Przepis na pączki Magdy Gessler. Są proste i przepyszne!

Magdy Gessler przepis na pączki
Magdy Gessler przepis na pączki
Źródło: MWMEDIA
Przygotowania do tłustego czwartku — na pełnych obrotach. Piekarnie i cukiernie mają dzisiaj pełne ręce roboty, bo jutro kolejki ustawią się od samego rana, a gdzieniegdzie zapewne jeszcze wcześniej. Nie lubisz stać w tłumie? Samodzielne przygotowanie domowych pączków zajmuje jedynie godzinkę!

Czas spędzony na własnoręcznym przygotowaniu pączków może okazać się krótszy niż poranek w kolejce do piekarni. Wystarczy kilka podstawowych produktów dobrej jakości i odrobina cierpliwości, a efekt "mniam!" gwarantowany!

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

Magdalena Boczarska o pracy z Mateuszem Banasiukiem. "Ktoś późno na to wpadł"
Źródło: cozatydzien.tvn.pl

Pączki i faworki Magdy Gessler - ile kosztują?

Od miesiąca huczy o cenach, z którymi trzeba się pogodzić, chcąc w tłusty czwartek spróbować oryginalnych wyrobów Magdy Gessler. W jej restauracjach za pączka trzeba w tym roku zapłacić od 15 do 18 zł. W ofercie są te z różą, nadzieniem malinowym, adwokatem oraz powidłami śliwkowymi z czekoladą.

Prawdziwym cenowym fenomenem są jednak faworki Magdy Gessler. Za opakowanie ok. 450 g trzeba zapłacić 90 zł.

"Nikt nikomu nie nakazuje kupować te faworki, ale jak lubisz to... kupuj i wcinaj, smacznego!"

"Slyszałam ile kosztują faworki u M.Gessler ??" - brzmią komentarze.

Prosty przepis na pączki Magdy Gessler

Jeśli chcecie przygotować słodkości we własnym zakresie, podajemy przepis Magdy Gessler na pączki według oryginalnej warszawskiej receptury. Ich przygotowanie zajmie ok. godziny.

SKŁADNIKI: 600 G MĄKI 250 ML MLEKA 100 G DROŻDŻY 1 SZKLANKA (250 ML) ŻÓŁTEK 200 G CUKRU 3 SZKLANKI MASŁA KLAROWANEGO KONFITURA Z RÓŻY 4 KOSTKI SMALCU DO SMAŻENIA CUKIER PUDER DO OPRÓSZENIA PĄCZKÓW

PRZYGOTOWANIE:

1. W niemetalowym naczyniu wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i połową szklanki mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu pęcznienia.

2. W dużej misce ubijać mikserem żółtka z pozostałym cukrem. Ubita masa powinna być bardzo puszysta, żeby osiągnąć ten efekt, ubijanie nie powinno trwać krócej niż 7-8 minut.

3. Do jajek dolać pozostałe mleko i rozpuszczone, nieco ostudzone masło. Miksować do połączenia składników. Do masy dodać mąkę i porządnie wyrobić robotem lub ręką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.

4. Blat obsypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość ok. 2 cm, następnie wyciąć krążki za pomocą szklanki. Pośrodku każdego krążka położyć porcję konfitury i szczelnie zawinąć brzegi ciasta, by stworzyły kulkę. Gotowe do smażenia pączki trzymać w ciepłym miejscu, aby nieco podrosły. 

5. Smażyć w gorącym tłuszczu. By sprawdzić, czy smalec jest wystarczająco gorący, wrzucić do niego odrobinę ciasta. Jeśli od razu pojawiają się bąbelki — tłuszcz ma odpowiednią temperaturę.  Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, by nadmiar tłuszczu mógł wsiąknąć. Cukrem pudrem oprószyć dopiero, gdy ostygną.

Pączki bez nadzienia można również upiec w piekarniku. 

Samcznego!

Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie
Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie TUTAJ.

Przeczytaj też:

Autor: Martyna Mikołajczyk

Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA

podziel się:

Pozostałe wiadomości