"Kuchenne rewolucje" to program, w którym Magda Gessler pomaga właścicielom restauracji stworzyć pomysł na lokal, który może osiągnąć sukces. W 1. odcinku najnowszej 25. edycji restauratorka odwiedziła Czechowice-Dziedzice. W restauracji "Irlandia" serwuje się dania z kuchni... włoskiej Czy Magdzie Gessler uda się przekonać właścicieli, że popełnili błąd?
"Kuchenne rewolucje" w Czechowicach-Dziedzicach. Magda Gessler w restauracji "Irlandia"
Czechowice-Dziedzice to ponad trzydziestotysięczna miejscowość leżąca na północy Śląska Cieszyńskiego. W tym przemysłowym regionie, o krok od ruchliwej drogi łączącej Tychy z Bielskiem-Białą, swój lokal otworzył Krystian. Postawił na kuchnię włoską, choć z mylącą nazwą… "Irlandia". Razem ze swoją narzeczoną Klaudią mieszkali przez lata w Irlandii i stąd ten kontrowersyjny włosko-irlandzki mariaż. Niestety, chyba nie do końca udany.
Lokal świeci pustkami i przynosi same straty. Z tego powodu Krystian nadal prowadzi swój biznes za granicą, by mieć z czego dokładać do restauracji w Polsce. Przez to narzeczeni są rozdzieleni i ciągle za sobą tęsknią. Na co dzień lokalem zarządza Klaudia i sama przyznaje, że nie najlepiej jej to wychodzi, a młody zespół zupełnie się jej nie słucha. I tak w położonej w Polsce "Irlandii", serwującej włoskie dania, brakuje niemal wszystkiego – logiki, sprawnego zarządzania, rozsądnego planu, a nade wszystko gości. Nad takim chaosem może zapanować jedynie Magda Gessler.
Zobacz zwiastun najnowszego odcinka "Kuchennych rewolucji":
"Kuchenne rewolucje" w restauracji "Irlandia". Po wizycie Magdy Gessler "Tavola Calda Siciliana"
"Irlandia" zmienia się w lokal pod nazwą "Tavola Calda Siciliana".
"Kuchnia będzie bardzo prosta, ale inspirująca. Na talerzach gości mają pojawić się: antipasti (przystawki podawane przed głównym posiłkiem we Włoszech): cienko krojona mortadela, prosciutto, burrata, salami, zapiekanki z sera taleggio, z pieczarkami moczonymi w oleju truflowym, zupa bazyliowa, penne con polpette z pulpecikami z mięsa i z prawdziwym pomidorowym sosem włoskim" - wyjaśniła Magda Gessler.
Na chwilę przed oficjalną kolacją zrobiło się jednak naprawdę gorąco. Służby otrzymały zgłoszenie o rzekomym materiale wybuchowym, umieszczonym na terenie budynku. Na miejscu zjawiła się policja i straż pożarna. Okazało się, że to fałszywy alarm. można było kontynuować kolację degustacyjną.
Restauracja "Tavola Calda Siciliana" - czy rewolucja się udała?
Do lokalu Magda Gessler wróciła cztery tygodnie później. Czas na degustację i werdykt.
"Już wszystko mieliście w małym palcu… Chciałabym polecić tę knajpę, ale w tej chwili chyba mam duże wątpliwości, czy ją polecić. [...] Mimo popełnionych błędów wierzę w Krystiana. To ostatni moment, żeby wykorzystał szansę na prawdziwą Sycylię" - wyjaśniła.
Restaurację znajdziecie pod adresem: ul. Waryńskiego 30, Czechowice-Dziedzice.
Nowy sezon "Kuchennych rewolucji" - kiedy i gdzie oglądać?
"Kuchenne rewolucje" można oglądać od 1 września w każdy czwartek o godzinie 21.35 w TVN oraz przedpremierowo w serwisie player.pl.
"Kuchenne rewolucje" – prowadząca Magda Gessler
Magda Gessler to osobowość telewizyjna, kreatorka smaków, właścicielka kilku restauracji oraz autorka książek kucharskich. Od 6 marca 2010 r. jest gospodynią programu TVN Kuchenne rewolucje. Od 2012 r. została jurorką w programie "MasterChef".
Oczy całego świata skierowane są w stronę Ukrainy i nasze również. Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.
Czytaj też:
- Aleksandra Popławska zagra w "Szadzi" nie tylko z siostrą i partnerem. "To jest rodzinny serial"
- Agnieszka Woźniak-Starak o paparazzich. "Mam wrażenie, że mnie oszczędzali"
- Kulisy programu "MasterChef". Magda Gessler o łzach na planie. Urodziny Michela Morana i goście specjalni
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: TVN