Znany z programu "MasterChef" kucharz Grzegorz Zawierucha odwiedził ostatnio Wisłę i gotował dla ludzi w ramach "Projektu Zima". Słynny szef kuchni przygotował karnawałowe przekąski z wykorzystaniem produktów marki Berlinki i podbił serca odwiedzających zimowe miasteczko.
Grzegorz Zawierucha przygotował karnawałowe przekąski
W tegorocznej podróży "Projektu Zima" po górskich miejscowościach towarzyszy nam kucharz Grzegorz Zawierucha, który dla gości miasteczka TVN w Wiśle przygotował specjalne przekąski karnawałowe, do których wykorzystał produkty marki Berlinki.
Przygotowaliśmy spring rollsy z warzywami, z kabanosami. Mamy też coś na ciepło. Można powiedzieć troszeczkę z wysp brytyjskich, z Irlandii, taki stew. Ziemniaczki, cebulka, do tego oczywiście kabanosy, bardzo fajne pożywne danie- opowiadał Grzegorz Zawierucha.
Kucharz podkreślił, że kabanosy czy parówki nawet w wersji imprezowej — zawsze można przyrządzić na zdrowy sposób. Wszystko zależy bowiem od dodatków.
"Jestem wielkim propagatorem zdrowego żywienia. Zawsze stawiam na balans pomiędzy warzywami a mięsem. Pamiętajmy o ziołach, które również nadają nam smaku, charakteru, ale również witamin tak bardzo cennych i potrzebnych nam teraz w tym czasie" - mówił Grzegorz Zawierucha w rozmowie z "Co Za Tydzień".
Karnawałowe przekąski z Berlinkami podbiły serca uczestników "Projektu Zima"
Przepisy Grzegorza były bardzo pożywne, szybkie w przygotowaniu i z tego co można było zauważyć: przypadły do gustu odwiedzającym miasteczko "Projektu Zima".
Ludzie tutaj stoją, czekają, aż skończymy gotować. Moje dania rozeszły się w ciągu czterech minut, także chyba to jest dobry znak. Mamy jeszcze tutaj hot dogi, które idą jak świeże bułeczki- mówił słynny kucharz.
Poniżej znajdziecie przepisy na karnawałowe przysmaki wg. Grzegorza Zawieruchy.
Parówki i kabanosy Berlinki z karmelizowaną cebulką i tymiankiem
- Składniki:
- - 3 łyżki oliwy z oliwek
- - 8 parówek Berlinki
- - 1 opakowania kabanosów Berlinki
- - 2 duże czerwone cebule
- - 500 g ziemniaków baby potato
- - 3 gałązki tymianku
- - 1/4 szklanki octu balsamicznego
- - 3 łyżki miodu
- - sól i pieprz do smaku
- - liście sałat
Sposób przygotowania: Na dużej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy parówki Berlinki, pokrojone kabanosy Berlinki oraz ugotowane ziemniaki. Często je obracamy przez około 10 minut. Przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy ponownie oliwę i smażymy cebulę z tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet balsamiczny i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie układamy parówki, kabanosy oraz ziemniaki na cebuli. Podlewamy lekko wodą i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut pod przykryciem, aż cebula dobrze się skarmelizuje. Danie serwujemy z kawałkami świeżych liści sałat
Parówki i kabanosy Berlinki z pieczarkami w sosie śmietanowo - musztardowym
- Składniki:
- - opakowanie parówek Berlinki
- - opakowanie kabanosów Berlinki
- - 1 mała cebula
- - 2 łyżki oleju rzepakowego
- - 100 ml białego wytrawnego wina
- - 400 g pieczarek
- - 1 łyżka musztardy francuskiej
- - 3 łyżki crème fraiche
- - świeża natka pietruszki
- - świeży koper
- - sól i pieprz do smaku
- Dodatki:
- - makaron penne
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy cebulę. Po chwili dajemy parówki i kabanosy Berlinki. Obsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokroje w paski pieczarki. Kontynuujemy gotowanie, aż grzyby puszczą wodę. Wlewamy wino i dobrze redukujemy alkohol. Solimy, pieprzymy i dodajemy musztardę oraz crème fraîche. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem penne. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i świeżym koprem.
Spring rolls z tajskimi kabanosami Berlinki, parówką chilli Berlinki, warzywami i sosem unagi
- Składniki:
- - opakowanie tajskich kabanosów Berlinki, można wykorzystać również chilli lub klasyczne
- - 200 g makaronu ryżowego vermicelli
- - 80 g mix sałaty
- - 80 g marynowanego imbiru
- - 1/2 świeżego ogórka
- - 1/2 żółtej papryki
- - 1 pęczek posiekanej kolendry
- - 200 g kiełków sojowych
- - 4 łyżki oleju sezamowego
- - 10 sztuk papieru ryżowego
- Sos:
- - 50 ml jasnego sosu sojowego
- - 2 łyżki sosu unagi
- - 1 ząbek czosnku sok z jednej limonki
- - 1 łyżka miodu
- - 1 papryczka chili
- - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Sposób przygotowania: Makaron przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. Marynowany imbir drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Wszytko mieszamy razem z sałatą, kiełkami i kolendrą. Skrapiamy olejem sezamowym. Kabanosy kroimy na pół, parówki wzdłuż na ćwiartki. Sposób składania: Papier do spring rollsów moczymy w wodzie ok. 5 sekund, kładziemy na talerzu, na środek układamy sałatę, kabanosy, parówki oraz makaron. Zawijamy boki do środka, a następnie całość zawijamy w ruloniki. Składniki do sosu mieszamy ze sobą.
Źródło zdjęcia głównego: TVN