Za oknem zimno? Te przepisy z programu "MasterChef" na pewno cię rozgrzeją!

"MasterChef"
"MasterChef"
Źródło: x-news

Zbliżająca się lutowa aura na pewno cieszy miłośników chłodu, którzy uwielbiają mroźne powietrze. To doskonały czas, aby spróbować pikantnych przepisów z programu "MasterChef". Choć obecnie najnowsza edycja show już się zakończyła, to wyjątkowe receptury nadal inspirują fanów formatu do eksperymentowania w kuchni.

Zastanawiacie się, co możecie przekąsić w nadchodzące dni? Poznajcie przepisy z "MasterChefa", które rozgrzeją serca i podniebienie.

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

czt_10
Kulisy świątecznego odcinka "MasterChefa" cz. 1

Krem z kalafiora z salsą z zielonego ogórka i chili

Czy połączenie kalafiora, zielonego ogórka i papryczki chili jest możliwe? Oczywiście, że tak! Zwyciężczyni ostatniej edycji programu "MasterChef" – Joanna Szymanowska – przygotowała doskonały krem z nutą ostrości. Wypróbujcie ten przepis we własnej kuchni!

Autorka przepisu: Joanna Szymanowska

Krem z kalafiora

Składniki:

  • trzy kalafiory,
  • dwie pietruszki,
  • marchewka,
  • trzy szklanki bulionu drobiowego,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • jedna cebula,
  • śmietanka 36%,
  • 250 ml mleka,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób wykonania:

W garnku umieszczamy opaloną wcześniej cebulę, trzy różyczki kalafiora, pół pęczka koperku, dwie łyżki bulionu oraz pietruszkę. Wszystko podlewamy wodą i mlekiem, gotujemy do momentu miękkości warzyw. W kolejnym kroku wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i cebulę, a następnie miksujemy wszystko na krem.

Salsa z zielonego ogórka

Składniki:

  • trzy zielone ogórki,
  • pół papryczki chili,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka pietruszki,
  • cytryna,
  • 150ml oleju rzepakowego.

Sposób wykonania:

Myjemy dokładnie ogórki, a następnie usuwamy środek. Warzywo kroimy w drobną kostkę, podobnie jak papryczkę chili, pietruszkę i koperek. Wszystko mieszamy z sokiem z cytryny i olejem. W tym momencie możemy całość doprawić solą i cukrem. Smak przygotowanej salsy powinien być delikatnie słodki. Do miski lub głębokiego talerza wlewamy krem, a tuż obok podajemy salę w osobnej miseczce.

Meksykański kopiec

Nie macie ochoty na zupę kalafiorową z chili? Nic nie szkodzi. Przedstawiamy meksykańską ucztę przygotowaną przez uczestniczkę ósmej edycji "MasterChefa" – Dorotę Wiśniewską. Powiedz TAK zróżnicowanej i aromatycznej kolacji z mięsem wieprzowo-wołowym w tle.

Autorka przepisu: Dorota Wiśniewska

Meksykański kopiec

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • szklanka mąki kukurydzianej i mąki pszennej,
  • fasola biała, czarna i czerwona,
  • trzy pomidory,
  • pół papryki,
  • czosnek,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek
  • wrząca woda,
  • sól, pieprz do smaku,
  • worcester sos.

Sposób wykonania:

Do miksera wsypujemy mąkę, dolewamy oliwę, gorącą wodę i dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a następnie odkładamy na bok na 15 minut. Gdy ciasto odpocznie, wałkujemy je i wycinamy kółka. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na nią wycięte ciasto. Całość pieczemy i wykładamy na talerz.

W kolejnym kroku podsmażamy na patelni mięso wieprzowo-wołowe razem z papryką, pomidorami, cebulą i czosnkiem – zmielonymi przez maszynkę. Dodajemy fasolę, sos worcester oraz dorzucamy sól i pieprz do smaku.

Salsa

Składniki:

  • pół awokado,
  • pół mango,
  • pomidor czerwony i żółty,
  • pęczek kolendry,
  • garść pietruszki,
  • szczypiorek,
  • papryka czerwona,
  • chili,
  • limonka.

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Siekamy kolendrę, szczypiorek, chili i pietruszkę, a następnie mieszamy wszystko i skrapiamy sokiem z limonki.

Meksykański kopiec i salsę wykładamy na talerz według uznania. Smacznego!

Nowość! "MasterChef Nastolatki" - kiedy emisja?

Już wiosną 2024 roku zadebiutuje na antenie TVN nowy program – "MasterChef Nastolatki". Tym razem do rywalizacji o tytuł mistrza kuchni staną nastoletni kucharze-amatorzy, którzy będą mieli okazję zaprezentować swoje kulinarnie umiejętności pod czujnym okiem:

  • Michela Morana,
  • Tomasza Jakubiaka,
  • Doroty Szelągowskiej,
  • Michała Korkosza (znanego w internecie jako "Rozkoszny").

To doskonała wiadomość dla wszystkich fanów "MasterChefa", którzy uwielbiają oglądać kulinarne potyczki i szukają inspiracji do przygotowywania nowych dań według sprawdzonych przepisów.

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

Czytaj też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości