Piotr Kucharski to kucharz i autor książek, który często gotuje także przed kamerą. Niejednokrotnie gościł w kuchni "Dzień Dobry TVN", w której dzielił się z widzami wiedzą i inspiracjami dotyczącymi smacznego gotowania. Kucharz stara się promować sposób przyrządzana posiłków w duchu "zero waste", a jak dowiedzieliśmy się niedawno, najchętniej zabroniłby narciarzom wchodzenia na stok bez śniadania.
Piotr Kucharski zdradza śniadaniowe patenty z marką Sokołów
Stacja narciarska wpisana pomiędzy szczyty Gór Orlickich i Bystrzyckich leży na wysokości 960 metrów. To jedna z największych stacji tego typu w Polsce, przyciągająca rzesze turystów. Mimo że sezon na zimowe sporty powoli dobiega końca, górskie kurorty wciąż oblegane są przez licznych turystów. Niedawno ekipa "Co za Tydzień" odwiedziła wspomnianą stację narciarską, by przyjrzeć się zorganizowanym tam atrakcjom. Jednak zanim wybierzemy się na stok, nie możemy zapominać o śniadaniu. Piotr Kucharski wraz z marką Sokołów przygotował dla turystów iście królewski posiłek. Wszak dla kucharza poranek bez śniadania się nie liczy.
- Wyjście na stok bez śniadania jest zabronione. Powinni stać tam na dole i sprawdzać: "Jadłeś śniadanie? Jadłem. To można wejść". Bo później bardzo szybko tracimy energię. Trzeba zjeść dobre, konkretne i zdrowe śniadanie - powiedział Piotr Kucharski.
Kucharz zaproponował trzy zupełnie różne opcje, w których nie brakuje zdrowych składników.
- Moje trzy propozycje to oczywiście jajocha z podsmażonymi kabanosikami i do tego dużo zieleni, tarty ser, podsmażone pomidorki - super fajna opcja. Tosty z szyneczką drobiową, która ma 90% mięsa, bardzo mało tłuszczu i jest bez konserwantów. Idealna dla dzieciaków, a dzieciaki kochają tosty. Parówki Stówki - bo 100% mięsa, bez konserwantów i produkt polski tak w ogóle. No i sadzone jajo musi być, smażony pomidor - powiedział.
Piotr Kucharski podzielił się wieloma swoimi kulinarnymi inspiracjami dodającymi energii. Nie trzeba jednak mieć w planach zimowego szaleństwa, by móc zjeść pożywne śniadanie. Poniżej znajdziecie przepisy na dania, w których Piotr Kucharski wykorzystał produkty marki Sokołów. Wygląda apetycznie?
Przepisy na śniadanie - jajecznicę i ukochane tosty przygotowane przez Piotra Kucharskiego
Choć w dużych miastach coraz większą popularnością cieszą się śniadaniownie, w których kucharze przeciągają się w gastronomicznej batalii o najlepszą chałkę, nie ma nic lepszego niż długi niedzielny poranek ze śniadaniem do łóżka. Piotr Kucharski zaproponował aż trzy przepisy na udane rozpoczęcie dnia, które można wykorzystać nie tylko przed wejściem na stok. Bo któż nie lubi idealnie upichconej jajecznicy czy idealnie chrupiących tostów z serem, które zdobędą podniebienie niejednego dziecięcego łasucha?
Jajecznica na wypasie - składniki:
- 4 łyżki masła
- 4 kabanosy
- 4 jajka
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 oscypek
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- 4 kromki dobrego pieczywa
Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe w całości podsmażyć na patelni z odrobiną masła, odstawić. Na maśle podsmażyć pokrojone w 2 cm kawałki kabanosy. Dodać jajka i razem przesmażyć. Wyłożyć na talerze, udekorować pomidorkami, zetrzeć na górę ser i udekorować duża ilością listków ziół. Podawać z dobrym pieczywem.
Tosty - składniki:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- duża garść szpinaku
- masło
- szynka drobiowa
- 8 kromek dobrego pieczywa na zakwasie
- 200 g tartego sera
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec dodać szpinak oraz szynkę pokrojoną w paski. Na cztery kromki pieczywa nałożyć ser, farsz i ponownie ser. Przyłożyć pozostałymi kromkami. Pieczywo z zewnątrz posmarować masłem i opiec na patelni aż będzie chrupiące, a ser się roztopi. Podawać z sałatką warzywną.
Nieangielskie śniadanie - składniki:
- 4 duże pieczarki
- 4 kiełbaski
- 4 placki ziemniaczane
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki
- 4 plastry pomidora
- ciecierzyca w pomidorach
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pieczarki, kiełbaski i placki ziemniaczane podsmażyć na patelni. W tym czasie podgrzać ciecierzycę, usmażyć jajka oraz szynkę i pomidory. Całość ułożyć na talerzu, przyprawić solą i pieprzem.
A do tego - produkty marki Sokołów! I czego chcieć więcej?
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie TUTAJ.
Przeczytaj też:
- Uczestnik "Hotelu Paradise" wystąpi w nowym serialu TVN. Zobaczcie, jak się zmienił
- Magdalena Cielecka o hejcie, aktorstwie i kryzysie. "Miałam okresy, kiedy nie znosiłam tego, co robię"
- Utwór "Za każdym razem" ma już ponad 10 lat. Co dziś robi Jula?
Źródło zdjęcia głównego: "Co za Tydzień"