W 10. odcinku 8. sezonu programu "MaterChef Junior" odbył się finał. O wygraną walczyło w nim troje młodych kucharzy: Kuba Szafrański, Ignacy Jabłoński oraz Kaja Ciąpała. Jakie potrawy wybrali, aby zagwarantować sobie wygraną w finałowym odcinku programu "MasterChef Junior"? Znamy wszystkie przepisy. Poznaj je i koniecznie wypróbuj w swojej kuchni.
Sprawdź, jakie dania w finałowym odcinku programu „MaterChef Junior” przygotował Kuba Szafrański.
Finał "MasterChef Junior" – przepisy Kuby Szafrańskiego
Oto przepisy na posiłek składający się z 3 dań, które w finałowym odcinku „MasterChefa Juniora” przygotował Kuba Szafrański.
Przystawka: Bruschetta z salsą pomidorową i pastą z burraty
Składniki:
- rukola świeża,
- mąka typu “00” – 400 g;
- woda – 200 ml;
- drożdże suche – 10 g;
- pomidory malinowe – 2 szt.;
- pomidory suszone;
- czosnek – 1 ząbek;
- bazylia świeża – 2 doniczki;
- olej – 300 ml;
- mozzarella – 1 kulka;
- burrata – 1 kulka;
- śmietanka 30% – 100 ml;
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- 1. Z wody, mąki, drożdży i soli wyrób ciasto. Uformuj z niego bagietkę i piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- 2. Burratę, mozzarellę i śmietankę zmiksuj razem.
- 3. Pomidory pokrój w kostkę. Dodaj do nich kilka listków bazylii, pomidory suszone i czosnek. Całość wykładamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż cała woda wyparuje.
- 4. Olej miksujemy z bazylią.
- 5. Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki. Nakładamy na nie salsę z pomidorów i pastę z serów.
Sposób podania:
Całość wykładamy na talerz udekorowany olejem bazyliowym i listkami świeżej bazylii.
Danie główne: Pierś z kaczki z sosem malinowym i purée selerowo-jabłkowym
Składniki:
- pierś z kaczki ze skórą – 1 szt.,
- świeże maliny – 200 g,
- pomarańcz – ¼ sztuki,
- cynamon mielony,
- czerwone, słodkie wino – 150 ml,
- seler – 1 szt.,
- jabłko – 2 szt.,
- świeży majeranek,
- mleko – 500 ml,
- śmietanka 30% – 50 ml,
- masło – 50 g.
Sposób przygotowania:
- 1. Pierś z kaczki usmaż z dwóch stron na suchej patelni.
- 2. Na drugą patelnię wrzuć maliny, zalej winem i dodaj pomarańcz. Redukuj przez 5 minut.
- 3. Zawartość patelni zmiksuj.
- 4. Seler i jabłko ugotuj w mleku do miękkości. Następnie zmiksuj na purée.
Sposób podania:
Kaczkę pokrój w 1 cm plastry. Ułóż je na talerzu razem z purée. Całość polej sosem malinowym.
Deser: Karmelowa panna cotta na agarze z musem z marakui
Składniki:
- marakuja – 5 szt.,
- agar – 1,6 g,
- mleko – 100 ml,
- śmietanka 36% – 100 ml,
- masło – 50 g,
- cukier – 50 g.
Sposób przygotowania:
- 1. Marakuję przetrzyj przez sitko.
- 2. Cukier rozpuść na patelni do konsystencji karmelu. Dolej do niego śmietankę i mleko, a następnie dodaj masło i agar. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj i przełóż do foremki, a następnie włóż do lodówki na 10 minut.
- 3. Panna cottę wyjmij z foremek.
Sposób podania:
Panna cottę wyjmij z foremek i ułóż na talerzu. Polej syropem z marakui i ozdób świeżymi owocami marakui.
Oglądaj program "MasterChef Junior" na Player.pl
8. sezon programu „MasterChef Junior” dobiegł końca, ale nic straconego – wszystkie dotychczasowe odcinki możesz obejrzeć online w serwisie wideo na życzenie Player.pl. Wybrane odcinki także na VOD.pl.
Autor: Aleksandra Wolniewicz
Źródło zdjęcia głównego: TVN