Lara Gessler zdradziła przepis na sernik taty. Sprawdzi się na wielkanocnym stole

Lara Gessler
Lara Gessler
Źródło: MWMEDIA
Piotr Gessler był znanym i lubianym restauratorem. Lara Gessler bardzo kochała swojego tatę, który odszedł w 2021 roku. Wciąż pamięta potrawy, które przygotowywał. Szczególny sentyment wzbudza w niej smak sernika z jego przepisu. Podzieliła się nim z fanami.

Ceniony restaurator Piotr Gessler zmarł pod koniec sierpnia 2021 roku. Przyczyną śmierci były powikłania pooperacyjne. Były mąż Magdy Gessler odszedł po paru tygodniach przebywania w szpitalu. Był to ogromny cios dla jego córki Lary. To ona poinformowała o jego odejściu media i fanów.

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

Magda Gessler o roli babci. "Moja córka nie pozwala mi być nią do końca. Jest bardzo zaborcza"
Źródło: "Co Za Tydzień"

Lara Gessler zdradziła przepis na sernik Piotra Gesslera

Dla Lary Gessler nośnikiem pamięci jest smak, dlatego jeśli chce uczcić jego pamięć, piecze sernik z jego przepisu. Gwiazda postanowiła podzielić się tą sekretną recepturą z fanami na Instagramie.

"W piekarniku wyrasta twój sernik, na którego przepisu nie chciałam się nauczyć, bo tylko ty miałeś umieć go robić. Smak to najlepszy nośnik pamięci i miłości jak znam. Dlatego zostawiam i wam ten przepis, żeby się niósł, razem z pamięcią o autorze Zbyt wycofanym i skromnym, jak na to co potrafił i kim był. Kocham cię tatusiu" - pisała Lara Gessler na Instagramie w pierwszą rocznicę śmierci taty w 2022 r.

Przepis na sernik Piotra Gesslera

Oto dokładny przepis na sernik Piotra Gesslera.

Składniki:

  • 1 kg twarogu mielonego
    • 8 żółtek
      • skórka otarta z 1 cytryny
        • 1 mięsista laska wanilii
          • 5 białek (zimnych)
            • 20 łyżeczek cukru pudru
              • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                • 180g masła + 20g do smarowania blachy
                  • 2 łyżki bułki tartej
                    • 30g rodzynek
                      • 60g kandyzowanej skórki pomarańczy
                        • 1 okrągły kruchy spód wypieczony w I. stopniu

                          Przygotowanie:

                          Nastaw piekarnik na 180 st. z termoobiegiem. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem i ziarnami wanilii na bladą i puszystą masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki i cały czas miksując. 180 g masła rozpuść i mieszaj na małym ogniu, aż zaczniesz czuć przyjemny, orzechowy zapach. Odstaw do przestudzenia na 3 minuty i dolej powoli do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, rodzynki. Odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami.

                          Formę z wypieczonym wcześniej kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej masę i piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni na następną godzinę. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.

                          Sernik Piotra Gesslera
                          Sernik Piotra Gesslera
                          Źródło: Instagram @lara_gessler

                          Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

                          Czytaj też:

                          Autor: Kamila Jamrożek

                          Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości