Sprawdź, które z deserów przygotowanych w programie "Ugotowani w parach" są naszym zdaniem najlepsze. Koniecznie przetestuj je wszystkie i wybierz z nich swój ulubiony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
"Ugotowani w parach" najlepsze przepisy na desery – puszysty sernik z musem z truskawek
Puszysty sernik z musem z truskawek to przepis Patrycji i Roberta na sernik idealny – nie za słodki.
Składniki:
- ser w kubełku – 1 kg,
- jaja – 5 szt.,
- cukier – pół szklanki,
- cukier waniliowy,
- masło – łyżka,
- mąka pszenna lub ziemniaczana – łyżka.
Sposób przygotowania:
- 1. Jaja rozbij. Oddziel żółtka od białek.
- 2. Do miski wsyp cukier, cukier waniliowy i żółtka. Całość zmiksuj na puszystą masę.
- 3. Do powstałej masy dodaj ser, masło, czubatą łyżkę mąki. Zmiksuj.
- 4. Do osobnej miski włóż białka i ubij je na sztywną pianę.
- 5. Pianę z białek wymieszaj z masą serową.
- 6. Powstałe ciasto przełóż do foremki i piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
- 7. Truskawki zmiksuj z odrobiną cukru, aby powstał mus.
Sposób podania:
Kawałek sernika wyłóż na talerz i polej go sosem z truskawek.
"Ugotowani w parach" najlepsze przepisy na desery – owocowe cumulusy
Owocowe cumulusy to przepis Haliny i Jarka na bezy z bitą śmietaną i owocami.
Składniki:
- białka jaj – 9 sztuk,
- sok z cytryny – łyżka,
- cukier – 250 g,
- śmietana 30% – 500 ml,
- maliny – 250 g,
- borówki amerykańskie – 250 g,
- mąka ziemniaczana – łyżka.
Sposób przygotowania:
- 1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier, sok z cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej.
- 2. Masę wykładaj na papier do pieczenia, tworząc z niej małe bezy.
- 3. Bezy piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 2 godziny. Następnie odłóż je do ostudzenia.
- 4. Śmietanę 30% ubij na bitą śmietanę.
Sposób podania:
Bezy wyłóż na talerz. Na każdą z nich nałóż bitą śmietanę i udekoruj ją malinami i borówkami.
"Ugotowani w parach" najlepsze przepisy na desery – szarlotka z lodami
Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej to przepis Gazeli i Patryka na szarlotkę z lodami i kremem z pistacji.
Składniki:
- masło – 250 g,
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
- jaja – 1 szt.,
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki,
- jabłka szara reneta – 2 kg,
- woda z kwiatów pomarańczy – 100 ml,
- cynamon,
- biała czekolada – 2 tabliczki,
- pistacje – 100 g,
- lody chałwowe.
Sposób przygotowania:
- 1. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj margarynę. Ze składników wyrób kruche ciasto i schowaj je do zamrażalnika na minimum 20 minut.
- 2. Jabłka usmaż z cynamonem i wodą pomarańczową.
- 3. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Połowę wyłóż na blaszkę i rozłóż na nią gotowe jabłka.
- 4. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce i posyp nim jabłka.
- 5. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
- 6. Białą czekoladę rozpuść w rondelku.
- 7. Pistacje zblenduj i wrzuć do rozpuszczonej białej czekolady.
- 8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Następnie posyp je cukrem pudrem.
Sposób podania:
Ciasto podawaj z gotowymi lodami chałwowymi. Całość delikatnie polej sosem pistacjowym.
"Ugotowani w parach" najlepsze przepisy na desery – krem sultański
Jak za dawnych lat to przepis Klaudyny i Rafała na krem sułtański.
Składniki:
- dobrze schłodzona śmietanka kremówka 36% – 600 ml,
- cukier puder – 1,5 łyżki,
- kakao naturalne, ciemne – 1,5 łyżki,
- rodzinki sułtańskie – 6 łyżeczek,
- rum,
- rodzynki,
- kakao,
- mini bezy,
- mięta.
Sposób przygotowania:
- 1. Rodzynki włóż do rumu i mocz je około 30 minut.
- 2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
- 3. Powstałą śmietanę podziel na dwie części. Jedną z nich odstaw.
- 4. Do drugiej części śmietany dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Sposób podania:
Na dno pucharków nałóż po łyżce rodzynek, porcję ciemnej śmietany i porcję jasnej śmietany. Całość udekoruj rodzynkami, pokruszonymi bezami i listkiem mięty.
“Ugotowani w parach” najlepsze przepisy na desery – Delikatna niczym chmurka
Delikatna niczym chmurka to przepis Magdy i Dominika na baklavę po turecku z mieszanką orzechów oraz koszyczki z ciasta filo nadziane kremem budyniowym i owocami.
Składniki na baklavę:
- ciasto filo – 500 g,
- mieszanka pistacji i orzechów włoskich – 1,5 szklanki,
- masło – 250 g,
- cukier – 2,5 szklanki,
- woda – 2,5 szklanki,
- cytryna – plaster.
Sposób przygotowania baklavy:
- 1. Wodę, cukier i cytrynę umieść w garnku. Postaw na dużym ogniu i mieszaj, aż cały cukier się nie rozpuści. Gdy tak przygotowany syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj go jeszcze przez kolejne 15 minut. Następnie zdejmij go z ognia.
- 2. Masło rozpuść i przecedź przez bardzo drobne sitko.
- 3. Ciasto filo przekrój na pół i jedną z nich ułóż w naczyniu. Pamiętaj, aby posmarować je masłem.
- 4. Wierzch ciasta posyp mielonymi pistacjami.
- 5. Pozostałe arkusze ciasta ułóż jeden na drugim, smarując każdy z nich masłem.
- 6. Baklavę pokrój w kwadraty i polej pozostałym masłem.
- 7. Upiecz ją w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do czasu, aż wierzch się zarumieni.
- 8. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim baklavę jeszcze na 10 minut. Następnie wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty.
- 9. Polej wszystko syropem i obsyp drobno zmielonymi pistacjami.
Składniki na koszyczki z ciasta filo z nadzieniem budyniowym i owocami:
- borówki – 200 g,
- ciasto filo – 300 g,
- cukier puder – 5 g,
- masło – 20 g,
- woda – 50 ml.
Składniki na krem:
- cukier – 80 g,
- wanilia – 3 g,
- masło – 20 g,
- mąka pszenna – 20 g,
- mąka ziemniaczana – 20 g,
- mleko – 400 ml,
- jaja – 4 szt.
Sposób przygotowania:
- 1. Ciasto filo pokrój na 4 równe kwadratowe części.
- 2. Masło rozpuść i wymieszaj je z wodą.
- 3. Foremki do muffinów posmaruj mieszanką wody i masła.
- 4. Kawałki ciasta filo posmaruj i ułóż ukośnie jeden na drugim. Następnie przełóż je w foremki do muffinów. Czynność powtórz 12 razy.
- 5. Do garnka wlej 300 ml mleka i zagotuj je.
- 6. Do miski włóż żółtka, dodaj połowę cukru i utrzyj za pomocą rózgi. Dosyp resztę cukru i ponownie wymieszaj.
- 7. Do ciasta dodaj mąki – pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj.
- 8. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągnij nasionka i dodaj do masy.
- 9. Dolej pozostałe 100 ml mleka i całość dokładnie wymieszaj.
- 10. Zagotowane mleko wlej do miski i połącz z resztą składników. Ponownie przelej do garnka i na małym ogniu mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu.
- 11. Ściągnij krem z ognia i dodaj masło. Dokładnie wymieszaj.
- 12. Do każdego koszyczka nałóż ok. 2 łyżki kremu.
- 13. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około 12-15 minut, aż staną się zarumienione.
- 14. Upieczone ciasto odłóż do wystudzenia. Gdy ostygnie, wyjmij je z formy.
Sposób podania:
Do każdego koszyczka nałóż pół łyżki dżemu. Udekoruj go borówkami i malinami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Gdzie i kiedy oglądać "Ugotowanych w parach"?
1. sezon "Ugotowanych w parach" już się skończył. Wszystkie odcinki są jednak dostępne na platformie streamingowej Player.pl.
- Paulina Koziejowska zaniepokoiła fanów. Ma problemy ze wzrokiem?
- Natasza Urbańska o cenach córki i systemie edukacji. "To jest bzdura kompletna"
- Agata Kulesza o nowym sezonie "Skazanej". Co dalej z Alicją Mazur? [TYLKO U NAS]
Autor: Aleksandra Wolniewicz
Źródło zdjęcia głównego: TVN