Soczysta nóżka z indyka i nogi królicze prosto z odcinka "MasterChefa"

Mauro Amarante w kuchni "MasterChefa"
Mauro Amarante w kuchni "MasterChefa"
Źródło: TVN
Kolejny odcinek, przyniósł sporo wyzwań dla kucharzy-amatorów. Tym razem na tapet zostały wzięte… nóżki. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować doskonałe dania od delikatnych żabich udek, po niezwykle wymagającą nogę wołową. Poznajcie sprawdzone przepisy z programu "MasterChef", które możecie wypróbować w zaciszu własnej kuchni.

Sprawdzamy, jak przygotować idealną nóżkę z indyka oraz królicze nogi z ziemniakami confit. Propozycja doskonała na niedzielny obiad lub rodzinne przyjęcie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Tajemnice Produkcji #14 Kulisy programu "MasterChef"

Nóżka z indyka pieczona w worku

Nóżka z indyka pieczona w worku
Nóżka z indyka pieczona w worku
Nóżka z indyka pieczona w worku
Źródło: TVN

Indyk jest jednym z najzdrowszych mięs. Nóżka jest dobrą opcją, jeśli chcemy skosztować innego obiadu niż klasyczny schabowy. Pieczenie mięsa w woreczku gwarantuje jego soczystość i delikatność. Mauro Amarante podał danie w towarzystwie ziemniaków z rozmarynem, pieczarami, a także papryką z oliwkami i anchois. Zachęcamy do eksperymentowania.

Autor przepisu: Mauro Amarante

Mięso

Składniki:

  • ● nóżka z indyka,
    • ● 100 ml czerwonego wina,
      • ● marchewka,
        • ● pietruszka,
          • ● dwa liście laurowe,
            • ● gałązka rozmarynu,
              • ● dwie gałązki selera naciowego,
                • ● woreczek do pieczenia,
                  • ● sól, pieprz i papryka.

                    Wykonanie:

                    Otwieramy udko z indyka, a następnie doprawiamy papryką,solą i pieprzem. Smażymy pięć minut z każdej strony i przekładamy do worka w towarzystwie pokrojonej w plasterki marchewki oraz pietruszką, rozmarynem i liściem laurowym. Całość wkładamy do pieca ustawionego na 200 stopni. Pieczemy około 50 minut do momentu miękkości mięsa. Po upływie czasu wyjmujemy worek, otwieramy i zdejmujemy liście oraz rozmaryn. Pozostałe warzywa miksujemy do konsystencji kremu.

                    Papryka z oliwkami

                    Składniki:

                    • ● jedna papryka,
                      • ● sześć czarnych oliwek,
                        • ● kilka kaparów,
                          • ● dwie sztuki anchois.

                            Wykonanie:

                            Paprykę smażymy do miękkości, a następnie dodajemy czarne oliwki i anchois. Całość dusimy, a na koniec dodajemy kapary i podsmażamy.

                            Pieczarki

                            Składniki:

                            • ● trzy pieczarki,
                              • ● natka pietruszki.

                                Wykonanie:

                                Smażymy pieczarki na oleju. Kiedy się usmażą, dodajemy pietruszkę i układamy na talerzu.

                                Ziemniaki z rozmarynem

                                Składniki:

                                • ● pięć małych ziemniaków,
                                  • ● rozmaryn,
                                    • ● masło.

                                      Wykonanie:

                                      Przez około 35 minut gotujemy ziemniaki do miękkości. Patelnię smarujemy masłem, dodajemy ziemniaki i smażymy do uzyskania idealnego złotego koloru, a także chrupkości. Na koniec dodajemy rozmaryn. Finalnie smażymy jeszcze dwie minuty.

                                      Sposób podania całości:

                                      Wykładamy upieczoną nóżkę z indyka i wszystkie dodatki wokół niej na płaski talerz.

                                      Nogi królicze z ziemniakami confit

                                      Nogi królicze z ziemniakami confit
                                      Nogi królicze z ziemniakami confit
                                      Nogi królicze z ziemniakami confit
                                      Źródło: TVN

                                      Masz ochotę na coś niebanalnego? Królicze nóżki, to danie, które z pewnością zaskoczy Twoich bliskich podczas obiadu lub uroczystej kolacji. Królik podawany z ziemniakami kandyzowanymi, to coś, co pozostaje w pamięci na długo.

                                      Autor przepisu: Dariusz Lisowski

                                      Składniki:

                                      • ● dwie królicze nogi,
                                        • ● 20 g śmietany 18%,
                                          • ● 100 g masła,
                                            • ● ząbek czosnku,
                                              • ● łyżka kaparów,
                                                • ● dwie łyżki musztardy dijon
                                                  • ● dwie marchewki,
                                                    • ● pietruszka,
                                                      • ● kawałek selera,
                                                        • ● dwa pomidory,
                                                          • ● trzy plasterki boczku parzonego,
                                                            • ● dwa ziemniaki,
                                                              • ● tymianek, rozmaryn i pietruszka,
                                                                • ● sól, pieprz i cukier,
                                                                  • ● łyżka octu
                                                                    • ● olej.

                                                                      Wykonanie:

                                                                      Trybujemy nogi królicze. Obieramy, a następnie kroimy w plasterki marchew, seler i pietruszkę. Warzywa podsmażamy na maśle i wrzucamy do gotującej się wody. Mięso z królika solimy, podsmażamy na tej samej patelni. Dodajemy tymianek. Całość smażymy po trzy minuty na każdej ze stron, po czym wrzucamy do wywaru.

                                                                      Ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy na głęboką patelnię. Wlewamy ilość oleju, tak aby w całości przykryć ziemniaki. W dalszych krokach dodajemy ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Konfitujemy na małym ogniu do uzyskania miękkości. Czas to około 40 minut.

                                                                      Podsmażamy pomidory na oleju ze szczyptą soli, pieprzu i octu. W oleju smażymy także kapary. Wszystko wkładamy następnie do miski. Wyciągamy ugotowane mięso i jeszcze raz smażymy z tymiankiem na patelni. Królika odkładamy na bok, a wywar, który został na patelni, zlewamy (nie myjemy!). Na patelnię wlewamy śmietanę, a następnie dodajemy według uznania tymianek, pietruszkę oraz musztardę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec redukujemy powstały płyn.

                                                                      Finalnie smażymy plastry boczku, które drobno kroimy i ponownie wrzucamy na patelnię, aby stały się chrupiące.

                                                                      Sposób podania:

                                                                      Na talerz kładziemy ziemniaki i zdobimy je boczkiem. Obok układamy królika, którego polewamy sosem. Na koniec całość uzupełniamy kaparami i pomidorami.

                                                                      Przepisy z "MasterChefa" – gdzie je znajdę?

                                                                      Jeśli chcecie poznać więcej przepisów, które mogliście zobaczyć w poprzednich odcinkach, to koniecznie sprawdźcie naszą Książkę Przepisów.

                                                                      Już za tydzień ponownie będziemy śledzić kulinarną rywalizację uczestników “MasterChefa”. Zapraszamy do oglądania najnowszej edycji programu “MasterChef” na antenie TVN oraz platformie player.pl.

                                                                      Czytaj też:

                                                                      Autor: Kinga Banasik

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości