5 przepisów Darii Ładochy na lekkie, wakacyjne dania. Idealne na upalne dni!

Daria Ładocha
Lekkie, wakacyjne dania Darii Ładochy
Źródło: TVN
Daria Ładocha znana jest przede wszystkim jako prowadząca program "Azja Express", jednak poza kamerami jej pasją jest również gotowanie. Od kilku lat, regularnie pojawia się w programie "Dzień Dobry TVN", gdzie pokazuje przepisy na barwne, smaczne i zdrowe dania. Wśród jej propozycji nie brakuje dań wegańskich i wegetariańskich. 

Chcesz poznać przepisy na najlepsze, lekkie, wakacyjne dania Darii Ładochy? Świetnie się składa, bo właśnie takie przygotowaliśmy dla Ciebie w dzisiejszym zestawieniu. Koniecznie je wypróbuj. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Daria Ładocha o pomaganiu i córkach. Wspomniała o sytuacji, gdy doświadczyła trzęsienia ziemi
Daria Ładocha w szczerym wywiadzie opowiedziała o trzęsieniu ziemi, córkach i chęci pomagania

Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – chłodnik z botwinki z sezamem

Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków idealnie nadaje się do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. W upalne dni taki sycący chłodnik to raj dla podniebienia. Jak go przygotować? Sprawdź przepis Darii Ładochy.

Składniki:

  • botwinka – pęczek,
    • bulion warzywny – 1 L,
      • maślanka – 500 ml,
        • czosnek – 3 ząbki,
          • sól,
            • pieprz,
              • sok z limonki,
                • kolendra – pęczek,
                  • sezam jasny – 2 łyżki.

                    Sposób przygotowania:

                    • 1. Botwinkę umyj. Liście pokrój. Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
                      • 2. Bulion warzywny zagotuj. Wrzuć do niego buraczki i łodygi liści i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj do garnka także liście botwinki.
                        • 3. Do zupy dolej maślankę, czosnek, przyprawy i połowę kolendry.
                          • 4. Zmiksuj.
                            • 5. Sezam upraż na patelni.

                              Sposób podania:

                              Botwinkę nalej do głębokiego talerza, udekoruj ją kolendrą i prażonym sezamem. Jeśli lubisz, możesz jeść ją z jajem gotowanym na twardo.

                              Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – wegetariański bigos z młodej kapusty

                              Od maja do sierpnia trwa sezon na młodą kapustę, delikatną, chrupiącą i cudownie słodką. Co można z niej przygotować? Bigos. Sprawdź, jak przyrządza go Daria Ładocha.

                              Składniki:

                              • młoda kapusta – 1 główka,
                                • cebula – 1 sztuka,
                                  • marchew – 1 sztuka,
                                    • szpinak – całe opakowanie,
                                      • suszone pomidory – 10 sztuk,
                                        • zielona pietruszka – pęczek,
                                          • sól,
                                            • pieprz,
                                              • oregano,
                                                • papryka słodka,
                                                  • papryka wędzona,
                                                    • oliwki czarne – 10 sztuk,
                                                      • pomidory w puszce – 1 puszka,
                                                        • przecier pomidorowy – 1 łyżka,
                                                          • chleb żytni – bochenek,
                                                            • oliwa z oliwek,
                                                              • grzyby namoczone w ciepłej wodzie – 10 sztuk.

                                                                Sposób przygotowania: 

                                                                • 1. Do garnka wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją. Dodaj cebulę i lekko podsmaż.
                                                                  • 2. Dodaj oregano, obie papryki, marchew i kapustę. Całość podsmaż przez chwilę.
                                                                    • 3. Do kapusty z marchewką i przyprawami dolej wodę z grzybów. Danie duś przez 20-25 minut, do czasu, aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                                                      • 4. Po 20-25 minutach dodaj szpinak, pomidory suszone, pomidory z puszki, czarne oliwki i przecier pomidorowy do smaku. Całość zagotuj.

                                                                        Sposób podania:

                                                                        Bigos z młodej kapusty nałóż na talerz, posyp pietruszką. Podawaj w towarzystwie żytniego chleba.

                                                                        Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami

                                                                        Z czym kojarzy Ci się obiad w upalny dzień? Nam z kalafiorem, młodymi ziemniaczkami i koperkiem… Jakie danie można wyczarować z tych składników? Przepyszną i sycącą zupę kalafiorową. Sprawdź, jak przygotowuje ją Daria Ładocha.

                                                                        Składniki:

                                                                        • kalafior – 1 sztuka,
                                                                          • koperek – pęczek,
                                                                            • cebula – 1 sztuka,
                                                                              • marchew – 2 sztuki,
                                                                                • włoszczyzna młoda,
                                                                                  • sól,
                                                                                    • pieprz cytrynowy,
                                                                                      • ziele angielskie,
                                                                                        • liście laurowe,
                                                                                          • młode ziemniaki – pół kilo,
                                                                                            • zielona pietruszka – pęczek,
                                                                                              • żółta papryka – 1 sztuka,
                                                                                                • słodka śmietanka – 100 ml,
                                                                                                  • kwaśna śmietana – 100 ml,
                                                                                                    • rolada sera koziego – 1 sztuka,
                                                                                                      • pestki słonecznika – 50 g,
                                                                                                        • sos sojowy – 3 łyżki,
                                                                                                          • sok z cytryny.

                                                                                                            Sposób przygotowanie:

                                                                                                            • 1. Do garnka wlej 2 L wody i zagotuj ją. Dodaj do niej ziele angielskie, liście laurowe i młodą włoszczyznę.
                                                                                                              • 2. Wywar gotuj przez około 45 minut.
                                                                                                                • 3. Odcedź warzywa.
                                                                                                                  • 4. Cebulę i czosnek posiekaj, pokrój marchewkę i paprykę. Wyłóż na patelnie i przez chwilę podsmażaj. Podsmażone warzywa przełóż do garnka.
                                                                                                                    • 5. Ziemniaki obierz i pokrój.
                                                                                                                      • 6. Kalafior podziel na różyczki.
                                                                                                                        • 7. Kalafior i ziemniaki gotuj do miękkości.
                                                                                                                          • 8. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do zupy śmietanę słodką i kwaśną i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                                                                                                            • 9. Do zupy dodaj posiekane zioła.

                                                                                                                              Sposób podania:

                                                                                                                              Zupę wlej do głębokiego talerza i udekoruj ją kozim serem oraz pestkami słonecznika.

                                                                                                                              Lekkie przepisy Darii Ładochy – chłodnik litewski

                                                                                                                              Tradycyjny, pyszny chłodnik litewski to idealne danie na wakacyjny obiad. Jak go przygotować to danie według przepisu Darii Ładochy? Sprawdź.

                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                              • pęczek botwinki – 500 g,
                                                                                                                                • kefir – 500 ml,
                                                                                                                                  • kwaśna śmietana 18% – 200 ml,
                                                                                                                                    • słodka śmietanka 30% – 100 ml,
                                                                                                                                      • szczypiorek – garść,
                                                                                                                                        • koperek – garść,
                                                                                                                                          • zielona pietruszka – garść,
                                                                                                                                            • bulion warzywny – 500 ml,
                                                                                                                                              • czosnek – 2 ząbki,
                                                                                                                                                • zielony ogórek – 1 sztuka (+ do podania),
                                                                                                                                                  • jajka na twardo – 4 sztuki,
                                                                                                                                                    • ocet jabłkowy – 1 łyżka,
                                                                                                                                                      • sól,
                                                                                                                                                        • pieprz.

                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                          • 1. Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
                                                                                                                                                            • 2. Bulion wlej do garnka, dodaj do niego buraczki i gotuj przez 20 minut. Dodaj łodygi i liście botwinki i gotuj przez kolejne 10 minut.
                                                                                                                                                              • 3. Zupę odstaw, aby ostygła.
                                                                                                                                                                • 4. Do zimnej zupy dodaj kwaśną śmietanę, słodką śmietankę i kefir.
                                                                                                                                                                  • 5. Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do zupy.
                                                                                                                                                                    • 6. Szczypiorek, koperek i zieloną pietruszkę posiekaj i dodaj do zupy.
                                                                                                                                                                      • 7. Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i octem.
                                                                                                                                                                        • 8. Przełóż do lodówki na 3 godziny lub jeśli masz czas, na całą noc.

                                                                                                                                                                          Sposób podania:

                                                                                                                                                                          Zupę przelej do głębokiego talerza, dodaj zieleninę, ogórka i jajka na twardo.

                                                                                                                                                                          Wakacyjne przepisy Darii Ładochy – chłodnik morelowy z migdałami i wanilią

                                                                                                                                                                          Lubisz chłodniki, ale masz ochotę na taki, w niecodziennym wydaniu? Świetnie się składa, ponieważ mamy dla Ciebie przepis na słodki chłodnik morelowy z migdałami i wanilią Darii Ładochy. Sprawdź, jak smakuje.

                                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                                          • morele bez pestek – 700 g,
                                                                                                                                                                            • masło – 1 łyżka,
                                                                                                                                                                              • cynamon – 1 łyżeczka,
                                                                                                                                                                                • maślanka – 1 L,
                                                                                                                                                                                  • płatki migdałowe – 50 g,
                                                                                                                                                                                    • laska wanilii,
                                                                                                                                                                                      • miód – 1 łyżka,
                                                                                                                                                                                        • sezam,
                                                                                                                                                                                          • mięta,
                                                                                                                                                                                            • kruszone orzechy laskowe.

                                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                              • 1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj morele, miód i cynamon. Podduś.
                                                                                                                                                                                                • 2. Gdy morele się rozpadną, 2-3 łyżki odłóż – wykorzystasz je do dekoracji, a resztę odłóż na bok do ostudzenia.
                                                                                                                                                                                                  • 3. Do chłodnych moreli dodaj maślankę, ziarenka z laski wanilii i wszystko zmiksuj na gładko. Całość wstaw do lodówki.

                                                                                                                                                                                                    Sposób podania:

                                                                                                                                                                                                    Schłodzoną zupę nalej do głębokiego talerza, udekoruj migdałami, miętą, sezamem i kruszonymi orzechami laskowymi.

                                                                                                                                                                                                    Wszystkie odcinki programu "Dzień Dobry TVN" i "Azja Express" znajdziesz na platformie streamingowej Player.pl.

                                                                                                                                                                                                    Autor: Aleksandra Wolniewicz

                                                                                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości