Materiał promocyjny

Sebastian Olma pokazał, jak przygotować sycące danie z wege mielonego. Palce lizać!

Sebastian Olma karmi wegan na stoku produktami z linii roślinnej Sokołowa "Z gruntu dobre"
Sebastian Olma karmi wegan na stoku produktami z linii roślinnej Sokołowa "Z gruntu dobre"
Źródło: "Co Za Tydzień"
Sebastian Olma potrafi usatysfakcjonować każdy brzuch, również ten wege. Tym razem szef kuchni sprostał jednak wyjątkowo wymagającemu wyzwaniu. W Białce Tatrzańskiej dołączył do Projektu Zima, by zaspokoić głód turystów na stoku. Jak prosto i szybko przygotować sycące i rozgrzewające danie wege? Sebastian Olma robi to po mistrzowsku.

Sebastian Olma doświadczenie kulinarne zdobywał w międzynarodowych warunkach. Uczył się między innymi w Londynie, gdzie pracował z takimi sławami jak Gordon Ramsay czy Tom Aikens. Od tamtej pory zdobył szacunek w branży i uznanie jako szef kuchni w wielu restauracjach. Jego wyjątkowy styl tworzenia potraw wykorzystuje nowoczesne i zaawansowane techniki kulinarne.

Na co dzień Sebastian Olma prowadzi wykwintną restaurację pod Warszawą, często gości też w kuchni "Dzień Dobry TVN". Tym razem jednak przyszło mu gotować w warunkach iście polowych. Jak sobie poradził? Wystarczą odpowiednie składniki i odrobina zaangażowania!

Sebastian Olma karmi wegan za stoku. Wegeburger i quesadilla stały się hitem

Wygłodniałych amatorów zimowych szaleństw Sebastian Olma najpierw nakarmił, a potem... uczył. Wiadomo przecież, że uczeń z pustym brzuchem zbyt wiele nie przyswoi. Po obfitym i sycącym, acz lekkim wegańskim jedzeniu kucharz zdradził, jak radzić sobie zimą, zachowując dietę wegańską.

By skomponować jadłospis bogaty we wszystkie potrzebne składniki, bogaty w produkty, które będą jednocześnie zdrowe, ale i sycąco-rozgrzewające, trzeba wiedzieć, gdzie szukać i dokonywać mądrych wyborów. Na szczęście produkty w pełni roślinne, a jednocześnie o naturalnym składzie, są już na wyciągnięcie ręki.

- Dla tych osób, które troszkę tego mięsa jedzą mniej, mamy bardzo fajną rzecz, jaką są mielone z białka roślinnego. Podczas pokazu kulinarnego przygotowujemy burgery wegetariańskie i wegańskie. Pokazujemy, jak łatwo jest je przygotować - przekonuje Sebastian Olma.

Wege mielone z Sokołowa to cenne źródło roślinnego białka i błonnika. Zawiera jedynie naturalne składniki i nie ma w nim konserwantów. Dodatkowo produkty z linii roślinnej Sokołowa "Z gruntu dobre" są bezglutenowe i mają niską zawartość tłuszczów nasyconych. Nic więc dziwnego, że kolejni Polacy przechodzą na dietę wegetariańską lub wegańską. To po prostu jest smaczne i zdrowe.

Co przygotować z wegańskiego mięsa mielonego?

Mielone z białka roślinnego można przygotować na przeróżne sposoby. W obróbce jest podobne do mięsa, dlatego pomysłów na jego przygotowanie jest nieskończenie wiele. Sebastian Olma zaproponował klasykę: burgera z surówką z czerwonej kapusty, majonezem wasabi i boczniakami oraz meksykańską quesadillę, czyli podsmażone z przyprawami i warzywami mielone w towarzystwie tortilli.

- Jestem przekonany, że osoba, która normalnie je mięso czy to jest wieprzowina, wołowina, czy cielęcina, jak skosztuje naszej quesadilli z serem z mięsa roślinnego to na pewno nie poczuje żadnej różnicy - przekonuje Sebastian Olma, który, przypomnijmy, kubki smakowe trenował pod czujnym okiem samego Gordona Ramsaya, który w kwestii smaku jeńców nie bierze.

Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie
Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie TUTAJ.

Przeczytaj też:

Źródło zdjęcia głównego: "Co Za Tydzień"

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości