Najlepsze przepisy na desery z pierwszej edycji programu "Ugotowani w parach"

 "Ugotowani w parach" Łódź
Najlepsze przepisy na desery z pierwszej edycji programu "Ugotowani w parach"
Źródło: TVN
Kto z nas nie lubi zjeść czegoś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciastka, lody czy czekolada to częsty wybór. Jednak jeśli najdzie cię ochota na przygotowanie bardziej wymyślnego deseru, potrzebujesz dobrego przepisu, a takich nie brakuje w programie "Ugotowani w parach", w którym uczestnicy przygotowują dla swoich gości 3-daniową kolację składającą się z: przystawki, dania głównego i deseru. 

Sprawdź, które z deserów przygotowanych w programie "Ugotowani w parach" są naszym zdaniem najlepsze. Koniecznie przetestuj je wszystkie i wybierz z nich swój ulubiony. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

"Ugotowani w parach" – odcinek specjalny z udziałem gwiazd

"Ugotowani w parach" najlepsze przepisy na desery – puszysty sernik z musem z truskawek

Puszysty sernik z musem z truskawek to przepis Patrycji i Roberta na sernik idealny – nie za słodki.

Składniki:

  • ser w kubełku – 1 kg,
    • jaja – 5 szt.,
      • cukier – pół szklanki,
        • cukier waniliowy,
          • masło – łyżka,
            • mąka pszenna lub ziemniaczana – łyżka.

              Sposób przygotowania: 

              • 1. Jaja rozbij. Oddziel żółtka od białek.
                • 2. Do miski wsyp cukier, cukier waniliowy i żółtka. Całość zmiksuj na puszystą masę.
                  • 3. Do powstałej masy dodaj ser, masło, czubatą łyżkę mąki. Zmiksuj.
                    • 4. Do osobnej miski włóż białka i ubij je na sztywną pianę.
                      • 5. Pianę z białek wymieszaj z masą serową.
                        • 6. Powstałe ciasto przełóż do foremki i piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
                          • 7. Truskawki zmiksuj z odrobiną cukru, aby powstał mus.

                            Sposób podania:

                            Kawałek sernika wyłóż na talerz i polej go sosem z truskawek.

                            "Ugotowani w parach" najlepsze przepisy na desery – owocowe cumulusy

                            Owocowe cumulusy to przepis Haliny i Jarka na bezy z bitą śmietaną i owocami.

                            Składniki:

                            • białka jaj – 9 sztuk,
                              • sok z cytryny – łyżka,
                                • cukier – 250 g,
                                  • śmietana 30% – 500 ml,
                                    • maliny – 250 g,
                                      • borówki amerykańskie – 250 g,
                                        • mąka ziemniaczana – łyżka.

                                          Sposób przygotowania:

                                          • 1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier, sok z cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej.
                                            • 2. Masę wykładaj na papier do pieczenia, tworząc z niej małe bezy.
                                              • 3. Bezy piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 2 godziny. Następnie odłóż je do ostudzenia.
                                                • 4. Śmietanę 30% ubij na bitą śmietanę.

                                                  Sposób podania:

                                                  Bezy wyłóż na talerz. Na każdą z nich nałóż bitą śmietanę i udekoruj ją malinami i borówkami.

                                                  "Ugotowani w parach" najlepsze przepisy na desery – szarlotka z lodami

                                                  Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej to przepis Gazeli i Patryka na szarlotkę z lodami i kremem z pistacji.

                                                  Składniki:

                                                  • masło – 250 g,
                                                    • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
                                                      • jaja – 1 szt.,
                                                        • cukier waniliowy – 2 łyżeczki,
                                                          • jabłka szara reneta – 2 kg,
                                                            • woda z kwiatów pomarańczy – 100 ml,
                                                              • cynamon,
                                                                • biała czekolada – 2 tabliczki,
                                                                  • pistacje – 100 g,
                                                                    • lody chałwowe.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      • 1. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj margarynę. Ze składników wyrób kruche ciasto i schowaj je do zamrażalnika na minimum 20 minut.
                                                                        • 2. Jabłka usmaż z cynamonem i wodą pomarańczową.
                                                                          • 3. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Połowę wyłóż na blaszkę i rozłóż na nią gotowe jabłka.
                                                                            • 4. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce i posyp nim jabłka.
                                                                              • 5. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
                                                                                • 6. Białą czekoladę rozpuść w rondelku.
                                                                                  • 7. Pistacje zblenduj i wrzuć do rozpuszczonej białej czekolady.
                                                                                    • 8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Następnie posyp je cukrem pudrem.

                                                                                      Sposób podania:

                                                                                      Ciasto podawaj z gotowymi lodami chałwowymi. Całość delikatnie polej sosem pistacjowym.

                                                                                      "Ugotowani w parach" najlepsze przepisy na desery – krem sultański

                                                                                      Jak za dawnych lat to przepis Klaudyny i Rafała na krem sułtański.

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • dobrze schłodzona śmietanka kremówka 36% – 600 ml,
                                                                                        • cukier puder – 1,5 łyżki,
                                                                                          • kakao naturalne, ciemne – 1,5 łyżki,
                                                                                            • rodzinki sułtańskie – 6 łyżeczek,
                                                                                              • rum,
                                                                                                • rodzynki,
                                                                                                  • kakao,
                                                                                                    • mini bezy,
                                                                                                      • mięta.

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        • 1. Rodzynki włóż do rumu i mocz je około 30 minut.
                                                                                                          • 2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
                                                                                                            • 3. Powstałą śmietanę podziel na dwie części. Jedną z nich odstaw.
                                                                                                              • 4. Do drugiej części śmietany dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

                                                                                                                Sposób podania:

                                                                                                                Na dno pucharków nałóż po łyżce rodzynek, porcję ciemnej śmietany i porcję jasnej śmietany. Całość udekoruj rodzynkami, pokruszonymi bezami i listkiem mięty.

                                                                                                                “Ugotowani w parach” najlepsze przepisy na desery – Delikatna niczym chmurka

                                                                                                                Delikatna niczym chmurka to przepis Magdy i Dominika na baklavę po turecku z mieszanką orzechów oraz koszyczki z ciasta filo nadziane kremem budyniowym i owocami.

                                                                                                                Składniki na baklavę:

                                                                                                                • ciasto filo – 500 g,
                                                                                                                  • mieszanka pistacji i orzechów włoskich – 1,5 szklanki,
                                                                                                                    • masło – 250 g,
                                                                                                                      • cukier – 2,5 szklanki,
                                                                                                                        • woda – 2,5 szklanki,
                                                                                                                          • cytryna – plaster.

                                                                                                                            Sposób przygotowania baklavy:

                                                                                                                            • 1. Wodę, cukier i cytrynę umieść w garnku. Postaw na dużym ogniu i mieszaj, aż cały cukier się nie rozpuści. Gdy tak przygotowany syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj go jeszcze przez kolejne 15 minut. Następnie zdejmij go z ognia.
                                                                                                                              • 2. Masło rozpuść i przecedź przez bardzo drobne sitko.
                                                                                                                                • 3. Ciasto filo przekrój na pół i jedną z nich ułóż w naczyniu. Pamiętaj, aby posmarować je masłem.
                                                                                                                                  • 4. Wierzch ciasta posyp mielonymi pistacjami.
                                                                                                                                    • 5. Pozostałe arkusze ciasta ułóż jeden na drugim, smarując każdy z nich masłem.
                                                                                                                                      • 6. Baklavę pokrój w kwadraty i polej pozostałym masłem.
                                                                                                                                        • 7. Upiecz ją w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do czasu, aż wierzch się zarumieni.
                                                                                                                                          • 8. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim baklavę jeszcze na 10 minut. Następnie wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty.
                                                                                                                                            • 9. Polej wszystko syropem i obsyp drobno zmielonymi pistacjami.

                                                                                                                                              Składniki na koszyczki z ciasta filo z nadzieniem budyniowym i owocami:

                                                                                                                                              • borówki – 200 g,
                                                                                                                                                • ciasto filo – 300 g,
                                                                                                                                                  • cukier puder – 5 g,
                                                                                                                                                    • masło – 20 g,
                                                                                                                                                      • woda – 50 ml.

                                                                                                                                                        Składniki na krem:

                                                                                                                                                        • cukier – 80 g,
                                                                                                                                                          • wanilia – 3 g,
                                                                                                                                                            • masło – 20 g,
                                                                                                                                                              • mąka pszenna – 20 g,
                                                                                                                                                                • mąka ziemniaczana – 20 g,
                                                                                                                                                                  • mleko – 400 ml,
                                                                                                                                                                    • jaja – 4 szt.

                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                      • 1. Ciasto filo pokrój na 4 równe kwadratowe części.
                                                                                                                                                                        • 2. Masło rozpuść i wymieszaj je z wodą.
                                                                                                                                                                          • 3. Foremki do muffinów posmaruj mieszanką wody i masła.
                                                                                                                                                                            • 4. Kawałki ciasta filo posmaruj i ułóż ukośnie jeden na drugim. Następnie przełóż je w foremki do muffinów. Czynność powtórz 12 razy.
                                                                                                                                                                              • 5. Do garnka wlej 300 ml mleka i zagotuj je.
                                                                                                                                                                                • 6. Do miski włóż żółtka, dodaj połowę cukru i utrzyj za pomocą rózgi. Dosyp resztę cukru i ponownie wymieszaj.
                                                                                                                                                                                  • 7. Do ciasta dodaj mąki – pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj.
                                                                                                                                                                                    • 8. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągnij nasionka i dodaj do masy.
                                                                                                                                                                                      • 9. Dolej pozostałe 100 ml mleka i całość dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                                                                        • 10. Zagotowane mleko wlej do miski i połącz z resztą składników. Ponownie przelej do garnka i na małym ogniu mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu.
                                                                                                                                                                                          • 11. Ściągnij krem z ognia i dodaj masło. Dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                                                                            • 12. Do każdego koszyczka nałóż ok. 2 łyżki kremu.
                                                                                                                                                                                              • 13. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około 12-15 minut, aż staną się zarumienione.
                                                                                                                                                                                                • 14. Upieczone ciasto odłóż do wystudzenia. Gdy ostygnie, wyjmij je z formy.

                                                                                                                                                                                                  Sposób podania:

                                                                                                                                                                                                  Do każdego koszyczka nałóż pół łyżki dżemu. Udekoruj go borówkami i malinami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

                                                                                                                                                                                                  Gdzie i kiedy oglądać "Ugotowanych w parach"?

                                                                                                                                                                                                  1. sezon "Ugotowanych w parach" już się skończył. Wszystkie odcinki są jednak dostępne na platformie streamingowej Player.pl.

                                                                                                                                                                                                  Autor: Aleksandra Wolniewicz

                                                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości