Kolejny odcinek "Kuchennych rewolucji" zabierze nas do Mielca. Właściciele restauracji "Vis a Vis" przeszli trudny okres, ale postanowili nie poddawać się i poprosili o pomoc Magdę Gessler. Czy udało jej się zmienić sytuację w lokalu i pomóc właścicielom zrealizować marzenia o prosperującej restauracji? Jakie wyzwania i problemy musiała pokonać ekipa, aby odnieść sukces? Odpowiedzi na te pytania poznamy w najnowszym odcinku "Kuchennych rewolucji"!
"Kuchenne rewolucje" przywędrowały tym razem do Mielca. Restauracja "Vis a Vis" przeszła prawdziwą rewolucję dzięki pomocy Magdy Gessler. Właściciele lokalu musieli mierzyć się z trudnościami finansowymi, ale dzięki zaangażowaniu znanej restauratorki i całej rodziny, udało się przeprowadzić metamorfozę. Co dokładnie zmieniło się w restauracji i jakie efekty przyniosły zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler? O tym w 3. odcinku programu!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
"Kuchenne rewolucje" sezon 26. Zwiastuny
"Kuchenne rewolucje" sezon 26. Zwiastuny
"Kuchenne rewolucje" 26 – restauracja "Vis a Vis" w Mielcu
Mielec, miasto położone w południowo-wschodniej Polsce, ma bogatą historię sięgającą wieków średnich. Jednak to okres międzywojenny przyniósł mu największą sławę dzięki powstaniu tu zakładów lotniczych, które do dziś są wciąż czynne. W Mielcu Magda razem z mężem Piotrem i dorosłą córką Aleksandrą prowadzi restaurację o nazwie "Vis a Vis". Magda przez całe swoje dorosłe życie pomagała mężowi w prowadzeniu warsztatu samochodowego, ale zawsze marzyła o własnej restauracji. Kiedy nadarzyła się okazja, namówiła rodzinę na zakup mieleckiego lokalu gastronomicznego. Niestety, spełnienie tego marzenia miało bardzo wysoką cenę. Małżonkowie musieli sprzedać swój dom i zamieszkać u córki, a także pozbyć się warsztatu samochodowego.
Trzy miesiące po otwarciu restauracji, nadeszła pandemia, a potem jeszcze wojna i inflacja, co mocno wpłynęło na biznes Magdy i jej rodziny. Zamiast oczekiwanych zysków, przynosił on same straty. Często zdarza się, że przez cały dzień w "Vis a Vis" nie pojawi się ani jeden klient.
"Kuchenne rewolucje" 26. Restauracja "Vis a Vis" w Mielcu – metamorfoza
Kiedy sytuacja w restauracji "Vis a Vis" w Mielcu stawała się coraz trudniejsza, pojawiła się nadzieja na zmianę na lepsze. Właściciele lokalu zostali postawieni przed wyzwaniem, jak poradzić sobie z kryzysem, który ich spotkał. Na szczęście, do akcji wkroczyła Magda Gessler, która przeprowadziła metamorfozę restauracji, aby nadać jej nowy wygląd i klimat. Wprowadziła też zmiany w menu, tak aby knajpka stała się atrakcyjniejsza dla klientów i zyskała wiele pozytywnych recenzji.
Na samym początku, wystrój, menu oraz zapach w "Vis a Vis" nie przypadły do gustu Magdy Gessler, co zrobiło na niej negatywne wrażenie. Krytycznie oceniła także kilka pozycji w karcie ze względu na ich wysokie ceny oraz fakt, że restauracja oferuje szeroki wybór potraw, które nie mają ze sobą związku. Mimo że pizza i barszcz ukraiński były smaczne, to krem z białych warzyw, spaghetti carbonara oraz gołąbki nie spełniły oczekiwań Magdy Gessler. Restauratorka wydała werdykt: "Ktoś czuje smak, ale wiedzy brak".
Następnego dnia Magda Gessler spotkała się z właścicielami restauracji oraz ich córką, i zwróciła uwagę na niepokojący wygląd Piotra, podejrzewając, że może on nadużywać alkoholu. Piotr nie zaprzeczył i przyznał się do picia, co zostało potwierdzone przez jego żonę. Magda zapowiedziała zmiany w restauracji, zaczynając od nowej nazwy "Latające smaki" wprowadzenia do menu dań z tatarem, flaczkami, ale i pizzą na czele oraz organizacji promocji lokalu w mediach.
"Kuchenne rewolucje" 26. Restauracja "Vis a Vis" w Mielcu – dalsze losy
Dzięki niezwykłemu zaangażowaniu właścicieli oraz pomocy ekspertów restauracja z Mielca przeszła kompletną metamorfozę i była gotowa, aby zdobyć serca klientów. Po dziewięciu tygodniach Magda Gessler powróciła do "Latających Smaków" i zadowolona zjadła wszystkie zamówione dania, jedynie sos beszamelowy na pizzy nie przypadł jej do gustu. Zakończenie "Kuchennych rewolucji" okazało się sukcesem, a Magda Gessler uścisnęła kucharkę i podziękowała jej za smaczne potrawy. Od przeprowadzonych zmian pod koniec grudnia, bistro "Latające Smaki" zaczęło odnotowywać bardzo duży wzrost zainteresowania. Właścicielka restauracji dziwiła się faktem, że ludzie czekali w kolejce, aby zjeść w jej lokalu. Ta dobra passa trwa do dzisiaj.
Bistro "Latajace smaki" - adres: Księdza Piotra Skargi 9, 39-300 Mielec
"Kuchenne rewolucje" – 26. sezon programu – kiedy i gdzie oglądać?
Królowa polskiej gastronomii już po raz 26. wyrusza w podróż po kraju, aby nieść ratunek upadającym restauracjom. Magda Gessler odwiedzi tym razem m.in. Kraków, Biedrusko, Mielec, Wrocław, Witnicę, Komorniki czy Grodzisk Wielkopolski, odmieniając los restauratorów i ich pracowników. "Kuchenne rewolucje" można oglądać od w każdy czwartek o godzinie 21.35 w TVN oraz przedpremierowo w serwisie player.pl.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.
Czytaj też:
- Ujawniono tytuł ostatniego filmu Quentina Tarantino. Reżyser kończy karierę
- Ruszają castingi online do 12. edycji "MasterChefa". Zgłoś się już dziś!
- Colin Farrell opowiedział o synu. Henry Tadeusz miał do niego nietypową prośbę
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: Player