Nie od dziś wiadomo, że umiejętności kulinarne Tomasza Jakubiaka robią wrażenie na wszystkich miłośnikach soczystego mięsa. Święta Bożego Narodzenia i sylwester to doskonały czas na wypróbowanie sprawdzonych przepisów od prawdziwego mistrza kuchni. Co powiecie na żebra wołowe w aromatycznej marynacie i soczystą golonkę z indyka?
Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy od jurora programu "MasterChef", które zachwycą Twoich bliskich podczas świątecznego obiadu tuż po Wigilii. Niech magia świąt i piękne zapachy wypełnią Twoją kuchnię!
Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:
Żebra wołowe w marynacie z pastą z grillowanego bakłażana i granatów
Kulinarną podróż rozpoczniemy od smakowitych żeberek wołowych. To danie nie tylko zaskoczy Twoich bliskich, ale także pozwoli na niezapomniane doznania smakowe. Żeberka i pasta z warzyw, to doskonałe połączenie.
Autor przepisu: Tomasz Jakubiak
Składniki:
Mięso:
- żeberka wołowe
Marynata:
- szklanka cukru trzcinowego,
- kmin rzymski,
- kolendra w proszku,
- kardamon,
- cynamon,
- papryka ostra wędzona.
Grillowane pomidory:
- pomidory (bawole serca)
Pasta:
- pomidory bawole,
- bakłażan,
- sok z limonki (dwie szt.)
- oliwa,
- pasta tahini,
- granat,
- kolendra,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Usuwamy wszelkie błony tłuszczu z żeberek. W kolejnym kroku przygotowujemy aromatyczną marynatę do naszego mięsa. Do naczynia wsypujemy cynamon, cukier, łyżkę kminu i ostrej wędzonej papryki. Dodajemy również szczyptę kardamonu i soli. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do mięsa. Całość nacieramy dokładnie, aby przyprawy znalazły na całym mięsie. Tak przygotowane żebra owijamy w folię aluminiową i umieszczamy na brytfance, która wędruje prosto do piekarnika nagrzanego do temp. 120 na ok. 4,5 godziny. W międzyczasie kroimy na pół pomidory i rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy. Kładziemy na niej warzywa i grillujemy je z każdej strony do momentu zarumienienia.
Dodatkiem do dania jest pasta z bakłażana. Wcześniej upieczone warzywo należy obrać ze skórki i dokładnie posiekać. Następnie umieszczamy je w misce, dodajemy łyżkę pasty sezamowej, kilka łyżek granatu i sok z limonki. Do smaku dodajemy sól, kolendrę i odrobinę oliwy. Wszystko mieszamy.
Upieczone żeberka pozbawiamy kości, a mięso kroimy na kawałki. Danie podajemy na talerzu razem z pomidorami. Na wierzch nakładamy pastę z bakłażana.
Golonka z indyka pieczona w maśle z młodymi ziemniakami
Jeśli nie macie ochoty na żeberka wołowe, koniecznie wypróbujcie golonkę z indyka. Gwarantujemy, że to danie zagości na Waszych stołach na dłużej. Idealne na nadchodzącą imprezę sylwestrową. Dacie się skusić?
Autor przepisu: Tomasz Jakubiak
Składniki:
- golonka z indyka,
- koper włoski,
- świeża mięta,
- masło,
- młode ziemniaki,
- buraki,
- pomarańcze (warto wycisnąć!),
- buraki,
- papryczka chili,
- liść laurowy i ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Mięso macerujemy pieprzem i solą, a w garnku rozpuszczamy kostkę masła, która powinna całkowicie się rozpuścić. Kiedy masło się zagotuje, ściągamy pianę i wrzucamy mięso. W kolejnym kroku dodajemy sok z pomarańczy, skórki oraz małe kawałki kopru włoskiego. Całość zalewamy sosem sojowym do smaku. Wrzucamy kilka ziemniaków oraz dokładamy gałązki świeżej mięty. Wszystko dusimy pod przykryciem przez ok. 2 godziny.
Dodatkiem do dania z golonek indyczych będzie sałatka z buraków. Pieczemy buraki w folii, a następnie kiedy są już miękkie – ścieramy je na tarce i smażymy na maśle, gdzie wcześniej podsmażyliśmy papryczkę chili. Ścieramy ok. trzy ząbki czosnku i dodajemy do mieszanki. Następnie kroimy dwa pomidory w kostkę i również wrzucamy. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy również sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Na sam koniec dodajemy kolendrę i gałązki rozmarynu.
Mięso przesmażamy na suchej patelni, a następnie wykładamy na talerz w towarzystwie buraczków i ziemniaków.
Sprawdź inne przepisy gwiazd TVN
Przepisy od Tomasza Jakubiaka pochodzą z oficjalnej strony Food Network. Jeśli szukacie innych kulinarnych inspiracji, to zapraszamy do odwiedzenia Książki Przepisów na stronie TVN. Znajdziecie tam przepisy prosto od kucharzy-amatorów z programu "MasterChef".
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na Instagramie, Facebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
Czytaj też:
- "Milionerzy". Jakie pytania padły w grze o milion na przestrzeni lat?
- Ralph Kaminski zaliczył epizod filmowy. Zagrał postać jedyną w swoim rodzaju
- Jak dziś wyglądają uczestnicy pierwszej edycji "Ślubu od pierwszego wejrzenia"?
Autor: Kinga Banasik
Źródło zdjęcia głównego: TVN