Ryba po mistrzowsku. Poznajmy przepisy z programu "MasterChef"

Ryba po mistrzowsku. Poznajmy przepisy z nowego odcinka "MasterChef"
Ryba po mistrzowsku. Poznajmy przepisy z nowego odcinka "MasterChef"
Źródło: TVN

Za nami kolejna odsłona odcinka "MasterChefa", gdzie uczestnicy mieli za zadanie wykazać się kreatywnością w przygotowaniu posiłków, które mają wpływ na umysł oraz koncentrację. Gościem specjalnym, który uważnie obserwował poczynania naszych zawodników była Ewa Chodakowska. Tym razem przyjrzymy się przepisom na idealną rybę w wykonaniu kucharzy-amatorów. 

Sprawdźmy, jak wykonać sandacza z puree z selera oraz filet z pstrąga podawanego z opalanym ziemniakiem. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

14062023_TAJEMNICE_PRODUKCJI_MASTERCHEF
Tajemnice Produkcji #14 Kulisy programu "MasterChef"

Filet z pstrąga z ziemniakiem, musem buraczanym i oliwą tymiankowo-koperkową

Filet z pstrąga z ziemniakiem, musem buraczanym i oliwą tymiankowo-koperkową
Filet z pstrąga z ziemniakiem, musem buraczanym i oliwą tymiankowo-koperkową
Filet z pstrąga z ziemniakiem, musem buraczanym i oliwą tymiankowo-koperkową
Źródło: TVN

Autorką przepisu jest: Małgorzata Szymonek

Składniki:

  • 1 wyfiletowany pstrąg
  • 2 ziemniaki
  • 3 buraki
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 4 gałązki kopru
  • Łyżeczka mąki kukurydzianej
  • Szklanka oleju rzepakowego
  • Pęczek tymianku
  • Pół kostki masła

Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki do miękkości z 50 g masła i koprem, solimy. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy kolejne 50 g masła i mieszamy do uzyskania gładkiego puree. Buraki ugotować do miękkości, zmiksować ze śmietanką, posolić i popieprzyć do smaku, potem przetrzeć przez sitko do uzyskania gładkiego musu i odstawić do lodówki na ok. 10 min.

Olej rzepakowy podgrzewamy z pęczkiem tymianku i koprem, następnie odstawiamy do wystygnięcia, a na koniec miksujemy i przecedzamy przez gazę. Filety z pstrąga smażymy na rozgrzanym oleju przez 4 minuty, przewracamy na druga stronę i smażymy 30 sekund.

Sposób podania:

Wykładamy puree z ziemniaków na talerz, a następnie posypujemy mąką kukurydzianą, opalamy opalarką. Tuż obok wykładamy mus z buraka, tworząc przy tym wzór łyżką. Wykładamy pstrąga pomiędzy puree a musem i polewamy odrobiną oliwy koperkowej.

Następnym przepisem, który idealnie sprawdzi się na obiad, a przy tym z pewnością zaskoczy Twoich bliskich, jest sandacz z blanszowanymi warzywami.

Sandacz z puree z selera i blanszowanymi warzywami

Sandacz z puree z selera i blanszowanymi warzywami
Sandacz z puree z selera i blanszowanymi warzywami
Sandacz z puree z selera i blanszowanymi warzywami
Źródło: TVN

Autorką przepisu jest: Wiktoria Nowacka

Składniki:

  • 2 płaty sandacza
  • 3 szparagi
  • 400 ml czerwonego wina
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól i pieprz
  • Garść groszku cukrowego

Sposób przygotowania:

Wycinamy dokładnie polędwicę z ryby, a następnie przyprawiamy i gotujemy na parze przez ok. 10 min. Selera kroimy w kostkę i zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy i przecieramy przez sitko. Ze szparagów obcinamy główki i przekrawamy na pół. Blanszujemy z groszkiem cukrowym w osolonej wodzie.

Sposób podania:

Wykładamy puree z selera na talerz, a na to nakładamy sandacza. Obok umieszczamy zblanszowane warzywa.

Pozostałe przepisy na pyszne dania z ryb znajdziesz w "Książce przepisów" z programu "MasterChef".

Gdzie można obejrzeć kolejne odcinki programu "MasterChef"?

Kolejne odcinki “MasterChefa” można oglądać w każdą niedzielę o godzinie 20:00 na antenie TVN oraz platformie VOD player.pl. Więcej przepisów znajdziecie w specjalnej Książce Przepisów na stronie tvn.pl.

Czytaj też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości