy go z patelni. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  7. Oddzielany liście jarmużu od łodyg.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  8. Tak przygotowane liście przekładamy do miski i przyprawiamy: solą, pieprzem, sokiem z limonki, startą papryczką chilli i zalewamy oliwą. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  9. Orzechy podpraż na suchej patelni.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sposób podania: 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Na środek talerza połóż ring i nałóż do niego purée z kalafiora. Na tak przygotowane purée połóż stek z kalafiora. Z guacamole zrób łezki po obu stronach talerza. Całe danie dopraw solą i pieprzem oraz udekoruj je rozmarynem i prażonymi orzeszkami. Sałatkę z jarmużu przełóż do oddzielnej miseczki i serwuj razem ze stekiem. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Żeberka wieprzowe z puree ziemniaczanym z chipsami z ziemniaków – przepis Ignacego Jabłońskiego

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Żeberka wieprzowe z puree ziemniaczanym z chipsami z ziemniaków – przepis Ignacego Jabłońskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Żeberka wieprzowe z puree ziemniaczanym z chipsami z ziemniaków – przepis Ignacego Jabłońskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Żeberka wieprzowe z puree ziemniaczanym z chipsami z ziemniaków – przepis Ignacego Jabłońskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Źródło: TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Mięso:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 żeberko wieprzowe(ok.400-500 g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100 g musztardy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200 g miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 łyżeczki słodkiej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pół łyżeczki soli

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Puree ziemniaczane:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • łyżeczka soli

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Chipsy:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól, papryka słodka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • olej do smażenia

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Wykonanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Wymieszać musztardę z miodem i posmarować żeberka. Posypać je solą i papryką. Włożyć do rękawa i piec 1,15 h w 180 stopniach.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      2. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Gotować do miękkości a potem zblendować.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      3. Ziemniaki pokroić na drobne plasterki i włożyć na gorący olej. Piec do zrumienienia. Wyjąć, odsączyć na papierze z nadmiaru oleju i posypać przyprawami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      4. Upieczone żeberka wykładamy na talerz. Obok układamy ziemniaczane puree i chipsy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Czytaj też:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości