"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Kai Ciąpały [PRZEPISY]

"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Kai Ciąpały [PRZEPISY]
"MasterChef Junior" sezon 8 – finałowe dania Kai Ciąpały [PRZEPISY]
Źródło: TVN
W 10. odcinku 8. sezonu programu "MaterChef Junior" odbył się finał. O wygraną walczyło w nim troje młodych kucharzy: Kuba Szafrański, Ignacy Jabłoński oraz Kaja Ciąpała. Jakie potrawy wybrali, aby zagwarantować sobie wygraną w finałowym odcinku programu „MasterChef Junior”? Znamy wszystkie przepisy. Poznaj je i koniecznie wypróbuj w swojej kuchni. 

Sprawdź, jakie dania w finałowym odcinku programu "MaterChef Junior" przygotowała Kaja Ciąpała.

Finał "MasterChef Junior" – przepisy Kai Ciąpały

Oto przepisy na posiłek składający się z 3 dań, które w finałowym odcinku „MasterChefa Juniora” przygotowała Kaja Ciąpała.

Przystawka: Przegrzebki z purée z groszku z wasabi z sosem z trawy cytrynowej i białego wina z jajkiem przepiórczym.

Składniki:

  • przegrzebki – 3 szt.,
    • mrożony groszek – 1 szklanka,
      • trawa cytrynowa,
        • sól,
          • pieprz,
            • śmietanka kremówka,
              • wino białe,
                • szalotka,
                  • jaja przepiórcze – 3 szt.,
                    • wasabi – 1 łyżeczka.

                      Sposób przygotowania: 

                      • 1. Groszek ugotuj i zblenduj na gładką masę.
                        • 2. Na patelnię wyłóż posiekaną drobno szalotkę. Gdy się zarumieni, zalej ją białym winem i dodaj łyżeczkę wasabi. Całość zredukuj i dodaj 3 łyżki śmietany kremówki.
                          • 3. Przegrzebki osusz. Połóż na rozgrzaną patelnię i smaż około 60-77 sekund.

                            Sposób podania:

                            Usmażone przegrzebki podaj na talerzu w towarzystwie purée z groszku. Obok nalej sos i ułóż na nim jajka przepiórcze.

                            Danie główne: Kaczka z purée kalafiorowo-pietruszkowym z musem malinowym chipsy z jarmuż z oliwą pietruszkową.

                            Składniki:

                            • pierś z kaczki,
                              • jarmuż – 1 garść,
                                • kalafior – ½ sztuki,
                                  • oliwa – 1 szklanka,
                                    • kwiaty jadalne,
                                      • pietruszka – 1 szt.,
                                        • śmietana - 1 szklanka,
                                          • sól,
                                            • pieprz,
                                              • maliny - 1 garść,
                                                • cukier puder – 1 łyżka.

                                                  Sposób przygotowania: 

                                                  • 1. Kalafiora i pietruszkę obierz i włóż do rondelka.
                                                    • 2. Zalej śmietanką i gotuj do miękkości.
                                                      • 3. Wyjmij warzywa ze śmietany i zblenduj na gładką masę z dodatkiem soli i pieprzu.
                                                        • 4. Kaczkę smaż od strony skóry na zimnej patelni do czasu, aż skórka się zarumieni.
                                                          • 5. Maliny ugotuj w rondelku do miękkości. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie ostudź.
                                                            • 6. Ostudzone maliny zblenduj z cukrem i dodaj do nich suchy jarmuż.
                                                              • 7. Na blachę do pieczenia nałóż jarmuż i polej olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż powstaną z niego chipsy.
                                                                • 8. Zblenduj oliwę z pietruszką i przecedź przez gazę.

                                                                  Sposób podania:

                                                                  Na talerz wyłóż kaczę i purée. Całość udekoruj jadalnymi kwiatami. Dodaj sos, chipsy z jarmużu z oliwą pietruszkową.

                                                                  Deser: Figi marynowane w balsamico i karmelu z kremem z ricotty i watą cukrową

                                                                  Składniki:

                                                                  • wata cukrowa,
                                                                    • ricotta – 4 łyżki,
                                                                      • śmietanka kremówka – 2 łyżki,
                                                                        • cytryna – 1 szt.,
                                                                          • figi – 2 szt.,
                                                                            • ocet balsamiczny – 10 łyżek,
                                                                              • cukier puder – 2 łyżki,
                                                                                • cukier – 100 g,
                                                                                  • złoto jadalne.

                                                                                    Sposób przygotowania: 

                                                                                    • 1. Figi włóż do miseczki i dodaj do nich cukier puder. Zalej octem balsamicznym.
                                                                                      • 2. Na patelni rozpuść cukier i mieszaj go, dopóki nie powstanie z niego karmel. Następnie dodaj do niego dwie łyżki octu balsamicznego i łyżkę wody.
                                                                                        • 3. W osobnej misce wymieszaj ricottę ze śmietanką, cukrem pudrem i skórką z cytryny.
                                                                                          • 4. Figi włóż do karmelu z octem balsamicznym i piecz w temperaturze 190 stopni przez 10 minut.

                                                                                            Sposób podania:

                                                                                            Upieczone figi wyłóż na talerz z kremem z ricotty i watą cukrową. Całość posyp złotem.

                                                                                            "MasterChef Junior" – oglądaj na Player.pl

                                                                                            8. sezon programu „MasterChef Junior” dobiegł końca, ale nic straconego. Jeśli chcesz poznać wszystkie przepisy na dania, które przygotowywała w programie Kaja Ciąpała, zapraszamy do obejrzenia wszystkich odcinków 8 sezonu "MasterChefa Juniora" dostępnych online w serwisie Player.pl.

                                                                                            Autor: Aleksandra Wolniewicz

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości