Za nami kolejna odsłona odcinka "MasterChefa", gdzie uczestnicy mieli za zadanie wykazać się kreatywnością w przygotowaniu posiłków, które mają wpływ na umysł oraz koncentrację. Gościem specjalnym, który uważnie obserwował poczynania naszych zawodników była Ewa Chodakowska. Tym razem przyjrzymy się przepisom na idealną rybę w wykonaniu kucharzy-amatorów.
Sprawdźmy, jak wykonać sandacza z puree z selera oraz filet z pstrąga podawanego z opalanym ziemniakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Filet z pstrąga z ziemniakiem, musem buraczanym i oliwą tymiankowo-koperkową
Autorką przepisu jest: Małgorzata Szymonek
Składniki:
- 1 wyfiletowany pstrąg
- 2 ziemniaki
- 3 buraki
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 4 gałązki kopru
- Łyżeczka mąki kukurydzianej
- Szklanka oleju rzepakowego
- Pęczek tymianku
- Pół kostki masła
Sposób przygotowania:
Gotujemy ziemniaki do miękkości z 50 g masła i koprem, solimy. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy kolejne 50 g masła i mieszamy do uzyskania gładkiego puree. Buraki ugotować do miękkości, zmiksować ze śmietanką, posolić i popieprzyć do smaku, potem przetrzeć przez sitko do uzyskania gładkiego musu i odstawić do lodówki na ok. 10 min.
Olej rzepakowy podgrzewamy z pęczkiem tymianku i koprem, następnie odstawiamy do wystygnięcia, a na koniec miksujemy i przecedzamy przez gazę. Filety z pstrąga smażymy na rozgrzanym oleju przez 4 minuty, przewracamy na druga stronę i smażymy 30 sekund.
Sposób podania:
Wykładamy puree z ziemniaków na talerz, a następnie posypujemy mąką kukurydzianą, opalamy opalarką. Tuż obok wykładamy mus z buraka, tworząc przy tym wzór łyżką. Wykładamy pstrąga pomiędzy puree a musem i polewamy odrobiną oliwy koperkowej.
Następnym przepisem, który idealnie sprawdzi się na obiad, a przy tym z pewnością zaskoczy Twoich bliskich, jest sandacz z blanszowanymi warzywami.
Sandacz z puree z selera i blanszowanymi warzywami
Autorką przepisu jest: Wiktoria Nowacka
Składniki:
- 2 płaty sandacza
- 3 szparagi
- 400 ml czerwonego wina
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól i pieprz
- Garść groszku cukrowego
Sposób przygotowania:
Wycinamy dokładnie polędwicę z ryby, a następnie przyprawiamy i gotujemy na parze przez ok. 10 min. Selera kroimy w kostkę i zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy i przecieramy przez sitko. Ze szparagów obcinamy główki i przekrawamy na pół. Blanszujemy z groszkiem cukrowym w osolonej wodzie.
Sposób podania:
Wykładamy puree z selera na talerz, a na to nakładamy sandacza. Obok umieszczamy zblanszowane warzywa.
Pozostałe przepisy na pyszne dania z ryb znajdziesz w "Książce przepisów" z programu "MasterChef".
Gdzie można obejrzeć kolejne odcinki programu "MasterChef"?
Kolejne odcinki “MasterChefa” można oglądać w każdą niedzielę o godzinie 20:00 na antenie TVN oraz platformie VOD player.pl. Więcej przepisów znajdziecie w specjalnej Książce Przepisów na stronie tvn.pl.
Czytaj też:
- Kulisy "MasterChefa" z Ewą Chodakowską. "Może po mnie nie widać, ale uwielbiam jeść"
- Eryk Kulm jr - wszystko co musisz o nim wiedzieć
- Losy tej sławnej niani śledził cały świat. Jak teraz wygląda Fran Drescher z serialu "The Nanny"?
Autor: Kinga Banasik
Źródło zdjęcia głównego: TVN