Uczestnicy programu "MasterChef" przygotowują wiele wspaniałych dań, dlatego bez problemu można znaleźć wśród nich inspiracje także na Wigilię. Zestawiliśmy przepisy na nowoczesnego karpia, alternatywne, wigilijne pierogi z łososiem, a także coś tradycyjnego, ale nieoczywistego na słodko, czyli tarę z makiem, z nutą pomarańczy.
Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:
Nowoczesny karp w sosie krewetkowym
Zastanawiasz się, jak nowocześnie podejść do tradycji? Zaserwuj gościom karpia w sosie krewetkowym. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej, smażonej ryby, którą przygotowała w programie Diana Kashel. Z pozoru danie może wydawać się skomplikowane i czasochłonne, ale czyż nie brzmi smakowicie?
Autorka przepisu: Diana Kashel
Składniki:
- ● karp,
- ● sól, pieprz,
- ● mąka,
- ● olej,
- ● marchew,
- ● czerwona cebula,
- ● cukier,
- ● krewetki,
- ● przecier pomidorowy,
- ● śmietana 36%,
- ● jaja.
Przygotowanie:
Filetujemy karpia, wyciągamy ości. Dwa małe filety obtaczamy w soli i mące, następnie podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron po minucie.
Na grubych oczkach ścieramy dużą marchewkę i kroimy dwie małe czerwone cebule. Podsmażamy na oleju z dodatkiem soli. Osobno wlewamy do garnka wodę, zagotowujemy z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy osiem dużych krewetek, gotujemy przez sześć minut. Wyciągamy krewetki i je obieramy. Resztki po krewetkach wsadzamy z powrotem do wody, w której się gotowały. Dodajemy trzy łyżki przecieru pomidorowego, doprawiamy pieprzem, redukujemy płyn do konsystencji sosu. 100 ml sosu łączymy z 50 ml śmietanki 36% oraz dwoma jajkami, mieszamy do orzymania jednolitej konsystencji.
Do naczynia żaroodpornego kładziemy warzywa, na górę filety z karpia, zalewamy sosem, pieczemy w piekarniku w 200℃ przez 10 minut. Po wyciągnięciu dekorujemy danie ugotowanymi krewetkami i odrobiną zredukowanego sosu.
Pierogi z łososiem i masełkiem szałwiowym
Tradycyjne pierogi wigilijne nadziewane są kapustą i grzybami, często podsmażane przed podaniem i polewane tłuszczem z zeszkloną cebulką. Kasia Domańska ma jednak nieco inne wyobrażenie o tym daniu i postanowiła je połączyć z… rybą, a konkretnie z łososiem. Jak wypada ta alternatywa w świetle klasyki?
Autorka przepisu: Kasia Domańska
Składniki:
Ciasto:
- ● 250 g mąki,
- ● 110 ml gorącej wody,
- ● duża szczypta soli.
Zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem na minimum pół godziny.
Farsz:
- ● 200 g łososia,
- ● bardzo drobno posiekana cebula,
- ● garść świeżego koperku,
- ● łyżka masła,
- ● łyżeczka startej skórki z cytryny,
- ● dwie łyżki soku z cytryny,
- ● sól, pieprz,
- ● pół kostki masła,
- ● garść świeżej szałwii.
Przygotowanie:
Z łososia zdejmujemy skórę, a mięso bardzo drobno kroimy. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy łososia i drobno posiekany koperek. Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy okręgi, nakładamy łyżkę farszu, przykrywamy drugim okręgiem, widelcem dociskamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty. Masło roztapiamy w rondelku z szałwią i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Pierogi wyjmujemy z wody, serwujemy polane masełkiem szałwiowym.
Tarta makowo-pomarańczowa
Makowiec to tradycyjne ciasto, które podawane jest w wielu polskich domach na Wigilię. Często wigilijny mak jest uzupełniany bakaliami, np. kandyzowaną pomarańczą, cytryną czy rodzynkami. Sam wypiek przyjmuje różną formę, np. klasycznego ciasta, na kruchym spodzie albo w postaci rolady. Sylwia Garska-Chmarycz zaproponowała natomiast makowo-pomarańczową tartę na Boże Narodzenie.
Autorka przepisu: Sylwia Garska-Chmarycz
Składniki:
- ● 300 g maku,
- ● 0,5 l mleka,
- ● cztery łyżki cukru,
- ● garść rodzynek,
- ● mąka,
- ● 50 g masła,
- ● jaja,
- ● pomarańcza.
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki. Do mleka wrzucamy mak i rodzynki z dwiema łyżkami cukru. Gotujemy do miękkości. Dorzucamy skórkę z wcześniej sparzonej pomarańczy i trzykrotnie mielimy. Dolną część ciasta kruchego zapiekamy. Do masy makowej dodajemy ubite białko i mieszamy. Gotową masę wylewamy na zapieczoną tartę. Na wierzch kładziemy paski kruchego ciasta, smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Dekorujemy wcześniej sparzoną pomarańczą, obsypaną cukrem i skarmelizowaną.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na Instagramie, Facebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
Czytaj też:
- Maryla Rodowicz kupiła bagietki w popularnym sklepie. Tyle zapłaciła za zakupy
- Deynn przerywa milczenie. Odpowiedziała na plotki o rozstaniu z Danielem Majewskim
- 7 ciekawostek na temat filmu "Masz wiadomość"
Autor: Dominika Reszke
Źródło zdjęcia głównego: TVN