Materiał promocyjny

Poznaj sekrety kuchni Sokołów. Zobacz, jak przyrządzić hot dogi na 1000 sposobów

parowkina1000sposobow
Hotdogi na 1000 sposobów. Sekrety kuchni Sokołów
Projekt Plaża odwiedził Dziwnów. Szef kuchni wykorzystując różnorodne składniki, na oczach widzów stworzył niepowtarzalne kompozycje, które burzą stereotypy na temat popularnego street foodu, jakim jest hot dog.

Przygotowywanie hot dogów na różne sposoby to doskonała okazja, aby odkryć nieznane dotąd smaki tego popularnego i dania. Bez wątpienia, hot dogi na 1000 sposobów to propozycja, która zaskoczy niejednego miłośnika street foodu.

Hot dogi — nie tylko street food

W malowniczym miasteczku Projektu Plaża w Dziwnowie, podczas słonecznej pogody, szef kuchni Tomasz Leśniak zdradził Olivierowi Janiakowi dla "Co za Tydzień" sekrety swojej kreatywnej kuchni. Jego specjalnością są m.in. hot dogi na 1000 sposobów, które burzą stereotypy o tym popularnym daniu i stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Hot dogi to danie, które kojarzy się przede wszystkim z szybkim jedzeniem na ulicy. Tomasz Leśniak udowadnia jednak, że to potrawa, która ma o wiele więcej do zaoferowania. W jego kuchni hot dog staje się prawdziwym dziełem sztuki. Wykorzystując składniki takie jak świeża trufla, ser Il Grana, majonez truflowy czy świeże kurki szef kuchni tworzy dania, które mogą konkurować z potrawami serwowanymi w restauracjach z gwiazdkami Michelin.

"Jeśli chodzi o parówki, to można tworzyć niesamowite kreacje [...] Można tworzyć świetne kompozycje i różnorodne..." - mówi Tomasz Leśniak.

Hot dogi dla każdego — od dzieci po smakoszy

Kreatywność Tomasza Leśniaka przejawia się w niezwykle różnorodnych kompozycjach hot dogów. Wśród nich znajdziemy zarówno wersje inspirowane kuchnią włoską, z burratą, majonezem z pesto i sosem balsamicznym, jak i z chrupiącym boczkiem, piklowaną cebulką czy sosem barbecue. Twórcze podejście do tego dania sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie w świecie hot dogów.

Tomasz Leśniak w przygotowanym materiale wideo udowodnił, że hot dogi mogą być daniem dla każdego, niezależnie od wieku czy preferencji kulinarnych.

Dzieci z pewnością pokochają wersje z chrupiącymi chrupkami serowymi, a dorośli docenią połączenie smaku parówki z cheddarem i delikatnej burraty. Wszystko to sprawia, że hot dogi stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Poznaj wyjątkowe przepisy:

HOT DOG - Śniadaniowy

Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną, awokado, jajka w koszulce, sos holenderski, świeże zioła

Składniki na 4 porcje:

Sokoliki paróweczki drobiowe z cielęciną 8szt

Bułki do Hot Doga 4szt

Jajka 4szt

Ocet – do gotowania jajek

Sól do smaku

Sos holenderski – 200g

Pasta z awokado:

Dojrzałe awokado 3szt

Limonka 0,5szt

Sól do smaku

Świeża mięta

Dodatki:

Sałata frisse

Świeży koperek

Świeża natka pietruszki

Świeża mięta

Oliwa ziołowa

Pomidorki koktajlowe

Włosy chili

Sposób przygotowania:

Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.

Pasta z awokado:

Awokado obierz, wyciągnij pestkę, przełóż do miski i całość rozgnieć widelcem, doprawiają co smaku solą, sokiem z cytryny i posiekaną świeżą miętą.

Nastaw w garnku wodę z dodatkiem soli, zagotuj i dodaj 1 łyżkę octu.

Do miseczki wybij jajko, łyżką utwórz mały wir w gotującej wodzie i delikatnie dodaj jajko.

Gotuj do momentu ścięcia się białka jajka. Wir spowoduje, że jajko nie będzie roztrzepane.

Do podgrzanej, przekrojonej bułki daj pastę z awokado, liście sałat, Sokoliki Paróweczki drobiowe z cielęciną, połóż jajko i całości polej ciepłym sosem holenderskim.

Udekoruj pomidorkami koktajlowymi, ziołami skropionymi oliwą i włosami chili.

HOT DOG – Po Włosku

Sokoliki Paróweczki z szynki, pesto rosso, rukola, Burrata, pistacje, majo bazyliowy

Składniki na 4 porcje :

Sokoliki paróweczki z szynki 8szt

Bułki Hot Dog w stylu Panini 4szt

Pesto Rosso – do smarowania bułek

Rucola

Burrata – 2szt

Pistacje kruszone – 1 łyżka

Czarne oliwki

Krem Balsamiczny

Oliwa Extra Virgin

Majo Bazyliowy

Majonez 100g

Pesto bazyliowe – 2 łyżki

Ocet balsamiczny do smaku

Sposób przygotowania :

Sokoliki Paróweczki z szynki podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.

HOT DOG – Serowy

Sokoliki Paróweczki z serem cheddar, chrupiący boczek, piklowana cebulka, chrupki serowe

Składniki na 4 porcje:

Sokoliki Paróweczki z serem cheddar 8szt

Bułki Hot Dog 4szt

Boczek wędzony w plastrach 10 plastrów

Piklowana cebulka 100g

Piklowany ogórek 100g

Sos BBQ 100g

Chrupki serowe lub Takis

Szczypiorek

Młoda kapusta

Młoda kapusta – ćwiartka

Młoda marchewka 1 szt

Cebula dymka 2szt

Koperek 1 mała wiązka

Oliwa

Musztarda 2 łyżki

Cytryna 1szt

Miód 1 łyżka 

Sól, pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania :

Sokoliki Paróweczki z serem cheddar podgrzewaj w zagotowanej wodzie, ale nie doprowadzaj do ponownego zagotowania.

HOT DOG – Orientalny

Stówki, Kimchi, Sriracha mayo, rzodkiewka Daikon, czarny sezam, orzeszki ziemne

Składniki na 4 porcje:

Stówki 4szt

Bułki Hot Dog 4szt

Kimchi 200g

Rzodkiewka Daikon 100g

Czarny sezam

Orzeszki ziemne pokruszone

Fasolka Endamame

Groszek cukrowy

Sól, olej sezamowy

Sos sweet chilli 

Prażona cebulka

Olej

Sriracha mayo

Majonez 100g

Sriracha 1 łyżka

Sos Worcestershire do smaku

Papryka węgierska do smaku

Syrop daktylowy do smaku 

Sposób przygotowania :

Stówki podgrzewaj na patelni lub grillu z niewielką ilością oleju.

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości