Zwyciężyła w 1. edycji programu "MasterChef". Co obecnie słychać u Basi Ritz?

Basia Ritz
Basia Ritz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Już niemal 12 lat minęło od finału pierwszej edycji programu "MasterChef". Zwyciężczyni, Basia Ritz, wciąż jest związana z gastronomicznym światem – od 2014 roku prowadzi własną restaurację w Gdańsku. Można śmiało stwierdzić, że udział w kulinarnym show to punkt zwrotny nie tylko w jej karierze zawodowej, ale też życiu.

Czym dokładnie zajmuje się dziś Basia Ritz, jak wspomina swoje doświadczenia w programie i co ciekawego serwuje gościom w restauracji? Sprawdzamy!

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

Tajemnice Produkcji #14 Kulisy programu "MasterChef"

Basia Ritz – udział w programie "MasterChef"

"To było coś, co dało mi wiarę w moje siły" - wyznała Basia Ritz reporterce Dzień Dobry TVN, opisując swój udział w programie "MasterChef". Mistrzyni kuchni zachwyciła jurorów swoimi umiejętnościami, a widzów ogromną pasją do gotowania.

Zwyciężczyni pierwszej edycji kulinarnego show TVN mierzyła się jednak również z hejtem, a nawet pogróżkami. Tygodnie tuż po wygranej były więc dla niej słodko-gorzkim czasem. Na szczęście miała wsparcie nie tylko w fanach, ale przede wszystkim mężu. Dziś wspólnie prowadzą restaurację o nazwie Ritz.

Restauracja Basi Ritz – ekskluzywne miejsce na mapie Gdańska

Restauracja Ritz znajduje się w Gdańsku przy ul. Szafarnia 6/6. To właśnie tam, tuż przy urokliwej przystani, dzieje się prawdziwa kulinarna magia! Lokal jest bardzo dobrze oceniany przez klientów, co potwierdzają wysokie oceny (4,5 w Google, 4,6 na Facebooku) oraz wiele pozytywnych opinii.

Na gości czekają potrawy przygotowane z wysokiej jakości sezonowych produktów – nie ma jednego, stałego menu. Dzięki temu każda wizyta w lokalu to niespodzianka. Szefowa kuchni oferuje też menu degustacyjne, które składa się z kilku propozycji. Wśród najnowszych znajdują się m.in. kaczka barbarie z chrzanem i chrupiącym gofrem oraz deser z jabłkiem, czekoladą, pistacją, marcepanem i bakaliami. Wszystkie dania wyglądają niczym małe dzieła sztuki, jak przystało na pierwszą polską MasterChef.

Basia Ritz – życie prywatne i inne projekty

Basia Ritz przyszła na świat w Gdańsku, jednak w latach 80. wyjechała z rodziną do Niemiec. To tam poznała swojego męża, z którym wzięła szalony ślub w Las Vegas. Po latach mąż Uli Ritz przeprowadził się z ukochaną do Polski – by otworzyć wymarzoną restaurację.

W Niemczech mężczyzna prowadził kancelarię adwokacką i początkowo planował zająć się tą działką również w Polsce. Okazało się jednak, że kulinarny biznes wymaga dużego zaangażowania. Dziś Basia nazywa go swoją "prawą ręką". Para, oprócz prowadzenia restauracji, chętnie podróżuje. Byli m.in.:

  • na Jamajce;
    • w Meksyku;
      • oraz na Dominikanie.

        Małżeństwo opiekuje się też dwoma słodkimi pieskami: Olivią i Lolitą (Lolą). Basia Ritz regularnie prowadzi profile na Instagramie (basiaritz) oraz Facebooku (Basia Ritz).

        Zwyciężczyni pierwszej edycji programu "MasterChef" ma na swoim koncie również dwie książki: "Najlepsze przepisy Basi Ritz" oraz " Dom pełen smaku".

        Czytaj również:

        Autor: Agnieszka Łapajska

        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości