Ostatni dzwonek! Sprawdź przepisy Tomasza Jakubiaka na mięso w świątecznym wydaniu

"MasterChef" odcinek świąteczny
"MasterChef" odcinek świąteczny
Źródło: TVN

Nie od dziś wiadomo, że umiejętności kulinarne Tomasza Jakubiaka robią wrażenie na wszystkich miłośnikach soczystego mięsa. Święta Bożego Narodzenia i sylwester to doskonały czas na wypróbowanie sprawdzonych przepisów od prawdziwego mistrza kuchni. Co powiecie na żebra wołowe w aromatycznej marynacie i soczystą golonkę z indyka?

Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy od jurora programu "MasterChef", które zachwycą Twoich bliskich podczas świątecznego obiadu tuż po Wigilii. Niech magia świąt i piękne zapachy wypełnią Twoją kuchnię!

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

czt_10

czt_10
Kulisy świątecznego odcinka "MasterChefa" cz. 1

Żebra wołowe w marynacie z pastą z grillowanego bakłażana i granatów

Kulinarną podróż rozpoczniemy od smakowitych żeberek wołowych. To danie nie tylko zaskoczy Twoich bliskich, ale także pozwoli na niezapomniane doznania smakowe. Żeberka i pasta z warzyw, to doskonałe połączenie.

Autor przepisu: Tomasz Jakubiak

Składniki:

Mięso:

  • żeberka wołowe

Marynata:

  • szklanka cukru trzcinowego,
  • kmin rzymski,
  • kolendra w proszku,
  • kardamon,
  • cynamon,
  • papryka ostra wędzona.

Grillowane pomidory:

  • pomidory (bawole serca)

Pasta:

  • pomidory bawole,
  • bakłażan,
  • sok z limonki (dwie szt.)
  • oliwa,
  • pasta tahini,
  • granat,
  • kolendra,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Usuwamy wszelkie błony tłuszczu z żeberek. W kolejnym kroku przygotowujemy aromatyczną marynatę do naszego mięsa. Do naczynia wsypujemy cynamon, cukier, łyżkę kminu i ostrej wędzonej papryki. Dodajemy również szczyptę kardamonu i soli. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do mięsa. Całość nacieramy dokładnie, aby przyprawy znalazły na całym mięsie. Tak przygotowane żebra owijamy w folię aluminiową i umieszczamy na brytfance, która wędruje prosto do piekarnika nagrzanego do temp. 120 na ok. 4,5 godziny. W międzyczasie kroimy na pół pomidory i rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy. Kładziemy na niej warzywa i grillujemy je z każdej strony do momentu zarumienienia.

Dodatkiem do dania jest pasta z bakłażana. Wcześniej upieczone warzywo należy obrać ze skórki i dokładnie posiekać. Następnie umieszczamy je w misce, dodajemy łyżkę pasty sezamowej, kilka łyżek granatu i sok z limonki. Do smaku dodajemy sól, kolendrę i odrobinę oliwy. Wszystko mieszamy.

Upieczone żeberka pozbawiamy kości, a mięso kroimy na kawałki. Danie podajemy na talerzu razem z pomidorami. Na wierzch nakładamy pastę z bakłażana.

Golonka z indyka pieczona w maśle z młodymi ziemniakami

Jeśli nie macie ochoty na żeberka wołowe, koniecznie wypróbujcie golonkę z indyka. Gwarantujemy, że to danie zagości na Waszych stołach na dłużej. Idealne na nadchodzącą imprezę sylwestrową. Dacie się skusić?

Autor przepisu: Tomasz Jakubiak

Składniki:

  • golonka z indyka,
  • koper włoski,
  • świeża mięta,
  • masło,
  • młode ziemniaki,
  • buraki,
  • pomarańcze (warto wycisnąć!),
  • buraki,
  • papryczka chili,
  • liść laurowy i ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Mięso macerujemy pieprzem i solą, a w garnku rozpuszczamy kostkę masła, która powinna całkowicie się rozpuścić. Kiedy masło się zagotuje, ściągamy pianę i wrzucamy mięso. W kolejnym kroku dodajemy sok z pomarańczy, skórki oraz małe kawałki kopru włoskiego. Całość zalewamy sosem sojowym do smaku. Wrzucamy kilka ziemniaków oraz dokładamy gałązki świeżej mięty. Wszystko dusimy pod przykryciem przez ok. 2 godziny.

Dodatkiem do dania z golonek indyczych będzie sałatka z buraków. Pieczemy buraki w folii, a następnie kiedy są już miękkie – ścieramy je na tarce i smażymy na maśle, gdzie wcześniej podsmażyliśmy papryczkę chili. Ścieramy ok. trzy ząbki czosnku i dodajemy do mieszanki. Następnie kroimy dwa pomidory w kostkę i również wrzucamy. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy również sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Na sam koniec dodajemy kolendrę i gałązki rozmarynu.

Mięso przesmażamy na suchej patelni, a następnie wykładamy na talerz w towarzystwie buraczków i ziemniaków.

Sprawdź inne przepisy gwiazd TVN

Przepisy od Tomasza Jakubiaka pochodzą z oficjalnej strony Food Network. Jeśli szukacie innych kulinarnych inspiracji, to zapraszamy do odwiedzenia Książki Przepisów na stronie TVN. Znajdziecie tam przepisy prosto od kucharzy-amatorów z programu "MasterChef".

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

Czytaj też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości