Materiał promocyjny

Rozgrzewa i pobudza jak nic innego. Herbata jest idealna nie tylko w zimowe dni

Lipton rozgrzewa na stoku
Na zimno najlepsza jest herbata. Wiedzą to wszyscy uczestnicy Projektu Zima. Miniony weekend zakończył tegoroczne podróżowanie po najpiękniejszych zimowych zakątkach Polski. Olivier Janiak wraz z całą ekipą telewizyjną dobrze wiedzą jak umilić sobie czas spędzony na stoku. Wśród szeregu niezbędnych strategii, jedną z tych najważniejszych jest dostęp do gorącej herbaty. Najlepiej takiej z dodatkiem malin, miodu i cytryny.

Herbata to jednak nie tylko sposób na szybkie rozgrzanie. Odpowiedni rodzaj świetnie pobudza i to na długi czas, a dobrze przyrządzona herbata dobrej jakości może być też zdrowym zamiennikiem wielu innych napojów. Wiecie jakie ma właściwości?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata znana jest człowiekowi od setek lat. Jej zalety i korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia spopularyzowały ją na całym świecie. Nic dziwnego. Bez względu na odmianę, herbata zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą pomóc wzmocnić system odpornościowy i przeciwdziałać chorobom.

Niektóre rodzaje herbat, takie jak miętowa lub ziołowa, wspomagają trawienie, pomagają w zaparciach i innych problemach żołądkowych. Zielona herbata zawiera na przykład wiele przeciwutleniaczy, mających realny wpływ na zwalczanie chorób i infekcji, poprzez zwiększenie odporności organizmu. Ponadto badania sugerują, że regularne spożywanie herbaty może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Herbata nie tylko rozgrzeje, ale i pobudzi

Poza korzyściami dla ciała, herbata jest znana z właściwości łagodzących i relaksacyjnych, dzięki czemu może pomóc w zmniejszeniu stresu i napięcia. Tę cechę najbardziej docenia Aleksandra Juszkiewicz, finalistka IX edycji programu "MasterChef".

- Bardzo lubię, jak mnie nikt nie pospiesza, kiedy mogę się delektować tą herbatą. To mi daje energię na cały dzień - zdradza.

Energia niewątpliwie była szefowej kuchni potrzebna na stoku. Aleksandra Juszkiewicz porzuciła bowiem ciepłą i suchą Warszawę, by razem z ekipą Projektu Zima podjąć wyzwanie rozgrzania turystów na stoku w Zieleńcu. Wygłodniałym amatorom śnieżnych sportów podała tortille z szynką, serem i warzywami, a do tego oczywiście rozgrzewającą herbatę.

Nie wszyscy bowiem wiedzą, że herbata pobudza lepiej niż kawa. Takie działanie zawdzięcza połączeniu kofeiny z teiną. Po wypiciu kubka herbaty odczuwamy zatem szybki skok energii wywołany przez kofeinę, który następnie wydłużany jest w czasie dzięki teinie. Najlepszy efekt w tym zakresie uzyskamy pijąc takie odmiany jak yerba mate, czy herbata czarna. Również z tego względu herbata pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Jest napojem niskokalorycznym, który może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi i regulacji apetytu.

Oczywiście, te zalety mogą się różnić w zależności od rodzaju herbaty, sposobu jej przygotowania, ale i jej jakości. Dlatego też przy jej wyborze warto kierować się zaufaniem.

- Jakość herbaty jest najważniejsza. Zbieramy tylko dwa górne listki i pączek. Takie najbardziej soczyste listki są wysuszane i to właśnie trafia do naszych kubeczków herbaty - zdradza Oskar Krysik, znawca herbaty Lipton Tea.

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie TUTAJ.

Przeczytaj też:

Źródło zdjęcia głównego: TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości