Magda Gessler w restauracji "ĄĘ" w Chorzowie. Smak dań zachwycił restauratorkę, ale coś było nie tak

Magda Gessler w restauracji "ĄĘ" w Chorzowie
Magda Gessler w restauracji "ĄĘ" w Chorzowie
Źródło: Player
W 9. odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedzi restaurację "ĄĘ" w Chorzowie. Dania bardzo zasmakują restauratorce. Dlaczego zatem lokal świeci pustkami? Restauratorka chce rozwiązać tę zagadkę.

"Kuchenne rewolucje" to program, w którym Magda Gessler pomaga właścicielom odkryć, co stoi za klapą ich restauracji. W 9. odcinku najnowszej 25. edycji restauratorka odwiedzi Chorzów i restaurację "ĄĘ". Tym razem głównym problemem lokalu okaże się niezrozumienie lokalnej społeczności, a nie niesmaczne dania. Czy Magdzie Gessler uda się pomóc właścicielom?

"Kuchenne rewolucje" w Chorzowie. Magda Gessler w restauracji "ĄĘ"

Chorzów to miasto, które jednoznacznie kojarzy się z Górnym Śląskiem. To region, w którym szanuje się tradycję, również tę kulinarną, związaną z górniczymi biesiadami. Na obrzeżach miasta, wśród wysokich bloków, mieści się Bistro "ĄĘ". Lokal o dość eleganckiej, choć nieco pretensjonalnej nazwie prowadzi Katarzyna i jej mąż Tomek. Otwierając wymarzoną restaurację, pojęcia o gastronomii nie miało żadne z nich. Ona całe życie była księgową, on zawodowym wojskowym. W nowy biznes włożyli sześćdziesiąt tysięcy złotych.

Bistro nie ma stałego menu, Kasia codziennie proponuje swoim gościom inne dania. Pojedynczym gościom, bo tłumów w "ĄĘ" nie ma. Zamiast zysków, lokal przynosi straty. Coraz większe dziury finansowe właściciele łatają z wojskowej emerytury Tomka. Z pomocą coraz bardziej załamanym szefom, ruszyły ich dorosłe dzieci Weronika i Mateusz. Ale na niewiele się to zdało, bo klientów jak nie było, tak nie ma. Odwrócić losy tej bitwy może tylko Magda Gessler.

Zobacz zwiastun najnowszego odcinka "Kuchennych rewolucji":

"Kuchenne rewolucje" Sezon 25
"Kuchenne rewolucje" Sezon 25. Odcinek 9 - Chorzów. Zwiastun

Magda Gessler w restauracji "ĄĘ" w Chorzowie - jak smakowały dania?

Magda Gessler po wejściu do restauracji "ĄĘ" jak zwykle zamówiła kilka dań. Restauratorka była zachwycona ich smakiem, co rzadko się zdarza. W swoim stylu skrytykowała jednak pretensjonalną nazwę lokalu "ĄĘ" i hasło "Najlepszy obiad w mieście". Nie spodobał jej się także wystrój wnętrza. Zdaniem Magdy Gessler także dobór dań, chociaż smacznych, zupełnie nie spełniał potrzeb klientów.

"Zupa jest pyszna, ale Ślązak się nie naje. To wykwintne danie, które ma fajny podtekst pikanterii chili. Łosoś jest zrobiony idealnie, kluski śląskie bardzo dobre, a sos znakomity. Ale to danie kompletnie nie pasuje tutaj, nie pasuje do kultury, która obowiązuje na tym terenie" - oceniła Magda Gessler.

Magda Gessler w restauracji "ĄĘ" w Chorzowie - metamorfoza, dalsze losy

Podczas rozmowy Magdy Gessler z właścicielami emocje były ogromne. Polały się łzy. Restauratorka chwaliła kuchnię Kasi, ale nie mogła zrozumieć, skąd pomysł na wymyślną kuchnię w społeczności, która tak mocno identyfikuje się ze śląską kulturą i smakami. Magda Gessler postanowiła to zmienić. Zachowała jednak elegancki charakter miejsca, o czym marzyła właścicielka. Bistro nazwała "Brylancik". Wnętrze przeszło metamorfozę. Dzięki dodatkom zrobiło się przytulniej, a na ścianie pojawiło się czarno-białe zdjęcie ucztującej rodziny, co miało nawiązywać do śląskiej tradycji biesiadowania.

W menu pojawiły się m.in. marynowane kurki, młode ziemniaki, barszcz z małosolnych ogórków, pieczeń śląska, czy kanapka z boczkiem.

Kilka tygodni później nadszedł czas na prawdziwy test smaku. Restauratorka poprosiła o podanie jej wszystkich dań z nowego menu.

"Pycha! Zupa jest taka, jaką ją zostawiłam" – pochwaliła.

Równie dobrze wypadło danie główne w postaci rolady.

"Smak tej rolady jest tak odlotowy, niebiański" - mówiła.

Jedynym daniem, które nie do końca posmakowało Magdzie Gessler, był biszkoptowy deser. Restauratorka była jednak zadowolona z pracy właścicieli i szczerze wierzyła w ich sukces.

"Ostatni szlif został nadany. "Brylancik" bryluje" – tak Magda Gessler podsumowała "Kuchenne Rewolucje" w Chorzowie.

Nowy sezon "Kuchennych rewolucji" - kiedy i gdzie oglądać?

"Kuchenne rewolucje" można oglądać od w każdy czwartek o godzinie 21.35 w TVN oraz przedpremierowo w serwisie player.pl.

"Kuchenne rewolucje" – prowadząca Magda Gessler

Magda Gessler to osobowość telewizyjna, kreatorka smaków, właścicielka kilku restauracji oraz autorka książek kucharskich. Od 6 marca 2010 r. jest gospodynią programu TVN Kuchenne rewolucje. Od 2012 r. została jurorką w programie "MasterChef".

Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie
Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.

Czytaj też:

Autor: Kamila Jamrożek

Źródło zdjęcia głównego: Player

podziel się:

Pozostałe wiadomości