W piątym odcinku nowego sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Witnica" w Witnicy. Lokal połączony jest z hotelem, który zbiera negatywne opinie. Biznes upada. Właścicielka mimo młodego wieku jest już po zawale. Czy królowej polskiej gastronomii uda się postawić lokal na nogi?
"Kuchenne rewolucje" przywędrowały tym razem do Witnicy. Restauracja "Witnica" przeszła metamorfozę dzięki pomocy Magdy Gessler. Zaraz po wejściu do lokalu znana restauratorka była przerażona klimatem "prosektorium", jaki w nim panował. Co jeszcze działo się w odcinku?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
"Kuchenne rewolucje" sezon 26. Zwiastuny
"Kuchenne rewolucje" sezon 26. Zwiastuny
"Kuchenne rewolucje" 26 – restauracja "Witnica" w Witnicy
W 4. odcinku 26. sezonu programu "Kuchenne rewolucje" poznajemy losy młodego małżeństwa, które prowadzi swój lokal w Witnicy. To niewielkie miasto znajdujące się na zachód od Gorzowa Wielkopolskiego, blisko granicy z Niemcami. W centrum Witnicy małżeństwo Kamila i Patryk przejęło dwa lata temu hotel wraz z restauracją o nazwie "Witnica". Przez wiele lat Kamila z sukcesem prowadziła biuro księgowe, ale jej marzeniem było posiadanie własnego, małego hotelu. Przypadek sprawił, że pewnego dnia klient, który zamierzał sprzedać hotel "Witnica" z restauracją, pojawił się w jej biurze.
Żeby spełnić marzenie swojej żony, Patryk sprzedał swój warsztat zajmujący się autodetailingiem, a następnie razem z Kamilą zostali właścicielami obiektu. Prowadzenie hotelu i restauracji okazało się jednak trudniejsze, niż przypuszczali. Chociaż hotel miał gości, sala w restauracji była ciągle pusta. W związku z tym w ich małżeństwie zaczęły występować napięcia, a Kamila zaczęła chorować. Kilka miesięcy temu doznała zawału serca. W obliczu tych trudności Kamila postanowiła poprosić o pomoc Magdę Gessler. Czy Magdzie uda się odmienić losy prowadzonego przez małżeństwo biznesu i uratować ich związek?
"Kuchenne rewolucje" 26. Restauracja "Witnica" w Witnicy – metamorfoza
Mimo że właściciele mieli szczere chęci, to ich biznes nie prosperował tak, jakby sobie tego życzyli. Kamila przyznała, że prowadzenie hotelu i restauracji wymaga od niej i jej męża całkowitego poświęcenia. Pracują od wczesnych godzin porannych do późnych wieczornych, mają mało czasu dla siebie i swoich dzieci, co powoduje u nich stały stres. Przepracowanie i nieustanne zmartwienia odbiły się na zdrowiu właścicielki, która w wieku bardzo młodym doznała zawału serca kilka miesięcy przed wizytą Magdy Gessler. Kiedy Magda Gessler pojawiła się w restauracji, zauważyła fatalny wystrój lokalu. "Jak w prosektorium" - podsumowała klimat z powodu dominującej bieli, którą uznała za zbyt sterylą.
Później sytuacja stała się jeszcze gorsza, gdy Magda Gessler wytknęła restauratorom błędy i wyraziła niezadowolenie z podawanych dań. Zwróciła również uwagę na emocjonalne podejście właścicielki do prowadzenia biznesu, podczas gdy właściciel wydawał się być mniej zaangażowany. Jednakże, w miarę upływu czasu emocje opadły, a gdy Magda Gessler zaproponowała zmiany, wszyscy byli zadowoleni. Restauratorka postawiła na grzyby i dziczyznę, które uwielbiała z regionu i nadała restauracji nazwę "Zajazd Je...je...Jeleń!".
Zobacz galerię zdjęć:
"Kuchenne rewolucje" 26. Restauracja "Witnica" w Witnicy – dalsze losy
Po kilku tygodniach od wydania "rewolucyjnej" kolacji Magda Gessler ponownie zawitała w Witnicy, by sprawdzić, czy restauracja nadal trzyma poziom, czy dania są smaczne i jaka panuje w niej atmosfera. Dwa dania oceniła na piątkę z plusem, a carpaccio z jelenia określiła jako obłędne. Łatwo więc się domyślić, że restauracja pomyślnie zdała ten jakże ważny egzamin.
Restauracja "Je... Je... Jeleń" - menu:
- Dania Magdy Gessler
- PRZYSTAWKA
- Carpaccio z marynowanej polędwicy z jelenia -49zł
- ZUPA
- Esencja z dziczyzny i prawdziwków- 32zl
- DANIE GŁÓWNE
- Gulasz z jelenia z kopytkami - 45zł
- DESER
- Sernik z ricotty z prażoną gruszką i sosem anglaise - 26 zł
- Pozostałe dania
- PRZYSTAWKI
- Pasztet z dziczyzny z sosem camberland - 17zł
- Tatar wołowy-30zł
- ZUPY
- Rosół staropolski- 17 zł
- Zupa chrzanowa - 22 zł
- DANIA GŁÓWNE
- Schab z kością -39 zł
- Kacze udo- 56 zł
- Golonka z dzika- 46 zł
- Kopytka z sosem grzybowym -35zł
- Makaron tagliatelle - 29 zł
- Sałatka z kurczakiem i sosem gorgonzola - 32zł
- Pierogi z wiejskim twarogiem i ziemniakami (6 szt.) - 26zł
- Stek z rostbefu- 76 zł
Restauracja "Je... Je... Jeleń" - adres: Plac Andrzeja Zabłockiego 5 w Witnicy.
Olaboga! Olaboga! Kuchnie naszą ogarnęła trwoga 😱 Tą troskę jednak szybko wysłuchano bo Magda Gessler 👩🍳 do nas...
Posted by Leśna Biesiada on Saturday, February 18, 2023
"Kuchenne rewolucje" – 26. sezon programu – kiedy i gdzie oglądać?
Królowa polskiej gastronomii już po raz 26. wyrusza w podróż po kraju, aby nieść ratunek upadającym restauracjom. Magda Gessler odwiedzi tym razem m.in. Kraków, Biedrusko, Mielec, Wrocław, Witnicę, Komorniki czy Grodzisk Wielkopolski, odmieniając los restauratorów i ich pracowników. "Kuchenne rewolucje" można oglądać od w każdy czwartek o godzinie 21.35 w TVN oraz przedpremierowo w serwisie player.pl.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.
Czytaj też:
- Joanna Krupa pogodzi się z mężem? Siostra modelki komentuje. "Wydaje mi się, że im się uda"
- Antoni Królikowski opublikował prywatne nagranie Joanny Opozdy. Teraz się tłumaczy
- Nowe informacje o zdrowiu Marty Kubackiej przekazał Rafał Kot. Jak się czuje żona Dawida Kubackiego?
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: Player