"MasterChef" od kuchni – jak przygotować kaczkę, aby zachwycić gości?

"MasterChef" od kuchni
"MasterChef" od kuchni
Źródło: TVN
Zastanawiasz się nad wytwornym daniem, które trafi w gust nawet najbardziej wybrednych gości, a jednocześnie chcesz wybrać coś, czego nie jada się na co dzień? Zainspiruj się kuchnią "MasterChefa". Dzisiaj przygotowaliśmy niekonwencjonalne pomysły na podanie piersi z kaczki… palce lizać!

Kucharze w reality show "MasterChef" w każdym odcinku dosłownie stają na głowie, aby zaprezentować się od najlepszej strony przed jury, walcząc o główną nagrodę – możliwość wydania książki kucharskiej oraz 100 tys. zł. Jeżeli ciekawi Cię, jak smakują potrawy, które przygotowują, dobrze trafiłeś, bo przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie najsmaczniejszych przepisów z siódmego odcinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

14062023_TAJEMNICE_PRODUKCJI_MASTERCHEF
Tajemnice Produkcji #14 Kulisy programu "MasterChef"

Pierś z kaczki z kluseczkami ziemniaczanymi, buraczkami oraz sosem pomarańczowym

Lubisz połączenie słono-słodkie? Jeżeli tak, koniecznie przetestuj przepis na pierś z kaczki z kluseczkami ziemniaczanymi i buraczkami, polanymi sosem z pomarańczy. Takie połączenie smaków jest nietypowe, być może także nie przypadnie do gustu wszystkim, ale z pewnością jest to danie, którego warto skosztować.

Autorka: Karolina Grzelak

Piersi z kaczki

Składniki:

  • 2 połówki piersi z kaczki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • kilka gałązek tymianku.

Wykonanie:

Piesi z kaczki oczyścić z błon, skórkę naciąć nożem, uważając, by nie ponacinać mięsa. Następnie posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni do zarumienienia od strony skóry, potem na drugiej stronie. Piesi z kaczki przełożyć do piekarnika, polać wytopionym tłuszczem, dodać gałązki tymianku i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min. Mięso odstawić na kolejne 10 minut, następnie pokroić na cienkie plasterki.

Kluseczki ziemniaczane

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 30 g masła.

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki, jajko, mąkę oraz sól włożyć do miski i zagniatać ciasto do połączenia wszystkich składników. Deskę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na podłużny kształt, następnie pociąć je na drobne kluseczki. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie do wypłynięcia. Potem podsmażyć je chwilę na gorącej patelni, do zarumienienia.

Gotowane buraczki

Składniki:

  • 200 g buraczków,
  • 30 ml octu winnego,
  • 30 g cukru.

Wykonanie:

Buraczki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wodę zagotować, dodać cukier i ocet. Gotować do miękkości.

Sos pomarańczowy

Składniki:

  • 4 pomarańcze,
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 40 g zimnego masła.

Wykonanie:

Wycisnąć sok z 4 pomarańczy, redukować w rondelku ok. 10 min wraz cukrem i tymiankiem. Powstały płyn przecedzić przez sitko, dodawać stopniowo zimne masło mieszając rózgą.

Na talerz wyłożyć kluseczki, na środek pokrojone plasterki kaczki, obok buraczki. Całe danie polać sosem pomarańczowo-tymiankowym.

Pierś z kaczki z purée ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką

Bardziej klasyczna będzie pierś z kaczki z purée ziemniaczanym, proponowana przez Miszę Kopacz. Orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz jako dodatek do głównego dania, wprowadzi na stół powiew wiosny, a także dostarczy wszystkim gościom zestaw witamin i minerałów niezbędnych dla dobrego samopoczucia.

Autorka: Misza Kopacz

Składniki:

  • 200 g ziemniaków,
  • pierś z kaczki,
  • pomarańcza (opcjonalnie),
  • 100 g sałaty lodowej,
  • pomidor,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g masła śmietankowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Wykonanie:

Do ugotowanych ziemniaków dodać masło, mleko oraz sól i ubijać, aż powstanie kremowe puree. Pierś z kaczki wypłukać pod zimną wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Skórkę naciąć w kratkę i posolić od strony skóry. Pierś z kaczki położyć na zimna patelnię, skórą do dołu. Smażyć przez ok. 15 minut na średnim ogniu, aby ze skóry wytopił się tłuszcz.

Na patelnię wlać sok z pomarańczy (opcjonalnie, jeżeli lubisz cytrusowy posmak), dorzucić odrobinę masła, soli i pieprzu do smaku. Zredukować do uzyskania gęstej konsystencji. Sałatę porwać, pomidora pokroić, dorzucić koperek, przyprawić oliwą z oliwek, posolić i wymieszać.

Nałożyć puree na talerz, pierś pokroić na plasterki i wyłożyć na talerz. Podać wraz z przygotowaną sałatką.

"MasterChef" – najnowsze odcinki na TVN i w serwisie Player

Zmagania kucharzy-amatorów biorących udział w programie "MasterChef" możesz oglądać co niedzielę o godzinie 20:00 na antenie TVN. Najnowsze odcinki oraz starsze sezony znajdziesz także w serwisie Player.

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

Czytaj też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości