Projekt Plaża odwiedził Dziwnów. Szef kuchni wykorzystując różnorodne składniki, na oczach widzów stworzył niepowtarzalne kompozycje, które burzą stereotypy na temat popularnego street foodu, jakim jest hot dog.
Przygotowywanie hot dogów na różne sposoby to doskonała okazja, aby odkryć nieznane dotąd smaki tego popularnego i dania. Bez wątpienia, hot dogi na 1000 sposobów to propozycja, która zaskoczy niejednego miłośnika street foodu.
Hot dogi — nie tylko street food
W malowniczym miasteczku Projektu Plaża w Dziwnowie, podczas słonecznej pogody, szef kuchni Tomasz Leśniak zdradził Olivierowi Janiakowi dla "Co za Tydzień" sekrety swojej kreatywnej kuchni. Jego specjalnością są m.in. hot dogi na 1000 sposobów, które burzą stereotypy o tym popularnym daniu i stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Hot dogi to danie, które kojarzy się przede wszystkim z szybkim jedzeniem na ulicy. Tomasz Leśniak udowadnia jednak, że to potrawa, która ma o wiele więcej do zaoferowania. W jego kuchni hot dog staje się prawdziwym dziełem sztuki. Wykorzystując składniki takie jak świeża trufla, ser Il Grana, majonez truflowy czy świeże kurki szef kuchni tworzy dania, które mogą konkurować z potrawami serwowanymi w restauracjach z gwiazdkami Michelin.
"Jeśli chodzi o parówki, to można tworzyć niesamowite kreacje [...] Można tworzyć świetne kompozycje i różnorodne..." - mówi Tomasz Leśniak.
Hot dogi dla każdego — od dzieci po smakoszy
Kreatywność Tomasza Leśniaka przejawia się w niezwykle różnorodnych kompozycjach hot dogów. Wśród nich znajdziemy zarówno wersje inspirowane kuchnią włoską, z burratą, majonezem z pesto i sosem balsamicznym, jak i z chrupiącym boczkiem, piklowaną cebulką czy sosem barbecue. Twórcze podejście do tego dania sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie w świecie hot dogów.
Tomasz Leśniak w przygotowanym materiale wideo udowodnił, że hot dogi mogą być daniem dla każdego, niezależnie od wieku czy preferencji kulinarnych.
Dzieci z pewnością pokochają wersje z chrupiącymi chrupkami serowymi, a dorośli docenią połączenie smaku parówki z cheddarem i delikatnej burraty. Wszystko to sprawia, że hot dogi stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Poznaj wyjątkowe przepisy:
HOT DOG - Śniadaniowy
Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną, awokado, jajka w koszulce, sos holenderski, świeże zioła
Składniki na 4 porcje:
Sokoliki paróweczki drobiowe z cielęciną 8szt
Bułki do Hot Doga 4szt
Jajka 4szt
Ocet – do gotowania jajek
Sól do smaku
Sos holenderski – 200g
Pasta z awokado:
Dojrzałe awokado 3szt
Limonka 0,5szt
Sól do smaku
Świeża mięta
Dodatki:
Sałata frisse
Świeży koperek
Świeża natka pietruszki
Świeża mięta
Oliwa ziołowa
Pomidorki koktajlowe
Włosy chili
Sposób przygotowania:
Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.
Pasta z awokado:
Awokado obierz, wyciągnij pestkę, przełóż do miski i całość rozgnieć widelcem, doprawiają co smaku solą, sokiem z cytryny i posiekaną świeżą miętą.
Nastaw w garnku wodę z dodatkiem soli, zagotuj i dodaj 1 łyżkę octu.
Do miseczki wybij jajko, łyżką utwórz mały wir w gotującej wodzie i delikatnie dodaj jajko.
Gotuj do momentu ścięcia się białka jajka. Wir spowoduje, że jajko nie będzie roztrzepane.
Do podgrzanej, przekrojonej bułki daj pastę z awokado, liście sałat, Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną, połóż jajko i całości polej ciepłym sosem holenderskim.
Udekoruj pomidorkami koktajlowymi, ziołami skropionymi oliwą i włosami chili.
HOT DOG – Po Włosku
Sokoliki Paróweczki z szynki, pesto rosso, rukola, Burrata, pistacje, majo bazyliowy
Składniki na 4 porcje :
Sokoliki paróweczki z szynki 8szt
Bułki Hot Dog w stylu Panini 4szt
Pesto Rosso – do smarowania bułek
Rucola
Burrata – 2szt
Pistacje kruszone – 1 łyżka
Czarne oliwki
Krem Balsamiczny
Oliwa Extra Virgin
Majo Bazyliowy
Majonez 100g
Pesto bazyliowe – 2 łyżki
Ocet balsamiczny do smaku
Sposób przygotowania :
Sokoliki Paróweczki z szynki podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.
HOT DOG – Serowy
Sokoliki Paróweczki z serem cheddar, chrupiący boczek, piklowana cebulka, chrupki serowe
Składniki na 4 porcje:
Sokoliki Paróweczki z serem cheddar 8szt
Bułki Hot Dog 4szt
Boczek wędzony w plastrach 10 plastrów
Piklowana cebulka 100g
Piklowany ogórek 100g
Sos BBQ 100g
Chrupki serowe lub Takis
Szczypiorek
Młoda kapusta
Młoda kapusta – ćwiartka
Młoda marchewka 1 szt
Cebula dymka 2szt
Koperek 1 mała wiązka
Oliwa
Musztarda 2 łyżki
Cytryna 1szt
Miód 1 łyżka
Sól, pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania :
Sokoliki Paróweczki z serem cheddar podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.
HOT DOG – Orientalny
Stówki, Kimchi, Sriracha mayo, rzodkiewka Daikon, czarny sezam, orzeszki ziemne
Składniki na 4 porcje:
Stówki 4szt
Bułki Hot Dog 4szt
Kimchi 200g
Rzodkiewka Daikon 100g
Czarny sezam
Orzeszki ziemne pokruszone
Fasolka Endamame
Groszek cukrowy
Sól, olej sezamowy
Sos sweet chilli
Prażona cebulka
Olej
Sriracha mayo
Majonez 100g
Sriracha 1 łyżka
Sos Worcestershire do smaku
Papryka węgierska do smaku
Syrop daktylowy do smaku
Sposób przygotowania :
Stówki podgrzewaj na patelni lub grillu z niewielką ilością oleju.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na Instagramie, Facebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
- Krystyna Prońko o młodych artystach i przepisie na sukces. "Nie czuję, że jestem wciąż na topie" [TYLKO U NAS]
- Od premiery wielkiego hitu minęło 18 lat. Tak zmieniły się gwiazdy komedii "Tylko mnie kochaj"
- Sebastian Fabijański o sytuacji finansowej i rodzicielstwie. "Nie wyręczałem się nikim"