Tym razem miasteczko Projektu Zima pojawiło się u stóp Kotelnicy Białczańskiej. To największa stacja narciarska położona na Podhalu. Zmarzniętym narciarzom i snowboardzistom ulgę przyniosła ciepła herbata. Miłośnicy sportów zimowych mogli odkryć nowe smaki i przekonać się, jak można urozmaicić swoje śniadanie.
Czarna herbata Lipton. Dlaczego warto ją pić?
Marlena Cichocka to finalistka 8. edycji programu "MasterChef". Gotowanie to nie tylko jej pasja, ale również miłość. Przyrządza potrawy dla swoich bliskich i dzieli się przepisami z innymi.
- Przygotowałam dla sportowców przepyszną jaglankę z figami, z prażonymi jabłkami i orzechami oraz cynamonem, więc jest bardzo aromatycznie i energetycznie - zapowiedziała w materiale "Co Za Tydzień".
Uczestniczka "MasterChefa" chciała pokazać, że do śniadania z kubkiem gorącej herbaty nie musimy serwować wyłącznie kanapek, ale możemy zaskoczyć bliskich wyjątkowym daniem. Jaglanka to pożywny i smaczny posiłek dla sportowców, którzy potrzebują energii do szusowania na stoku.
- Staram się wstawać rano przed moimi dziećmi, żeby mieć chwilę dla siebie. Zaparzam herbatę i wychodzę na taras z moim psem pooddychać, to ma w sobie coś magicznego. Herbata ma działanie pobudzające, ale takie długotrwałe. Nie daje nam jednego skoku, tylko możemy pobudzać się przez dłuższy czas - wyjaśniła Marlena Cichocka.
Przepis na jaglankę od Marleny Cichockiej z programu "Masterchef"
W materiale wideo Marlena Cichocka przygotowuje pożywną jaglankę, którą zajadali się miłośnicy sportów zimowych. Poniżej przedstawiamy przepis na to danie. Oto sekret jaglanki na płatkach z jabłkiem, figą i orzechami.
Składniki:
- płatki jaglane
- mleko
- syrop klonowy
- masło
- jabłka
- figi suszone
- orzechy nerkowca/orzechy włoskie/migdały w płatkach
- cynamon
- do podania jogurt naturalny grecki.
Sposób przygotowania:
Mleko wlać do rondelka, dodać płatki jaglane i gotować kilka minut aż zgęstnieją, dodać łyżkę masła. Następnie osłodzić syropem (miodem). Figi posiekać i dodać do jaglanki, wymieszać. Migdały uprażyć na suchej patelni. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wyłożyć jaglankę, obok dużą łyżkę startych jabłek, posypać je cynamonem. Jaglankę posypać również migdałami. Podawać opcjonalnie z łyżeczką jogurtu naturalnego.
W ten weekend Lipton zaprasza do Zieleńca: królestwa wyciągów narciarskich! Wpadnij do miasteczka Projekt Zima TVN na...
Posted by Lipton on Wednesday, February 22, 2023
Przeczytaj też:
- Tak wyglądałyby gwiazdy, gdyby żyły. Zaskakujący projekt tureckiego fotografa
- Blanka Stajkow będzie reprezentować Polskę na Eurowizji. Co o niej wiemy?
- Zofia Strulak o karierze i o tym, co łączy ją z Sebastianem Fabijańskim [TYLKO U NAS]
Źródło zdjęcia głównego: Co Za Tydzień