Najlepsze przepisy na słodkie desery Anny Starmach. Te wypieki zawsze się udają!

Anna Starmach
Najlepsze słodkie przepisy na desery Anny Starmach
Źródło: TVN
Anna Starmach to kucharka, znana przede wszystkim z programów "MasterChef" i "MasterChef Junior". W jury zasiada w towarzystwie innych słynnych kucharzy: Magdy Gessler, Michela Morana i Tomasza Jakubiaka. Anna Starmach prowadzi również bloga, a jej przepisy są bardzo popularne. 

Specjalnie dla was wybraliśmy najlepsze, naszym zdaniem, słodkie przepisy na desery Anny Starmach. Koniecznie wypróbuj je wszystkie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Ania Starmach o dużej rodzinie i mężu. "Tworzymy związek partnerski"
Źródło: cozatydzien.tvn.pl

Najlepsze przepisy Anny Starmach – kluski leniwe

Kluski leniwe Anny Starmach to jeden z przepisów, który możesz wykonać wspólnie ze swoim dzieckiem. Tak również reklamowała go Ania na Instagramowym live, gdzie na żywo pokazywała jak zrobić to danie krok po kroku. Do dziś nagranie to obejrzało już prawie 26,3 tys. użytkowników. Sprawdź, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu Ani.

Składniki:

  • tłusty, biały ser – 250 g,
    • mąka pszenna – 125 g,
      • jaja – 1 szt.,
        • masło – 2 łyżki,
          • cukier – 2 łyżki,
            • bułka tarta – 3 łyżki,
              • szczypta soli.

                Sposób przygotowania:

                • 1Ser rozdrobnij widelcem i wymieszaj go jajkiem, solą i mąką (zostaw sobie około 1-2 łyżki mąki na później, aby podsypać nią stolnicę, gdy będziesz wyrabiać ciasto).
                  • Wyrób ciasto.
                    • Gdy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego wałeczki. Następnie pokrój je w małe kluski.
                      • Wlej wodę do garnka, osól ją i zagotuj.
                        • Kluski leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski odcedź.
                          • Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i podsmażaj przez chwilę. Dodaj cukier.

                            Sposób podania:

                            Kluski leniwe przełóż na talerz i podawaj ze słodką bułką tartą.

                            Najlepsze przepisy Anny Starmach – sernik wiedeński

                            Sernik wiedeński to przepis, który co roku bije rekordy popularności na blogu Ani Starmach. Koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni i przekonaj się dlaczego. 

                            Składniki na sernik: 

                            • twaróg półtłusty/tłusty (zmielony 2 x lub z wiaderka) – 1 kg,
                              • jaja – 5 szt.,
                                • masło – 100 g,
                                  • cukier biały, drobny – 200 g,
                                    • mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
                                      • mąka pszenna – 1 łyżka,
                                        • cukier waniliowy – 1 łyżka,
                                          • rodzynki (opcjonalne) – 1 łyżka,
                                            • skórka pomarańczowo drobno siekana (opcjonalnie) – 1 łyżka,

                                              Składniki na polewę czekoladową: 

                                              • masło – 120 g,
                                                • cukier puder – 100 g,
                                                  • kakao – 4 łyżki (płaskie),
                                                    • śmietana kremówka 30% (opcjonalnie mleko) – 60 ml.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      • Zanim przejdziesz do przygotowywania ciasta, składniki wyjmij na blat, aby nabrały temperatury pokojowej.
                                                        • Mało utrzyj przy pomocy miksera na jasną, puszystą masę. Dodaj do niego mąki: pszenną i ziemniaczaną, jajka i ser.
                                                          • Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy i składniki opcjonalne: rodzynki i skórkę pomarańczową.
                                                            • Masę dokładnie wymieszaj, ale zwróć uwagę na to, aby nie trwało to zbyt długo, ponieważ zbyt napowietrzona masa, po upieczeniu szybko opadnie.
                                                              • Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 22-23 cm. Wyłóż jej spód papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
                                                                • Przelej masę sernikową do przygotowanej formy.
                                                                  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (bez termoobiegu).
                                                                    • Sernik włóż do piekarnika. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz go przez około 90 minut.
                                                                      • Po upłynięciu czasu ostudź ciasto w uchylonym piekarniku.
                                                                        • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, dodaj przesiany przez sitko cukier puder, śmietanę lub mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
                                                                          • Gdy masa będzie gładka, zdejmij ją z ognia i dosyp przesiane kakao. Wymieszaj.

                                                                            Sposób podania: 

                                                                            Wystudzony sernik polej masą czekoladową. Podawaj schłodzony. 

                                                                            Najlepsze przepisy Anny Starmach – Brownie

                                                                            Przepis Anny Starmach na brownie to jeden z tych, który zawsze wychodzi. Jest cudownie czekoladowy, mokry w środku i przygotowuje się je w ekspresowym tempie.

                                                                            Składniki:

                                                                            • masło – 280 g,
                                                                              • gorzka czekolada – 250 g,
                                                                                • cukier drobny – 240 g,
                                                                                  • mąka – 80 g,
                                                                                    • woda – 100 ml,
                                                                                      • orzechy włoskie – garść,
                                                                                        • migdały – garść,
                                                                                          • cukier waniliowy – łyżka,
                                                                                            • jaja – 3 szt.,
                                                                                              • sól – szczypta.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                • Czekoladę połam na kawałki. Orzechy i migdały drobno posiekaj.
                                                                                                  • Do garnka nalej wodę. Zagotuj.
                                                                                                    • Do gotującej się wody dodaj cukier, cukier waniliowy. Gdy woda ponownie się zagotuje, zdejmuj garnek z ognia.
                                                                                                      • Do garnka dodaj czekoladę, masło i poczekaj, aż oba składniki się rozpuszczą. Następnie wszystko wymieszaj.
                                                                                                        • Jajka roztrzep, dodaj mąkę i wymieszaj.
                                                                                                          • Cały czas mieszając, powoli dolewaj czekoladę do jajek. Następnie dodaj orzechy i migdały.
                                                                                                            • Przygotuj formę o wymiarach 24 × 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
                                                                                                              • Do formy wlej masę czekoladową.
                                                                                                                • Przełóż ciasto do piekarnika i piecz je w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
                                                                                                                  • Ciasto możesz podawać schłodzone, ponieważ wtedy ma odpowiednią konsystencję. Jeśli jednak lubisz, gdy czekolada w środku brownie jest płynna, możesz jeść je jeszcze gorące.

                                                                                                                    Najlepsze przepisy Anny Starmach – ekspresowa szarlotka na cieście filo

                                                                                                                    Uwielbiasz szarlotkę, ale nie masz czasu na spędzanie godzin w kuchni przy jej przygotowaniu? Anna Starmach ma na to sposób. Sprawdź, jak wykonać ekspresowe ciasto z jabłkami z wykorzystaniem gotowego ciasta filo. Nie wiesz, czym jest ciasto filo? To cienkie, kruche, niedrożdżowe ciasto bardzo przypominające ciasto francuskie. To, co różni te dwa ciasta od siebie to faktura oraz skład. Do ciasta filo zamiast masła używa się oleju.

                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                    • ciasto filo – 4 arkusze,
                                                                                                                      • jabłka – 4 sztuki,
                                                                                                                        • gruszki – 2 sztuki,
                                                                                                                          • masło – 6 łyżek,
                                                                                                                            • cukier – 4 łyżki,
                                                                                                                              • cukier waniliowy – 1 łyżeczka,
                                                                                                                                • cynamon – 0,5 łyżeczki.

                                                                                                                                  Sposób przygotowania: 

                                                                                                                                  • Owoce obierz ze skórki. Usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój w grubszą kostkę.
                                                                                                                                    • Patelnię rozgrzej. Wsyp na nią cukier i dwie łyżki masła. Odczekaj chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę owoce, cynamon i cukier waniliowy. Całość duś przez około 20 minut, do czasu, aż owoce zmiękną.
                                                                                                                                      • Pozostałe masło (4 łyżki) rozpuść w rondelku. Zamocz w nim pędzel i smaruj płaty ciasta filo, przyklejając je jeden do drugiego.
                                                                                                                                        • Sklejone arkusze ciasta filo przełóż do formy o wymiarach 24 cm. Najlepiej, jeśli byłaby ona ceramiczna.
                                                                                                                                          • Na wierzch ciasta wyłóż smażone owoce.
                                                                                                                                            • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

                                                                                                                                              Najlepsze przepisy Anny Starmach – beza z bitą śmietaną i owocami

                                                                                                                                              Wokół bezy narosło wiele mitów. Wiele osób mówi, że jest to trudne ciasto, które nie wychodzi nawet doświadczonym cukiernikom. Anna Starmach wiele razy starała się odczarować bezy i udowodnić, że wbrew pozorom jest to naprawdę prosty deser – z jej przepisem musi się udać.

                                                                                                                                              Składniki na bezę:

                                                                                                                                              • białka – 6 sztuk,
                                                                                                                                                • cukier biały, drobny – 300 g,
                                                                                                                                                  • sok z cytryny – łyżka,
                                                                                                                                                    • mąka ziemniaczana – łyżka.

                                                                                                                                                      Składniki na krem: 

                                                                                                                                                      • śmietana kremówka – 400 ml,
                                                                                                                                                        • ser mascarpone – 250 g,
                                                                                                                                                          • owoce wedle uznania (wiśnie, maliny, truskawki) – 400 g,
                                                                                                                                                            • cukier waniliowy – łyżka,
                                                                                                                                                              • cukier puder – łyżka.

                                                                                                                                                                Sposób przygotowania bezy: 

                                                                                                                                                                • Białka ubij przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania powoli i stopniowo dodaj do nich cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
                                                                                                                                                                  • Ubite na sztywno białka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Uformuj z nich kółka.
                                                                                                                                                                    • Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
                                                                                                                                                                      • Bezy włóż do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Ciasto piecz przez około 90 minut.
                                                                                                                                                                        • Gdy beza się upiecze, nie wyciągaj jej od razu z piekarnika, pozostaw ją w nim do czasu, aż całkowicie wystygnie.

                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania kremu:

                                                                                                                                                                          Śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj do niej serek mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.

                                                                                                                                                                          Sposób podania:

                                                                                                                                                                          Na ostudzoną bezę przełóż krem, a całość udekoruj ulubionymi, świeżymi owocami.

                                                                                                                                                                          Wszystkie odcinki programów "MasterChef" i "MasterChef Junior" są dostępne na platformie streamingowej Player.pl.

                                                                                                                                                                          Autor: Aleksandra Wolniewicz

                                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości