"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Jakuba Szafrańskiego [PRZEPISY]

"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Jakuba Szafrańskiego [PRZEPISY]
"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Jakuba Szafrańskiego [PRZEPISY]
Źródło: TVN

W 10. odcinku 8. sezonu programu "MaterChef Junior" odbył się finał. O wygraną walczyło w nim troje młodych kucharzy: Kuba Szafrański, Ignacy Jabłoński oraz Kaja Ciąpała. Jakie potrawy wybrali, aby zagwarantować sobie wygraną w finałowym odcinku programu "MasterChef Junior"? Znamy wszystkie przepisy. Poznaj je i koniecznie wypróbuj w swojej kuchni. 

Sprawdź, jakie dania w finałowym odcinku programu „MaterChef Junior” przygotował Kuba Szafrański.

Finał "MasterChef Junior" – przepisy Kuby Szafrańskiego

Oto przepisy na posiłek składający się z 3 dań, które w finałowym odcinku „MasterChefa Juniora” przygotował Kuba Szafrański.

Przystawka: Bruschetta z salsą pomidorową i pastą z burraty

Składniki:

  • rukola świeża,
  • mąka typu “00” – 400 g;
  • woda – 200 ml;
  • drożdże suche – 10 g;
  • pomidory malinowe – 2 szt.;
  • pomidory suszone;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • bazylia świeża – 2 doniczki;
  • olej – 300 ml;
  • mozzarella – 1 kulka;
  • burrata – 1 kulka;
  • śmietanka 30% – 100 ml;
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  • 1. Z wody, mąki, drożdży i soli wyrób ciasto. Uformuj z niego bagietkę i piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 2. Burratę, mozzarellę i śmietankę zmiksuj razem.
  • 3. Pomidory pokrój w kostkę. Dodaj do nich kilka listków bazylii, pomidory suszone i czosnek. Całość wykładamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż cała woda wyparuje.
  • 4. Olej miksujemy z bazylią.
  • 5. Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki. Nakładamy na nie salsę z pomidorów i pastę z serów.

Sposób podania:

Całość wykładamy na talerz udekorowany olejem bazyliowym i listkami świeżej bazylii.

Danie główne: Pierś z kaczki z sosem malinowym i purée selerowo-jabłkowym

Składniki:

  • pierś z kaczki ze skórą – 1 szt.,
  • świeże maliny – 200 g,
  • pomarańcz – ¼ sztuki,
  • cynamon mielony,
  • czerwone, słodkie wino – 150 ml,
  • seler – 1 szt.,
  • jabłko – 2 szt.,
  • świeży majeranek,
  • mleko – 500 ml,
  • śmietanka 30% – 50 ml,
  • masło – 50 g.

Sposób przygotowania: 

  • 1. Pierś z kaczki usmaż z dwóch stron na suchej patelni.
  • 2. Na drugą patelnię wrzuć maliny, zalej winem i dodaj pomarańcz. Redukuj przez 5 minut.
  • 3. Zawartość patelni zmiksuj.
  • 4. Seler i jabłko ugotuj w mleku do miękkości. Następnie zmiksuj na purée.

Sposób podania:

Kaczkę pokrój w 1 cm plastry. Ułóż je na talerzu razem z purée. Całość polej sosem malinowym.

Deser: Karmelowa panna cotta na agarze z musem z marakui

Składniki:

  • marakuja – 5 szt.,
  • agar – 1,6 g,
  • mleko – 100 ml,
  • śmietanka 36% – 100 ml,
  • masło – 50 g,
  • cukier – 50 g.

Sposób przygotowania: 

  • 1. Marakuję przetrzyj przez sitko.
  • 2. Cukier rozpuść na patelni do konsystencji karmelu. Dolej do niego śmietankę i mleko, a następnie dodaj masło i agar. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj i przełóż do foremki, a następnie włóż do lodówki na 10 minut.
  • 3. Panna cottę wyjmij z foremek.

Sposób podania:

Panna cottę wyjmij z foremek i ułóż na talerzu. Polej syropem z marakui i ozdób świeżymi owocami marakui.

Oglądaj program "MasterChef Junior" na Player.pl

8. sezon programu „MasterChef Junior” dobiegł końca, ale nic straconego – wszystkie dotychczasowe odcinki możesz obejrzeć online w serwisie wideo na życzenie Player.pl. Wybrane odcinki także na VOD.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości