5 przepisów Darii Ładochy na lekkie, wakacyjne dania. Idealne na upalne dni!

Daria Ładocha
Lekkie, wakacyjne dania Darii Ładochy
Źródło: TVN
Daria Ładocha znana jest przede wszystkim jako prowadząca program "Azja Express", jednak poza kamerami jej pasją jest również gotowanie. Od kilku lat, regularnie pojawia się w programie "Dzień Dobry TVN", gdzie pokazuje przepisy na barwne, smaczne i zdrowe dania. Wśród jej propozycji nie brakuje dań wegańskich i wegetariańskich. 

Chcesz poznać przepisy na najlepsze, lekkie, wakacyjne dania Darii Ładochy? Świetnie się składa, bo właśnie takie przygotowaliśmy dla Ciebie w dzisiejszym zestawieniu. Koniecznie je wypróbuj. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

BALBRACICOLLINS_LADOCHA_CORKI
Daria Ładocha o pomaganiu i córkach. Wspomniała o sytuacji, gdy doświadczyła trzęsienia ziemi
Daria Ładocha w szczerym wywiadzie opowiedziała o trzęsieniu ziemi, córkach i chęci pomagania

Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – chłodnik z botwinki z sezamem

Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków idealnie nadaje się do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. W upalne dni taki sycący chłodnik to raj dla podniebienia. Jak go przygotować? Sprawdź przepis Darii Ładochy.

Składniki:

  • botwinka – pęczek,
  • bulion warzywny – 1 L,
  • maślanka – 500 ml,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z limonki,
  • kolendra – pęczek,
  • sezam jasny – 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę umyj. Liście pokrój. Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
  • 2. Bulion warzywny zagotuj. Wrzuć do niego buraczki i łodygi liści i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj do garnka także liście botwinki.
  • 3. Do zupy dolej maślankę, czosnek, przyprawy i połowę kolendry.
  • 4. Zmiksuj.
  • 5. Sezam upraż na patelni.

Sposób podania:

Botwinkę nalej do głębokiego talerza, udekoruj ją kolendrą i prażonym sezamem. Jeśli lubisz, możesz jeść ją z jajem gotowanym na twardo.

Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – wegetariański bigos z młodej kapusty

Od maja do sierpnia trwa sezon na młodą kapustę, delikatną, chrupiącą i cudownie słodką. Co można z niej przygotować? Bigos. Sprawdź, jak przyrządza go Daria Ładocha.

Składniki:

  • młoda kapusta – 1 główka,
  • cebula – 1 sztuka,
  • marchew – 1 sztuka,
  • szpinak – całe opakowanie,
  • suszone pomidory – 10 sztuk,
  • zielona pietruszka – pęczek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • papryka słodka,
  • papryka wędzona,
  • oliwki czarne – 10 sztuk,
  • pomidory w puszce – 1 puszka,
  • przecier pomidorowy – 1 łyżka,
  • chleb żytni – bochenek,
  • oliwa z oliwek,
  • grzyby namoczone w ciepłej wodzie – 10 sztuk.

Sposób przygotowania: 

  • 1. Do garnka wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją. Dodaj cebulę i lekko podsmaż.
  • 2. Dodaj oregano, obie papryki, marchew i kapustę. Całość podsmaż przez chwilę.
  • 3. Do kapusty z marchewką i przyprawami dolej wodę z grzybów. Danie duś przez 20-25 minut, do czasu, aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Po 20-25 minutach dodaj szpinak, pomidory suszone, pomidory z puszki, czarne oliwki i przecier pomidorowy do smaku. Całość zagotuj.

Sposób podania:

Bigos z młodej kapusty nałóż na talerz, posyp pietruszką. Podawaj w towarzystwie żytniego chleba.

Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami

Z czym kojarzy Ci się obiad w upalny dzień? Nam z kalafiorem, młodymi ziemniaczkami i koperkiem… Jakie danie można wyczarować z tych składników? Przepyszną i sycącą zupę kalafiorową. Sprawdź, jak przygotowuje ją Daria Ładocha.

