Chcesz poznać przepisy na najlepsze, lekkie, wakacyjne dania Darii Ładochy? Świetnie się składa, bo właśnie takie przygotowaliśmy dla Ciebie w dzisiejszym zestawieniu. Koniecznie je wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – chłodnik z botwinki z sezamem
Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków idealnie nadaje się do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. W upalne dni taki sycący chłodnik to raj dla podniebienia. Jak go przygotować? Sprawdź przepis Darii Ładochy.
Składniki:
- botwinka – pęczek,
- bulion warzywny – 1 L,
- maślanka – 500 ml,
- czosnek – 3 ząbki,
- sól,
- pieprz,
- sok z limonki,
- kolendra – pęczek,
- sezam jasny – 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
- 1. Botwinkę umyj. Liście pokrój. Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- 2. Bulion warzywny zagotuj. Wrzuć do niego buraczki i łodygi liści i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj do garnka także liście botwinki.
- 3. Do zupy dolej maślankę, czosnek, przyprawy i połowę kolendry.
- 4. Zmiksuj.
- 5. Sezam upraż na patelni.
Sposób podania:
Botwinkę nalej do głębokiego talerza, udekoruj ją kolendrą i prażonym sezamem. Jeśli lubisz, możesz jeść ją z jajem gotowanym na twardo.
Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – wegetariański bigos z młodej kapusty
Od maja do sierpnia trwa sezon na młodą kapustę, delikatną, chrupiącą i cudownie słodką. Co można z niej przygotować? Bigos. Sprawdź, jak przyrządza go Daria Ładocha.
Składniki:
- młoda kapusta – 1 główka,
- cebula – 1 sztuka,
- marchew – 1 sztuka,
- szpinak – całe opakowanie,
- suszone pomidory – 10 sztuk,
- zielona pietruszka – pęczek,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- papryka słodka,
- papryka wędzona,
- oliwki czarne – 10 sztuk,
- pomidory w puszce – 1 puszka,
- przecier pomidorowy – 1 łyżka,
- chleb żytni – bochenek,
- oliwa z oliwek,
- grzyby namoczone w ciepłej wodzie – 10 sztuk.
Sposób przygotowania:
- 1. Do garnka wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją. Dodaj cebulę i lekko podsmaż.
- 2. Dodaj oregano, obie papryki, marchew i kapustę. Całość podsmaż przez chwilę.
- 3. Do kapusty z marchewką i przyprawami dolej wodę z grzybów. Danie duś przez 20-25 minut, do czasu, aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 4. Po 20-25 minutach dodaj szpinak, pomidory suszone, pomidory z puszki, czarne oliwki i przecier pomidorowy do smaku. Całość zagotuj.
Sposób podania:
Bigos z młodej kapusty nałóż na talerz, posyp pietruszką. Podawaj w towarzystwie żytniego chleba.
Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami
Z czym kojarzy Ci się obiad w upalny dzień? Nam z kalafiorem, młodymi ziemniaczkami i koperkiem… Jakie danie można wyczarować z tych składników? Przepyszną i sycącą zupę kalafiorową. Sprawdź, jak przygotowuje ją Daria Ładocha.
Składniki:
- kalafior – 1 sztuka,
- koperek – pęczek,
- cebula – 1 sztuka,
- marchew – 2 sztuki,
- włoszczyzna młoda,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- młode ziemniaki – pół kilo,
- zielona pietruszka – pęczek,
- żółta papryka – 1 sztuka,
- słodka śmietanka – 100 ml,
- kwaśna śmietana – 100 ml,
- rolada sera koziego – 1 sztuka,
- pestki słonecznika – 50 g,
- sos sojowy – 3 łyżki,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowanie:
- 1. Do garnka wlej 2 L wody i zagotuj ją. Dodaj do niej ziele angielskie, liście laurowe i młodą włoszczyznę.
- 2. Wywar gotuj przez około 45 minut.
- 3. Odcedź warzywa.
- 4. Cebulę i czosnek posiekaj, pokrój marchewkę i paprykę. Wyłóż na patelnie i przez chwilę podsmażaj. Podsmażone warzywa przełóż do garnka.
- 5. Ziemniaki obierz i pokrój.
- 6. Kalafior podziel na różyczki.
- 7. Kalafior i ziemniaki gotuj do miękkości.
- 8. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do zupy śmietanę słodką i kwaśną i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 9. Do zupy dodaj posiekane zioła.
Sposób podania:
Zupę wlej do głębokiego talerza i udekoruj ją kozim serem oraz pestkami słonecznika.
Lekkie przepisy Darii Ładochy – chłodnik litewski
Tradycyjny, pyszny chłodnik litewski to idealne danie na wakacyjny obiad. Jak go przygotować to danie według przepisu Darii Ładochy? Sprawdź.
Składniki:
- pęczek botwinki – 500 g,
- kefir – 500 ml,
- kwaśna śmietana 18% – 200 ml,
- słodka śmietanka 30% – 100 ml,
- szczypiorek – garść,
- koperek – garść,
- zielona pietruszka – garść,
- bulion warzywny – 500 ml,
- czosnek – 2 ząbki,
- zielony ogórek – 1 sztuka (+ do podania),
- jajka na twardo – 4 sztuki,
- ocet jabłkowy – 1 łyżka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- 1. Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- 2. Bulion wlej do garnka, dodaj do niego buraczki i gotuj przez 20 minut. Dodaj łodygi i liście botwinki i gotuj przez kolejne 10 minut.
- 3. Zupę odstaw, aby ostygła.
- 4. Do zimnej zupy dodaj kwaśną śmietanę, słodką śmietankę i kefir.
- 5. Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do zupy.
- 6. Szczypiorek, koperek i zieloną pietruszkę posiekaj i dodaj do zupy.
- 7. Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i octem.
- 8. Przełóż do lodówki na 3 godziny lub jeśli masz czas, na całą noc.
Sposób podania:
Zupę przelej do głębokiego talerza, dodaj zieleninę, ogórka i jajka na twardo.
Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – chłodnik morelowy z migdałami i wanilią
Lubisz chłodniki, ale masz ochotę na taki, w niecodziennym wydaniu? Świetnie się składa, ponieważ mamy dla Ciebie przepis na słodki chłodnik morelowy z migdałami i wanilią Darii Ładochy. Sprawdź, jak smakuje.
Składniki:
- morele bez pestek – 700 g,
- masło – 1 łyżka,
- cynamon – 1 łyżeczka,
- maślanka – 1 L,
- płatki migdałowe – 50 g,
- laska wanilii,
- miód – 1 łyżka,
- sezam,
- mięta,
- kruszone orzechy laskowe.
Sposób przygotowania:
- 1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj morele, miód i cynamon. Podduś.
- 2. Gdy morele się rozpadną, 2-3 łyżki odłóż – wykorzystasz je do dekoracji, a resztę odłóż na bok do ostudzenia.
- 3. Do chłodnych moreli dodaj maślankę, ziarenka z laski wanilii i wszystko zmiksuj na gładko. Całość wstaw do lodówki.
Sposób podania:
Schłodzoną zupę nalej do głębokiego talerza, udekoruj migdałami, miętą, sezamem i kruszonymi orzechami laskowymi.
Wszystkie odcinki programu "Dzień Dobry TVN" i "Azja Express" znajdziesz na platformie streamingowej Player.pl.
Autor: Aleksandra Wolniewicz
Źródło zdjęcia głównego: TVN