Za oknem zimno? Te przepisy z programu "MasterChef" na pewno cię rozgrzeją!

"MasterChef"
"MasterChef"
Źródło: x-news
Zbliżająca się lutowa aura na pewno cieszy miłośników chłodu, którzy uwielbiają mroźne powietrze. To doskonały czas, aby spróbować pikantnych przepisów z programu "MasterChef". Choć obecnie najnowsza edycja show już się zakończyła, to wyjątkowe receptury nadal inspirują fanów formatu do eksperymentowania w kuchni.

Zastanawiacie się, co możecie przekąsić w nadchodzące dni? Poznajcie przepisy z "MasterChefa", które rozgrzeją serca i podniebienie.

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

Kulisy świątecznego odcinka "MasterChefa" cz. 1

Krem z kalafiora z salsą z zielonego ogórka i chili

Czy połączenie kalafiora, zielonego ogórka i papryczki chili jest możliwe? Oczywiście, że tak! Zwyciężczyni ostatniej edycji programu "MasterChef" – Joanna Szymanowska – przygotowała doskonały krem z nutą ostrości. Wypróbujcie ten przepis we własnej kuchni!

Autorka przepisu: Joanna Szymanowska

Krem z kalafiora

Składniki:

  • trzy kalafiory,
    • dwie pietruszki,
      • marchewka,
        • trzy szklanki bulionu drobiowego,
          • pęczek zielonej pietruszki,
            • pęczek koperku,
              • jedna cebula,
                • śmietanka 36%,
                  • 250 ml mleka,
                    • sól, pieprz i cukier do smaku.

                      Sposób wykonania:

                      W garnku umieszczamy opaloną wcześniej cebulę, trzy różyczki kalafiora, pół pęczka koperku, dwie łyżki bulionu oraz pietruszkę. Wszystko podlewamy wodą i mlekiem, gotujemy do momentu miękkości warzyw. W kolejnym kroku wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i cebulę, a następnie miksujemy wszystko na krem.

                      Salsa z zielonego ogórka

                      Składniki:

                      • trzy zielone ogórki,
                        • pół papryczki chili,
                          • pół pęczka koperku,
                            • pół pęczka pietruszki,
                              • cytryna,
                                • 150ml oleju rzepakowego.

                                  Sposób wykonania:

                                  Myjemy dokładnie ogórki, a następnie usuwamy środek. Warzywo kroimy w drobną kostkę, podobnie jak papryczkę chili, pietruszkę i koperek. Wszystko mieszamy z sokiem z cytryny i olejem. W tym momencie możemy całość doprawić solą i cukrem. Smak przygotowanej salsy powinien być delikatnie słodki. Do miski lub głębokiego talerza wlewamy krem, a tuż obok podajemy salę w osobnej miseczce.

                                  Meksykański kopiec

                                  Nie macie ochoty na zupę kalafiorową z chili? Nic nie szkodzi. Przedstawiamy meksykańską ucztę przygotowaną przez uczestniczkę ósmej edycji "MasterChefa" – Dorotę Wiśniewską. Powiedz TAK zróżnicowanej i aromatycznej kolacji z mięsem wieprzowo-wołowym w tle.

                                  Autorka przepisu: Dorota Wiśniewska

                                  Meksykański kopiec

                                  Składniki:

                                  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
                                    • szklanka mąki kukurydzianej i mąki pszennej,
                                      • fasola biała, czarna i czerwona,
                                        • trzy pomidory,
                                          • pół papryki,
                                            • czosnek,
                                              • cebula,
                                                • oliwa z oliwek
                                                  • wrząca woda,
                                                    • sól, pieprz do smaku,
                                                      • worcester sos.

                                                        Sposób wykonania:

                                                        Do miksera wsypujemy mąkę, dolewamy oliwę, gorącą wodę i dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a następnie odkładamy na bok na 15 minut. Gdy ciasto odpocznie, wałkujemy je i wycinamy kółka. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na nią wycięte ciasto. Całość pieczemy i wykładamy na talerz.

                                                        W kolejnym kroku podsmażamy na patelni mięso wieprzowo-wołowe razem z papryką, pomidorami, cebulą i czosnkiem – zmielonymi przez maszynkę. Dodajemy fasolę, sos worcester oraz dorzucamy sól i pieprz do smaku.

                                                        Salsa

                                                        Składniki:

                                                        • pół awokado,
                                                          • pół mango,
                                                            • pomidor czerwony i żółty,
                                                              • pęczek kolendry,
                                                                • garść pietruszki,
                                                                  • szczypiorek,
                                                                    • papryka czerwona,
                                                                      • chili,
                                                                        • limonka.

                                                                          Sposób wykonania:

                                                                          Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Siekamy kolendrę, szczypiorek, chili i pietruszkę, a następnie mieszamy wszystko i skrapiamy sokiem z limonki.

                                                                          Meksykański kopiec i salsę wykładamy na talerz według uznania. Smacznego!

                                                                          Nowość! "MasterChef Nastolatki" - kiedy emisja?

                                                                          Już wiosną 2024 roku zadebiutuje na antenie TVN nowy program – "MasterChef Nastolatki". Tym razem do rywalizacji o tytuł mistrza kuchni staną nastoletni kucharze-amatorzy, którzy będą mieli okazję zaprezentować swoje kulinarnie umiejętności pod czujnym okiem:

                                                                          • Michela Morana,
                                                                            • Tomasza Jakubiaka,
                                                                              • Doroty Szelągowskiej,
                                                                                • Michała Korkosza (znanego w internecie jako "Rozkoszny").

                                                                                  To doskonała wiadomość dla wszystkich fanów "MasterChefa", którzy uwielbiają oglądać kulinarne potyczki i szukają inspiracji do przygotowywania nowych dań według sprawdzonych przepisów.

                                                                                  Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

                                                                                  Czytaj też:

                                                                                  Autor: Kinga Banasik

                                                                                  Źródło: tvn.pl,

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: x-news

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości