Ceniony restaurator Piotr Gessler zmarł pod koniec sierpnia 2021 roku. Przyczyną śmierci były powikłania pooperacyjne. Były mąż Magdy Gessler odszedł po paru tygodniach przebywania w szpitalu. Był to ogromny cios dla jego córki Lary. To ona poinformowała o jego odejściu media i fanów.
Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:
Lara Gessler zdradziła przepis na sernik Piotra Gesslera
Dla Lary Gessler nośnikiem pamięci jest smak, dlatego jeśli chce uczcić jego pamięć, piecze sernik z jego przepisu. Gwiazda postanowiła podzielić się tą sekretną recepturą z fanami na Instagramie.
"W piekarniku wyrasta twój sernik, na którego przepisu nie chciałam się nauczyć, bo tylko ty miałeś umieć go robić. Smak to najlepszy nośnik pamięci i miłości jak znam. Dlatego zostawiam i wam ten przepis, żeby się niósł, razem z pamięcią o autorze Zbyt wycofanym i skromnym, jak na to co potrafił i kim był. Kocham cię tatusiu" - pisała Lara Gessler na Instagramie w pierwszą rocznicę śmierci taty w 2022 r.
Przepis na sernik Piotra Gesslera
Oto dokładny przepis na sernik Piotra Gesslera.
Składniki:
- 1 kg twarogu mielonego
- 8 żółtek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 mięsista laska wanilii
- 5 białek (zimnych)
- 20 łyżeczek cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 180g masła + 20g do smarowania blachy
- 2 łyżki bułki tartej
- 30g rodzynek
- 60g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 1 okrągły kruchy spód wypieczony w I. stopniu
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. z termoobiegiem. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem i ziarnami wanilii na bladą i puszystą masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki i cały czas miksując. 180 g masła rozpuść i mieszaj na małym ogniu, aż zaczniesz czuć przyjemny, orzechowy zapach. Odstaw do przestudzenia na 3 minuty i dolej powoli do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, rodzynki. Odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami.
Formę z wypieczonym wcześniej kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej masę i piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni na następną godzinę. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na Instagramie, Facebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
Czytaj też:
- Piotr Adamczyk zrobił sobie rachunek sumienia. Czuje się spełniony? [TYLKO U NAS]
- Księżna Kate opuściła Windsor na pokładzie helikoptera. Nie spędzi Wielkanocy z rodziną królewską
- Wielkanocny odcinek specjalny "Milionerów". Gwiazdy zawalczą o wielkie pieniądze
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA