Magda Gessler w restauracji "Fyrtel Smaków" w Kamionkach. Nie spodobało jej się "poświęcenie" kucharza

Magda Gessler w restauracji "Fyrtel Smaków" w Kamionkach.
Magda Gessler w restauracji "Fyrtel Smaków" w Kamionkach.
Źródło: Player
W 6. odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedzi Kamionki niedaleko Poznania i restaurację "Fyrtel Smaków". Ogromny napis o "pasji i poświęceniu" sprawi, że odechce jej się jeść. Co okaże się przyczyną niepowodzenia właścicieli?

"Kuchenne rewolucje" to program, w którym Magda Gessler pomaga właścicielom odkryć, co stoi za niepowodzeniem ich restauracji, które prowadzą do tego, że lokal świeci pustkami. W 6. odcinku najnowszej 25. edycji restauratorka odwiedzi Kamionki i restaurację "Fyrtel Smaków". Czy i tym razem wymyśli przepis na sukces?

"Kuchenne rewolucje" w Kamionkach. Magda Gessler w restauracji "Fyrtel Smaków"

Z Poznania do Kamionek jest ledwie krok. Te drugie właściwie graniczą z przedmieściami stolicy Wielkopolski. Restaurację "Fyrtel Smaków" w Kamionkach od niedawna prowadzi małżeństwo – Robert i Daria. Zawodowym mottem Roberta jest: robić wszystko z pasją i poświęceniem. A poświęcenie właścicieli jest tak wielkie, że z restauracji niemal nie wychodzą.

Ambitny Robert serwuje gościom wyszukane dania kuchni światowej. Ci jednak nie doceniają kawioru i omijają lokal szerokim łukiem. Na ratunek upadającemu biznesowi gastronomicznego ruszyła rodzina Darii – mama Wiola i siostra Milena. Niestety wysiłek całej rodziny ciągle idzie na marne, lokal wciąż świeci pustkami, a długi rosną. Perfekcjonista Robert postanowił poprosić o pomoc perfekcyjną restauratorkę.

Zobacz zwiastun najnowszego odcinka "Kuchennych rewolucji":

"Kuchenne rewolucje" w Kamionkach. Magda Gessler w restauracji "Tygiel Smaków"

Magda Gessler w restauracji "Fyrtel Smaków" w Kamionkach - jak smakowały dania?

Jeszcze przed wejściem do restauracji "Fyrtel Smaków" Magdę Gessler zaskoczył billboard z napisem: "Największym bogactwem jest pasja i poświęcenie, dzięki temu osiągniesz sukces". Podobne zdanie znalazło się także na ścianie w restauracji.

"Z tym poświęceniem to przesada. Człowiek, który gotuje, nie poświęca się, tylko cieszy. Zupełnie tego nie rozumiem, odechciewa się jeść" - powiedziała zniesmaczona restauratorka, po czym zamówiła kilka dań z karty: żurek, pierogi, devolaja i schabowego ze świni złotnickiej.

"Totalnie przesolone", "Kucharz jest tak ambitny, że on zaraz zwariuje po prostu", "Strasznie dużo dodatków i nie wszystko do siebie pasuje - róża do pierogów?", "Poleciał koleś z fantazją" - komentowała Magda Gessler.

Magda Gessler w restauracji "Fyrtel Smaków" w Kamionkach - metamorfoza, dalsze losy

Magda Gessler wytknęła właścicielom restauracji "Fyrtel Smaków" ich błędy. Nie skrytykowała smaku dań, ale zwróciła uwagę, że są one niedopracowane, a kucharzowi brakuje radości i luzu. Restauracja nie ma też dobrej reklamy i marketingu, a Robert nie dopuszcza do kuchni nikogo.

"Postaram się bardzo popracować nad sobą i nad stresem" - powiedział kucharz.

Magda Gessler zaproponowała diametralną zmianę lokalu. Karta miała opierać się na złotnickiej świni, mieć proste, lokalne dania.

"Miejsce się nazywa 'Złota Świnka, bo chodzi o świnkę złotnicką. [...] Dania będą najprostsze na świecie" - zadecydowała Magda Gessler.

Kompletną metamorfozę przeszedł wystrój lokalu. Wnętrze urządzono w złotych, szarych i białych kolorach, zmieniło się także nieadekwatne do rodzaju miejsca logo. Cała załoga restauracji była przeszczęśliwa i już nie mogła doczekać się finałowej kolacji.

Goście byli zachwyceni nowym menu restauracji. Przykładowe dania, jakie można zjeść w "Złotej śwince" to:

  • Parzybroda z chrupiącymi skwarkami złotnickimi
    • Zupa gulaszowa na wołowinie
      • Żurek z wkładką białej kiełbasy
        • Placki ziemniaczane, sos grzybowy, mix sałat z warzywami
          • Pieczony boczek i karkówka złotnicka, domowa pyza, kapusta kiszona zasmażana

            Po dwunastu tygodniach Magda Gessler wróciła, aby sprawdzić, jak radzi sobie "Złota Świnka". Okazało się, że Robert wpuścił na kuchnię nową osobę. Dania wyszły perfekcyjne, a właściciele przyznali, że mają duży ruch. Załoga przypomniała też, że Magda Gessler obchodziła niedawno urodziny i przygotowała dla niej słodki poczęstunek i złotą świnkę skarbonkę, która ma jej przypominać o udanej rewolucji w Kamionkach.

            Nowy sezon "Kuchennych rewolucji" - kiedy i gdzie oglądać?

            "Kuchenne rewolucje" można oglądać od w każdy czwartek o godzinie 21.35 w TVN oraz przedpremierowo w serwisie player.pl.

            "Kuchenne rewolucje" – prowadząca Magda Gessler

            Magda Gessler to osobowość telewizyjna, kreatorka smaków, właścicielka kilku restauracji oraz autorka książek kucharskich. Od 6 marca 2010 r. jest gospodynią programu TVN Kuchenne rewolucje. Od 2012 r. została jurorką w programie "MasterChef".

            Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie
            Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie

            Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.

            Czytaj też:

            Autor: Kamila Jamrożek

            Źródło zdjęcia głównego: Player

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości