Szymon Czerwiński to finalista "MasterChefa" i obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w naszym kraju. W jednym z odcinków "Dzień Dobry TVN" podzielił się przepisem na idealne faworki, które można przygotować w domu z okazji świętowania tłustego czwartku. Aż ślinka cieknie!
Tłusty czwartek to często jedno z najbardziej wyczekiwanych "świąt" wśród Polaków. Co roku w trzeci czwartek lutego na bok odchodzą wszystkie diety i restrykcje żywieniowe, a na stołach pojawiają się pączki, faworki i inne łakocie. Specjalnie dla was z okazji tłustego czwartku przedstawiamy przepis na idealny chrust, który od wielu lat z miłością trafia do brzuchów spragnionych słodyczy rodaków.
Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:
Przepis na faworki. Składniki na idealny chrust wg. Szymona Czerwińskiego
Faworki to obok pączków najpopularniejszych słodki przysmak, jakim zajadają się Polacy w czasie tłustego czwartku. Popularny chrust od lat gości w naszych domach, a najlepszy zawsze przygotowywały nasze mamy i babcie. Sprawdzony przepis na faworki to zawsze gwarancja sukcesu. Szymon Czerwiński z "MasterChefa" podzielił się jakiś czas temu z fanami listą składników na idealny chrust oraz sposobem przygotowania.
Składniki na faworki wg. Szymona Czerwińskiego:
* 300 g mąki pszennej, * 4 żółtka, * 1 łyżka spirytusu, * 1 łyżka cukru, * ½ łyżeczki soli, * 600 g gęstej, kwaśniej śmietany 12%, * smalec do smażenia, * cukier puder do posypania
Jak przygotować faworki z przepisu Szymona Czerwińskiego?
Wykonanie faworków z przepisu finalisty "MasterChefa" nie jest trudne i zawiera tylko pięć podpunktów. Na początku trzeba przesiać mąkę przez sito na stolnicę i uformować z niej kopiec. Do środka należy wbić żółtka, śmietanę, cukier, sól i spirytus, a potem połączyć ze sobą składniki. Ciasto powinno być sztywne i zwarte. Wówczas wyrabiamy z niego kulę.
Potem przychodzi czas na wałkowanie — trzeba dokładnie rozwałkować ciasto, zwinąć je na pół i ponownie zagnieść, a wszystko powtarzać przez 15 minut, by wtłoczyć do masy odpowiednią ilość powietrza. Ta czynność niektórych może przysporzyć o niezłe zakwasy i zdecydowanie jest najtrudniejsza w całym procesie. Kalorie spalone podczas robienia faworków można jednak bez grzechu nadrobić potem, pałaszując przygotowane słodkości.
Gotowe ciasto następnie dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je najcieniej, jak się da. Z masy trzeba wyciąć prostokąty z otworkiem w środku. By faworek miał idealny kształt, należy przewlec jeden jego koniec przez otwór ze środka.
Chrust zawsze tradycyjnie smażymy na smalcu, rozgrzanym do 180 stopni. Każdy faworek powinien się smażyć przez minutę z każdej strony. Gotowe smakołyki można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie TUTAJ.
- Andziaks i Luka o "Azji Express" i rozłące z córką. "Chciałam wracać do domu"
- Roksana Węgiel przygotowuje dla partnera wyjątkową niespodziankę. "Planuję nagrać piosenkę"
- Tak córka Borysa Szyca bawiła się na studniówce. Postawiła na nietypową stylizację
Autor: Anna Pawelczyk-Bardyga
Źródło zdjęcia głównego: Beata Aldridge / EyeEm/ Getty Images