Nowy sezon "Kuchennych rewolucji". Od kiedy emisja w TVN?

Nowy sezon "Kuchennych rewolucji" - jakie miejscowości odwiedzi Magda Gessler?
Nowy sezon "Kuchennych rewolucji" - jakie miejscowości odwiedzi Magda Gessler?
Źródło: TVN
Fanów programów kulinarnych ucieszą nadchodzące premierowe odcinki "Kuchennych rewolucji". W 26. sezonie ponownie wyruszy w podróż po Polsce, aby odmieniać oblicza podupadających restauracji. Gdzie zawita tym razem?

"Kuchenne rewolucje" to program, którego misją jest pomaganie właścicielom restauracji, którzy nie radzą sobie z prowadzeniem lokalu i poszukują pomocy. Magda Gessler od 2010 roku uświadamia im, jak powinni podchodzić do pracowników oraz klientów i serwowanego im jedzenia. Widzowie mogą za to podejrzeć pracę kucharzy od zaplecza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

"Kuchenne Rewolucje". Najlepsze teksty Magdy Gessler
Źródło: TVN

Nowy sezon "Kuchennych rewolucji" - jakie miejscowości odwiedzi Magda Gessler?

Królowa polskiej gastronomii już po raz 26. wyruszy w podróż po kraju, aby nieść ratunek upadającym restauracjom. Magda Gessler odwiedzi tym razem m.in. Kraków, Biedrusko, Mielec, Wrocław, Witnicę, Komorniki czy Grodzisk Wielkopolski, odmieniając los restauratorów i ich pracowników.

"Kuchenne rewolucje"
"Kuchenne rewolucje"

Nowy sezon "Kuchennych rewolucji" - kiedy i gdzie oglądać?

Pierwszy odcinek 26. sezonu "Kuchennych rewolucji" pojawi się 2 marca. Emisja w czwartki o 21.35. Odcinek trafi do serwisu player.pl, gdzie można będzie go obejrzeć przedpremierowo. 

"Kuchenne rewolucje" – zasady

Do programu "Kuchenne rewolucje" zgłaszają się restauratorzy, które nie radzą sobie z prowadzeniem lokali. Magda Gessler wybiera miejsca, w których pojawi się wraz ze swoją ekipą. Najpierw degustuje popisowe dania kucharza i ocenia, czy problemem w danej restauracji jest zła jakość jedzenia, czy może problem leży gdzieś indziej. Następnie restauratorka zwiedza zaplecze, sprawdza czystość na kuchni, a także, z jakich składników przygotowywane są posiłki.

Ten etap "Kuchennych rewolucji" budzi często najwięcej emocji. Lecą brudne, stare patelnie, garnki, a w odpadach ląduje śmieciowe jedzenie i wszelkie wspomagacze smaku, których Magda Gessler nie toleruje. Niestety często okazuje się, że na kuchni panuje bałagan, a część sprzętu nie była czyszczona od wielu lat.

Następnego dnia Magda Gessler ponownie pojawia się w lokalu i przeprowadza rozmowy z pracownikami i właścicielami, by ustalić, gdzie tkwi problem i zdiagnozować, co musi zmienić i nad czym popracować, żeby restauracja zaczęły przynosić zysk właścicielom, a wszyscy pracowali w miłej atmosferze. Spojrzenie z boku kogoś obiektywnego często jest kluczem do sukcesu, bowiem udaje się dość szybko znaleźć problem.

Później Magda Gessler przedstawia właścicielom restauracji pomysł na ich nową knajpkę, często wiąże się to ze zmianą nazwy, menu, jak i wystroju wnętrza. W kolejnym etapie Magda Gessler uczy kucharzy, jak przygotować dania, które od tej pory będą na stałe pojawiały się w karcie. Przygotowywana jest także promocja, czyli popisowe danie, które właściciele restauracji rozdadzą przechodniom na ulicy, by zachęcić ich do przyjścia w dniu premiery nowego miejsca.

Uroczysta kolacja odbywa się czwartego dnia rewolucji, Magda Gessler pomaga przy wydawaniu dań i wyjaśnia gościom, jaka rewolucja odbyła się w lokalu. By sprawdzić efekty rewolucji, restauratorka powraca po 4-6 tygodniach od rewolucji i testuje nowe dania. Ocenia, czy wykonywane są według jej przepisu i czy ich jakość jest nadal na wysokim poziomie, sprawdza też, czy utargi i zainteresowanie lokalem wzrosło i jak układa się współpraca pracodawców z pracownikami. Gdy wszystko jest dokładnie tak, jak Magda Gessler sobie wymyśliła, lokal otrzymuje pozytywną ocenę, a restauratorka zachęca do odwiedzin restauracji.

Program oparty jest na amerykańskim formacie "Kitchen Nightmares", prowadzonym przez słynnego kucharza Gordona Ramsaya.

"Kuchenne rewolucje" – prowadząca Magda Gessler
"Kuchenne rewolucje" – prowadząca Magda Gessler
"Kuchenne rewolucje" – prowadząca Magda Gessler
Źródło: TVN

"Kuchenne rewolucje" – prowadząca Magda Gessler

Magda Gessler to osobowość telewizyjna, kreatorka smaków, właścicielka kilku restauracji. Pierwszą z nich otworzyła z Adamem i Piotrem Gesslerami w 1989 r. w Pałacu Zamoyskich. Kolejne to: "AleGloria", "Fukier", "Słodki Słony", "Polka" i "Zielnik". Wydała trzy książki kucharskie, "Kuchnia moja pasja" (czerwiec 2005), "Kocham gotować – Magdy Gessler przepis na życie" (październik 2007) i "Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler" (listopad 2012). Od 6 marca 2010 jest gospodynią programu TVN Kuchenne rewolucje. Od 2012 r. została jurorką w programie "MasterChef".

Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie
Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.

Czytaj też:

Autor: Kamila Jamrożek

Źródło: TVN

Źródło zdjęcia głównego: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości