"MasterChef 12". Pomysł na deser i obiad w wykonaniu kucharzy-amatorów

"MasterChef 12": Pomysł na deser i obiad w wykonaniu kucharzy-amatorów
"MasterChef 12": Pomysł na deser i obiad w wykonaniu kucharzy-amatorów
Źródło: TVN
Za nami ósmy odcinek kulinarnych zmagań kucharzy-amatorów z programu "MasterChef". Tym razem miłośnicy różnorodnych smaków będą zachwyceni! Inspiracja do dań była ciekawa, bowiem skupiała się na… polskich kiszonkach, a także francuskich makaronikach. 

Wyzwanie nie było proste. Każdy z kucharzy dał z siebie wszystko, ponieważ to właśnie ten odcinek decydował, kto stanie do walki o najnowszy tytuł "MasterChefa". Poznajmy zatem najnowsze przepisy na deser oraz obiad, które na stałe zagoszczą w Twojej kuchni. Smakowite makaroniki oraz kotlety ziemniaczane z wołowiną, to coś, co musisz wykonać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

14062023_TAJEMNICE_PRODUKCJI_MASTERCHEF
Tajemnice Produkcji #14 Kulisy programu "MasterChef"

Makaroniki z kremem porzeczkowo-malinowym

Na pierwszy ogień lecą smakowite makaroniki z kremem owocowym. Deser zaserwowała Anna Brandt. Czy zachwyciła jurorów? Sprawdź najnowszy odcinek programu "MasterChef" który jest już dostępny na platformie Player.pl.

Autorka przepisu: Anna Brandt

Makaroniki

Składniki:

  • 130 g mąki migdałowej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 100 g białka,
  • 100 g cukru.

Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności ubijamy białka na bezę. Mąkę migdałową przesiewamy z cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Mieszankę mąki i cukru dodajemy w dwóch partiach do ubitej bezy. Całość należy rozcierać o ścianę miski, dopóki masa nie zacznie spływać ze szpatułki w postaci wstążek. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe krążki, prosto na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia. Blachę należy dokładnie opukać od spodu.

Tak przygotowane makaroniki odstawiamy na 30 minut, aby potem wstawić je do rozgrzanego piekarnika na 140 stopni i piec ok. 15 minut. Gotowe makaroniki powinny mieć skorupkę, a w środku powinny być suche.

Krem porzeczkowo-malinowy

Składniki:

  • 100 g mascarpone,
  • 100 g czerwonej porzeczki,
  • 100 g malin,
  • dwie gałązki czerwonej porzeczki (do dekoracji),
  • łyżka cukru,
  • dwie łyżki białego wytrawnego wina,
  • kilka lisków mięty,
  • sok z połówki cytryny.

Sposób wykonania:

Maliny oraz porzeczki smażymy z dodatkiem cukru. Całość podlewamy białym winek i wrzucamy dwa listki świeżej mięty. Mieszankę przecieramy przez sitko z drobnym oczkiem, a następnie studzimy. Ubijamy mascarpone z przestudzonym musem, aby powstał gęsty krem. Wszystko przekładamy do rękawa cukierniczego.

Przygotowane makaroniki przekładamy kremem i układamy na talerzu.

Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą i smażoną wołowiną

Było coś na słodko, zatem przyszła pora na wytrawny obiad z doskonałą kapustą kiszoną. Jest to pomysł na proste, ale smaczne danie, które pozostanie na długo w pamięci domowników. Wypróbuj, a nikt nie odejdzie ze stołu.

Autor przepisu: Misza Kopacz

Składniki:

  • 100 g wołowiny,
  • 300 g ziemniaków,
  • 100 g kapusty kiszonej,
  • 50 g masła,
  • 50 ml mleka,
  • 20 ml oliwy,
  • 50 g mąki,
  • dwie cebule,
  • burak,
  • dwa kiszone ogórki,
  • koperek,
  • jajko,
  • sól, pieprz i kminek do smaku.

Sposób wykonania:

Moczymy kapustę w wodzie, następnie gotujemy ziemniaki, a dwa z nich odkładamy na później. Na oleju podsmażamy cebulkę. Do przygotowanych ziemniaków wlewamy mleko, masło oraz dodajemy cebulę. Całość mieszamy do uzyskania purée. Dorzucamy mąkę i jedno jajko do ostygniętych ziemniaków, tworząc masę ziemniaczaną. Wcześniej namoczoną kapustę wrzucamy na patelnię i dodajemy podsmażoną cebulkę. Do wszystkiego dorzucamy kminek, pieprz oraz koperek. Wszystko dusimy pod przykryciem.

Z ziemniaków formujemy kotlety i wkładamy kapustę do środka. Zamykamy je i smażymy na oleju z dwóch stron po 5 minut. Pozostałe ziemniaki, ogórki i buraki kroimy w kostkę, a następnie doprawiamy pieprzem, solą, oliwą i koperkiem.

W dalszych krokach smażymy wołowinę na mocno rozgrzanej patelni, po 2 minuty z każdej strony. Dodajemy masło i dokładnie bastujemy. Kroimy mięso i wykładamy na talerz. Zaraz obok nakładamy kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą.

Kiedy kolejny odcinek "MasterChefa"? 

Najnowsze odcinki kulinarnych zmagań kucharzy-amatorów, emitowane są co niedzielę o godzinie 20:00. Oglądaj na antenie TVN oraz platformie Player.pl w niezawodnej jakości 4K!  

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

Czytaj też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości