Materiał promocyjny

Karnawałowe przekąski z Berlinkami podbiły serca uczestników "Projektu Zima"

Grzegorz Zawierucha gotował dla ludzi w Wiśle
Karnawałowe przekąski z Berlinkami podbiły serca uczestników "Projektu Zima"
Źródło: TVN

Znany z programu "MasterChef" kucharz Grzegorz Zawierucha odwiedził ostatnio Wisłę i gotował dla ludzi w ramach "Projektu Zima". Słynny szef kuchni przygotował karnawałowe przekąski z wykorzystaniem produktów marki Berlinki i podbił serca odwiedzających zimowe miasteczko.

Grzegorz Zawierucha przygotował karnawałowe przekąski

W tegorocznej podróży "Projektu Zima" po górskich miejscowościach towarzyszy nam kucharz Grzegorz Zawierucha, który dla gości miasteczka TVN w Wiśle przygotował specjalne przekąski karnawałowe, do których wykorzystał produkty marki Berlinki.

Przygotowaliśmy spring rollsy z warzywami, z kabanosami. Mamy też coś na ciepło. Można powiedzieć troszeczkę z wysp brytyjskich, z Irlandii, taki stew. Ziemniaczki, cebulka, do tego oczywiście kabanosy, bardzo fajne pożywne danie
- opowiadał Grzegorz Zawierucha.

Kucharz podkreślił, że kabanosy czy parówki nawet w wersji imprezowej — zawsze można przyrządzić na zdrowy sposób. Wszystko zależy bowiem od dodatków.

"Jestem wielkim propagatorem zdrowego żywienia. Zawsze stawiam na balans pomiędzy warzywami a mięsem. Pamiętajmy o ziołach, które również nadają nam smaku, charakteru, ale również witamin tak bardzo cennych i potrzebnych nam teraz w tym czasie" - mówił Grzegorz Zawierucha w rozmowie z "Co Za Tydzień".

Karnawałowe przekąski z Berlinkami podbiły serca uczestników "Projektu Zima"

Przepisy Grzegorza były bardzo pożywne, szybkie w przygotowaniu i z tego co można było zauważyć: przypadły do gustu odwiedzającym miasteczko "Projektu Zima".

Ludzie tutaj stoją, czekają, aż skończymy gotować. Moje dania rozeszły się w ciągu czterech minut, także chyba to jest dobry znak. Mamy jeszcze tutaj hot dogi, które idą jak świeże bułeczki
- mówił słynny kucharz.

Poniżej znajdziecie przepisy na karnawałowe przysmaki wg. Grzegorza Zawieruchy.

Parówki i kabanosy Berlinki z karmelizowaną cebulką i tymiankiem

  • Składniki:
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 8 parówek Berlinki
  • - 1 opakowania kabanosów Berlinki
  • - 2 duże czerwone cebule
  • - 500 g ziemniaków baby potato
  • - 3 gałązki tymianku
  • - 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • - 3 łyżki miodu
  • - sól i pieprz do smaku
  • - liście sałat

Sposób przygotowania: Na dużej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy parówki Berlinki, pokrojone kabanosy Berlinki oraz ugotowane ziemniaki. Często je obracamy przez około 10 minut. Przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy ponownie oliwę i smażymy cebulę z tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet balsamiczny i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie układamy parówki, kabanosy oraz ziemniaki na cebuli. Podlewamy lekko wodą i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut pod przykryciem, aż cebula dobrze się skarmelizuje. Danie serwujemy z kawałkami świeżych liści sałat

Parówki i kabanosy Berlinki z pieczarkami w sosie śmietanowo - musztardowym

  • Składniki:
  • - opakowanie parówek Berlinki
  • - opakowanie kabanosów Berlinki
  • - 1 mała cebula
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • - 100 ml białego wytrawnego wina
  • - 400 g pieczarek
  • - 1 łyżka musztardy francuskiej
  • - 3 łyżki crème fraiche
  • - świeża natka pietruszki
  • - świeży koper
  • - sól i pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • - makaron penne

Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy cebulę. Po chwili dajemy parówki i kabanosy Berlinki. Obsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokroje w paski pieczarki. Kontynuujemy gotowanie, aż grzyby puszczą wodę. Wlewamy wino i dobrze redukujemy alkohol. Solimy, pieprzymy i dodajemy musztardę oraz crème fraîche. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem penne. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i świeżym koprem.

Spring rolls z tajskimi kabanosami Berlinki, parówką chilli Berlinki, warzywami i sosem unagi

  • Składniki:
  • - opakowanie tajskich kabanosów Berlinki, można wykorzystać również chilli lub klasyczne
  • - 200 g makaronu ryżowego vermicelli
  • - 80 g mix sałaty
  • - 80 g marynowanego imbiru
  • - 1/2 świeżego ogórka
  • - 1/2 żółtej papryki
  • - 1 pęczek posiekanej kolendry
  • - 200 g kiełków sojowych
  • - 4 łyżki oleju sezamowego
  • - 10 sztuk papieru ryżowego
  • Sos:
  • - 50 ml jasnego sosu sojowego
  • - 2 łyżki sosu unagi
  • - 1 ząbek czosnku sok z jednej limonki
  • - 1 łyżka miodu
  • - 1 papryczka chili
  • - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Sposób przygotowania: Makaron przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. Marynowany imbir drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Wszytko mieszamy razem z sałatą, kiełkami i kolendrą. Skrapiamy olejem sezamowym. Kabanosy kroimy na pół, parówki wzdłuż na ćwiartki. Sposób składania: Papier do spring rollsów moczymy w wodzie ok. 5 sekund, kładziemy na talerzu, na środek układamy sałatę, kabanosy, parówki oraz makaron. Zawijamy boki do środka, a następnie całość zawijamy w ruloniki. Składniki do sosu mieszamy ze sobą.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości