Olivier Janiak osobiście sprawdził, jak wygląda zimowa sytuacja na stoku w Wiśle. Miłośników zimowych sportów z pewnością tu nie brakuje, bo i warunki są wprost wyśmienite. A że wśród nich pojawiło się całkiem sporo dzieci, z posiłkami pospieszył i kucharz, Sebastian Olma.
"Chcemy, żeby te dzieciaki bawiły się, szusowały, ale żeby to robiły, to muszą do tego mieć siłę. My dajemy im siłę w postaci jedzenia" - zapowiedział znad parującej turystycznej kuchni, w której grzały się właśnie aromatyczne parówki.
Hot-dog z parówką z serem
Propozycja Sebastiana Olmy nie jest przypadkowa. Parówki dostarczą bowiem składników odżywczych, które zapewnią siłę i energię najmłodszym.
"Produkty spełniają kryteria żywnościowe dla dzieci poniżej 12 roku życia, poprzez wysoką zawartość mięsa, 90% i niską zawartość tłuszczu. Są to produkty z czystą etykietą, bez konserwantów" - wyjaśnił.
Te parówki nie były jednak standardowe. Kucharz zaproponował tym razem ich wersję wzbogaconą o ser.
"Ser jest w środku, zamknięty, więc możemy je sobie zagrzać, ten ser nam nie wypłynie i miałem takie zadanie, żebym przygotował coś ciekawego" - trzeba bowiem przyznać, że już same parówki z serem są ciekawym połączeniem.
Pomysł na parówki z serem
Sebastian Olma nie byłby jednak sobą, gdyby nie wymyślił czegoś nadzwyczajnego i oryginalnego.
"Ja pamiętam taką moją przygodę, kiedy byłem we Francji i na stacji metra jadłem u chłopaka, który robił fantastyczne hot dogi właśnie w zwykłej bułce z skarmelizowaną cebulką i gruszką. Jako szef kuchni chodzę po restauracjach i zapamiętuję różne rzeczy, ale to wtedy mi bardzo mocno trwało w głowie" - wspominał.
Przepis nie jest trudny do odtworzenia. Sprawdźcie sami:
Francuskie hot-dogi z serem cheddar, karmelizowana cebulką i gruszką z tymiankiem - przepis
Składniki:
· Paróweczki z serem cheddar 130g x 5 szt.
· Bułka pszenna na hot dogi x 5 szt.
· Cebula biała x 2 szt.
· Cukier brązowy x 1 łyżka
· Sól do smaku
· Gruszka, twarda odmiana x 2 szt.
· Tymianek x 1 mała łyżka
· Imbir marynowany x 1 mała łyżka
· Świeże zioła do dekoracji
Cebulkę cienko potnij na plasterki, posyp cukrem brązowym, dodaj szczyptę soli i duś aż zmięknie i sama się skarmelizuje - nabierze złotego koloru i intensywnego smaku. Gruszkę potnij w kostkę, podsmaż na patelni dodając listki tymianku i posiekany marynowany imbir. Paróweczki z serem cheddar podgrzej w wodzie, bułkę natnij, nałóż do środka konfiturę z cebuli, następnie dodaj parówkę i gruszkę z tymiankiem. Całość udekoruj świeżymi ziołami. Smacznego!
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na Instagramie, Facebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
- Sylwia Gliwa w sensualnej sesji zdjęciowej. Tak odważnie jeszcze nie było
- Martyna Wojciechowska w krótkich włosach i mocnym makijażu. "Polecam mnie nie naśladować"
- Katarzyna Warnke o życiu uczuciowym po rozwodzie. "Jestem w pewnym zawieszeniu"