"Kuchenne rewolucje" to program, który gości na naszych ekranach od 2010 roku. Każda edycja przynosi prowadzącej Magdzie Gessler mnóstwo nowych wyzwań, a telewidzom — ogrom emocji i kulinarnych inspiracji. Nie inaczej było w sezonie 26., który pozostawił po sobie wiele ciekawych wspomnień i... przepisów.
Wypróbuj najlepsze przepisy z 26. sezonu "Kuchennych rewolucji".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
"Kuchenne rewolucje" — podsumowanie sezonu 26.
Sezon 26. "Kuchennych rewolucji" obejmował 13 odcinków, emitowanych w czwartkowe wieczory od 2 marca do 25 maja 2023 roku. Magda Gessler przemierzyła Polskę wzdłuż i wszerz, pomagając właścicielom lokali gastronomicznych uniknąć bankructwa, ale i uwierzyć, że sukces jest w ogóle możliwy. Dotarła nie tylko do Krakowa, Wrocławia, Poznania czy Łodzi, ale i kilku małych miejscowości, jak Trzciel, Witnica czy Biedrusko.
Tym razem najbardziej znana restauratorka w Polsce miała za zadanie wskrzesić m.in. dzielnicową jadłodajnię, lokal o charakterze militarnym, a także karczmę, pierogarnię oraz kebabownię usytuowaną na łódzkim blokowisku. Pierwszy raz w historii programu Magda Gessler wróciła też do miejsca, które już wcześniej postawiła na nogi, aby teraz, już przy nowych właścicielach, uczynić to ponownie...
"Kuchenne rewolucje" — przepisy z sezonu 26.
Kluczem do sukcesu w "Kuchennych rewolucjach" jest odpowiednie nastawienie załogi i właścicieli, w tym oczywiście gotowość do ciężkiej pracy oraz konsekwencja we wdrażaniu w życie wskazówek Magdy Gessler. Pod okiem królowej polskiej kuchni pracownicy restauracji uczą się odważnie przyprawiać potrawy, poznają nowe smaki oraz niezwykłe przepisy. Co takiego wyczarowała Magda Gessler w sezonie 26.? Czym zachwyciła zarówno restauratorów, którzy zwrócili się do niej o pomoc, jak i gości ich lokali?
W sezonie 26. mieliśmy do czynienia z prawdziwą burzą smaków. Restauratorzy oraz widzowie poznali przepisy inspirowane różnymi zakątkami świata, oczywiście z unikalnym twistem samej Magdy Gessler. Czego tam nie było! Turecka pizza z baraniną, mocno doprawiona ziołami, pachnące czosnkiem pierogi z krewetkami, a także krem pistacjowy na bazie jajek i bitej śmietany, podawany z kawałkami baklawy to dopiero początek kulinarnej podróży, w jaką zabrała nas Magda Gessler w sezonie 26.
"Kuchenne rewolucje" — najlepsze dania sezonu 26.
Dalej było jeszcze ciekawiej. Pod okiem królowej polskiej kuchni restauratorzy przygotowywali rarytasy takie jak:
- • esencjonalny rosół serwowany z grzanką z musem z pora, serem i kwaśną śmietaną,
- • świeża, orzeźwiająca sałatka z arbuzem, oliwkami, granatami, orzechami, koperkiem siekanym i ziołami,
- • marokańskie pierogi z farszem z baraniny, doprawione cebulą i kuminem,
- • pierogi z farszem z kaszanki i wędzonych śliwek, podawane ze skwarkami z wędzonej słoniny,
- • paszteciki z pieczarkami, jajkiem na twardo, cebulą, koperkiem i serem gorgonzola,
- • delikatny kremowy mus z kaczych wątróbek podawany z chrupiącą grzanką i konfiturą pomarańczową,
- • aksamitny krem z pieczonej papryki, serwowany z jajkiem sadzonym,
Czytaj też:
- Anna Lewandowska o opuchniętych policzkach. "Ludzie cały czas mi zarzucają, że coś sobie operuję"
- Karolina Pisarek ma zaskakujące marzenie. Dotyczy kultowej zabawki
- Ostatnie słowa Amy Winehouse. Przed śmiercią zwierzyła się ochroniarzowi
Autor: Aleksandra Wolniewicz
Źródło zdjęcia głównego: TVN