Sprawdźmy, jak je przygotować we własnym domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Sałatka z kaczką podana w pomarańczowym pucharku
Ta sałatka z kaczką zachwyci niejedną osobę swoim sposobem podania. Koniecznie musisz zaserwować ją swoim znajomym podczas wspólnych biesiad.
Autor przepisu: Mauro Amarante
Składniki:
- pierś z kaczki,
- 80 g masła,
- pięć pomarańczy,
- jeden plaster ananasa,
- jeden koper włoski,
- dwie gałązki pietruszki i koperku,
- pieprz i sól,
- pęczek pietruszki.
Sposób wykonania:
Pozyskujemy miąższ z wydrążonej pomarańczy, a skórkę używamy do podania sałatki w formie pucharku. Pozostałe pomarańcze kroimy i wrzucamy do naczynia. Dodajemy do tego pokrojony na cienkie plasterki koper włoski i zgrillowany wcześniej ananas. Na koniec dorzucamy oliwę z oliwek, sól, pieprz, koperek, a następnie całość mieszamy.
Na zimnej patelni umieszczamy i smażymy kaczkę od strony skóry, aby zrobiła się chrupiąca. W dalszym kroku przekładamy kaczkę na drugą stronę i pieczemy około siedmiu minut. Przygotowane mięso wkładamy do piekarnika na kilka minut, a następnie odkładamy pierś, aby odpoczęła. Czas ustawiamy na 10 minut. Następnie kroimy pierś w plasterki, a część z nich szatkujemy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki.
Na patelnię wlewamy sok z cytrusów, dodajemy masło i zmniejszamy ogień, aby powstał gęsty sos. Możemy zgrillować cztery plasterki pomarańczy, aby uzyskać dekorację.
Sposób podania:
Wypełniamy połówkę skóry sałatką, wkładamy plasterek grillowanej pomarańczy, do tego uzupełniamy wszystko czterema plasterkami kaczki, dwoma gałązkami pietruszki i polewamy przygotowanym sosem z pomarańczy.
Sałatka z kurczakiem w ananasie z sosem z chili
Mieliśmy już wersję z delikatną kaczką, zatem przyszedł czas na sałatkę z kurczakiem w towarzystwie ananasa i nuty chili. Fani słodo-pikantnych potraw będą zachwyceni tym daniem, które rozpuści niejedno podniebienie podczas lunchu, obiadu lub kolacji.
Autorką przepisu jest: Wiktoria Nowacka-Smok
Składniki:
- ananas,
- pierś z kurczaka,
- pół melona,
- dwie ugotowane kukurydze,
- pół ogórka,
- pomidor,
- chili,
- główka czosnku,
- pomarańcza
- limonka
- ¼ granatu,
- połówka awokado,
- garść groszku cukrowego,
- pęczek mięty,
- pęczek pietruszki,
- dwie główki sałaty rzymskiej,
- łyżka miodu,
- sos TaoTao (wersja chili z ananasem),
- szczypta papryki w proszku.
Sposób wykonania:
Dzielimy ananasa na pół i wydrążamy z niego środek. Mięso kroimy w kostkę, a następnie doprawiamy pieprzem, solą, miodem i szczyptą papryki. Smażymy kurczaka na oliwie i na sam koniec dorzucamy poszatkowany wcześniej czosnek. Kukurydzę, pomidora, ogórka i melona kroimy i wrzucamy do naczynia. Dokładnie blanszujemy groszek cukrowy, który kroimy na mniejsze części.
Sos
Wyciskamy sok z ananasa, a następnie dorzucamy posiekane chili, miód, sos TaoTao oraz czosnek. Całość gotujemy do momentu zredukowania się płynu o 40 procent. Siekamy pietruszkę, a także miętę, aby na koniec wrzucić do przygotowanego sosu.
Sposób podania:
Przygotowany sos, a także kurczak, owoce, warzywa i wszelkie zioła łączymy w naczyniu. Wcześniej wydrążony ananas obkładamy sałatą rzymską i na to podajemy przygotowaną sałatkę. Na koniec posypujemy cząstkami granatu. Możemy przyozdobić kompozycje kwiatami.
Chcesz więcej sprawdzonych przepisów z "MasterChefa"?
Zapraszamy do odwiedzenia Książki Przepisów, dostępnej na stronie tvn.pl. Znajdziecie tam szereg dań i deserów, które zaskoczą niejedną osobę. Kolejne odcinki kulinarnych rywalizacji są emitowane co niedzielę na antenie TVN oraz player.pl
Czytaj też:
- Kulisy "MasterChefa" z Ewą Chodakowską. "Może po mnie nie widać, ale uwielbiam jeść"
- Mikołaj Roznerski buduje dom. Pokazał malowniczą okolicę
- Rodzina królewska wyrzucona z zamku po ponad 170 latach. Co się stało?
Autor: Kinga Banasik
Źródło zdjęcia głównego: TVN