Przekąski w sam raz na piknik. Przepisy z programu "MasterChef"

Przekąski w sam raz na piknik z programu "MasterChef"
Przekąski w sam raz na piknik z programu "MasterChef"
Źródło: TVN
W szóstym odcinku programu "MasterChef 12" mogliśmy poznać smakowite przepisy na przekąski i dania główne, które można wykorzystać podczas pikniku. Każdy z kucharzy-amatorów musiał wykazać się kreatywnością, a przy tym umiejętnością współpracy, bowiem zostali podzieleni na drużyny dwuosobowe. Co tym razem wylądowało na talerzu? 

Przedstawiamy unikalne receptury, które można przyrządzić we własnym domu. Mięsne tartaletki i klasyczne bułki z własną pastą makrelową brzmią smakowicie, a to właśnie one pojawiły się w najnowszej odsłonie "MasterChefa".  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Tajemnice Produkcji #14 Kulisy programu "MasterChef"

Tartaletki z mięsem wieprzowo- wołowym

Tartaletki z mięsem wieprzowo- wołowym
Tartaletki z mięsem wieprzowo- wołowym
Tartaletki z mięsem wieprzowo- wołowym
Źródło: TVN

Pyszne tartaletki mięsne będą idealną propozycją na szybki wypad na piknik lub po prostu obiad w zaciszu domu. Aromatyczny farsz z mięsa, idealne ciasto i ser – to musi się udać.

Autorzy przepisu: Dariusz Lisowski i Misza Kopacz

Składniki:

  • 100 g rostbefu,
    • 100 g polędwicy wieprzowej,
      • 50 g sera długo dojrzewającego,
        • 250 g mąki,
          • 150 g masła,
            • pół papryki,
              • pół cebuli,
                • dwie gałązki pietruszki,
                  • jajko,
                    • łyżka śmietany i trzy łyżki mleka,
                      • odrobina majeranku,
                        • sól i pieprz.

                          Sposób wykonania:

                          Mąkę przysypujemy, a na to dodajemy zimne masło i jajko. Całość zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki. W tym samym czasie przygotowujemy aromatyczny farsz. Mielimy dwa razy mięso, a następnie dodajemy posiekany majeranek, pietruszkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

                          Mięso podsmażamy. Na osobnej patelni smażymy paprykę z cebulą i łączymy to z wcześniej przygotowanym mięsem. W następnej kolejności roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko oraz śmietanę.

                          Ciasto, które wcześniej odłożyliśmy do lodówki – wyjmujemy, a następnie wkładamy do naczynia tartaletki. Nakłuwamy je, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Po wszystkim wyciągamy i studzimy. Na koniec nakładamy farsz, zalewamy całość sosem i pokrywamy startym serem.

                          Bułki z pastą makrelową

                          Bułki z pastą makrelową
                          Bułki z pastą makrelową
                          Bułki z pastą makrelową
                          Źródło: TVN

                          Klasyczne bułki nie muszą być nudne. Tym razem kucharze zaskoczyli ręcznie robioną pastą makrelową, która podbija serca. Danie niepozorne, a jednak smak pozostaje w pamięci. To co, skusisz się?

                          Autorzy przepisu: Michał Podulski i Tomasz Marczewski

                          Pasta makrelowa

                          Składniki:

                          • makrela,
                            • 50 g masła,
                              • 50 g passaty pomidorowej,
                                • dwa średnie ogórki kiszone,
                                  • dwa jajka na twardo,
                                    • pół pęczka koperku,
                                      • szczypiorek,
                                        • sól i pieprz.

                                          Sposób wykonania:

                                          Makrelę obieramy i oddzielamy ości. Blendujemy z masłem. W drobną kostkę kroimy jajka i ogórki, na to dodajemy passatę, a następnie mieszamy wszystkie składniki razem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

                                          Bułki

                                          Składniki:

                                          • 500 g mąki pszennej,
                                            • 25 g drożdży,
                                              • pół litra mleka,
                                                • płaska łyżka soli,
                                                  • szczypta cukru,
                                                    • pół kostki masła.

                                                      Sposób wykonania:

                                                      Masło i mleko podgrzewamy razem. Do mieszanki dodajemy cukier i studzimy do temperatury 36 stopni. Na koniec dodajemy drożdże. W dalszych krokach mieszamy mąkę z solą, dolewamy wcześniej przygotowany rozczyn i mieszamy wszystkie składniki w mikserze. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Całość odstawiamy dwa razy do wyrośnięcia. Na koniec formujemy bułki i pieczemy w 215 stopni przez ok. 45 min.

                                                      Sposób podania:

                                                      Bułki podajemy razem z pastą w towarzystwie pomidorów, sałaty i ogórka.

                                                      Przepisy na piknikowe dania z programu "MasterChef" znajdziesz na stronie programu
                                                      Przepisy na piknikowe dania z programu "MasterChef" znajdziesz na stronie programu
                                                      Źródło: TVN

                                                      Przepisy prosto z "MasterChefa" w jednym miejscu

                                                      Po więcej przepisów zapraszamy do skorzystania z Książki Przepisów, która stanowi kompendium receptur ukazanych w programie "MasterChef". Kolejne wyzwania naszych kucharzy-amatorów, już w następną niedzielę o godz. 20:00 na antenie TVN i platformie Player.pl. Będzie się działo, nie możecie tego przegapić!

                                                      Czytaj też:

                                                      Autor: Kinga Banasik

                                                      Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości