Cynamonki i słodkie makaroniki. Przepisy z "MasterChefa"

Cynamonki i słodkie makaroniki. Przepisy z "MasterChefa"
Cynamonki i słodkie makaroniki. Przepisy z "MasterChefa"
Źródło: TVN
Candy bar stanowił kolejne wyzwanie, przed jakim stanęli uczestnicy nowej edycji programu "MasterChef 12". Każda z drużyn musiała przygotować obłędne desery, które zaskoczą wyjątkowe jury. Tym razem ocena pochodziła od byłych uczestników "MasterChef Junior". Poznajcie przepisy na cynamonki oraz makaroniki, które zaskoczą Twoich bliskich. 

Tym razem przyjrzymy się przepisom prosto z rąk Drużyny Różowych… Co tym razem pojawiło się w kuchni kucharzy-amatorów? Sprawdzamy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Tajemnice Produkcji #14 Kulisy programu "MasterChef"

Cynamonki 

Candy bar w programie "MasterChef"
Candy bar w programie "MasterChef"
Candy bar w programie "MasterChef"
Źródło: TVN

Drożdżowe bułeczki z dodatkiem cynamonu, to prawdziwy must have tej jesieni. W sam raz sprawdzą się przy kawie lub lubionym cappuccino. Co powiecie na to, aby przygotować je w zaciszu własnej kuchni? My jesteśmy jak najbardziej na TAK.

Autorzy przepisu: Małgorzata Szymonek, Mauro Amarante, Misza Kopacz, Darek Lisowski, Maciek Pisarczyk i Karolina Grzelak.

Składniki:

  • 1 kg mąki do ciast drożdżowych,
    • 200 g masła,
      • 100 g cukru,
        • 50 g drożdży,
          • 200 ml mleka,
            • 20 g cynamonu,
              • cztery jajka.

                Sposób wykonania:

                Wrzucamy rozkruszone drożdże do ciepłego mleka. Do tego dodajemy łyżkę cukru i mąki, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Ubijamy jajka z cukrem i podgrzewamy masło. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy dokładnie i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia.

                Kiedy zwiększy się objętość, dzielimy masę na 12 części. Każdą z osobna wałkujemy do uzyskania placuszków. Nakładamy na nie masło, cynamon i cukier. Ciasto zawijamy w rulon, sklejamy końce i przekrawamy nożem na dwie części, zostawiając centymetr. Formujemy masę w kształt serca. Żółtkiem z jajka smarujemy górną powierzchnię cynamonek. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

                Candy bar w programie "MasterChef"
                Candy bar w programie "MasterChef"
                Candy bar w programie "MasterChef"
                Źródło: TVN

                Przepyszne makaroniki

                Candy bar w programie "MasterChef"
                Candy bar w programie "MasterChef"
                Candy bar w programie "MasterChef"
                Źródło: TVN

                Bezowe ciasteczka migdałowe stanowią prawdziwy rarytas dla podniebienia nawet najbardziej wymagających łasuchów. Aksamitny serek mascarpone, odrobina żelki grejpfrutowej oraz chrupiąca beza – to poezja dla zmysłów.

                Autorzy przepisu: wskazani powyżej.

                Składniki:

                • 100 g białka,
                  • 30 g cukru,
                    • 7 g żelatyny,
                      • 100 g cukru,
                        • 150 g mąki migdałowej,
                          • 130 g cukru pudru,
                            • 250 g mascarpone,
                              • 250 g śmietanki 36%,
                                • trzy łyżki cukru pudru,
                                  • dwa grejpfruty.

                                    Sposób wykonania:

                                    Ubijamy na sztywno białka z cukrem. Przesiewamy suche składniki – mąkę migdałową i cukier puder, a następnie dodajemy białka. Powstałą mieszaninę dzielimy na dwie porcje. Przy użyciu silikonowej szpatułki wyrabiamy masę do uzyskania efektu ciągnięcia. W kolejnym kroku przekładamy wszystko do rękawa cukierniczego i wykładamy na matę silikonową.

                                    Uderzamy nią w płaską powierzchnię blatu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy. Całość odkładamy do wyschnięcia na ok. 30 minut. W dalszych krokach umieszczamy przygotowane makaroniki do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut do uzyskania stopki.

                                    Serek mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz w towarzystwie śmietanki. Cytrusy obrabiamy i filetujemy, a następnie podgrzewamy w garnuszku wraz z sokiem i cukrem. Całość redukujemy do uzyskania konsystencji syropu. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Otrzymany syrop blendujemy, przecedzamy i dodajemy namoczoną żelatynę. Wszystko łączymy, aby powstała jednolita konsystencja, a następnie wkładamy do lodówki, aby powstała delikatna żelka.

                                    Makaronik składamy z dwóch korpusów. Na jeden wyciskamy małą kropkę z żelki grejpfrutowej, aby na koniec wykończyć całość mascarpone. Na koniec nakładamy górny korpus. Smacznego!

                                    Candy bar w programie "MasterChef"
                                    Candy bar w programie "MasterChef"
                                    Candy bar w programie "MasterChef"
                                    Źródło: TVN

                                    "MasterChef" – kiedy emisja w TVN? 

                                    Kolejny odcinek niezwykłych zmagań kucharzy-amatorów pojawi się już w następną niedzielę o godzinie 20:00. Emisja odbędzie się na antenie TVN oraz platformie Player.pl. Po więcej sprawdzonych receptur zapraszamy do odwiedzenia Książki Przepisów na oficjalnej stronie TVN.

                                    Czytaj też:

                                    Autor: Kinga Banasik

                                    Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości