Faworki według przepisu Magdy Gessler. Słodkie i kruche!

Faworki Magdy Gessler
Faworki Magdy Gessler
Źródło: Getty Images
Magda Gessler zaskakuje fantazją – w życiu i w kuchni – a faworki potrafi zrobić nawet z karpia. A jak królowa polskiej kuchni podchodzi do tematu klasycznych faworków? Co robi, aby były wyjątkowo chrupiące i kruche? Oto sprawdzony przepis najpopularniejszej polskiej restauratorki na karnawałowy chrust, który zachwyca i zawsze się udaje.

Tłusty czwartek to dzień, w którym królują pączki, jednak w okresie karnawału wiele osób sięga także po słodkie faworki. Chrupiący, a zarazem delikatny przysmak dostępny jest w wielu cukierniach, ale z okazji święta warto przygotować go samodzielnie. Chrust zrobiony w domu jest jedyny w swoim rodzaju, a także zdecydowanie tańszy, dlatego – mimo że jego przygotowanie od A do Z jest dość pracochłonne – warto podjąć wyzwanie chociaż ten jeden raz w roku. Wysiłek się opłaci, szczególnie jeśli karnawałowe faworki przygotujemy według przepisu Magdy Gessler – wówczas będą smakować wprost wybornie!

Resztę artykułu przeczytasz pod materiałem wideo:

"Święta z Gesslerami". Magda Gessler odwiedza rodziny przed świętami
Źródło: "Co za Tydzień"

Sprawdzony przepis Magdy Gessler na faworki

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
    • 15 żółtek,
      • 200 g cukru,
        • dwie łyżki smalcu (do ciasta),
          • sześć łyżek śmietany,
            • dwie łyżki spirytusu,
              • łyżka araku,
                • 500 g smalcu (do smażenia),
                  • 100 g cukru pudru do dekoracji.

                    Przygotowanie:

                    Dwie łyżki smalcu utrzyj w misce do konsystencji śmietany. Do utartego smalcu dodaj 15 żółtek, mąkę, cukier, śmietanę, arak oraz spirytus. Powstałe z tych składników ciasto ugniataj aż do powstania jednolitej, gładkiej masy, a następnie cienko rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni.

                    Z przygotowanego w ten sposób ciasta wycinaj prostokąty o wymiarach 15×3 cm. Aby uzyskać charakterystyczny kształt faworków, każdy z pasków należy rozciąć nożem pośrodku, a następnie przewinąć krótszy bok na drugą stronę.

                    500 g smalcu podgrzej w garnku lub rondlu, następnie smaż faworki partiami z obu stron na złoty kolor. Aby usmażyły się równomiernie, trzeba je delikatnie obrócić, np. przy pomocy widelca. Gotowe faworki wyciągnij z garnka, najlepiej na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną, posyp je cukrem pudrem i podawaj.

                    Przed przystąpieniem do smażenia warto wykonać test temperatury. Jeśli jest optymalna, włożony do garnka ze smalcem kawałek ciasta wypłynie natychmiast na powierzchnię. Gdy tak się stanie, można przystąpić do smażenia faworków. Jeżeli jednak ciasto zostanie na dnie, wstrzymaj się jeszcze chwilę, ponieważ smażenie chrustu na zbyt zimnym oleju sprawi, iż nie będą odpowiednio chrupiące.

                    Faworki – pyszny, ale tłusty przysmak

                    Choć w porównaniu z pączkiem wydają się niezwykle lekkie i delikatne, faworki to danie mączne smażone na głębokim tłuszczu i w związku z tym dość kaloryczne. Zaledwie 100 g przysmaku dostarcza ok. 500 kcal. Aby tyle przyjąć, wystarczy zjeść około sześciu średnich faworków, co nie jest trudną sztuką – od tego rodzaju przekąski bardzo trudno się oderwać. I chociaż w tym wyjątkowym dniu prawie nikt kalorii nie liczy, pamiętajmy, aby zawsze zachować zdrowy rozsądek.

                    Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

                    Czytaj też:

                    Autor: Dominika Reszke

                    Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości