"MasterChef" − poznajcie dania wigilijne w nowoczesnej odsłonie

"MasterChef" − poznajcie dania w sam raz na wigilijny stół
"MasterChef" − poznajcie dania w sam raz na wigilijny stół
Źródło: TVN
"MasterChef" inspiruje o każdej porze roku. Również zimą, kiedy dni są krótkie i zimne, a my pragniemy jedynie schować się pod kocem z ciepłą herbatą w rękach. W programie TVN pojawiają się również pomysły na dania świąteczne, w sam raz na Boże Narodzenie. W artykule znajdziesz przepisy łączące tradycję z nowoczesnością, doskonałe do wypróbowania przy wigilijnym stole.

Uczestnicy programu "MasterChef" przygotowują wiele wspaniałych dań, dlatego bez problemu można znaleźć wśród nich inspiracje także na Wigilię. Zestawiliśmy przepisy na nowoczesnego karpia, alternatywne, wigilijne pierogi z łososiem, a także coś tradycyjnego, ale nieoczywistego na słodko, czyli tarę z makiem, z nutą pomarańczy.

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

Tajemnice Produkcji #14 Kulisy programu "MasterChef"

Nowoczesny karp w sosie krewetkowym

Zastanawiasz się, jak nowocześnie podejść do tradycji? Zaserwuj gościom karpia w sosie krewetkowym. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej, smażonej ryby, którą przygotowała w programie Diana Kashel. Z pozoru danie może wydawać się skomplikowane i czasochłonne, ale czyż nie brzmi smakowicie?

Autorka przepisu: Diana Kashel

Składniki:

  • ● karp,
    • ● sól, pieprz,
      • ● mąka,
        • ● olej,
          • ● marchew,
            • ● czerwona cebula,
              • ● cukier,
                • ● krewetki,
                  • ● przecier pomidorowy,
                    • ● śmietana 36%,
                      • ● jaja.

                        Przygotowanie:

                        Filetujemy karpia, wyciągamy ości. Dwa małe filety obtaczamy w soli i mące, następnie podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron po minucie.

                        Na grubych oczkach ścieramy dużą marchewkę i kroimy dwie małe czerwone cebule. Podsmażamy na oleju z dodatkiem soli. Osobno wlewamy do garnka wodę, zagotowujemy z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy osiem dużych krewetek, gotujemy przez sześć minut. Wyciągamy krewetki i je obieramy. Resztki po krewetkach wsadzamy z powrotem do wody, w której się gotowały. Dodajemy trzy łyżki przecieru pomidorowego, doprawiamy pieprzem, redukujemy płyn do konsystencji sosu. 100 ml sosu łączymy z 50 ml śmietanki 36% oraz dwoma jajkami, mieszamy do orzymania jednolitej konsystencji.

                        Do naczynia żaroodpornego kładziemy warzywa, na górę filety z karpia, zalewamy sosem, pieczemy w piekarniku w 200℃ przez 10 minut. Po wyciągnięciu dekorujemy danie ugotowanymi krewetkami i odrobiną zredukowanego sosu.

                        Pierogi z łososiem i masełkiem szałwiowym

                        Tradycyjne pierogi wigilijne nadziewane są kapustą i grzybami, często podsmażane przed podaniem i polewane tłuszczem z zeszkloną cebulką. Kasia Domańska ma jednak nieco inne wyobrażenie o tym daniu i postanowiła je połączyć z… rybą, a konkretnie z łososiem. Jak wypada ta alternatywa w świetle klasyki?

                        Autorka przepisu: Kasia Domańska

                        Składniki:

                        Ciasto:

                        • ● 250 g mąki,
                          • ● 110 ml gorącej wody,
                            • ● duża szczypta soli.

                              Zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem na minimum pół godziny.

                              Farsz:

                              • ● 200 g łososia,
                                • ● bardzo drobno posiekana cebula,
                                  • ● garść świeżego koperku,
                                    • ● łyżka masła,
                                      • ● łyżeczka startej skórki z cytryny,
                                        • ● dwie łyżki soku z cytryny,
                                          • ● sól, pieprz,
                                            • ● pół kostki masła,
                                              • ● garść świeżej szałwii.

                                                Przygotowanie:

                                                Z łososia zdejmujemy skórę, a mięso bardzo drobno kroimy. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy łososia i drobno posiekany koperek. Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.

                                                Ciasto wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy okręgi, nakładamy łyżkę farszu, przykrywamy drugim okręgiem, widelcem dociskamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty. Masło roztapiamy w rondelku z szałwią i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Pierogi wyjmujemy z wody, serwujemy polane masełkiem szałwiowym.

                                                Tarta makowo-pomarańczowa

                                                Makowiec to tradycyjne ciasto, które podawane jest w wielu polskich domach na Wigilię. Często wigilijny mak jest uzupełniany bakaliami, np. kandyzowaną pomarańczą, cytryną czy rodzynkami. Sam wypiek przyjmuje różną formę, np. klasycznego ciasta, na kruchym spodzie albo w postaci rolady. Sylwia Garska-Chmarycz zaproponowała natomiast makowo-pomarańczową tartę na Boże Narodzenie.

                                                Autorka przepisu: Sylwia Garska-Chmarycz

                                                Składniki:

                                                • ● 300 g maku,
                                                  • ● 0,5 l mleka,
                                                    • ● cztery łyżki cukru,
                                                      • ● garść rodzynek,
                                                        • ● mąka,
                                                          • ● 50 g masła,
                                                            • ● jaja,
                                                              • ● pomarańcza.

                                                                Przygotowanie:

                                                                Z mąki, masła, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki. Do mleka wrzucamy mak i rodzynki z dwiema łyżkami cukru. Gotujemy do miękkości. Dorzucamy skórkę z wcześniej sparzonej pomarańczy i trzykrotnie mielimy. Dolną część ciasta kruchego zapiekamy. Do masy makowej dodajemy ubite białko i mieszamy. Gotową masę wylewamy na zapieczoną tartę. Na wierzch kładziemy paski kruchego ciasta, smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Dekorujemy wcześniej sparzoną pomarańczą, obsypaną cukrem i skarmelizowaną.

                                                                Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

                                                                Czytaj też:

                                                                Autor: Dominika Reszke

                                                                Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości