Tym razem przyjrzymy się przepisom prosto z rąk Drużyny Różowych… Co tym razem pojawiło się w kuchni kucharzy-amatorów? Sprawdzamy!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Cynamonki
Drożdżowe bułeczki z dodatkiem cynamonu, to prawdziwy must have tej jesieni. W sam raz sprawdzą się przy kawie lub lubionym cappuccino. Co powiecie na to, aby przygotować je w zaciszu własnej kuchni? My jesteśmy jak najbardziej na TAK.
Autorzy przepisu: Małgorzata Szymonek, Mauro Amarante, Misza Kopacz, Darek Lisowski, Maciek Pisarczyk i Karolina Grzelak.
Składniki:
- 1 kg mąki do ciast drożdżowych,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 50 g drożdży,
- 200 ml mleka,
- 20 g cynamonu,
- cztery jajka.
Sposób wykonania:
Wrzucamy rozkruszone drożdże do ciepłego mleka. Do tego dodajemy łyżkę cukru i mąki, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Ubijamy jajka z cukrem i podgrzewamy masło. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy dokładnie i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia.
Kiedy zwiększy się objętość, dzielimy masę na 12 części. Każdą z osobna wałkujemy do uzyskania placuszków. Nakładamy na nie masło, cynamon i cukier. Ciasto zawijamy w rulon, sklejamy końce i przekrawamy nożem na dwie części, zostawiając centymetr. Formujemy masę w kształt serca. Żółtkiem z jajka smarujemy górną powierzchnię cynamonek. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Przepyszne makaroniki
Bezowe ciasteczka migdałowe stanowią prawdziwy rarytas dla podniebienia nawet najbardziej wymagających łasuchów. Aksamitny serek mascarpone, odrobina żelki grejpfrutowej oraz chrupiąca beza – to poezja dla zmysłów.
Autorzy przepisu: wskazani powyżej.
Składniki:
- 100 g białka,
- 30 g cukru,
- 7 g żelatyny,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki migdałowej,
- 130 g cukru pudru,
- 250 g mascarpone,
- 250 g śmietanki 36%,
- trzy łyżki cukru pudru,
- dwa grejpfruty.
Sposób wykonania:
Ubijamy na sztywno białka z cukrem. Przesiewamy suche składniki – mąkę migdałową i cukier puder, a następnie dodajemy białka. Powstałą mieszaninę dzielimy na dwie porcje. Przy użyciu silikonowej szpatułki wyrabiamy masę do uzyskania efektu ciągnięcia. W kolejnym kroku przekładamy wszystko do rękawa cukierniczego i wykładamy na matę silikonową.
Uderzamy nią w płaską powierzchnię blatu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy. Całość odkładamy do wyschnięcia na ok. 30 minut. W dalszych krokach umieszczamy przygotowane makaroniki do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut do uzyskania stopki.
Serek mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz w towarzystwie śmietanki. Cytrusy obrabiamy i filetujemy, a następnie podgrzewamy w garnuszku wraz z sokiem i cukrem. Całość redukujemy do uzyskania konsystencji syropu. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Otrzymany syrop blendujemy, przecedzamy i dodajemy namoczoną żelatynę. Wszystko łączymy, aby powstała jednolita konsystencja, a następnie wkładamy do lodówki, aby powstała delikatna żelka.
Makaronik składamy z dwóch korpusów. Na jeden wyciskamy małą kropkę z żelki grejpfrutowej, aby na koniec wykończyć całość mascarpone. Na koniec nakładamy górny korpus. Smacznego!
"MasterChef" – kiedy emisja w TVN?
Kolejny odcinek niezwykłych zmagań kucharzy-amatorów pojawi się już w następną niedzielę o godzinie 20:00. Emisja odbędzie się na antenie TVN oraz platformie Player.pl. Po więcej sprawdzonych receptur zapraszamy do odwiedzenia Książki Przepisów na oficjalnej stronie TVN.
Czytaj też:
- Ambroży Kleks powraca! Maciej Kawulski o kulisach nowego filmu i występie na koncercie sanah
- HBO Max Październik 2023 – lista filmów i seriali. Jakie nowości i premiery?
- Wojciech Pijanowski pokazał, jak wygląda jego życie. Co robi na emeryturze?
Autor: Kinga Banasik
Źródło zdjęcia głównego: TVN