"MasterChef". Przepis na grasicę i okonia morskiego w lyońskim wydaniu

"Masterchef" sezon 12 odcinek 12
"Masterchef" sezon 12 odcinek 12
Źródło: TVN
Finał programu "MasterChef" zbliża się wielkimi krokami. W najnowszym odcinku uczestnicy odwiedzili jedno z najpiękniejszych miast Francji – Lyon. Kucharze wybrali się do renomowanych restauracji, aby przyjrzeć się tradycyjnym lyońskim daniom. To właśnie te potrawy, stały się przepustką do półfinału. Przedstawiamy przepisy prosto spod rąk zawodników.

Kucharze poznali prawdziwe smaki regionu, które zaprezentowali szefowie kuchni Joseph Viola oraz William Jacquiers. Zapraszamy miłośników francuskiej kuchni do wypróbowania oryginalnych receptur we własnej kuchni!

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

Kulisy programu "MasterChef" z Ewą Chodakowską
Źródło: "Co Za Tydzień"

Smażona grasica z ziemniakami, nowalijkami i jusem

Jeden z uczestników postawił w konkurencji na smakowitą grasicę, otuloną ziemniakami, nowalijkami i aromatycznym jusem. To danie z pewnością skradnie serca tym, którzy lubią klasyczny obiad w… odmiennym wydaniu.

Autor przepisu: Maciej Pisarczyk

Jus

Składniki:

  • 500 g bulionu wołowego.

    Sposób wykonania:

    Bulion redukujemy o ok. 80 procent. Całość doprawiamy solą.

    Grasica

    Składniki:

    • 300 g grasicy,
      • 50 g masła,
        • 35 ml oleju,
          • bouquet garni.

            Sposób wykonania:

            Grasicę umieszczamy w zimnej wodzie i gotujemy ok. 6 minut. Obieramy membranę z mięsa. Po uprzednim oczyszczeniu doprawiamy mięso pieprzem i solą. Na rozgrzaną patelnię z olejem, nakładamy grasicę i smażymy ją, jednocześnie bastując masłem.

            Ziemniaki

            Składniki:

            • 300 g ziemniaków,
              • 50 g masła,
                • tymianek.

                  Sposób wykonania:

                  Wstawiamy do osolonej wody ziemniaki i gotujemy. Następnie odcedzamy i przesmażamy na rozgrzanym maśle wraz z tymiankiem.

                  Nowalijki

                  Składniki:

                  • 300 g warzyw sezonowych,
                    • 30 g masła,
                      • sól i pieprz.

                        Sposób wykonania:

                        Warzywa blanszujemy w wodzie, następnie odcedzamy i przesmażamy na maśle. Doprawiamy do smaku.

                        Podanie:

                        Grasicę, nowalijki i jus wykładamy na talerz i dekorujemy.

                        Okoń morski z cukinią, szparagami, piklowaną białą rzodkiewką i sosem beurre blanc

                        Aksamitny okoń w połączeniu z cukinią, rzodkiewką oraz aromatycznym beurre blanc, to unikalne połączenie, które powstało z rąk uczestniczki programu. Czas na wyjątkową podróż kulinarną w nieznane smaki.

                        Autorka przepisu: Małgorzata Szymonek

                        Okoń morski z cukinią

                        Składniki:

                        • 100 g masła do smażenia,
                          • cztery filety okonia morskiego,
                            • żółta, zielona i biała cukinia,
                              • osiem szparagów,
                                • sól i pieprz,
                                  • gałązka tymianku i rozmarynu.

                                    Sposób wykonania:

                                    Filety doprawiamy solą i smażymy na rozgrzanym maśle przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie cukinię rozcinamy wzdłuż, a następnie kroimy na podłużne części (szerokość ok. 1 cm). Wydrążamy gniazda i kroimy w romby. Całość smażymy na maśle z gałązką tymianku, rozmarynu oraz solą i pieprzem.

                                    Kawałki cukinii powinny być delikatnie twarde. W dalszym kroku obieramy cztery szparagi, usuwamy zdrewniałą część i przekrawamy wzdłuż, aby powstały dwie części. Z pozostałych szparagów smażymy główki.

                                    Sos

                                    Składniki:

                                    • 250 g zimnego masła,
                                      • 100 ml białego octu winnego,
                                        • 150 ml białego wytrawnego wina,
                                          • trzy szalotki,
                                            • sól, pieprz i cukier.

                                              Sposób wykonania:

                                              Wszystkie trzy szalotki drobno kroimy. Wkładamy je do rondelka i zalewamy winem oraz octem. Całość redukujemy na średnim ogniu, aby pozostało ok. 1/3 objętości. Masło kroimy w kostkę i wrzucamy stopniowo, ciągle mieszając do rozpuszczenia. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem, a jeśli będzie konieczność, to można dodać odrobinę cukru.

                                              Piklowana biała rzodkiew

                                              Składniki:

                                              • 50 g cukru,
                                                • 100 ml octu winnego,
                                                  • 100 ml wody,
                                                    • liść laurowy i trzy ziela angielskie.

                                                      Sposób wykonania:

                                                      Gotujemy wszystkie składniki, a następnie obieramy rzodkiew, kroimy w paski i wrzucamy do przygotowanej zalewy. Całość odstawiamy na godzinę.

                                                      Podanie:

                                                      Na głębokim talerzu wykładamy okonia, a dookoła układamy przygotowane wcześniej szparagi i cukinię. Na wierzch kładziemy rzodkiew. Danie podajemy z sosem.

                                                      "MasterChef" już w następną niedzielę – gdzie obejrzeć?

                                                      Kucharze-amatorzy nadal walczą o miejsce w półfinale, dlatego koniecznie oglądajcie kolejny odcinek już w następną niedzielę, o godzinie 20:00 na antenie TVN. Wszystkie odcinki znajdziecie także na platformie Player.pl. Po więcej sprawdzonych receptur zapraszamy do Książki Przepisów.

                                                      Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

                                                      Czytaj też:

                                                      Autor: Kinga Banasik

                                                      Źródło: Materiały wewnętrzne

                                                      Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości