"Kuchenne rewolucje" przywędrowały tym razem do Warszawy, gdzie góralski lokal "Karpielówka" prowadzi Marcin, który wcześniej był pracownikiem restauracji. Przybycie sławnej restauratorki uruchomiło lawinę niespodziewanych wydarzeń. Czy lokal przeszedł metamorfozę pod okiem Magdy Gessler?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
"Kuchenne rewolucje 28" – "Karpielówka" w Warszawie
W 2. odcinku 28. sezonu programu "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler wyruszyła do stolicy. Odwiedziła prowadzoną przez Marcina warszawską "Karpielówkę", wpisaną od wielu lat w krajobraz wielkomiejskiego Ursynowa. Marcin, jak sam twierdzi, przejął restaurację 9 miesięcy temu i nie wiedział, jakie są koszty utrzymania lokalu. Miesięczne wydatki są na poziomie 100-110 tysięcy złotych. Restauratorka zaczęła przyglądać się finansom lokalu.
Wcześniej jednak skosztowała góralskich dań serwowanych w 'Karpielówce". Niestety śledź, kwaśnica, rosół czy kaczka nie przypadły jej do gustu. Były niedoprawione i bez smaku. Tatar wyprowadził ją z równowagi przez grubo pokrojoną, niewłaściwą cebulę. Za karę kazała kucharzowi jeść ostrą cebulę na surowo.
Załoga szybko nabrała respektu do Magdy Gessler i w obawie przed kontrolą czystości zabrała się za sprzątanie. Okazało się jednak, że brud był tak duży, że ciężko go było ogarnąć w ciągu jednego dnia. Kiedy gwiazda weszła do kuchni nazajutrz, była zdruzgotana bałaganem.
"Tutaj tak śmierdzi, że ja mogę tylko zwymiotować. Takiego gnoju w życiu nie widziałam. To jest brak szacunku dla zdrowia, dla życia. Nie wiem, czy ja się tu jutro pojawię. Skandal po prostu" - stwierdziła, po czym wyszła z lokalu.
Rewolucja, która miała się odbyć trzeciego dnia stała pod znakiem zapytania.
"Kuchenne rewolucje 28". "Karpielówka" w Warszawie – metamorfoza
Magda Gessler odkryła w "Karpielówce" prawdziwą górę problemów. Okazało się, że pracownicy są związani z restauracją od kilkunastu lat, a nie mają nawet umów. Lokal działa nielegalnie. Marcin założył własną działalność, aby przejąć knajpę z długami. Od kilku miesięcy zalega z czynszem, a jego księgowy nie ma uprawnień.
"Zwariowałeś? Chcesz siedzieć?" - zrugała właściciela Magda Gessler.
Pracownicy nie widzieli nawet, że Marcin jest właścicielem "Karpielówki". Kiedy restauratorka zajrzała do papierów, okazało się, że poprzednia właścicielka ogłosiła upadłość, a on nie miał nawet umowy najmu lokalu. W dodatku obca osoba zarządzała jego rachunkiem bankowym. Właściciel sam oddał mężczyźnie dostęp do pieniędzy.
"Kto uwierzy, że mój program jest prawdą? Przecież to jest nie do pomyślenia" - mówiła Magda Gessler, która postanowiła wezwać swojego prawnika.
Restauratorka stwierdziła, że nie może przeprowadzić rewolucji w lokalu, który ma nieuregulowane stosunki prawno-skarbowe. Powiedziała mecenasowi, że dopiero gdy usłyszy, że właściciel jest ofiarą całej sytuacji, zdecyduje się mu pomóc.
"W wielkim bagnie jesteśmy" - powiedziała do kamery jedna z pracownic.
Do "Karpielówki" gwiazda wróciła po dwóch tygodniach, kiedy adwokat uporządkował kwestie prawne, a pracownicy dostali umowy o pracę.
Magda Gessler zdecydowała się przeprowadzić metamorfozę. Zostawiła w restauracji kuchnię góralską, ale w podkręconej wersji. Od tej pory lokal nazywa się "Karczma u Ceprów". Wystrój dodał knajpie unikalnego charakteru.
💥 Niedziela zapowiada się intensywnie ! 🥗🥘🍲🍗🍖🧈🍠🍱🍜🍛🥮🫖🍵🍰🍵🍻 Zachęcamy do rezerwowania stolików 😉 ----------------------- 22-644-85-10
Posted by Karczma u Ceprów on Sunday, February 25, 2024
"Kuchenne rewolucje 28". "Karpielówka" w Warszawie – dalsze losy
W menu Magdy Gessler w "Karczmie u Ceprów" znalazły się następujące potrawy:
- Pulpety z baraniny duszone w warzywach z kaszą perłową z rodzynkami i surówką z rzodkwi - 59.00 zł
- Kwaśnica parzybroda na baraninie ze skwarkami i ziemniakiem - 32.00 zł
- Napoleonka z musem mascarpone, oscypkiem, serem wędzonym i konfiturą z pieczonej papryki i żurawiny - 34.00 zł
- Ptyś z kremem mascarpone i chałwą z bitą śmietaną, orzechami włoskimi polany syropem klonowym - 19.00 zł
Ptyś z kremem mascarpone i chałwą z bitą śmietaną, orzechami włoskimi polany syropem klonowym. To tylko jedna z kilku nowych pozycji w naszej karcie po "Kuchennych Rewolucjach". 🧁🧁🧁 Poezja! Musicie spróbować!
Posted by Karczma u Ceprów on Thursday, March 14, 2024
Po jakimś czasie Magda Gessler wróciła do "Karczmy u Ceprów". Zamówiła potrawy ze swojego menu. Kelnerka nie umiała nawet opowiedzieć o daniach. Najbardziej rozczarował ją smak pulpetów. Posiłek odbiegał od podanego na rewolucyjnej kolacji.
"Sami zadecydujecie, czy tu zjeść" - podsumowała na koniec restauratorka.
Po wielu tygodniach pełnych emocji i ciężkiej pracy, mamy zaszczyt zaprezentować Wam zupełnie nowe oblicze naszej...
Posted by Karczma u Ceprów on Tuesday, March 5, 2024
"Kuchenne rewolucje" – 28. sezon programu – kiedy i gdzie oglądać?
Magda Gessler już po raz 28. wyruszyła w podróż po kraju, aby nieść ratunek upadającym restauracjom. "Kuchenne rewolucje" można oglądać od w każdy czwartek o godzinie 21.35 w TVN oraz przedpremierowo w serwisie player.pl. Wybrane odcinki także na VOD.pl.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na Instagramie, Facebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
Czytaj też:
- Tomasz Jakubiak marzy o powiększeniu rodziny. Co na to jego żona? Zobaczcie wideo
- Tak zdobywca Oscara wyglądał ponad 20 lat temu. Cillian Murphy był niegdyś gniewnym rockmenem
- Co dzieje się z Kate Middleton? Niepokojąca chronologia wydarzeń, czy jedynie zbieg okoliczności?
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: Player