Składniki:

  • kalafior – 1 sztuka,
  • koperek – pęczek,
  • cebula – 1 sztuka,
  • marchew – 2 sztuki,
  • włoszczyzna młoda,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • młode ziemniaki – pół kilo,
  • zielona pietruszka – pęczek,
  • żółta papryka – 1 sztuka,
  • słodka śmietanka – 100 ml,
  • kwaśna śmietana – 100 ml,
  • rolada sera koziego – 1 sztuka,
  • pestki słonecznika – 50 g,
  • sos sojowy – 3 łyżki,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowanie:

  • 1. Do garnka wlej 2 L wody i zagotuj ją. Dodaj do niej ziele angielskie, liście laurowe i młodą włoszczyznę.
  • 2. Wywar gotuj przez około 45 minut.
  • 3. Odcedź warzywa.
  • 4. Cebulę i czosnek posiekaj, pokrój marchewkę i paprykę. Wyłóż na patelnie i przez chwilę podsmażaj. Podsmażone warzywa przełóż do garnka.
  • 5. Ziemniaki obierz i pokrój.
  • 6. Kalafior podziel na różyczki.
  • 7. Kalafior i ziemniaki gotuj do miękkości.
  • 8. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do zupy śmietanę słodką i kwaśną i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 9. Do zupy dodaj posiekane zioła.

Sposób podania:

Zupę wlej do głębokiego talerza i udekoruj ją kozim serem oraz pestkami słonecznika.

Lekkie przepisy Darii Ładochy – chłodnik litewski

Tradycyjny, pyszny chłodnik litewski to idealne danie na wakacyjny obiad. Jak go przygotować to danie według przepisu Darii Ładochy? Sprawdź.

Składniki:

  • pęczek botwinki – 500 g,
  • kefir – 500 ml,
  • kwaśna śmietana 18% – 200 ml,
  • słodka śmietanka 30% – 100 ml,
  • szczypiorek – garść,
  • koperek – garść,
  • zielona pietruszka – garść,
  • bulion warzywny – 500 ml,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • zielony ogórek – 1 sztuka (+ do podania),
  • jajka na twardo – 4 sztuki,
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • 2. Bulion wlej do garnka, dodaj do niego buraczki i gotuj przez 20 minut. Dodaj łodygi i liście botwinki i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • 3. Zupę odstaw, aby ostygła.
  • 4. Do zimnej zupy dodaj kwaśną śmietanę, słodką śmietankę i kefir.
  • 5. Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do zupy.
  • 6. Szczypiorek, koperek i zieloną pietruszkę posiekaj i dodaj do zupy.
  • 7. Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i octem.
  • 8. Przełóż do lodówki na 3 godziny lub jeśli masz czas, na całą noc.

Sposób podania:

Zupę przelej do głębokiego talerza, dodaj zieleninę, ogórka i jajka na twardo.

Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – chłodnik morelowy z migdałami i wanilią

Lubisz chłodniki, ale masz ochotę na taki, w niecodziennym wydaniu? Świetnie się składa, ponieważ mamy dla Ciebie przepis na słodki chłodnik morelowy z migdałami i wanilią Darii Ładochy. Sprawdź, jak smakuje.

Składniki:

  • morele bez pestek – 700 g,
  • masło – 1 łyżka,
  • cynamon – 1 łyżeczka,
  • maślanka – 1 L,
  • płatki migdałowe – 50 g,
  • laska wanilii,
  • miód – 1 łyżka,
  • sezam,
  • mięta,
  • kruszone orzechy laskowe.

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj morele, miód i cynamon. Podduś.
  • 2. Gdy morele się rozpadną, 2-3 łyżki odłóż – wykorzystasz je do dekoracji, a resztę odłóż na bok do ostudzenia.
  • 3. Do chłodnych moreli dodaj maślankę, ziarenka z laski wanilii i wszystko zmiksuj na gładko. Całość wstaw do lodówki.

Sposób podania:

Schłodzoną zupę nalej do głębokiego talerza, udekoruj migdałami, miętą, sezamem i kruszonymi orzechami laskowymi.

Wszystkie odcinki programu "Dzień Dobry TVN" i "Azja Express" znajdziesz na platformie streamingowej Player.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości