Wiecie, że herbatka pobudza lepiej i bardziej długotrwale niż kawa? To zasługa połączenia zawartych w niej kofeiny i teiny, które współdziałają, dając efekt długotrwałego ożywienia. A co powiecie na połączenie takich właściwości z napojem idealnym na każdą letnią pogodę? Nawet tę najbardziej kapryśną? Kuba Tomaszczyk zdradził dokładny przepis Olivierowi Janiakowi.
Kuba Tomaszczyk zdradza ulubiony letni przepis
Kuba Tomaszczyk przeżywa właśnie najdłuższe wakacje swojego życia. W tym roku obchodzi bowiem 19. urodziny. Korzysta, jak może, kulinarną pasję realizując na łonie natury.
- Ja w te wakacje pokochałem naturę i dla mnie hamak, dwa drzewa ustawione obok siebie i trochę wody to jest to. Wakacje to taki czas, kiedy sprawiamy sobie przyjemności. One mogą być rozmaitej maści - tłumaczył Kuba Tomaszczyk, zabierając się za przygotowanie ulubionego letniego napoju.
Wakacje to bowiem wyjątkowy czas również dla kucharzy. By nieco odpocząć od grilla i lodów, warto postawić na coś naprawdę orzeźwiającego. Tu z pomocą przychodzi herbatka!
- Wakacyjna przyjemność jedzeniowa musi być lekka, musi być orzeźwiająca. Jedzenie i gotowanie to nie jest tylko gotowanie mięsa, ale to też jest bawienie się różnymi połączeniami owoców. Właśnie tak jest z herbatkami. Mamy połączenie maliny z bzem, czy mango z porzeczką, której jestem serio mega fanem - tłumaczył teabarista Lipton, zapowiadając, że chętnie zdradzi swoją interpretację idealnej letniej herbatki.
Przepis Kuby Tomaszczyka na letnią herbatkę
Lato to przede wszystkim owoce! Aż szkoda z nich nie skorzystać również w przygotowaniu letniego orzeźwienia. Dla każdego coś dobrego, bo odpowiedni rodzaj herbatki przyjmie każdy owocowy smak. Szaleństwo jak najbardziej pożądane!
- Mamy tutaj herbatę o smaku maliny z bzem. Zaparzamy sobie ją. To jest piękne w tych herbatach, że mamy połączenie dwóch owoców i możemy sobie swoje ulubione znaleźć. A jeszcze co lepsze, możemy sobie coś swojego ulubionego dodać. Ja jestem fanem marakui, więc dodaję marakuję tutaj i zbalansuję jeszcze bardziej to kwasowością, bo tutaj mam sok z cytryny - zdradził Masterchef.
Jednak, jak wiadomo, polskie wakacje, szczególnie te spędzone nad morzem, lubią płatać pogodowe figle. Stąd sposoby na napoje muszą być jeszcze sprytniejsze. Baza herbatki musi być bowiem zaparzona wrzątkiem. Od temperatury na zewnątrz zależy, czy wypijemy ją na gorąco, czy jako ice-tea.
- Takim sposobem możemy sobie tutaj zrobić herbatkę na ciepło. Wychodzi nam słońce, chcemy się schłodzić, wrzucamy kostki lodu do naszej szklanicy. Możemy doprawić to też mrożonymi malinami - kontynuował Kuba Tomaszczyk.
Na szczęście podczas ostatniego "Projektu Plaża" pogoda dopisała, więc herbatka najlepiej smakowała dobrze zmrożona. I oby tak pozostało aż do września!
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie TUTAJ.
- Wojtek Sokół "Miłość zawsze jest". Klip stworzono na podstawie zdjęcia z Powstania Warszawskiego
- Hollywoodzki aktor jest kasjerem i sprząta mieszkania. Tak zarabia, by przetrwać strajki
- Martyna Wojciechowska będzie pomagać dzieciom. Startuje z nowym projektem