"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Ignacego Jabłońskiego [PRZEPISY]

"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Kai Ciąpały [PRZEPISY]
"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Kai Ciąpały [PRZEPISY]
Źródło: TVN
W 10. odcinku 8. sezonu programu „MaterChef Junior” odbył się finał. O wygraną walczyło w nim troje młodych kucharzy: Kuba Szafrański, Ignacy Jabłoński oraz Kaja Ciąpała. Jakie potrawy wybrali, aby zagwarantować sobie wygraną w finałowym odcinku programu "MasterChef Junior"? Znamy wszystkie przepisy. Poznaj je i koniecznie wypróbuj w swojej kuchni.

Sprawdź, jakie dania w finałowym odcinku programu "MaterChef Junior" przygotował Ignacy Jabłoński.

Finał "MasterChef Junior" – przepisy Ignacego Jabłońskiego

Oto przepisy na posiłek składający się z 3 dań, które w finałowym odcinku „MasterChefa Juniora” przygotował Ignacy Jabłoński.

Przystawka: Ośmiorniczki z sosem mango

Składniki:

  • ośmiornica,
    • roszponka – pół opakowania,
      • mango – 1 szt.,
        • granat – 1 szt.,
          • sok z limonki – 60 ml,
            • trawa cytrynowa,
              • kolendra,
                • mięta,
                  • cukier trzcinowy – 30 g,
                    • oliwa – 50 ml,
                      • sok z cytryny – 50 ml,
                        • kawior z łososia – 50 g,
                          • ocet winny – 50 ml,
                            • sól,
                              • pieprz.

                                Sposób przygotowania: 

                                • 1. Ośmiornicę oczyść i ugotuj w wodzie z dodatkiem cukru, soli i octu.
                                  • 2. Ugotowaną ośmiornicę zamarynuj w pieprzu, soku z cytryny, posiekanej mięcie, soli, trawie cytrynowej, oliwie i cukrze trzcinowym. Odstaw na godzinę.
                                    • 3. Mango obierz i usuń z niego pestki. Następnie włóż do blendera.
                                      • 4. Do mango dodaj owoc granatu, posiekaną miętę, sok z limonki i blenduj do momentu aż masa będzie kremowa.

                                        Sposób podania:

                                        Na środek talerza wyłóż roszponkę i połóż na nią ośmiornicę. Polej ją musem z mango i granatu. Całość posyp kawiorem z łososia i owocami granatu.

                                        Danie główne: Halibut w cytrusach z risotto

                                        Składniki na rybę:

                                        • filet z Halibuta ze skórą – duża sztuka,
                                          • cytryna – 3 szt.,
                                            • limonka – 1 szt.,
                                              • masło,
                                                • tymianek,
                                                  • oliwa,
                                                    • sól,
                                                      • pieprz czarny, ziarnisty.

                                                        Składniki na bulion do ryżu:

                                                        • marchew – 3 szt.,
                                                          • korzeń pietruszki – 1 szt.,
                                                            • seler - 1 szt.,
                                                              • liść laurowy.

                                                                Składniki na risotto:

                                                                • ryż arborio – 150 g,
                                                                  • szalotka – 2 szt.,
                                                                    • białe wino – 100 ml,
                                                                      • masło klarowane – 2 łyżki,
                                                                        • świeży tymianek.

                                                                          Składniki na karmelizowaną marchew:

                                                                          • marchew w trzech kolorach (pomarańczowa, czerwona i żółta),
                                                                            • cukier,
                                                                              • łyżka miodu.

                                                                                Sposób przygotowania Halibuta: 

                                                                                • 1. Halibuta osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść go z ości, a następnie dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę obtocz w mące.
                                                                                  • 2. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
                                                                                    • 3. Halibuta smaż na rozgrzanym maśle.

                                                                                      Sposób przygotowania bulionu:

                                                                                      • 1. Warzywa umyj i obierz, a następnie włóż do garnka i zalej litrem wody.
                                                                                        • 2. Wywar gotuj przez około pół godziny.

                                                                                          Sposób przygotowania risotto: 

                                                                                          • 1. W głębokiej patelni na łyżce masła podduś posiekaną szalotkę do miękkości.
                                                                                            • 2. Dodaj ryż i podsmażaj go przez około 3-4 minuty cały czas mieszając, aż ziarna staną się częściowo przeźroczyste. Następnie wlej wino i mieszaj do momentu, aż wyparuje.
                                                                                              • 3. Wlej pierwszą porcję gorącego bulionu i wymieszaj.
                                                                                                • 4. Risotto gotuj przez około 18-20 minut cały czas mieszając.
                                                                                                  • 5. Za każdym razem gdy, ryż wchłonie bulion, dolej kolejną partię. Cały czas mieszaj.
                                                                                                    • 6. Zdejmij risotto z ognia.
                                                                                                      • 7. Cytrynę przekrój na pół i wlej cały sok do risotto. Następnie dodaj do niego łyżkę masła, listki tymianku, skórkę z cytryny i pieprz.

                                                                                                        Sposób przygotowania karmelizowanych marchewek:

                                                                                                        • 1. Marchewki przetnij na pół.
                                                                                                          • 2. Na patelnię nałóż masło i łyżkę miodu.
                                                                                                            • 3. Karmelizuj marchewki na patelni, na średnim ogniu.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Risotto wyłóż na talerz, a na nie halibuta. Rybę posmaruj masłem i posyp wiórkami z cytryny. Dołóż na talerz kolorowe, skarmelizowane marchewki.

                                                                                                              Deser: Panna cotta Matcha

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • cukier – 40 g,
                                                                                                                • śmietanka 30% lub 36% – 200 ml,
                                                                                                                  • mleko – 200 ml,
                                                                                                                    • agar – 0,8 g na 100 g płynu,
                                                                                                                      • laska wanilii lub pasta waniliowa,
                                                                                                                        • zielona herbata matcha – 2-3 łyżeczki,
                                                                                                                          • listki bazylii,
                                                                                                                            • mieszane owoce: borówki – 100 g, jeżyny – 100 g, maliny – 100 g, truskawki – 100 g,
                                                                                                                              • maliny – 200 g,
                                                                                                                                • łyżka cukru do sosu.

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  • 1. Śmietankę, mleko i cukier zagotuj w garnku aż do momentu, gdy cukier się nie roztopi.
                                                                                                                                    • 2. Dodaj matchę i pastę waniliową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                      • 3. Śmietankę zdejmij z ognia, dodaj agar i dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                        • 4. Całość przelej do szklanek lub silikonowych foremek i odstaw do ostygnięcia.
                                                                                                                                          • 5. Owoce: borówki, maliny, truskawki, jeżyny wsyp do rondelka z odrobiną wody. Dodaj cukier, wanilię przesianą przez sito i agar według proporcji.
                                                                                                                                            • 6. Następnie włóż do silikonowej formy i wlej masę na wysokość około pół centymetra.
                                                                                                                                              • 7. 200 g malin zagotuj w rondelku z łyżką cukru i zblenduj do uzyskania sosu.

                                                                                                                                                Sposób podania:

                                                                                                                                                Panna cottę wyłóż na talerz. Połóż na niej krążek z musu z owoców leśnych. Z boku polej sosem z malin. Całość udekoruj listkami bazylii.

                                                                                                                                                Oglądaj program "MasterChef Junior" na Player.pl

                                                                                                                                                8. sezon programu „MasterChef Junior” dobiegł końca, ale nic straconego. Jeśli chcesz poznać wszystkie przepisy przygotowane przez Ignacego Jabłońskiego, zachęcamy do obejrzenia wszystkich dotychczasowych odcinków programu, które dostępne są online w serwisie wideo na życzenie Player.pl. Wybrane odcinki także na VOD.pl.

                                                                                                                                                Autor: Aleksandra Wolniewicz

                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości