Materiał promocyjny

Rozgrzewa i pobudza jak nic innego. Herbata jest idealna nie tylko w zimowe dni

Lipton rozgrzewa uczestników Projektu Zima
Lipton rozgrzewa na stoku
Na zimno najlepsza jest herbata. Wiedzą to wszyscy uczestnicy Projektu Zima. Miniony weekend zakończył tegoroczne podróżowanie po najpiękniejszych zimowych zakątkach Polski. Olivier Janiak wraz z całą ekipą telewizyjną dobrze wiedzą jak umilić sobie czas spędzony na stoku. Wśród szeregu niezbędnych strategii, jedną z tych najważniejszych jest dostęp do gorącej herbaty. Najlepiej takiej z dodatkiem malin, miodu i cytryny.

Herbata to jednak nie tylko sposób na szybkie rozgrzanie. Odpowiedni rodzaj świetnie pobudza i to na długi czas, a dobrze przyrządzona herbata dobrej jakości może być też zdrowym zamiennikiem wielu innych napojów. Wiecie jakie ma właściwości?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata znana jest człowiekowi od setek lat. Jej zalety i korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia spopularyzowały ją na całym świecie. Nic dziwnego. Bez względu na odmianę, herbata zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą pomóc wzmocnić system odpornościowy i przeciwdziałać chorobom.

Niektóre rodzaje herbat, takie jak miętowa lub ziołowa, wspomagają trawienie, pomagają w zaparciach i innych problemach żołądkowych. Zielona herbata zawiera na przykład wiele przeciwutleniaczy, mających realny wpływ na zwalczanie chorób i infekcji, poprzez zwiększenie odporności organizmu. Ponadto badania sugerują, że regularne spożywanie herbaty może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Herbata nie tylko rozgrzeje, ale i pobudzi

Poza korzyściami dla ciała, herbata jest znana z właściwości łagodzących i relaksacyjnych, dzięki czemu może pomóc w zmniejszeniu stresu i napięcia. Tę cechę najbardziej docenia Aleksandra Juszkiewicz, finalistka IX edycji programu "MasterChef".

- Bardzo lubię, jak mnie nikt nie pospiesza, kiedy mogę się delektować tą herbatą. To mi daje energię na cały dzień - zdradza.

Energia niewątpliwie była szefowej kuchni potrzebna na stoku. Aleksandra Juszkiewicz porzuciła bowiem ciepłą i suchą Warszawę, by razem z ekipą Projektu Zima podjąć wyzwanie rozgrzania turystów na stoku w Zieleńcu. Wygłodniałym amatorom śnieżnych sportów podała tortille z szynką, serem i warzywami, a do tego oczywiście rozgrzewającą herbatę.

Nie wszyscy bowiem wiedzą, że herbata pobudza lepiej niż kawa. Takie działanie zawdzięcza połączeniu kofeiny z teiną. Po wypiciu kubka herbaty odczuwamy zatem szybki skok energii wywołany przez kofeinę, który następnie wydłużany jest w czasie dzięki teinie. Najlepszy efekt w tym zakresie uzyskamy pijąc takie odmiany jak yerba mate, czy herbata czarna. Również z tego względu herbata pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Jest napojem niskokalorycznym, który może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi i regulacji apetytu.

Oczywiście, te zalety mogą się różnić w zależności od rodzaju herbaty, sposobu jej przygotowania, ale i jej jakości. Dlatego też przy jej wyborze warto kierować się zaufaniem.

- Jakość herbaty jest najważniejsza. Zbieramy tylko dwa górne listki i pączek. Takie najbardziej soczyste listki są wysuszane i to właśnie trafia do naszych kubeczków herbaty - zdradza Oskar Krysik, znawca herbaty Lipton Tea.

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie TUTAJ.

Przeczytaj też:

Źródło zdjęcia głównego: TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości