Przedstawiamy unikalne receptury, które można przyrządzić we własnym domu. Mięsne tartaletki i klasyczne bułki z własną pastą makrelową brzmią smakowicie, a to właśnie one pojawiły się w najnowszej odsłonie "MasterChefa".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Tartaletki z mięsem wieprzowo- wołowym
Pyszne tartaletki mięsne będą idealną propozycją na szybki wypad na piknik lub po prostu obiad w zaciszu domu. Aromatyczny farsz z mięsa, idealne ciasto i ser – to musi się udać.
Autorzy przepisu: Dariusz Lisowski i Misza Kopacz
Składniki:
- 100 g rostbefu,
- 100 g polędwicy wieprzowej,
- 50 g sera długo dojrzewającego,
- 250 g mąki,
- 150 g masła,
- pół papryki,
- pół cebuli,
- dwie gałązki pietruszki,
- jajko,
- łyżka śmietany i trzy łyżki mleka,
- odrobina majeranku,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Mąkę przysypujemy, a na to dodajemy zimne masło i jajko. Całość zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki. W tym samym czasie przygotowujemy aromatyczny farsz. Mielimy dwa razy mięso, a następnie dodajemy posiekany majeranek, pietruszkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mięso podsmażamy. Na osobnej patelni smażymy paprykę z cebulą i łączymy to z wcześniej przygotowanym mięsem. W następnej kolejności roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko oraz śmietanę.
Ciasto, które wcześniej odłożyliśmy do lodówki – wyjmujemy, a następnie wkładamy do naczynia tartaletki. Nakłuwamy je, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Po wszystkim wyciągamy i studzimy. Na koniec nakładamy farsz, zalewamy całość sosem i pokrywamy startym serem.
Bułki z pastą makrelową
Klasyczne bułki nie muszą być nudne. Tym razem kucharze zaskoczyli ręcznie robioną pastą makrelową, która podbija serca. Danie niepozorne, a jednak smak pozostaje w pamięci. To co, skusisz się?
Autorzy przepisu: Michał Podulski i Tomasz Marczewski
Pasta makrelowa
Składniki:
- makrela,
- 50 g masła,
- 50 g passaty pomidorowej,
- dwa średnie ogórki kiszone,
- dwa jajka na twardo,
- pół pęczka koperku,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Makrelę obieramy i oddzielamy ości. Blendujemy z masłem. W drobną kostkę kroimy jajka i ogórki, na to dodajemy passatę, a następnie mieszamy wszystkie składniki razem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Bułki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g drożdży,
- pół litra mleka,
- płaska łyżka soli,
- szczypta cukru,
- pół kostki masła.
Sposób wykonania:
Masło i mleko podgrzewamy razem. Do mieszanki dodajemy cukier i studzimy do temperatury 36 stopni. Na koniec dodajemy drożdże. W dalszych krokach mieszamy mąkę z solą, dolewamy wcześniej przygotowany rozczyn i mieszamy wszystkie składniki w mikserze. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Całość odstawiamy dwa razy do wyrośnięcia. Na koniec formujemy bułki i pieczemy w 215 stopni przez ok. 45 min.
Sposób podania:
Bułki podajemy razem z pastą w towarzystwie pomidorów, sałaty i ogórka.
Przepisy prosto z "MasterChefa" w jednym miejscu
Po więcej przepisów zapraszamy do skorzystania z Książki Przepisów, która stanowi kompendium receptur ukazanych w programie "MasterChef". Kolejne wyzwania naszych kucharzy-amatorów, już w następną niedzielę o godz. 20:00 na antenie TVN i platformie Player.pl. Będzie się działo, nie możecie tego przegapić!
Czytaj też:
- 10 młodych aktorów, którzy podbijają Hollywood. To dzieci znanych gwiazd
- Gwiazdy wspierają Izraelczyków. "Nonsensowny terror, zemsta, zło"
- Przez lata była skonfliktowana z księciem Williamem. Co wiemy o córce królowej Camilli?
Autor: Kinga Banasik
Źródło zdjęcia głównego: TVN