Reporterka serwisu Pudelek Simona Stolicka rozmawiała z Magdą Gessler na temat zbliżających się świąt wielkanocnych. Jedyną z obowiązkowych potraw na wielkanocnym stole jest sałatka jarzynowa. Znana restauratorka podzieliła się sekretnym przepisem na tę kultową potrawę.
Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:
Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową na Wielkanoc
Podstawą sałatki jarzynowej według Magdy Gessler są warzywa gotowane w rosole.
"Najlepsza sałatka jarzynowa jest tam, gdzie gotujemy rosół. Czyli te warzywa z rosołu, tak jak dawniej, żeby ich nie marnować, wrzucamy do sałatki" - zdradziła celebrytka.
Według niej warzywa z rosołu nie tracą swojej wartości – wręcz przeciwnie idealnie nadają się na sałatkę.
"Myśmy już zapomnieli, że dawniej wykorzystywano wszystko. Dzisiaj to się wyrzuca" - mówiła.
Magda Gessler zaznaczyła też, że kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie warzyw. Nie wolno ich przegotować!
"To trzeba wyjąć w momencie, gdy jest trochę al dente. Pokroić. Musi być dużo selera. Ja używam czterech selerów. Musi być dużo marchwi, ja daję 12 sztuk. 12 sztuk pietruszki" - wyjaśnia celebrytka.
Jednak to nie koniec tajemnic tego przepisu. Do warzyw dodaje się ziemniaki gotowane osobno w rosole oraz liście laurowe, które również gotowane są w osobnym garnku w rosole z liśćmi laurowym. Restauratorka podkreśliła również, że im kwaśniejsze ogórki, tym lepsze, jednak należy pamiętać o ich wyciśnięciu, aby uniknąć "błota" w sałatce. Kolejnym kluczowym elementem są grzybki marynowane.
"I do tego dodajemy grzybki marynowane, bardzo ostre. Mogą być pieczarki, mogą być gąski, ale nie mogą być podgrzybki lub prawdziwki, bo się ciągną. Do tego bardzo kwaśne antonówki, które nie mogą być sparciałe. Musi być ich tyle, ile ogórków. 1/5 sałatki to są jabłka i ogórki kiszone" - mówiła gwiazda.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler – jak ją przyrządzić?
Oto dokładny przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową (porcja dla 2 osób).
Składniki
- Warzywa z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, seler
- 3 ziemniaki gotowane w osobnym garnku na tym samym w rosole z liśćmi laurowymi
- 3 ogórki kiszone
- 2 jabłka antonówki
- 4 jajka
- Kilka grzybków marynowanych, np. pieczarki lub gąski
- 1 szklanka majonezu
- Przyprawy do smaku - sól, pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa z rosołu należy wyjąć w momencie, gdy nie są jeszcze bardzo miękkie. Pokrój je na małe kawałki. Ziemniaki gotowane osobno w rosole z liściem laurowym również pokroić na kawałki. Połącz warzywa z rosołu i ziemniaki w dużej misce. Dodaj jajka, wyciśnięte ogórki kiszone oraz grzybki marynowane. Następnie dodaj jabłka, pokrojone na kawałki, w proporcji równorzędnej do ogórków. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami, można użyć soli, pieprzu lub innych ulubionych przypraw. Dodaj ulubiony majonez.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na Instagramie, Facebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
Czytaj też:
- Piotr Adamczyk zrobił sobie rachunek sumienia. Czuje się spełniony? [TYLKO U NAS]
- Księżna Kate opuściła Windsor na pokładzie helikoptera. Nie spędzi Wielkanocy z rodziną królewską
- Wielkanocny odcinek specjalny "Milionerów". Gwiazdy zawalczą o wielkie pieniądze
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: TVN/Getty Images