W 10. odcinku 8. sezonu programu "MaterChef Junior" odbył się finał. O wygraną walczyło w nim troje młodych kucharzy: Kuba Szafrański, Ignacy Jabłoński oraz Kaja Ciąpała. Jakie potrawy wybrali, aby zagwarantować sobie wygraną w finałowym odcinku programu „MasterChef Junior”? Znamy wszystkie przepisy. Poznaj je i koniecznie wypróbuj w swojej kuchni.
Sprawdź, jakie dania w finałowym odcinku programu "MaterChef Junior" przygotowała Kaja Ciąpała.
Finał "MasterChef Junior" – przepisy Kai Ciąpały
Oto przepisy na posiłek składający się z 3 dań, które w finałowym odcinku „MasterChefa Juniora” przygotowała Kaja Ciąpała.
Przystawka: Przegrzebki z purée z groszku z wasabi z sosem z trawy cytrynowej i białego wina z jajkiem przepiórczym.
Składniki:
- przegrzebki – 3 szt.,
- mrożony groszek – 1 szklanka,
- trawa cytrynowa,
- sól,
- pieprz,
- śmietanka kremówka,
- wino białe,
- szalotka,
- jaja przepiórcze – 3 szt.,
- wasabi – 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania:
- 1. Groszek ugotuj i zblenduj na gładką masę.
- 2. Na patelnię wyłóż posiekaną drobno szalotkę. Gdy się zarumieni, zalej ją białym winem i dodaj łyżeczkę wasabi. Całość zredukuj i dodaj 3 łyżki śmietany kremówki.
- 3. Przegrzebki osusz. Połóż na rozgrzaną patelnię i smaż około 60-77 sekund.
Sposób podania:
Usmażone przegrzebki podaj na talerzu w towarzystwie purée z groszku. Obok nalej sos i ułóż na nim jajka przepiórcze.
Danie główne: Kaczka z purée kalafiorowo-pietruszkowym z musem malinowym chipsy z jarmuż z oliwą pietruszkową.
Składniki:
- pierś z kaczki,
- jarmuż – 1 garść,
- kalafior – ½ sztuki,
- oliwa – 1 szklanka,
- kwiaty jadalne,
- pietruszka – 1 szt.,
- śmietana - 1 szklanka,
- sól,
- pieprz,
- maliny - 1 garść,
- cukier puder – 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
- 1. Kalafiora i pietruszkę obierz i włóż do rondelka.
- 2. Zalej śmietanką i gotuj do miękkości.
- 3. Wyjmij warzywa ze śmietany i zblenduj na gładką masę z dodatkiem soli i pieprzu.
- 4. Kaczkę smaż od strony skóry na zimnej patelni do czasu, aż skórka się zarumieni.
- 5. Maliny ugotuj w rondelku do miękkości. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie ostudź.
- 6. Ostudzone maliny zblenduj z cukrem i dodaj do nich suchy jarmuż.
- 7. Na blachę do pieczenia nałóż jarmuż i polej olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż powstaną z niego chipsy.
- 8. Zblenduj oliwę z pietruszką i przecedź przez gazę.
Sposób podania:
Na talerz wyłóż kaczę i purée. Całość udekoruj jadalnymi kwiatami. Dodaj sos, chipsy z jarmużu z oliwą pietruszkową.
Deser: Figi marynowane w balsamico i karmelu z kremem z ricotty i watą cukrową
Składniki:
- wata cukrowa,
- ricotta – 4 łyżki,
- śmietanka kremówka – 2 łyżki,
- cytryna – 1 szt.,
- figi – 2 szt.,
- ocet balsamiczny – 10 łyżek,
- cukier puder – 2 łyżki,
- cukier – 100 g,
- złoto jadalne.
Sposób przygotowania:
- 1. Figi włóż do miseczki i dodaj do nich cukier puder. Zalej octem balsamicznym.
- 2. Na patelni rozpuść cukier i mieszaj go, dopóki nie powstanie z niego karmel. Następnie dodaj do niego dwie łyżki octu balsamicznego i łyżkę wody.
- 3. W osobnej misce wymieszaj ricottę ze śmietanką, cukrem pudrem i skórką z cytryny.
- 4. Figi włóż do karmelu z octem balsamicznym i piecz w temperaturze 190 stopni przez 10 minut.
Sposób podania:
Upieczone figi wyłóż na talerz z kremem z ricotty i watą cukrową. Całość posyp złotem.
"MasterChef Junior" – oglądaj na Player.pl
8. sezon programu „MasterChef Junior” dobiegł końca, ale nic straconego. Jeśli chcesz poznać wszystkie przepisy na dania, które przygotowywała w programie Kaja Ciąpała, zapraszamy do obejrzenia wszystkich odcinków 8 sezonu "MasterChefa Juniora" dostępnych online w serwisie Player.pl.
Autor: Aleksandra Wolniewicz
Źródło zdjęcia głównego: TVN