Ostatni dzwonek! Sprawdź przepisy Tomasza Jakubiaka na mięso w świątecznym wydaniu

"MasterChef" odcinek świąteczny
"MasterChef" odcinek świąteczny
Źródło: TVN
Nie od dziś wiadomo, że umiejętności kulinarne Tomasza Jakubiaka robią wrażenie na wszystkich miłośnikach soczystego mięsa. Święta Bożego Narodzenia i sylwester to doskonały czas na wypróbowanie sprawdzonych przepisów od prawdziwego mistrza kuchni. Co powiecie na żebra wołowe w aromatycznej marynacie i soczystą golonkę z indyka?

Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy od jurora programu "MasterChef", które zachwycą Twoich bliskich podczas świątecznego obiadu tuż po Wigilii. Niech magia świąt i piękne zapachy wypełnią Twoją kuchnię!

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

Kulisy świątecznego odcinka "MasterChefa" cz. 1

Żebra wołowe w marynacie z pastą z grillowanego bakłażana i granatów

Kulinarną podróż rozpoczniemy od smakowitych żeberek wołowych. To danie nie tylko zaskoczy Twoich bliskich, ale także pozwoli na niezapomniane doznania smakowe. Żeberka i pasta z warzyw, to doskonałe połączenie.

Autor przepisu: Tomasz Jakubiak

Składniki:

Mięso:

  • żeberka wołowe

    Marynata:

    • szklanka cukru trzcinowego,
      • kmin rzymski,
        • kolendra w proszku,
          • kardamon,
            • cynamon,
              • papryka ostra wędzona.

                Grillowane pomidory:

                • pomidory (bawole serca)

                  Pasta:

                  • pomidory bawole,
                    • bakłażan,
                      • sok z limonki (dwie szt.)
                        • oliwa,
                          • pasta tahini,
                            • granat,
                              • kolendra,
                                • sól i pieprz.

                                  Sposób wykonania:

                                  Usuwamy wszelkie błony tłuszczu z żeberek. W kolejnym kroku przygotowujemy aromatyczną marynatę do naszego mięsa. Do naczynia wsypujemy cynamon, cukier, łyżkę kminu i ostrej wędzonej papryki. Dodajemy również szczyptę kardamonu i soli. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do mięsa. Całość nacieramy dokładnie, aby przyprawy znalazły na całym mięsie. Tak przygotowane żebra owijamy w folię aluminiową i umieszczamy na brytfance, która wędruje prosto do piekarnika nagrzanego do temp. 120 na ok. 4,5 godziny. W międzyczasie kroimy na pół pomidory i rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy. Kładziemy na niej warzywa i grillujemy je z każdej strony do momentu zarumienienia.

                                  Dodatkiem do dania jest pasta z bakłażana. Wcześniej upieczone warzywo należy obrać ze skórki i dokładnie posiekać. Następnie umieszczamy je w misce, dodajemy łyżkę pasty sezamowej, kilka łyżek granatu i sok z limonki. Do smaku dodajemy sól, kolendrę i odrobinę oliwy. Wszystko mieszamy.

                                  Upieczone żeberka pozbawiamy kości, a mięso kroimy na kawałki. Danie podajemy na talerzu razem z pomidorami. Na wierzch nakładamy pastę z bakłażana.

                                  Golonka z indyka pieczona w maśle z młodymi ziemniakami

                                  Jeśli nie macie ochoty na żeberka wołowe, koniecznie wypróbujcie golonkę z indyka. Gwarantujemy, że to danie zagości na Waszych stołach na dłużej. Idealne na nadchodzącą imprezę sylwestrową. Dacie się skusić?

                                  Autor przepisu: Tomasz Jakubiak

                                  Składniki:

                                  • golonka z indyka,
                                    • koper włoski,
                                      • świeża mięta,
                                        • masło,
                                          • młode ziemniaki,
                                            • buraki,
                                              • pomarańcze (warto wycisnąć!),
                                                • buraki,
                                                  • papryczka chili,
                                                    • liść laurowy i ziele angielskie.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Mięso macerujemy pieprzem i solą, a w garnku rozpuszczamy kostkę masła, która powinna całkowicie się rozpuścić. Kiedy masło się zagotuje, ściągamy pianę i wrzucamy mięso. W kolejnym kroku dodajemy sok z pomarańczy, skórki oraz małe kawałki kopru włoskiego. Całość zalewamy sosem sojowym do smaku. Wrzucamy kilka ziemniaków oraz dokładamy gałązki świeżej mięty. Wszystko dusimy pod przykryciem przez ok. 2 godziny.

                                                      Dodatkiem do dania z golonek indyczych będzie sałatka z buraków. Pieczemy buraki w folii, a następnie kiedy są już miękkie – ścieramy je na tarce i smażymy na maśle, gdzie wcześniej podsmażyliśmy papryczkę chili. Ścieramy ok. trzy ząbki czosnku i dodajemy do mieszanki. Następnie kroimy dwa pomidory w kostkę i również wrzucamy. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy również sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Na sam koniec dodajemy kolendrę i gałązki rozmarynu.

                                                      Mięso przesmażamy na suchej patelni, a następnie wykładamy na talerz w towarzystwie buraczków i ziemniaków.

                                                      Sprawdź inne przepisy gwiazd TVN

                                                      Przepisy od Tomasza Jakubiaka pochodzą z oficjalnej strony Food Network. Jeśli szukacie innych kulinarnych inspiracji, to zapraszamy do odwiedzenia Książki Przepisów na stronie TVN. Znajdziecie tam przepisy prosto od kucharzy-amatorów z programu "MasterChef".

                                                      Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

                                                      Czytaj też:

                                                      Autor: Kinga Banasik

                                                      Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości