"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Jakuba Szafrańskiego [PRZEPISY]

"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Jakuba Szafrańskiego [PRZEPISY]
"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Jakuba Szafrańskiego [PRZEPISY]
Źródło: TVN
W 10. odcinku 8. sezonu programu "MaterChef Junior" odbył się finał. O wygraną walczyło w nim troje młodych kucharzy: Kuba Szafrański, Ignacy Jabłoński oraz Kaja Ciąpała. Jakie potrawy wybrali, aby zagwarantować sobie wygraną w finałowym odcinku programu "MasterChef Junior"? Znamy wszystkie przepisy. Poznaj je i koniecznie wypróbuj w swojej kuchni. 

Sprawdź, jakie dania w finałowym odcinku programu „MaterChef Junior” przygotował Kuba Szafrański.

Finał "MasterChef Junior" – przepisy Kuby Szafrańskiego

Oto przepisy na posiłek składający się z 3 dań, które w finałowym odcinku „MasterChefa Juniora” przygotował Kuba Szafrański.

Przystawka: Bruschetta z salsą pomidorową i pastą z burraty

Składniki:

  • rukola świeża,
    • mąka typu “00” – 400 g;
      • woda – 200 ml;
        • drożdże suche – 10 g;
          • pomidory malinowe – 2 szt.;
            • pomidory suszone;
              • czosnek – 1 ząbek;
                • bazylia świeża – 2 doniczki;
                  • olej – 300 ml;
                    • mozzarella – 1 kulka;
                      • burrata – 1 kulka;
                        • śmietanka 30% – 100 ml;
                          • sól,
                            • pieprz.

                              Sposób przygotowania: 

                              • 1. Z wody, mąki, drożdży i soli wyrób ciasto. Uformuj z niego bagietkę i piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
                                • 2. Burratę, mozzarellę i śmietankę zmiksuj razem.
                                  • 3. Pomidory pokrój w kostkę. Dodaj do nich kilka listków bazylii, pomidory suszone i czosnek. Całość wykładamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż cała woda wyparuje.
                                    • 4. Olej miksujemy z bazylią.
                                      • 5. Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki. Nakładamy na nie salsę z pomidorów i pastę z serów.

                                        Sposób podania:

                                        Całość wykładamy na talerz udekorowany olejem bazyliowym i listkami świeżej bazylii.

                                        Danie główne: Pierś z kaczki z sosem malinowym i purée selerowo-jabłkowym

                                        Składniki:

                                        • pierś z kaczki ze skórą – 1 szt.,
                                          • świeże maliny – 200 g,
                                            • pomarańcz – ¼ sztuki,
                                              • cynamon mielony,
                                                • czerwone, słodkie wino – 150 ml,
                                                  • seler – 1 szt.,
                                                    • jabłko – 2 szt.,
                                                      • świeży majeranek,
                                                        • mleko – 500 ml,
                                                          • śmietanka 30% – 50 ml,
                                                            • masło – 50 g.

                                                              Sposób przygotowania: 

                                                              • 1. Pierś z kaczki usmaż z dwóch stron na suchej patelni.
                                                                • 2. Na drugą patelnię wrzuć maliny, zalej winem i dodaj pomarańcz. Redukuj przez 5 minut.
                                                                  • 3. Zawartość patelni zmiksuj.
                                                                    • 4. Seler i jabłko ugotuj w mleku do miękkości. Następnie zmiksuj na purée.

                                                                      Sposób podania:

                                                                      Kaczkę pokrój w 1 cm plastry. Ułóż je na talerzu razem z purée. Całość polej sosem malinowym.

                                                                      Deser: Karmelowa panna cotta na agarze z musem z marakui

                                                                      Składniki:

                                                                      • marakuja – 5 szt.,
                                                                        • agar – 1,6 g,
                                                                          • mleko – 100 ml,
                                                                            • śmietanka 36% – 100 ml,
                                                                              • masło – 50 g,
                                                                                • cukier – 50 g.

                                                                                  Sposób przygotowania: 

                                                                                  • 1. Marakuję przetrzyj przez sitko.
                                                                                    • 2. Cukier rozpuść na patelni do konsystencji karmelu. Dolej do niego śmietankę i mleko, a następnie dodaj masło i agar. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj i przełóż do foremki, a następnie włóż do lodówki na 10 minut.
                                                                                      • 3. Panna cottę wyjmij z foremek.

                                                                                        Sposób podania:

                                                                                        Panna cottę wyjmij z foremek i ułóż na talerzu. Polej syropem z marakui i ozdób świeżymi owocami marakui.

                                                                                        Oglądaj program "MasterChef Junior" na Player.pl

                                                                                        8. sezon programu „MasterChef Junior” dobiegł końca, ale nic straconego – wszystkie dotychczasowe odcinki możesz obejrzeć online w serwisie wideo na życzenie Player.pl. Wybrane odcinki także na VOD.pl.

                                                                                        Autor: Aleksandra Wolniewicz

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości