Zbliżająca się lutowa aura na pewno cieszy miłośników chłodu, którzy uwielbiają mroźne powietrze. To doskonały czas, aby spróbować pikantnych przepisów z programu "MasterChef". Choć obecnie najnowsza edycja show już się zakończyła, to wyjątkowe receptury nadal inspirują fanów formatu do eksperymentowania w kuchni.
Zastanawiacie się, co możecie przekąsić w nadchodzące dni? Poznajcie przepisy z "MasterChefa", które rozgrzeją serca i podniebienie.
Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:
Krem z kalafiora z salsą z zielonego ogórka i chili
Czy połączenie kalafiora, zielonego ogórka i papryczki chili jest możliwe? Oczywiście, że tak! Zwyciężczyni ostatniej edycji programu "MasterChef" – Joanna Szymanowska – przygotowała doskonały krem z nutą ostrości. Wypróbujcie ten przepis we własnej kuchni!
Autorka przepisu: Joanna Szymanowska
Krem z kalafiora
Składniki:
- trzy kalafiory,
- dwie pietruszki,
- marchewka,
- trzy szklanki bulionu drobiowego,
- pęczek zielonej pietruszki,
- pęczek koperku,
- jedna cebula,
- śmietanka 36%,
- 250 ml mleka,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób wykonania:
W garnku umieszczamy opaloną wcześniej cebulę, trzy różyczki kalafiora, pół pęczka koperku, dwie łyżki bulionu oraz pietruszkę. Wszystko podlewamy wodą i mlekiem, gotujemy do momentu miękkości warzyw. W kolejnym kroku wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i cebulę, a następnie miksujemy wszystko na krem.
Salsa z zielonego ogórka
Składniki:
- trzy zielone ogórki,
- pół papryczki chili,
- pół pęczka koperku,
- pół pęczka pietruszki,
- cytryna,
- 150ml oleju rzepakowego.
Sposób wykonania:
Myjemy dokładnie ogórki, a następnie usuwamy środek. Warzywo kroimy w drobną kostkę, podobnie jak papryczkę chili, pietruszkę i koperek. Wszystko mieszamy z sokiem z cytryny i olejem. W tym momencie możemy całość doprawić solą i cukrem. Smak przygotowanej salsy powinien być delikatnie słodki. Do miski lub głębokiego talerza wlewamy krem, a tuż obok podajemy salę w osobnej miseczce.
Meksykański kopiec
Nie macie ochoty na zupę kalafiorową z chili? Nic nie szkodzi. Przedstawiamy meksykańską ucztę przygotowaną przez uczestniczkę ósmej edycji "MasterChefa" – Dorotę Wiśniewską. Powiedz TAK zróżnicowanej i aromatycznej kolacji z mięsem wieprzowo-wołowym w tle.
Autorka przepisu: Dorota Wiśniewska
Meksykański kopiec
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- szklanka mąki kukurydzianej i mąki pszennej,
- fasola biała, czarna i czerwona,
- trzy pomidory,
- pół papryki,
- czosnek,
- cebula,
- oliwa z oliwek
- wrząca woda,
- sól, pieprz do smaku,
- worcester sos.
Sposób wykonania:
Do miksera wsypujemy mąkę, dolewamy oliwę, gorącą wodę i dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a następnie odkładamy na bok na 15 minut. Gdy ciasto odpocznie, wałkujemy je i wycinamy kółka. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na nią wycięte ciasto. Całość pieczemy i wykładamy na talerz.
W kolejnym kroku podsmażamy na patelni mięso wieprzowo-wołowe razem z papryką, pomidorami, cebulą i czosnkiem – zmielonymi przez maszynkę. Dodajemy fasolę, sos worcester oraz dorzucamy sól i pieprz do smaku.
Salsa
Składniki:
- pół awokado,
- pół mango,
- pomidor czerwony i żółty,
- pęczek kolendry,
- garść pietruszki,
- szczypiorek,
- papryka czerwona,
- chili,
- limonka.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Siekamy kolendrę, szczypiorek, chili i pietruszkę, a następnie mieszamy wszystko i skrapiamy sokiem z limonki.
Meksykański kopiec i salsę wykładamy na talerz według uznania. Smacznego!
Nowość! "MasterChef Nastolatki" - kiedy emisja?
Już wiosną 2024 roku zadebiutuje na antenie TVN nowy program – "MasterChef Nastolatki". Tym razem do rywalizacji o tytuł mistrza kuchni staną nastoletni kucharze-amatorzy, którzy będą mieli okazję zaprezentować swoje kulinarnie umiejętności pod czujnym okiem:
- Michela Morana,
- Tomasza Jakubiaka,
- Doroty Szelągowskiej,
- Michała Korkosza (znanego w internecie jako "Rozkoszny").
To doskonała wiadomość dla wszystkich fanów "MasterChefa", którzy uwielbiają oglądać kulinarne potyczki i szukają inspiracji do przygotowywania nowych dań według sprawdzonych przepisów.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na Instagramie, Facebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
Czytaj też:
- Stalker Taylor Swift aresztowany. Po wyjściu z aresztu znów koczował pod jej mieszkaniem
- Piotr Kupicha doświadczył klątwy sławy. "Mam dużo szczęścia, że mam gdzie wracać"
- Krystyna Janda o wyjściu z więzienia Mariusza Kamińskiego i Macieja Wąsika. "Zmroziło mnie"
Autor: Kinga Banasik
Źródło: tvn.pl,
Źródło zdjęcia głównego: x-news